Sárga készültség az Európai Bizottságnál

Publikálás dátuma
2015.01.16. 15:41
Fotó: Thinkstock
Pénteken az Európai Bizottság is fokozta épületeiben a biztonsági készültséget - közölte a testület szóvivője, Mina Andreeva.

Andreeva ugyanakkor tudatta azt is, hogy a brüsszeli testület nem tud konkrét, ellene irányuló fenyegetésről, pusztán óvintézkedésről van szó.
A bizottság központi épületének, a Berlaymont-nak a bejáratánál feliratok is jelzik, hogy immár sárga készültség van érvényben a testületnél.

A bizottságnál négy készültségi fokozat létezik. A hétköznapi biztonsági intézkedéseket fehérrel jelölik. Ez akkor érvényes, ha nincs jelentős ismert fenyegetés. A sárga fokozatot akkor léptetik életbe, ha fenyegetés észlelhető, vagy olyan rendkívüli körülmények adódnak, amelyek potenciálisan fenyegethetik a brüsszeli testület működését, dolgozóit, épületeit. Most ezt léptették érvénybe. Egy neve mellőzését kérő tisztviselő szerint pusztán a belgiumi események miatt, és azért, mert a belga hatóságok is növelték a készültség szintjét.

A narancs fokozat akkor lép érvénybe, ha emellett a bizottságot támadás fenyegeti, de annak célja és időpontja nem ismert. A vörös riasztást pedig akkor rendelik el, ha az Európai Bizottság közvetlen és egyértelmű fenyegetés célpontjává válik, a támadás pedig bármelyik pillanatban megtörténhet.

Szerző

Újabb túszdráma Párizs közelében

Megadta magát az a harmincéves férfi, aki két túszt ejtett egy postahivatalban Párizs egyik északnyugati elővárosában, Colombes-ban pénteken.

A fegyverest, aki több mint két órán át tartotta fogva túszait, őrizetbe vette a rendőrség. Egyetlen lövés sem dördült, mind a két túsz jól van, nem sérültek meg a túszejtés során - közölte a rendőrség.  

A túszejtésnek az első hírek szerint nincs köze az előző heti iszlamista terrortámadásokhoz.

A francia hírtelevíziók rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy az elkövető egy labilis idegállapotú férfi, aki érzelmi csalódástól szenved, kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel, de a terrorelhárítási szervek nem tartották megfigyelés alatt.

Szerző
Frissítve: 2015.01.16. 16:11

Hat kijevi katona halt meg egyetlen nap alatt

Az elmúlt 24 órában hat ukrán katona elesett és 18 megsebesült oroszbarát szakadárok támadásaiban az ország keleti részén zajló harcok övezetében - közölte Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) tájékoztató és elemző központjának szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

Ukrán sajtójelentések szerint előző nap a donyecki nemzetközi repülőtéren két ukrán katona halt meg, miután szakadárok orosz katonai segítséggel heves tüzérségi támadást és rohamot indítottak a légi kikötő elfoglalásáért. Liszenko cáfolta, hogy a szakadároknak sikerült volna ellenőrzésük alá vonni a légi kikötőt, ahogy azt vezetőik állították. 

Este elhallgattak a fegyverek, ugyanakkor a legfrissebb ukrán jelentések szerint pénteken a szakadárok újraindították az ostromot. A TSZN ukrán televíziónak sikerült beszélnie a repülőteret védő ukrán katonák egyikével, aki a híradás szerint arról számolt be, hogy a szakadárok valamilyen ismeretlen gázt engedtek be az új terminál épületébe. Megerősítette ugyanakkor, hogy az ukrán erők továbbra is tartják állásaikat.

A szakadárok nyár óta ostromolják rendszeresen a repülőteret. Kedden indították legújabb ostromukat, azóta kisebb szünetekkel folyamatosan zajlanak tüzérségi támadásaik, és fegyvereseik az új terminálba is behatoltak. Kedden a szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, ami után az ukrán erők tüzérségi válaszcsapást mértek rájuk. A mostani összecsapásban nehéztüzérséget vetettek be a szemben álló felek.

Szerző