Átszakadt egy víztározó gátja

Az elmúlt napok esőzései következtében átszakadt egy víztározó gátja a bánsági Lieblingen. A hatóságok szerint a lakosság nincsen veszélyben.

A bánsági katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU Banat) illetékese az Agerpres román hírügynökségnek elmondta, nem kaptak bejelentést a magántulajdonban levő tó gátszakadásáról, de a helyszínre vonultak, hogy megfigyelés alatt tartsák a tározónál kialakult helyzetet. 

A Bánsági Vízügyi Hatóság közlése szerint a gát a 2006-os árvíz idején már megrongálódott, ezért a hatóság 2011-ben felszólította a tulajdonost, hogy eressze le a tavat, és végezze el a szükséges javításokat. A vízügyi hatóság illetékese szerint a gátszakadás nyomán képződött árhullám csak mezőgazdasági területeket árasztott el, lakott területeket nem érintett. A Temesvártól 35 kilométerre délre fekvő, horgászatra kialakított 96 hektáros lieblingi tó a Cosava és a Moravita patakok vizét gyűjtötte össze.

Szerző

HÉV-karambol Budakalászon (Fotók!)

Publikálás dátuma
2015.01.26. 13:58
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Kisteherautó és HÉV-szerelvény karambolozott Budakalászon, a Vasútsoron, a HÉV-megálló közelében – tájékoztatott a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfőn.

Csámpai Attila elmondta, hogy egy műhelykocsi ütközött az egyik HÉV-szerelvény oldalának. Az első adatok szerint a kisteherautó vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. A HÉV-en utazók közül senki nem sérült meg, az utasokat leszállították és biztonságos helyre kísérték. A helyszínelés és a műszaki mentés idején a HÉV csak egy vágányon járt. 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Szerző
Frissítve: 2015.01.26. 21:09

Két bank csúnyán átverte az ügyfeleit

Őrizetbe vette a lengyel rendőrség hétfőn a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, de a bankfelügyelet alá nem tartozó két nagy lengyel cég, úgynevezett "árnyékbank" vezetőit - jelentette az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió.

Az őrizetbe vettek között van a gdanski székhelyű Pozyczka Gotówkowa elnöke és alelnöke, valamint a gdyniai Baltic Money elnöke és könyvelője. A Pozyczka Gotówkowa a gyanú szerint csaknem 70 ezer ügyfelet károsított meg, akiknek hitelt ígért. A veszteség megközelíti a 180 millió zlotyt (13,2 milliárd forint). A Baltic Money-nál csaknem 1300 ügyfél járt pórul, veszteségük meghaladja az 1,4 millió zlotyt (103 millió forint). 

A két cég hiteleket ígért előleg fejében. Az ügyfelek befizették a kért összeget, de kölcsönt nem folyósítottak számukra. A gdanski ügyészség a két árnyékbank ügyében külön vizsgálatot folytat. Az őrizetbe vett gyanúsítottakat hétfőn kihallgatják, és a rendőrség mindkét cég székhelyén házkutatást végez.

Szerző