Orbán a nemzet tragédiájáról

Publikálás dátuma
2015.01.27 06:11
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Fotó: /
A zsidóság első világháborúban hozott áldozatai nélkül aligha sikerült volna megvédeni a hazát - mondta Orbán Viktor a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen. A miniszterelnök szerint abban, hogy "nemzetünkből nem veszik ki az életerő" és, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni komoly szerepe van a magyar zsidó közösség 1914-15-ben tanúsított hősies magatartásának az ország területének védelméért. Erkölcsi kötelességnek nevezte az első világháborús katonasírok felkutatását és bejelentette egy olyan adattár létrehozását, amely "megőrzi az elesett katonáink nevét".

Az Uzsoki-szoros felszabadításának századik évfordulójára időzített ünnepségen a kormányfő arról is beszélt, "nem mehetünk el szó nélkül a második világháború koncentrációs táborainak magyar zsidó áldozatai emléke mellett sem". Jelezte, hogy az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett központi eseményen a magyar kormány képviselője is részt fog venni. "A magyar nemzet tragédiája és a magyar zsidó közösség jóvátehetetlen vesztesége ez" - fogalmazott. Majd kitért arra is, az első világháborúban a magyar hadsereg katonáinak előmenetelét még származástól függetlenül biztosította, míg 25 év múlva: "szeretet nélküliek és közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, és sokan, nagyon sokan voltak azok a magyarok, akik a rosszat választották a jó helyett, a szégyenteljest a becsületes helyett". Szerinte felfoghatatlan, hogy a második világháború után Magyarországon olyan politikai rendszer volt, amely "még az emlékét is el akarta törölni az itt eltemetett katonáknak". Beszédét úgy zárta: "Európa békéjét naponta újból meg kell védeni. Külső és belső konfliktusaiban sohasem dönthet újra a fegyverek szava".

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint nemcsak a most a felújított parcella, hanem a miniszterelnök személyének jelenléte is megerősítette, hogy a magyar zsidóság évszázadok óta a magyar nemzet része. A temetőben több mint háromszáz sír felújítását a Honvédelmi Minisztérium végezte a Nemzeti Örökség Intézetével.

Néma csenddel emlékeznek ma
Arra kérte a magyar rádiók és televíziók szerkesztőit Áder János köztársasági elnök, hogy ma - ahogy tették egy évvel ezelőtt is - a holokauszt nemzetközi emléknapján - melyen számos megemlékezés is lesz - este hét órakor egy perces elnémulással tisztelegjenek az áldozatok előtt. "Legyen a közös csend, a közös emlékezés a közösen megadott tisztelet gesztusa, mely nemzetünk minden tagjának összetartozását erősíti" - írta az államfő.

Szerző
2015.01.27 06:11

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46

Elindult Márki-Zay mozgalma

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A mozgalom fő célja, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon minden településen egy hiteles polgármester-jelölt legyen.
Megtartotta első ülését a MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM elnöksége - számolt be az indulásról közösségi oldalán Márki-Zay Péter
"A mozgalom tagjai hisznek abban, hogy egy új politikai kultúrára van szükség, amelyhez minden tisztességes és változást akaró magyar ember csatlakozására számítanak."
- emeli ki.
"A mozgalom fő célja, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon minden településen egy hiteles polgármester-jelölt és őt támogató képviselőjelöltek nyerjék el a helyi közösségek bizalmát. 2014-ben Siófok, 2015-ben Veszprém, 2018-ban Hódmezővásárhely, Balmazújváros és Rákospalota is megtanított bennünket arra, hogy az állampárt csak összefogással győzhető le."
Azok, akik széleskörű egyeztetés nélkül saját jelölteket indítanak, maguk is hozzájárulnak a korrupció és a megfélemlítés rendszerének fennmaradásához.
- hangsúlyozza Márki-Zay.
A Mozgalom alapító tagjai: Dr. Márki-Zay Péter, Dr. Hadházy Ákos, Dr. Júlia Ábrahám, Dr. Bod Péter Ákos, Elek István, Dr. Kaltenbach Jenő, Zoltán Kész, Dr. Dr. Lengyel Róbert, Lukácsi Katalin, Dr. Magyar György, Dr. Tamás Mellár, Üveges Gábor. A mozgalom a következő hónapokban folytatja a szervező munkát, nyilvános bemutatkozását a jövő év elejére tervezi.
2018.11.18 16:00
Frissítve: 2018.11.18 16:11