„Cigányfogás” helyett vizsgálat

Nagy darab vagyok, roma vagyok, a hajam is rövid, nyilván azt gondolták, ott egy szajrés cigány, kapjuk el – meséli Lakatos Béla, Ács polgármestere. Csütörtökön állították meg a rendőrök a városháza közelében, s elhangzott – az URH-rádiójukból is -, hogy „kisebbségit” igazoltatnak – adta hírül az Index. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Lakatos Béla csütörtökön délben hazafelé indult a hivatalból ebédelni, amikor elment mellette egy rendőrautó. - Láttam, hogy megfordulnak utánam, bekapcsolták a villogót, és megállítottak. Az egyik rendőr felém sétálva odaszólt a másiknak: kisebbségi vezeti az autót, közben pedig a kihangosított rádión egy női hang is bemondta: kisebbségi igazoltatása van folyamatban – mesélte a polgármester az Indexnek.

Lakatos kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat. A két rendőr arra hivatkozva, hogy Lakatos nem hajlandó együttműködni, erősítést kért. Pedig a polgármester csak a forgalmit kereste a jármű belsejében. Hamarosan már öt rendőr állta körül az autót, végül megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi bírságot. Polgármesterként ugyanis eddig csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a parancsnokukkal, aki felvette a jegyzőkönyvet. A rendőrségi rádióforgalmazás felvételét az eljárásban meghallgatják majd.

A polgármester a Népszavának elmondta, fokozott ellenőrzésre hivatkozva állították meg. (Kizárólag ebben az esetben szabad „csak úgy” igazoltatni az autóst, ha nem követett el szabálysértést. Ugyanakkor a rendőrség honlapján erre az időpontra nem szerepel ennek elrendelése– a szerk.) Az igazoltatás előtt, de utána sem volt rendőri jelenlét a városban, ami razziára utalt volna. Lakatos beszámolt arról is, hogy az interneten szélsőségesek példátlan hangnemben támadják. Egyfelől, mert „szolgálati Audival” jár. Valójában saját autójával látja el feladatait, de az nemrég összetört, ezért az önkormányzat három hónapra bérli számára egy helyi vállalkozótól a majdnem húszéves autót. Mint mondja, az új szabályok szerint csaknem százezer forinttal csökkent a jövedelme, saját zsebből nem tudta volna megoldani a cserekocsit. A támadások másik iránya, hogy „közpénzből, segélyként fizeti ki a cigányok büntetését”. Talán fogalmazhatott volna pontosabban is – véli. Ami tény, hogy a romákat szinte célirányosan sújtó közlekedési bírságok befizetése után nem marad a családoknak ennivalóra sem. Az eset a cigányság helyzetéről is szól, mely problémából a polgármester pártja, a Fidesz „kihúzza magát”, csak a Farkas Flórián-féle cigány-vonalat fogadja el – kesereg Lakatos. Bár feszült a viszonya pártjával, sok mindenben nem ért egyet velük, de azt mondja, nem lép ki, megvárja, hogy kizárják-e.

Polgármestersége ideje alatt egyébként 13-szor jelentették föl – egy kivétellel névtelenül - térkőlopástól százmilliós sikkasztásig, de megszüntették vagy el sem indították az eljárásokat.

A Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója Ács polgármesterének - a 2015. január 22-én történt rendőri intézkedéssel kapcsolatos - sajtóban megjelent állításait rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette, amelyet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgál – közölte az ORFK pénteken.

Szerző
2015.01.24 06:09

Tíz hónapos vágányzárra készül a MÁV a Budapest-Hatvan vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:44
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Február 4-én megy el az utolsó vonat a budapesti Keletiből egyenesen Hatvanra, aztán a legközelebbi talán majd decemberben.
Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt - közölte a MÁV. A tíz hónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is.
Idén négy állomás és mintegy 22 kilométernyi vonalszakasz teljes átépítése történik meg. A Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és a tervek szerint 2020-ig tart. Az uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején a munkálatokhoz igazodva több fázisban változik a vonatok közlekedése. Jelenleg egy vágányon, de menetrend-módosítással fenntartható a vonatközlekedés.

Pótlóbuszok járnak majd

A munka első ütemében, május 12-ig az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek.  Pécel és Aszód között S80-as és G80-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as pótlóbuszok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bag, Dózsa György út 8. autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
A Pécel-Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, és biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira - melyeken a vasúti jegyeket és bérleteket is elfogadják. Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről pótlóbuszok biztosítják.
A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Közölték továbbá, hogy a hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-től március 31-ig az Aszód-Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosul. Április 1-től május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok viszik az utasokat.
2019.01.18 20:44

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34