Előfizetés

Orbán az adónkból "orosz oligarchákat" támogat?

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul bontsa fel az energiakereskedelemmel foglalkozó MET Zrt. és Magyarország között fennálló összes szerződést. Erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

DK elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gázkereskedelem alapvetően két, egy viszonylag drágább orosz és egy lényegesen olcsóbb szabadpiaci forrásból táplálkozik. A magyar állam lehetővé tette, hogy a MET Zrt. közvetítőként hozzájuthasson az olcsó, szabadpiacon beszerezhető gázhoz, a cég viszont a beszerzési árnál lényegesen drágábban juttatja el a magyar fogyasztókhoz a szabadpiacon vásárolt gázt - mondta.

A cég tisztázatlan tulajdonosi hátteréről beszélő Kerék-Bárczy Szabolcs felszólította Orbán Viktort, haladéktalanul tájékoztassa az Országgyűlést, hogy miért támogat magyar adófizetők pénzéből "orosz oligarchákat és magyar oligarchákat". Egyúttal azt is kérte, hogy a kormányfő haladéktalanul bontsa fel az összes, a MET Zrt.-vel kötött szerződést. Emellett arra is felszólította a kormányfőt, számoljon be arról, hogy személyesen vagy strómanokon keresztül van-e érdekeltsége a MET-ben vagy bármely másik, Magyarországgal kapcsolatban álló gázkereskedelmi vállalkozásban.

Miniszterelnöki Sajtóiroda: Orbán Viktornak nincs cége
A miniszterelnöknek semmilyen vállalkozása nincs, így energetikai céggel sem rendelkezik, aki mást állít, az jogi eljárással lesz kénytelen szembenézni - így reagált az MTI-nek a Kerék-Bárczy Szabolcs (DK) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.Orbán Viktor miniszterelnök arra kéri a DK politikusát, hogy "sunnyogó kérdések helyett bátran fogalmazza meg állításait, és egyben vállalja ennek következményeit" - áll a reagálásban.

 

Tóbiás: dilettáns a jegybank politikája

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a forint árfolyamának nagy mértékű ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns politikája. Tóbiás József csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is mondta: az elmúlt négy évben a Fidesz volt az egyetlen, amely veszélyeztette az emberek szabadságát, a sajtószabadságot.

Az ellenzéki pártvezető szerint nem lehet, hogy a kormány a forint árfolyamával történteket kizárólag a világgazdaságban zajló folyamatokkal magyarázza. A szocialista parlamenti frakció tanácskozása után hangsúlyozta, a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat, és olyan gazdaságpolitikát kellene kialakítaniuk, amely megvédi a magyar állampolgárok forintjait.

Nem ingatlanvásárlásokkal, zongoravásárlással kellene foglalkozni - mondta Tóbiás József a jegybankra utalva. Szavai szerint ma 100 ezer autóhiteles és személyi hitelt felvevő ember retteg attól, mi fog történni. A svájci központi bank (SNB) csütörtökön eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, ennek következtében jelentősen gyengült a forint a svájci frankkal szemben, de nagy ívet járt be a forint/euró árfolyam is.

Tóbiás József kitért arra is, hogy egyes elemzők szerint tartós lesz a kőolaj világpiaci árának csökkenése. Ha ez így van, akkor ennek a gáz árában is meg kell jelennie, az árcsökkenésnek el kell jutnia az emberekhez, ezt nem lehet megspórolni a kormánynak - mondta.

Hozzátette: ezt "a világítópénzt" - amelynek segítségével fűtés és áram van a lakásokban - nem viheti el a kormány, nem tüntethetik el az oligarchák svájci bankszámlákon. Kijelentette: tavaly egyértelművé vált, hogy a kormányhoz kötődő cégek haszonélvezői a gázimportnak, ebből az extraprofitból van, aki vágóhidat épített, van, aki luxusberuházásba kezdett, míg a magyar emberek ebből a pénzből nem láttak semmit.

Az MSZP elnöke közölte, az árcsökkenésből származó pénzeket átlátható módon meg kell kapniuk az embereknek, ezért felkérte Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest, hogy dolgozzon ki erre javaslatot. Tóbiás József beszélt arról is, hogy álságosnak tartják azokat a kormánypárti véleményeket, amelyek összemossák a terrorizmus kérdését a gazdasági bevándorlással, a menekültüggyel, és a szabadság korlátozását is ezzel igazolják. A Fidesz nyilatkozatai olyan irányba vezethetnek, amely megfelel a terroristák szándékainak: bezárkózni, félni, megfigyelni - értékelt.

Kijelentette: az MSZP semmilyen szabadságkorlátozó intézkedést sem támogat; nem lehet korlátozni Magyarországon a sajtó szabadságát. A miniszterelnök nem döntheti el, hogy a közmédia a Fidesz kommunikációs terepe lesz - hangoztatta. Mely ország az, ahol a miniszterelnök behívja és eligazítja a szabad sajtót, hogy mostantól kezdve mi lesz a támogatásukkal? - kérdezte. Hozzátette, úgy tudta, Magyarországon sajtószabadság van és a sajtó a piacról él, ma ezzel az illúzióval is le lehetett számolni. Szerinte eddig a kormányfő által irányított sajtóról lehetett beszélni.

Az MSZP elnöke arra szólította fel a kormánypártokat, álljanak el a sajtószabadság korlátozására vonatkozó kezdeményezéseiktől, ne bújtassák el azt a terrorizmus mögé. A terrorizmus elleni fellépés nemzeti ügy, ugyanilyen nemzeti ügy a sajtószabadság is - hangsúlyozta. Elmondta, a nap folyamán a parlamenti frakció a február 5-én és 6-án Veszprémben tartandó évadnyitó frakcióülést készítette elő.

DK: Az Orbán-kormány mentse meg a devizahiteleseket!

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő csütörtöki közleményében azt írta: lehet, hogy a mostani árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet. Az ellenzéki párt szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével.