„Cigányfogás” helyett vizsgálat

Nagy darab vagyok, roma vagyok, a hajam is rövid, nyilván azt gondolták, ott egy szajrés cigány, kapjuk el – meséli Lakatos Béla, Ács polgármestere. Csütörtökön állították meg a rendőrök a városháza közelében, s elhangzott – az URH-rádiójukból is -, hogy „kisebbségit” igazoltatnak – adta hírül az Index. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Lakatos Béla csütörtökön délben hazafelé indult a hivatalból ebédelni, amikor elment mellette egy rendőrautó. - Láttam, hogy megfordulnak utánam, bekapcsolták a villogót, és megállítottak. Az egyik rendőr felém sétálva odaszólt a másiknak: kisebbségi vezeti az autót, közben pedig a kihangosított rádión egy női hang is bemondta: kisebbségi igazoltatása van folyamatban – mesélte a polgármester az Indexnek.

Lakatos kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat. A két rendőr arra hivatkozva, hogy Lakatos nem hajlandó együttműködni, erősítést kért. Pedig a polgármester csak a forgalmit kereste a jármű belsejében. Hamarosan már öt rendőr állta körül az autót, végül megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi bírságot. Polgármesterként ugyanis eddig csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a parancsnokukkal, aki felvette a jegyzőkönyvet. A rendőrségi rádióforgalmazás felvételét az eljárásban meghallgatják majd.

A polgármester a Népszavának elmondta, fokozott ellenőrzésre hivatkozva állították meg. (Kizárólag ebben az esetben szabad „csak úgy” igazoltatni az autóst, ha nem követett el szabálysértést. Ugyanakkor a rendőrség honlapján erre az időpontra nem szerepel ennek elrendelése– a szerk.) Az igazoltatás előtt, de utána sem volt rendőri jelenlét a városban, ami razziára utalt volna. Lakatos beszámolt arról is, hogy az interneten szélsőségesek példátlan hangnemben támadják. Egyfelől, mert „szolgálati Audival” jár. Valójában saját autójával látja el feladatait, de az nemrég összetört, ezért az önkormányzat három hónapra bérli számára egy helyi vállalkozótól a majdnem húszéves autót. Mint mondja, az új szabályok szerint csaknem százezer forinttal csökkent a jövedelme, saját zsebből nem tudta volna megoldani a cserekocsit. A támadások másik iránya, hogy „közpénzből, segélyként fizeti ki a cigányok büntetését”. Talán fogalmazhatott volna pontosabban is – véli. Ami tény, hogy a romákat szinte célirányosan sújtó közlekedési bírságok befizetése után nem marad a családoknak ennivalóra sem. Az eset a cigányság helyzetéről is szól, mely problémából a polgármester pártja, a Fidesz „kihúzza magát”, csak a Farkas Flórián-féle cigány-vonalat fogadja el – kesereg Lakatos. Bár feszült a viszonya pártjával, sok mindenben nem ért egyet velük, de azt mondja, nem lép ki, megvárja, hogy kizárják-e.

Polgármestersége ideje alatt egyébként 13-szor jelentették föl – egy kivétellel névtelenül - térkőlopástól százmilliós sikkasztásig, de megszüntették vagy el sem indították az eljárásokat.

A Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója Ács polgármesterének - a 2015. január 22-én történt rendőri intézkedéssel kapcsolatos - sajtóban megjelent állításait rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette, amelyet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgál – közölte az ORFK pénteken.

Szerző

Habony embere újabb kommunikációs feladatokat kapott Botka László városában

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:29

A szegedi egyetem szerint Kobza Miklós a toborzásban és a népszerűsítésben segít.
A Fidesz egyik meghatározó kommunikációs szakembere tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) dolgozik, írja a narancs.hu. Kobza Miklós foglalkoztatását az egyetem megerősítette lapunknak, mondván: a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzásban vesz részt, illetve intézi az intézmény országos sajtómegjelenéseit, és építi az egyetem nemzetközi imázsát. Politikai szempontból azért pikáns, hogy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (most már Budapesti Metropolitan Egyetem) végzett kommunikációs tanácsadót alkalmazza a független és autonóm intézmény, mert Kobzáról tavaly ősszel derült ki: a Fidesz helyi stratégiáján is dolgozik, amelynek célja az MSZP és Botka László polgármester leváltása az őszi önkormányzati választáson. A szakembernek több mint egy évtizede meghatározó szerepe van a Fidesz kampányaiban, fontos alakítója a párt kommunikációjának, tagja a miniszerelnök főtanácsadója, a Habony Árpád vezette stábnak. Egy ideig szerkesztette a pártelnök-miniszterelnök nagy rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalát, majd Orbán hivatalos fotósa volt. Tavaly májusig két éven keresztül ő volt a közmédia sajtófőnöke. Kobza alkalmazása azért is pikáns, mert az akkor még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában álló Délmagyar január elején arról számolt be, hogy Zakar Péter rektorhelyettes és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár egy kerekasztal-beszélgetésen arról értekeztek, hogy a szegedi egyetemnek végre „nemzeti lábra” kéne állnia, továbbá nem elég jó a viszonyuk a helyi városvezetéssel, nem ártana, ha ebben változás történne a választásokat követően. Igaz, Zakar egy Facebook-posztjában utólag azt állította, a Délmagyar cikke félrevezető, mert ő nem beszélt az egyetem „nemzeti lábairól”, azt viszont elismerte, hogy bírálta az önkormányzatot, amiért „az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel”.  

Oda a luxusvilla és a luxusautó - így változik Vajna Tímea élete

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:02
Vajna Tímea (középen) férje temetésén
Fotó: Facebook
Céges terepjáróját elvették, most pedig a férjével bérelt budai palotából is ki kell költöznie Andy Vajna özvegyének – állítja a Bors.
Több mint nyolc éven át tartó fényűzés után véget érhet Vajna Timi meseszerű élete. A fiatal özvegy egyik barátnője szerint a néhai filmügyi kormánybiztos neje nemcsak lelkileg, anyagilag is megszenvedte Andy Vajna elvesztését - írja a Bors. A bulvárlapnak az özvegy egyik barátnője nyilatkozott: a nő szerint Tímea Andy nélkül nem találja a helyét, ráadásul egy perc nyugta sincs, mert a problémák sorra szakadnak a nyakába. Amíg az özvegy Amerikában volt, addig az Audi terepjáróját visszavették tőle, mert az egy cég tulajdona. Most Andy egykori autójába kellett átülnie. De ami ennél is nagyobb probléma számára, hogy július elsején lejár a közös otthonuk bérleti szerződése, úgyhogy hamarosan el kell hagynia a házat.
 Félretett pénze, úgy tudom, nincsen – mondta a barátnő. – Sürgősen lejjebb kell adnia az eddigi igényeiből, mert a jelenlegi helyzet szerint egyszerűen nincs más választása. A lap állítja, megpróbálták felvenni a kapcsolatot Vajna Tímeával, de nem tudták elérni. 
A lap hozzáteszi, Vajna Tímea autói többet értek, mint egy átlagos lakás, így az a negyvenmilliós R8-as Audi, amamelyet Tímea cége, a Beauty Enterprises Hungary Kft. lízingelt. De szép otthont lehetne építeni a 70-80 milliót érő Lamborghini Huracán Spyder típusú sportautóból is. Alig néhány hónap járatás után azonban az olasz autócsodát is lecserélte egy Q7-es Audira, amelynek kormánya mögül többször is szelfizett. 
Vajna – akkor még Palácsik – Tímea 2010-ben került először az érdeklődés kereszttüzébe, miután akkori párja, Damu Roland többször is fizikailag bántalmazta. Az egykori sorozatszínész emiatt három évet ült a tököli büntetés-végrehajtási intézetben. Andy Vajna ekkor, Tímea életének legnehezebb korszakában bukkant fel a lány mellett.   A korábban Gattyán György online cégénél hirdetési menedzserként, majd a Sanoma kiadónál ügyintézőként dolgozó Tímeát később sokan azzal vádolták, hogy érdekházasságot kötött, és kizárólag az anyagi jólét reményében ment hozzá a producerhez, aki élete végéig a tenyerén hordozta.