„Cigányfogás” helyett vizsgálat

Nagy darab vagyok, roma vagyok, a hajam is rövid, nyilván azt gondolták, ott egy szajrés cigány, kapjuk el – meséli Lakatos Béla, Ács polgármestere. Csütörtökön állították meg a rendőrök a városháza közelében, s elhangzott – az URH-rádiójukból is -, hogy „kisebbségit” igazoltatnak – adta hírül az Index. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Lakatos Béla csütörtökön délben hazafelé indult a hivatalból ebédelni, amikor elment mellette egy rendőrautó. - Láttam, hogy megfordulnak utánam, bekapcsolták a villogót, és megállítottak. Az egyik rendőr felém sétálva odaszólt a másiknak: kisebbségi vezeti az autót, közben pedig a kihangosított rádión egy női hang is bemondta: kisebbségi igazoltatása van folyamatban – mesélte a polgármester az Indexnek.

Lakatos kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat. A két rendőr arra hivatkozva, hogy Lakatos nem hajlandó együttműködni, erősítést kért. Pedig a polgármester csak a forgalmit kereste a jármű belsejében. Hamarosan már öt rendőr állta körül az autót, végül megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi bírságot. Polgármesterként ugyanis eddig csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.

A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a parancsnokukkal, aki felvette a jegyzőkönyvet. A rendőrségi rádióforgalmazás felvételét az eljárásban meghallgatják majd.

A polgármester a Népszavának elmondta, fokozott ellenőrzésre hivatkozva állították meg. (Kizárólag ebben az esetben szabad „csak úgy” igazoltatni az autóst, ha nem követett el szabálysértést. Ugyanakkor a rendőrség honlapján erre az időpontra nem szerepel ennek elrendelése– a szerk.) Az igazoltatás előtt, de utána sem volt rendőri jelenlét a városban, ami razziára utalt volna. Lakatos beszámolt arról is, hogy az interneten szélsőségesek példátlan hangnemben támadják. Egyfelől, mert „szolgálati Audival” jár. Valójában saját autójával látja el feladatait, de az nemrég összetört, ezért az önkormányzat három hónapra bérli számára egy helyi vállalkozótól a majdnem húszéves autót. Mint mondja, az új szabályok szerint csaknem százezer forinttal csökkent a jövedelme, saját zsebből nem tudta volna megoldani a cserekocsit. A támadások másik iránya, hogy „közpénzből, segélyként fizeti ki a cigányok büntetését”. Talán fogalmazhatott volna pontosabban is – véli. Ami tény, hogy a romákat szinte célirányosan sújtó közlekedési bírságok befizetése után nem marad a családoknak ennivalóra sem. Az eset a cigányság helyzetéről is szól, mely problémából a polgármester pártja, a Fidesz „kihúzza magát”, csak a Farkas Flórián-féle cigány-vonalat fogadja el – kesereg Lakatos. Bár feszült a viszonya pártjával, sok mindenben nem ért egyet velük, de azt mondja, nem lép ki, megvárja, hogy kizárják-e.

Polgármestersége ideje alatt egyébként 13-szor jelentették föl – egy kivétellel névtelenül - térkőlopástól százmilliós sikkasztásig, de megszüntették vagy el sem indították az eljárásokat.

A Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója Ács polgármesterének - a 2015. január 22-én történt rendőri intézkedéssel kapcsolatos - sajtóban megjelent állításait rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette, amelyet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgál – közölte az ORFK pénteken.

Szerző

Gallóné tovább tárgyal

A kormány teljesítette vállalásait, vagyis jogszabályban rögzítette azokat a pontokat, amelyekben két évvel ezelőtt megegyezett a szakszervezetekkel kötött sztrájkbizottsági megállapodásban, igaz a gyakorlatban nem, vagy nem megfelelően valósultak meg az elvárások - mondta tegnap Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, miután a sztrájkbizottságban résztvevő érdekvédelmi szervezetek (a PSZ mellett a Magyar Oktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete) képviselői tárgyaltak Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. Gallóné példaként említette: az intézményvezetők jogkörét ugyan meghatározták, de ez az iskolafenntartó központ szabályzatába már nem került be.

A túlórák kifizetését pedig tartalmazza ugyan a kollektív szerződés, fedezet azonban nincs rá. Nehezményezik, hogy a szakképzés átalakításáról többszöri kérésükre sem kaptak tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mint új felügyeleti szervtől, pedig ez a változás a köznevelési rendszer átalakulását is magával vonja.

A sztrájkbizottság tagszervezetei szeretnék, ha a kollektív szerződés kiterjedne a szakképző iskolák fenntartói központjára is. Követeléseik között szerepel, hogy az oktató, nevelő munkát végző kollégák havi 15 ezer forint juttatást kapjanak. A tegnapi megbeszélésen a felek megegyeztek, hogy a szakszervezetek és a minisztérium szakjogászai közösen vizsgálják meg a törvényi lehetőségeket, és ezek ismeretében egy hónapon belül ismét összeülnek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely a tegnapi egyeztetésen nem vett részt, még a hét elején nyilatkozott arról, hogy jövő hétfőn sztrájktárgyalásokat kezd a minisztériummal, erről levelet küldött a társszervezeteknek is, kérve, támogassák elképzeléseit. Galló Istvánné erre reflektálva annyit mondott: a PSZ egy másik sztrájkbizottság tagja, követeléseik közt legfeljebb átfedések vannak.

Szerző

Veszprém: Kész Zoltán "egyértelmű kihívó"

Publikálás dátuma
2015.01.24. 06:07
FOTÓ: Tóth Gergő
Billegő körzetnek nevezi legfrissebb közvélemény-kutatásában Navracsics Tibor korábbi választókerületét a Republikon Intézet. A kutatásból kiderül, hogy a február 22-i időközi országgyűlési választáson a fideszes Némedi Lajos "egyértelmű kihívója" a baloldal által támogatott független Kész Zoltán lesz. A voksoláson a Republikon szerint a centrális pártrendszer logikája miatt a Fideszé az előny, ám ha a kormányellenes közhangulat felülírja ezt a logikát, úgy a kerületet elbukhatja a kormánypárt.

Tizenkét jelöltet vettek nyilvántartásba a február 22-i veszprémi időközi parlamenti voksolásra, ami az eredeti huszonhat jelentkezőhöz képest igazán kevés. Az indulók közül azonban öten függetlenként gyűjtötték az ajánlásokat, ami a hozzáértők szerint a Fidesznek kedvezhet. A kormánypárt már a tavaly tavaszi országgyűlési választásra készülve átírta a szabályokat, így sokkal egyszerűbb lett rajthoz állni. A kormánypárt az elégedetlenek szavazatait meg akarta osztani, és ezzel megakadályozni az ellenzék győzelmét, ami eddig sikerült is, bár az újpesti időközi választáson fölényesen nyert az MSZP.

Veszprémben heten indulnak pártszínekben, a Fidesz, a Jobbik és az LMP mellett több parlamenten kívüli, kevésbé ismert erő jelöltje verseng Navracsics Tibor megüresedett mandátumáért. A civil Kész Zoltán mögé beállt az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberális Párt és a MoMa is. A Közfelháborodás napja veszprémi szónoka hisz abban, hogy a választók február 22-én tudni fogják, hogy a baloldal őt támogatja és aki le akarja váltani a Fideszt, annak rá kell szavazni. Kora reggeltől estig járja a választókerülethez tartozó településeket, eddig a 25-ből 23-ba jutott el. Ha mindenütt volt már, újabb kört kezd, hogy minél többen megismerjék.

A Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Kész lesz a fideszes Némedi Lajos "egyértelmű kihívója". Bár ezt választókerületet a kormánypárt a magáénak tartja, a felmérésből az derül ki, hogy a körzetet elveszítheti a Fidesz. Az intézet arra figyelmeztet, hogy a "centrális pártrendszer logikája miatt a Fideszé az előny, ám ha a kormányellenes közhangulat felülírja ezt a logikát, úgy a kerületet elbukhatja a kormánypárt". A megkérdezett veszprémiek 63 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban és csak 28 százalék mondta, hogy jó az irány. Ugyanakkor helyben, a fideszes vezetésű Veszprémben a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy jó és csupán a 32 százalék közölte, hogy rossz az irány, aki győzni akar, annak ezt figyelembe véve kell kampányolnia. A baloldal által támogatott Kész ismertsége a Republikon december elejei kutatása szerint alacsonyabb volt, mint a pártokhoz köthető potenciális jelölteké, az őt ismerők körében viszont magas volt a kedveltsége.

A veszprémi, illetve az április 19-ére kiírt tapolcai időközi választás, fontos a pártok számára, hiszen eldőlhet a kétharmad sorsa. A tapolcai voksoláson, amelytől a Fidesz jobban tart, mint a veszprémitől, a hvg.hu értesülése szerint egy ajkai pedagógust indíthat a kormánypárt.

Szerző