Előfizetés

Ajándékzápor György hercegnek

Publikálás dátuma
2015.01.15. 19:19
FOTÓ: Getty Images
A kis György herceg kapta a legtöbb ajándékot tavaly a brit uralkodóház tagjai közül, a 774 ajándék között volt egy játék mackó is Barack Obama amerikai elnöktől.

 A plüssmackót Vilmos és Katalin decemberi, amerikai látogatása idején adta át a kisfiúnak az amerikai elnök. Szülei könyveket és mézet kaptak ajándékba Obamától. A brit királyi ház tagjainak adott ajándékok részletes listáját a Buckingham-palota és a Clarence-ház - Vilmos, Katalin és György otthona - tette közzé szerdán.

A BBC hírportáljának ismertetése szerint Erzsébet királynő ajándékai között a Trónok harca című tévésorozat vastrónjának makettje is szerepelt, ezt júniusi, észak-írországi látogatásakor kapta, itt forgatták ugyanis az amerikai sorozatot. A 18 hónapos György hercegnek szánt több száz tárgy között bőr pilótadzseki és egy lovaspólóütő is volt. A 774 ajándékból 603 származott Ausztráliából. A Gundungurra Törzsi Tanács például Györgyöt oposszumbőrből készült köpennyel, Vilmost és Katalint díszes kengurubőrrel és három festménnyel ajándékozta meg.

A hercegi pár amerikai útjáról többek között az Empire State Building két modelljét, hógömböt és csokoládé pénzérméket vihetett haza. A brit udvari protokoll szerint a királyi családnak szánt hivatalos ajándékok nem lehetnek túlságosan értékesek, és nem képezik a családtagok magántulajdonát. Ugyanakkor használhatják őket, és ami ehető, azt elfogyaszthatják.

Washington enyhít a kubai embargón

Az Egyesült Államok kormánya péntektől enyhít a Kuba elleni kereskedelmi embargón és az amerikai állampolgároknak a karibi szigetországba való kiutazási tilalmán.

Az amerikaiak ezután használhatják hitelkártyájukat Kubában, az amerikai cégek pedig bizonyos berendezéseket exportálhatnak oda. A látogatásra jogosult amerikaiaknak ezentúl nem kell külön engedélyért folyamodniuk, emellett hazatérőben, 100 dolláros határértékig, bevihetnek magukkal az Egyesült Államokba szeszesitalt és dohánytermékeket - ami de facto a kubai szivarokra vonatkozó beviteli tilalom végét jelenti. A félévszázados embargót teljes mértékben csak az amerikai kongresszus oldhatja fel.

Korábban írtuk, hogy a december közepén bejelentett kubai-amerikai megállapodáskor a kubai kormányzat felajánlotta, hogy a bebörtönzött ellenzékiek közül 53 személyt szabadlábra helyez. Washington pedig kilátásba helyezte, hogy újra nagykövetséget nyit a Havannában. Az első közvetlen tárgyalásokat a diplomáciai viszony helyreállításáról január 21-22-én tartják a karibi szigetországban. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok levenné Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, s vizsgálják az ötven éve érvényben lévő embargó fokozatos enyhítésének lehetőségét is.

A hidegháború egy újabb relikviájának eltűnését, egy újabb fal ledőlését hozhatja az amerikai-kubai viszony normalizálása. Világszerte történelmi lépésnek minősítették Barack Obama és Raúl Castro megegyezését a diplomáciai kapcsolatok mielőbbi helyreállításáról. Az amerikai elnök hosszú évek háttértárgyalásai után bejelentett döntése belpolitikailag mindenképpen kockázatokat rejt. Kuba számára a legfontosabb a több mint öt évtizede életbe léptetett embargó feloldása lenne, ezt azonban Obama elnök a republikánus többségű kongresszus ellenében aligha tudja keresztülvinni.

DK: Az Orbán-kormány mentse meg a devizahiteleseket!

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő csütörtöki közleményében azt írta: lehet, hogy a mostani árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet. Az ellenzéki párt szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével.