MOB: nem kell új közgyűlést összehívni

„...Belső érdemi vizsgálatra nem került sor azóta. Így három éve tulajdonképpen szabálytalanul működött a MOB. Próbáltam többször segítséget ajánlani Borkai Zsolt elnöknek, de ezt ő mindig elutasította. Szerintem most neki le kellene vonnia a konzekvenciát és le kellene mondania” – nyilatkozta tegnapi lapszámunkban Dr. Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.

A három évvel ezelőtti dátum, a Magyar Olimpiai Bizottság 2012. február 26-i közgyűlésére utal, amelynek az összehívásának a módját és a határozatait bírósági úton támadta meg a korábbi legenda, aki jogerősen pert nyert a MOB ellen.

A fenti állításokat viszont a MOB, szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében cáfolta.

„A Magyar Olimpiai Bizottság határozottan visszautasítja azt az állítást, amely szerint az elmúlt három évben törvénytelenül működött a szervezet. A MOB-nak nem kell megismételnie a 2012. február 26-i közgyűlését, erről a Fővárosi Ítélőtábla nem rendelkezett. A Dr. Török Ferenc által megtámadott 2012. február 26-i közgyűlés határozatait, a 2012. április 22-i közgyűlés határozataival együtt, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2013. május 24-én azonos tartalommal, egyhangúlag meghozta, megerősítette. A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályát a Fővárosi Főügyészség megvizsgálta és azt mindenben szabályosnak találta. A MOB működése tehát törvényes, megfelel a jogszabályi követelményeknek" – áll a közleményben.

Az olimpiai bizottság szerint a lapunkban megjelentekkel szemben, a MOB vezetése az elmúlt években többször egyeztetett Dr. Török Ferenccel a peren kívüli rendezés lehetőségéről, feltételeiről.

„Sajnálatosan az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő olyan, az egyéni érdekeit előtérbe helyező követelésekkel állt elő, amelyek a MOB vezetői számára vállalhatatlanok voltak. Dr. Török Ferenc az elmúlt években is állandó résztvevője volt a MOB közgyűléseinek, azokon rendszeresen felszólalt. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése a pereskedés ellenére mindig az olimpikonoknak, az olimpiai bajnokoknak kijáró tisztelettel figyelt a véleményére" – tudatta szerkesztőségünkkel a MOB.

Szerző

A krav maga a pusztító önvédelem

Publikálás dátuma
2015.01.17. 06:55
FOTÓ: Népszava
Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a krav maga, ez az önvédelmi rendszer, amelyet eredetileg a Moszad alkalmazott, később a CIA is átvette módszereit. Szabó Balázs Expert 2-es szintű krav maga instruktor szerint nem csak védekezni tanít, hanem pszichikai felkészítést is nyújt.

- Miért vált aránylag rövid idő alatt ennyire közkedveltté a krav maga?

- Elsősorban a gyors, hatékony és reális önvédelem lehetősége miatt vonzó. Az edzéseken felkészítjük a tanítványokat az erőszakos helyzetek felismerésére, valamint azok megfelelő megoldásaira, ha a harc elkerülhetetlen. Egy- és többemberes, illetve pusztakezes, késes, botos, lőfegyveres helyzeteket is gyakorolunk.

- Milyen helyzetekben lehet kifejezetten hasznos az önvédelem eme ága?

- A legfontosabb, hogy gyorsan és biztonságosan kerüljünk ki a veszélyes helyzetekből. Ha ez csak megelőző- vagy ellentámadással valósulhat meg, a lehető leghatékonyabban kell fellépni, legyen szó dulakodásról, rablási szándékról vagy szexuális jellegű erőszakról. Ha viszont az a taktikus és biztonsággal megoldható, hogy elkerüljük a fizikai kontaktust, ne vállaljunk fölösleges kockázatot.

- Tavaly decemberben egy nőre támadt három férfi San Diegóban, ám a hölgy, aki aktív krav magás, sikeresen megvédte magát. Mennyi gyakorlás szükséges ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben valaki megfelelően reagáljon?

- Bár a preventív és védekező technikák alapszinten hamar elsajátíthatók, és rendszeres gyakorlással jól fejleszthetők, a szükséges lélekjelenlétre már nem lehet néhány hét alatt szert tenni. Ezekre is vannak edzéstervek. Speciális feladatokkal fejlesztjük a tanítványok gyorsaságát, tűrőképességét, reflexeit, valamint a stresszhelyzetbeni figyelmét.

- Tehát egyfajta pszichikai felkészítést is ad?

- Igen, a pszichikai felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Sőt, az etika és a jog is szóba kerül az edzéseken, a női tanítványaimnak pedig különösen nagy segítség, ha lelkileg is felkészülhetnek olyan szituációkra, amiket fizikailag már egyébként meg tudnak oldani.

- A Daily Telegraph értesülései szerint 2011-12-ben kétmillió nőt támadtak meg Nagy-Britanniában, aminek hatására egyre több lány jelentkezik krav maga oktatásra. Az ön tanítványai között is vannak korábbi áldozatok?

- Jelenleg is edzek olyanokat, akik éppen egy-egy kellemetlen szituáció miatt jelentkeztek. Noha férfiak is áldozatokká válhatnak, valóban több a nőkkel szembeni visszaélés. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak fiatal hölgyeknek ajánlható a krav maga. Kortól, nemtől és fizikai adottságtól függetlenül van, aki önvédelmi képességét fejleszteni jön hozzánk, mások a kondíciójukat, kitartásukat akarják növelni, megint mások inkább küzdelmi képességek megszerzése miatt edzenek velünk.

Névjegy
Név: Szabó Balázs
Születési év: 1976
Végzettsége: villamosmérnök és tanár
Jelenlegi munkaköre: civil, rendvédelmi- és személyvédelmi instruktor
Elérhetősége: www.krav-maga.hu
Mióta foglalkozik a krav magával: 2003 (legelső koedukált csoportját 2006-ban indította)
Kiegészítő sportág: brazil dzsiu-dzsicu és karate

Szerző

El Niño támadásban

Publikálás dátuma
2015.01.17. 06:54
Torres, a tékozló fi ú hazatalált FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENIS DOYLE
Fernando Torres visszatért Madridba és a városi rivális elleni duplájával rögtön újra a középpontba került. A Kölyöknek becézett támadó a bajnokságban is győzelemre vezetné a Matracosokat.

A Real Madrid nem tudta ledolgozni kétgólos hátrányát az Atlético Madrid elleni Király Kupa nyolcaddöntő visszavágóján. Köszönhetően elsősorban annak, hogy a január elején nevelő együtteséhez visszatért Fernando Torres a mérkőzés és a második félidő első percében is betalált. A 2-2-s végeredmény pedig azt jelentette, hogy összesítésben 4-2-vel az Atlético jutott tovább és várhatja a Barcelona elleni negyeddöntőt.

A hétvégén a három nagy közül a királyiak a Getafe vendégei lesznek holnap ebédidőben, a katalánok pedig La Corunába látogatnak a Deportivohoz. A „matracosok” a sereghajtó Granadát látják vendégül, ahol El Niño ismét főszerephez juthat.

Az angol labdarúgó-bajnokság 22. fordulójának legjobban várt összecsapása az Arsenal manchesteri vendégjátéka. Az Ágyúsok holnap az előző fordulóban az Everton ellen botló Cityhez látogatnak, ahol mindkét együttes számára kulcsfontosságú a győzelem. Manuel Pellegrini csapata a Chelsea-vel folytatott versenyfutásban nem szeretne még jobban lemaradni – jelenleg két pont a manchesteri klub hátránya –, míg Arsene Wenger gárdája a Bajnokok Ligája-helyezésekért hajt, igencsak hullámzó teljesítménnyel. A francia mesternek meg kell oldania honfitársa, Mathieu Debuchy pótlását, aki a múlt szombati Stoke City elleni bajnokin esett neki egy reklámtáblának és mivel meg kellett operálni a vállát, így áprilisig nem számíthat rá a szakmai stáb.

Az éllovas Chelsea a tabellán kilencedik Swansea-hez látogat, míg a harmadik helyért nagy csatát vívó Southampton a Newsactle-nél, a Manchester United pedig a QPR-nál vendégeskedik.

Az olasz Seria A utolsó „őszi” fordulójában a listavezető Juventus a Verona ellen - amelyet csütörtök este, az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében 6-1-re vertek meg - növelheti előnyét a nagy rivális Romával szemben, ugyanis a Farkasok a tabella első feléhez tartozó Palermóhoz látogatnak, ahol nem lesz könnyű a győzelem Tottiéknak. A bronzért csatázó két kék-fehér együttes, a Lazio és a Napoli egymással csap össze holnap délben, az olasz fővárosban.