Előfizetés

Sárga készültség az Európai Bizottságnál

Publikálás dátuma
2015.01.16. 15:41
Fotó: Thinkstock
Pénteken az Európai Bizottság is fokozta épületeiben a biztonsági készültséget - közölte a testület szóvivője, Mina Andreeva.

Andreeva ugyanakkor tudatta azt is, hogy a brüsszeli testület nem tud konkrét, ellene irányuló fenyegetésről, pusztán óvintézkedésről van szó.
A bizottság központi épületének, a Berlaymont-nak a bejáratánál feliratok is jelzik, hogy immár sárga készültség van érvényben a testületnél.

A bizottságnál négy készültségi fokozat létezik. A hétköznapi biztonsági intézkedéseket fehérrel jelölik. Ez akkor érvényes, ha nincs jelentős ismert fenyegetés. A sárga fokozatot akkor léptetik életbe, ha fenyegetés észlelhető, vagy olyan rendkívüli körülmények adódnak, amelyek potenciálisan fenyegethetik a brüsszeli testület működését, dolgozóit, épületeit. Most ezt léptették érvénybe. Egy neve mellőzését kérő tisztviselő szerint pusztán a belgiumi események miatt, és azért, mert a belga hatóságok is növelték a készültség szintjét.

A narancs fokozat akkor lép érvénybe, ha emellett a bizottságot támadás fenyegeti, de annak célja és időpontja nem ismert. A vörös riasztást pedig akkor rendelik el, ha az Európai Bizottság közvetlen és egyértelmű fenyegetés célpontjává válik, a támadás pedig bármelyik pillanatban megtörténhet.

Újabb túszdráma Párizs közelében

Megadta magát az a harmincéves férfi, aki két túszt ejtett egy postahivatalban Párizs egyik északnyugati elővárosában, Colombes-ban pénteken.

A fegyverest, aki több mint két órán át tartotta fogva túszait, őrizetbe vette a rendőrség. Egyetlen lövés sem dördült, mind a két túsz jól van, nem sérültek meg a túszejtés során - közölte a rendőrség.  

A túszejtésnek az első hírek szerint nincs köze az előző heti iszlamista terrortámadásokhoz.

A francia hírtelevíziók rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy az elkövető egy labilis idegállapotú férfi, aki érzelmi csalódástól szenved, kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel, de a terrorelhárítási szervek nem tartották megfigyelés alatt.

Hat kijevi katona halt meg egyetlen nap alatt

Az elmúlt 24 órában hat ukrán katona elesett és 18 megsebesült oroszbarát szakadárok támadásaiban az ország keleti részén zajló harcok övezetében - közölte Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) tájékoztató és elemző központjának szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

Ukrán sajtójelentések szerint előző nap a donyecki nemzetközi repülőtéren két ukrán katona halt meg, miután szakadárok orosz katonai segítséggel heves tüzérségi támadást és rohamot indítottak a légi kikötő elfoglalásáért. Liszenko cáfolta, hogy a szakadároknak sikerült volna ellenőrzésük alá vonni a légi kikötőt, ahogy azt vezetőik állították. 

Este elhallgattak a fegyverek, ugyanakkor a legfrissebb ukrán jelentések szerint pénteken a szakadárok újraindították az ostromot. A TSZN ukrán televíziónak sikerült beszélnie a repülőteret védő ukrán katonák egyikével, aki a híradás szerint arról számolt be, hogy a szakadárok valamilyen ismeretlen gázt engedtek be az új terminál épületébe. Megerősítette ugyanakkor, hogy az ukrán erők továbbra is tartják állásaikat.

A szakadárok nyár óta ostromolják rendszeresen a repülőteret. Kedden indították legújabb ostromukat, azóta kisebb szünetekkel folyamatosan zajlanak tüzérségi támadásaik, és fegyvereseik az új terminálba is behatoltak. Kedden a szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, ami után az ukrán erők tüzérségi válaszcsapást mértek rájuk. A mostani összecsapásban nehéztüzérséget vetettek be a szemben álló felek.