Előfizetés

Örülnünk kéne a Putyin-vizitnek? Lavrov szerint igen

Publikálás dátuma
2015.01.21. 15:52
A képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kínában. FOTÓ: Kenzaburo Fukuhara-Pool/Getty Images
Rendkívül jók az orosz-magyar kapcsolatok kilátásai - így kommentálta szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz államfő februári magyarországi látogatását.

A Kreml sajtószolgálata néhány órával Szijjártó Péter szerdai, budapesti bejelentését követően ugyancsak tudatta, hogy az orosz államfő a jövő hónap 17-én Magyarországra utazik. Putyin Orbán Viktor miniszterelnök tavaly január 14-én tett oroszországi látogatását viszonozza.

Magyarországgal régi baráti kapcsolatok kötik össze Oroszországot - hangsúlyozta Lavrov évértékelő sajtótájékoztatóján. Hozzátette: "voltak nehezebb időszakok, de mindkét félnél jelen van egymás kölcsönös megértése, a rokonszenv és annak megértése, hogy a kapcsolatok igen-igen jó kilátásúak, és kölcsönös előnyöket jelentenek". Emlékeztetett, hogy nemrég Moszkvában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. 

A tárcavezető ebben a minőségében tavaly november 19-én tárgyalt először Moszkvában. Szijjártó Péter egy hónappal később, december 22-én Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélést az orosz fővárosban a Déli Áramlat beruházás lezárását követő helyzetről. Lavrov hozzátette, hogy magyar kollégájával telefonon is tartja a kapcsolatot, egyebek között az ukrán válsággal és az energetikai ügyekkel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg.

Sajnálatosnak nevezte a Déli Áramlat európai gázvezeték-projekt lezárását. Azt mondta, hogy elsősorban azért született az orosz döntés, mert a Déli Áramlat az Európai Bizottság kezében "a hátrányos megkülönböztetés eszköze volt". Lavrov szerint az Európai Unió úgynevezett harmadik energiacsomagja alól tett számos kivétel bizonyítja, hogy a politikai akarat megléte esetén mindent meg lehet valósítani. Egyebek között arra hivatkozott, hogy az Európai Bizottság 2013-ban kivette az uniós szabályozás hatálya alól a transz-adriai földgázvezetéket (TAP), és lehetővé tette az úgynevezett harmadik fél hozzáférését az infrastruktúrához, valamint a díjtételek szabályozását illetően is engedményeket tett. 

Kijelentette: "A Déli Áramlattal kapcsolatos problémát lezártuk, nem húzhattuk tovább az időt a kötelezettségvállalásaink miatt. Mindent összevéve az orrunknál fogva vezettek bennünket. Egy alternatív tervet javasolunk, amely iránt már van érdeklődés Európában" - utalt az úgynevezett Török Áramlatra. Kijelentette: "Arra számítok, hogy megvalósul és lehetővé teszi, hogy végül is nagyobb legyen Európa energiabiztonsága, és megvédi (Európát) a problémás tranzittól". Ezzel Ukrajnára utalt.

Magyarországgal készen állunk a kapcsolatok fejlesztésére különböző területeken, az energetika csak az egyik ebből - tette hozzá az orosz külügyminiszter. Putyin tavaly december 2-án, ankarai látogatásán jelentette be, hogy Oroszország a bolgár engedély hiánya és az Európai Unió akadályokat gördítő hozzáállása miatt eláll az orosz gáz Délkelet- és Közép-Európa országaiba, így Magyarországra való szállítására tervezett gázvezetékrendszer megvalósításától. Az energiahordozót Ukrajna elkerülésével Törökország felé irányítja, és az európai országok onnan szállíthatják tovább a földgázt.

Családon belüli erőszak: emelné a büntetést a PM

Publikálás dátuma
2015.01.21. 14:47
Illusztráció/Thinkstock
A gyermekek védelmében nyújt be több törvényt is érintő módosító javaslatot a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Egyebek mellett kettőről öt évre emelné a kapcsolati erőszak büntetési tételét - közölte Szabó Tímea budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: a közelmúltban egy szigetszentmiklósi férfi kidobta az erkélyről hathónapos csecsemőjét. Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy az apa már korábban is fenyegetőzött, de a hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem ön- vagy közveszélyes. A PM társelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány úgy gondolja, miután a Btk.-ban önálló törvényi tényállássá tették a kapcsolati erőszakot, azzal letudták a kérdést.

A javaslatban a "családon belüli erőszak" büntetési tételét a politikus kettőről öt évre szorgalmazza felemelni. Szabó Tímea hozzátette, módosítani akarja a kapcsolati erőszakról szóló törvény azon passzusát is, amelyik magánvádassá teszi a bűncselekményt. Magyarázatként hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek proaktívan kell eljárnia akkor, ha azt látják, hogy egy nő, egy gyermek vagy egy idős ember veszélyben van.

A politikus a családvédelmi törvényen is változtatna; a jogszabályba a gyermekek kötelességei mellé az érvényesíthető jogaikat is beemelné. A közvetlen hatóságok felelősségét is hangsúlyozva, Szabó Tímea azt mondta, kétszázezerről egymillió forintra emeltetné fel az azon gyermekvédelemmel foglalkozó dolgozókra kiszabható büntetést, akik nem cselekszenek időben, amikor azt tapasztalják, hogy gyerekek kerültek veszélybe.

Látogatási tilalom az influenza miatt

Publikálás dátuma
2015.01.21. 14:36
Illusztráció/Thinkstock
Péntektől kórházi látogatási tilalmat rendeltek el Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményének minden osztályán, mert az influenzafigyelő-szolgálat adatai szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány valamennyi járás területén jelentősen meghaladta a küszöbértéket.

A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének közleménye szerint az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya meghaladta a járvány küszöbértékének háromszorosát. A légúti mintákból hét esetben influenza A vírust mutattak ki.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 29,8 százaléka 14 év alatti, 40,7 százaléka pedig 15 és 34 év közötti. Öt esetben közösségi halmozódásról is kaptak jelentést: múlt héten a móri járási intézet területén két általános iskolából és egy óvodából, ezen a héten a székesfehérvári járási intézet területén egy általános iskolából, a móri járási intézet területéről pedig egy óvodából. A működés átmeneti felfüggesztésére egyik esetben sem került sor.