Kíbervandalizmus az IS nevében

Az Iszlám Állam (IS) nevében támadó hackerek feltörték az Egyesült Államok középső katonai parancsnokságának (Centcom) twitter és YouTube-fiókjait. „Amerikai katonák, nézzetek a hátatok mögé, jövünk!” – ezt a fenyegetést tették fel, s az IS korábbi nevét – Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) említették. Egy KíberKalifátus nevű csoport vállalta magára a hackertámadást.

A Centcom nem tulajdonított nagyobb jelentőséget a betörésnek, közleményük szerint nem volt szó súlyos biztonsági kockázatról, egyszerű „kíbervandalizmus” történt. A parancsnokság közleménye szerint a twitter-fiókok feltörésének nincs hatása a parancsnokság műveleteire, s a hackerek nem jutottak hozzá semmiféle titkos információhoz.

A provokációra épp akkor került sor, amikor Barack Obama a kibernetikai biztonság megerősítéséről mondott beszédet, utalva a Sony cég kompjutereinek feltörésére is. A hackertámadások, mondta Obama, emlékeztették az Egyesült Államokat, hogy milyen sérülékeny, milyen kockázatoknak van kitéve az amerikai gazdaság, az amerikai nemzet.

Josh Ernest fehérházi szóvivő közölte, hogy a Pentagon vizsgálja a Centcom elleni internetes támadást. Szakértők szerint aligha profik lehettek, hiszen a legnagyobb titok, amit közzétettek, Martin Dempsey tábornoknak, az amerikai vezérkari főnöknek a postacíme volt. A Centcom oldalain mintegy fél óra hosszat volt olvasható az ISIS-re hivatkozó üzenet, a feltört szerverek nem kapcsolódtak a titkos információkat tartalmazó belső rendszerekhez - értesült az USA Today című lap. A Centcom főhadiszállása a flordiai Tampában található.

Szerző

Aki az "út szélén" van, maradjon is ott

Levelet kapott szerkesztőségünk a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormány több intézkedésével eddig is nehezítette a kerekesszékes, mozgássérült emberek közlekedését, a most bevezetett útdíj miatt azonban sokan közülük már a munkahelyükre vagy bevásárolni sem fognak tudni eljutni, mert rendkívül alacsony jövedelmükből nem tudják megfizetni az új adót.

A szövetség a levelet elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek is, azt kérve, hogy az útdíjjal ne lehetetlenítse el végképp a súlyosan morgáskorlátozott emberek közlekedését. A kormány korábban megszüntette a súlyos mozgássérülteknek járó közlekedési támogatást, majd úgy alakította át az őket érintő gépjárműszerzési támogatási rendszert, hogy a választható gépkocsi típusok egyike sem felel meg a kerekesszékesek jelentős részének - emlékeztetnek a dokumentumban. Az orvosszakértői minősítési rendszert pedig úgy módosították, hogy a mozgássérültek 60 százaléka nem megy át a vizsgálaton, emiatt súlyos mozgási nehézségekkel küzdő emberek maradnak parkolási kártya, gépjárműadó-kedvezmény vagy gépjárműszerzési támogatás nélkül.

A közösségi közlekedés nem akadálymentes, így a súlyosan mozgáskorlátozott emberek csak személyautóval tudnak közlekedni, más választásuk nincsen - figyelmeztet a miniszterelnöknek, illetve az illetékes minisztereknek írt levélben Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke. A bevásárlást többségük csak a városok peremére települt, sokfajta fogyasztási cikket forgalmazó nagyáruházakban tudja elintézni, mert azok – más kereskedelmi egységekkel szemben – akadálymentesek, tágasak, kerekesszékkel jól bejárhatók és megfelelő mosdókkal, parkolóhelyekkel vannak ellátva. Ezeket az üzleteket az esetek jelentős részében januártól már csak fizetősen lehet megközelíteni. A mozgássérült embereket iskolába, munkába, orvoshoz szállító támogató szolgálatok mikrobuszai után pedig dupla összegű útdíjat kell fizetni, ami újabb csapás a támogató szolgálati rendszerre, amely amúgy is az összeomlás szélén áll az elmúlt évek egyre csökkenő állami támogatása miatt.

A mozgássérült embereket számtalan hátrány éri, havi jövedelmük átlagosan mintegy egyharmada a magyar átlagjövedelemnek, ebből már nem tudnak újabb és újabb adókat fizetni, az amúgy is nehezített közlekedésüket pedig nem ellehetetleníti kéne, hanem minden lehetséges eszközzel támogatni.

A MEOSZ igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja az újonnan bevezetett útdíjat, ezért  arra kéri a kormányt, hogy legalább a városi utakat tehermentesítő gyorsforgalmi utakon és a nagyáruházak elérését biztosító autópálya-szakaszokon szüntesse meg a díjfizetési kötelezettséget, valamint mentesítse az útdíj alól a támogató szolgálatok gépjárműit.

Mindenki érdeke, hogy a mozgássérült emberek aktív életet élhessenek, tudjanak munkába, iskolába, fejlesztésre járni, a MEOSZ ezért azt is kéri a kormánytól, hogy tekintse át a mozgássérült emberek közlekedési kedvezményeinek és szakorvosi vizsgálatának rendszerét és korrigálja a hibákat. Ehhez a Szövetség ezúton is partnerséget ajánl, ahogy tette mindig is - zárja levelét a MEOSZ elnöke.

Szerző

Fodor Ibolya egyre kellemetlenebb a Fidesznek

Publikálás dátuma
2015.01.13. 08:28
Forrás: Facebook/Fodor Ibolya
Levélben fordult Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere Fodor Ibolya városi képviselőhöz, hogy "vonja le a megfelelő következtetéseket" az elmúlt hetek történéseiből. A képviselőnőt a pécsi Fidesz-KDNP-frakció korábban arra kérte, mondjon le mandátumáról. A levelet több pécsi hírportál közölte.

Páva Zsolt a többek között a PécsMa.hu és a Pécsi Újság.hu hírportálon hétfőn megjelent, Fodor Ibolyának címzett levelében azt írta, polgármesterként és pécsi polgárként egyre növekvő aggodalommal figyelte az elmúlt hetekben azt a negatív hírözönt, amely Fodor Ibolya személyét körüllengte.

Hozzátette: aggodalma egyre csak nő azóta, hogy a pécsi Fidesz-KDNP-frakció döntését - amely szerint arra kérik Fodor Ibolyát, hogy mondjon le mandátumáról - semmibe vette és veszi. Páva Zsolt szerint "ahelyett, hogy elfogadná, hogy hibát követett el, amiért vállalnia kellene a felelősséget és önmérsékletet tanúsítana, Fodor még inkább harcba száll a pécsiekkel, noha a vele szemben megfogalmazott kritikák jogosak".

A pécsi polgármester szerint - ahogy leveléből kiderül - Fodor Ibolya becsapta a Fideszt mint jelölő és támogató pártot, amikor a párt helyi vezetése előtt elhallgatta azt a tényt, hogy jogerősen elítélték bűnsegédként sikkasztásban való részvételért.

"A párt, a frakció és a pécsiek egy részének önnel szemben tanúsított bizalomvesztése tehát nem alaptalan, nem pletykákra és híresztelésekre alapult, hanem tényekre" - írta a városvezető. Páva Zsolt levelében azt kérte Fodor Ibolyától, hogy józanul és higgadtan tekintse át az elmúlt hetekben folytatott viselkedését, a tényeket, a frakció döntését és kérését, majd vonja le a megfelelő következtetéseket és cselekedjen aszerint.

Fodor Ibolya a Fidesz-KDNP támogatásával lett képviselő tavaly októberben, a pártnak nem volt tagja, korábban nem dolgozott a testületben. A képviselő az után ajánlotta fel, hogy kilép a Fidesz-KDNP-frakcióból, hogy az RTL Klub híradója közölte: 2003-ban egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték folytatólagosan, jelentős értékre bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A cselekmény elkövetését nem ismerte el a riporter kérdésére.

Fodor Ibolyát a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója mellett a helyi MSZP és LMP is felszólította, hogy mondjon le mandátumáról.

Szerző