Előfizetés

Bíznak benne, elindul a megtisztulás

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:07
Az ügyvezető már csak pusztít, ezért le kell váltani FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ha Örkény István élne, zseniális abszurdokat írhatna abból, ami most a zsidó hitközségben történik - mondja Frölich Róbert. A Dohány utcai zsinagóga főrabbija attól tart, hogy ez olyan csapás, amit 10-15 éven belül nem fognak tudni kiheverni. Ennek ellenére bízik abban, hogy ma a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlésén leváltják posztjáról Schwezoff Dávidot. Korábban ő is támogatta a szervezet új ügyvezető igazgatóját, ám mára úgy látja, két ember verte szét a magyarországi zsidóság renoméját, Schwezoff és az ő egyik tanácsadója.

- Van még lejjebb a Mazsihisz-ben?

- Deutsch főrabbi úr azt szokta mondani, hogy mindig van lejjebb. Azt hiszem, hogy "optimizmusa" most is indokolt és okszerű, mert mindig van lejjebb.

- Hogyan jutott ebbe a cifra helyzetbe a hitközség?

- Fiatalt akartunk a BZSH ügyvezető igazgatójának megválasztani, mert mindenki azt remélte, bizonyos kor alatt lelkesebben lát munkához az ember. Ehelyett háború kezdődött a Mazsihisz és a BZSH között. Kezdetben elhittük, hogy Schwezoff Dávid energiáit az őt ért támadások elleni védekezés köti le, ám akkor sem kezdett el érdemben dolgozni, amikor múltja miatt már senki nem bántotta, csupán a tanácsadójára figyelt, aki viszont a közösség ellen hangolta.

- Schwezoffról megválasztása után kiderült, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, sőt evangélikus teológiai tanulmányokat is folytatott. Hogyan lehetett így a BZSH ügyvezetője?

- Úgy, hogy betért és elvégzett mindenféle kántorképzőt, majd a Bethlen téri zsinagóga kántora lett. Tudtuk róla, hogy jó gazdasági szakember, a körzete is támogatta. A múltjának egy szelete közismert volt. Arról, hogy korábban transzvesztita előadó volt, magam is tudtam. Csak én liberálisabb gondolkodású vagyok, és azt mondtam magamban, valamiből meg kellett éljen. Arról viszont, hogy zsidóként katolikus kántor is volt, nem tudtunk. Az evangélikus tanulmányok védhetők. Annak idején Scheiber Sándor előadásait is sok nem zsidó teológusjelölt hallgatta a Rabbiképző Intézetben. Amikor odajártam, Schweitzer József óráira járt be az egyik református lelkészjelölt. Amikor a katolikus kántorság kiderült, azt mondtam Schwezoffnak, ez vállalhatatlan és védhetetlen.

- De az ügyvezető elkezdte védeni magát, egyebek mellett úgy, hogy önt bűncselekménnyel vádolta meg és menesztette a posztjáról.

- Többször elmondtam már, hogy a kezem, a lelkem mindig tiszta volt. A BZSH ügyvezető igazgatója alaptalanul vádolt, rágalmazott, majd feleségemmel együtt meghurcolt. A Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszere kapcsán azonban nincs ügy. Nem történt más, mint elkészült a terv, de a szerződéskötésig sem jutottunk el. Azt is elmondtam, hogy a BZSH ügyvezetője minden lépésről tudott.

- A Magyar Nemzetben ennek ellenére napokon át arról írtak, hogy Frölich Róbert és a felesége támogatott egy pályázót, dokumentumokat süllyesztett el, furcsa telefonbeszélgetéseket folytatott. Valóban semmi nincs a háttérben?

- Ha a szövegösszefüggésből kiragadok bármit, akkor az egész kiragadott részlet már mást jelent és arra viszont bármit lehet építeni. Azért a dolog önmagát minősíti. Mi van a háttérben? Az, hogy kiálltam az ügyvezető úr mögül és ezzel a Dohány templom is kihátrált. Amikor ez megtörtént, megpróbált rám hatni. Beszélt egykori barátságunkról, kollégáim iránt érzett felelősségemről, majd amikor látta, hogy ez nem megy, eltávolított a tisztségemből. Ügyet kreált, és bár bizonyítani nem tudom, de valószínűleg tanácsot kapott ebben. Mert van jó tanácsadója, aki be van kötve a jobboldalhoz. Tipikus karaktergyilkosság történt, ez ellen mégis lehet védekezni.

- A hitközségen belül háborúznak, a közösség viszont eközben nevetségessé vált a közvélemény számára.

- Igen, röhögnek rajtunk. Az elején még jöttek olyan kommentek: na, ugye megmondtuk, ilyenek a zsidók, pénzéhesek. Most már röhögnek. Ha szegény Örkény István élne, zseniális abszurdokat írhatna abból, ami most a hitközségben történik. Attól félek, hogy ez olyan csapás, amit 10-15 éven belül nem fogunk tudni kiheverni. Az egészben nekem ez fáj a legjobban. Nem látom azt, hogy az elkövetkezendő három-négy év miről fog szólni. Nyilván Schwezoff el, és utána elkezdődhet a rendrakás, a romeltakarítás, az építkezés. De felperzselt földön kell, hogy építkezzünk. Ám előtte el kell mondani, hogy két ember verte szét a magyarországi zsidóság renoméját, a BZSH még hivatalban lévő ügyvezetője és az ő egyik tanácsadója. Ők osztották meg - remélem csak rövid időre - a közösséget, amelyiknek az összetartásban rejlett az ereje.

- Miért olyan biztos abban, hogy Schwezoffot el tudják mozdítani? Az ügyvezető a mára összehívott rendkívüli közgyűlést jogszerűtlennek tartja és jövő csütörtökre másikat hirdetett meg.

- Radnóti Zoltán kollégám egy e-mailben az írta Schwezoffnak, hogy két-három elvakult hívőjén kívül már senkit nem érdekel, mit mond. Senki nem veszi komolyan, döntésein nevetnek és azokat szabotálják. A budapesti zsidóság képviselői átérzik a helyzetet, látják, hogy az ügyvezető már csak pusztít, ezért le kell váltani. Radnóti rabbi is megüzente Schwezoffnak, ott lesz a mai rendkívüli közgyűlésen és tudja, mi a dolga. Azzal, hogy az ügyvezető jövő csütörtökre összehívott egy másik közgyűlést, nem kell törődni. Csak menteni akarná a menthetetlent.

- Az előbb karaktergyilkosságról beszélt. Hogyan tud majd főrabbiként tevékenykedni azután, hogy megvádolták.

- Ugyanúgy, mint eddig. Az elmúlt héten nagyon sokan üzentek a Facebookon, de a kommentelők egyike sem kérdőjelezett meg tisztességemben - és nekem ez a fontos.

- Schwezoff, aki a munkáltatója volt, menesztette, majd a "templomjáró közösség" bizalmat szavazott, ezért a Mazsihisz ismét főrabbiként ismerte el önt. Ha ma megtarthatják a közgyűlést és leváltják az ügyvezetőt, Frölich Róbert ismét a BZSH teljes jogú főrabbija lesz?

- Remélem, bár most is teljes jogú főrabbija vagyok a Dohány utcai zsinagógának, noha nincs érvényes munkaszerződésem.

- Ezzel a közösség is elindul egy másik irányba?

- A közösség attól fog másik irányba elindulni, hogy alkalmas vezetőt választ maga fölé. Olyat, aki tényleg vezető. Nem kapitány, nem parancsnok, nem főnök, hanem vezető, akinek van világos, tiszta elképzelése arról, hogyan lehet építkezni. Nyilván először rendet kell tenni, fél év alatt ugyanis a háborúskodáson kívül semmi nem történt a BZSH-ban. Tornyosulnak az aláírandó papírok, a lemaradást be kell hozni.

- Van, akit szívesen látna a BZSH ügyvezetőjeként?

- Igen, de nevet nem akarok mondani. Alkalmas embert szeretnék, ezt érdemli a közösség.

- Hogyan akarják tekintélyüket visszaszerezni?

- Ha ma este megfelelő döntés születik a közgyűlésben és azt a hitközség megfelelő módon tudja közvetíteni a társadalom felé, azt az emberek értékelni fogják. De el kell mondani, azután majd bizonyítani, hogy a méltatlan háború eddig tartott és nem tovább, és kivetettük magunkból azt, ami nem odavaló. Elindul egy megtisztulási folyamat. Hiszek abban, hogy az őszinteséget, még akkor is, ha ez ránk nézve fájdalmas, a társadalom tolerálja. Az ember vállalja fel a hibáit, a tévedéseit, ahogy én is fölvállaltam. Igen, én ezt az embert hosszú ideig támogattam. Soha nem szavaztam rá, ez a dologban még a csavar, hittem benne, hogy egy fiatalember képes valamit csinálni. Ugyanúgy, ahogy ezt az ember fölvállalja, a szervezet is föl tudja vállalni. Egy hitközségnek, ha már ennyire megtépázták, tekintélyét így a földbe döngölték, egyetlen ereje marad, az őszinteség. Hogy kitárja a szívét, a gondolatait, elmondja: mit tud elfogadni és mit nem, és hiszem azt, hogy a társadalom erre vevő lesz.

Charlie Hebdo - Brüsszeli újságosokat fenyegettek meg

Fenyegető levelet kapott négy brüsszeli újságos, hogy ne terjesszék a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap legújabb számát, amely Belgiumban csütörtöktől lesz kapható - közölték szerdán a belga hatóságok.

A brüsszeli ügyészség szóvivője tudatta, hogy nagyon komolyan veszik a fenyegetést, és minden eszközt bevetnek, hogy kiderítsék, kitől származnak a levelek, a felelőst pedig az igazságszolgáltatás elé állítsák.
"Ez tűrhetetlen" - jelentette ki Laurent Dumont, a vádhatóság szóvivője.

A La Derniere Heure című belga napilap a fenyegető levelek tartalmát is közzétette.
"Azt javaslom, ne terjessze a szeretett Mohamedünkről készült karikatúrákat(...) ezen a Charlie Hebdo nevű aljas újságon keresztül, vagy nézzen szembe annak kockázatával, hogy bosszút állunk Önön és förtelmes üzletén" - ismertette a fenyegetést az újság.

Az érintett brüsszeli kerület polgármestere elmondta, hogy a megfenyegetett újságosokat mind csütörtökön, mind a rákövetkező napokban folyamatosan figyelik majd a hatóságok.

A Charlie Hebdóból Belgiumban átlagosan hetente 2-3000 darab fogy, a merénylet utáni lapszámból viszont a belga terjesztő 80 ezer példányt rendelt, de várhatóan csak 20-30 ezret kap majd, amelyeket a tervek szerint csütörtökön és pénteken értékesítenek. A terjesztő szerint a támadás óta a többi francia lap iránt is megháromszorozódott a kereslet, és a belga lapokból is 30 százalékkal több fogy.

Mozgósítás Kárpátalján

Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról a részleges mozgósítás 2015. január 20-án kezdődő negyedik szakaszában – közölte szerdai ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.

Vaszilcjun elmondta, hogy a január 20-tól április 1-ig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat. Hozzátette: fontos szempont az is, hogy felkészültebb haderővel tudjanak kiállni, ha a helyzet tovább éleződik – adta hírül a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

A parancsnok kifejtette, a mozgósított személyek január 30-ig átesnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, majd több hetes kiképzésen vesznek részt, és április 1-je után vezénylik őket a hadműveleti övezetben állomásozó alakulatokhoz.

Vaszilcjun elmondta, hogy a múlt évi három mozgósítás során ugyancsak háromezer főt hívtak be Kárpátaljáról a hadseregbe, és több mint ötszáz esetben indítottak hatósági eljárást olyan személyek ellen, akik nem tettek eleget a behívási parancsnak.
Az ezredes egyben cáfolta azokat a Kárpátalján lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével utazhatnak külföldre. Vaszilcjun hangsúlyozta, hogy nincs ilyen felsőbb utasítás, és szerinte a hasonló szóbeszédek provokációk.

A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar nevű zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban (a szovjet-afgán háború közel tíz éve alatt 53 kárpátaljai sorkatona és tiszt esett el - a tud.).