Dohai katarzis

Publikálás dátuma
2015.01.29. 06:58
Katar már a döntőben reménykedik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
„Meggyőződésem, hogy Katar lesz a világbajnok” – mondta néhány napja lakonikusan Patrekur Jóhanesson, az osztrák férfi kézilabda válogatott izlandi szakvezetője.

A szövetségi kapitány ezzel elsősorban nem az Öböl-beli ország kézilabda-tudományát kívánta felmagasztalni, hanem a bírók pártatlanságát vonta kétségbe. Tudja miről beszél, hiszen az osztrákok épp a házigazdák ellen estek ki. Ugyanakkor akkor talán még nem is sejtette, mennyire könnyen valósággá válhat ironikus jóslata.

Katar ugyanis óriási meglepetésre túljutott a vb-re szerencsével kijutó, de a tornán meccsről meccsre egyre jobban játszó németek ellen. „Túl sok helyzetet hagytunk ki. Több volt a meccsben. Borzasztóan csalódottak vagyunk” – búslakodott a németek izlandi edzője, Sigurd Sigurdsson.

A találkozó legjobbjának Danijel Saricot, a hazaiak kapusát választották meg. A Barcelona 37 éves hálóőre valóban elképesztő bravúrokat mutatott be. Ugyanakkor óriási a spanyol sztáredző, Valero Rivera érdeme.

Amikor a meccs után azt kérdezték tőle, katarinak érzi-e magát, azt válaszolta, „kézilabdaedző vagyok.” Katarnak egyáltalán nem rosszak az esélyei a döntőbe jutásra, hiszen az elődöntőben a horvátokat szintén nagy meglepetésre legyőző lengyelek ellen kell pályára lépniük. A horvátok 2011 után először nem jutottak be a legjobb négy közé.

Az előző kézi vb döntőjét ismételték meg a Dánia-Spanyolország találkozón, amely az utolsó másodpercben dőlt el a hispánok javára.

Kézilabda vb, negyeddöntők
Katar-Németország 26-24
Horvátország-Lengyelország 22-24
Dánia-Spanyolország 24-25
Szlovénia-Franciaország 23-32
A pénteki elődöntők párosítása:
Katar-Lengyelország, Franciaország-SpanyolországSzerző

Gyűlnek Blatter kihívói

A jelenlegi állás szerint öten indulhatnak a FIFA elnöki tisztségéért Sepp Blatterrel, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökével szemben a május 29-i elnökválasztáson. A jelölteknek csütörtökön éjfélig kell leadni jelentkezésüket.

Hogy aztán végül hányan nézhetnek farkasszemet Blatterrel, ez csak február 7-én vagy 8-án derülhet ki, amikor nyilvánosságra hozzák az indulók listáját. Könnyen lehet, hogy végül csak Blatter és a FIFA alelnöke, az UEFA által támogatott Ali Bin Al Husszein jordániai herceg neve marad a kalapban. Ahhoz ugyanis, hogy valaki ténylegesen indulhasson a választáson, öt szövetség támogatását kell felmutatnia a 209 közül.

Tegnap Luis Figo, a Real Madrid és az FC Barcelona egykori sztárja jelentette be, hogy ő is meg kívánja mérettetni magát. A 42 éves aranylabdás a CNN hírtelevíziónak adott exkluzív interjújában tette közhírré döntését. Elhatározását azzal indokolta, hogy a FIFÁ-t számos botrány rázta meg, s a labdarúgás jobb vezetést érdemelne.

Korábban egy másik egykori sztárcsatár, a francia válogatott David Ginola jelentette be indulását. A PSG és a Newcastle egykori gólvágója 2,3 millió fontot kíván összegyűjteni kampányához. Egyik programpontja, hogy egyszerre rendezzék a férfi és női labdarúgó világbajnokságot. Ginola esélyeit jelentősen csökkenti, hogy a Paddy Power fogadóiroda 250 ezer fonttal támogatja, ez azonban ellentétes a szövetség szabályzatával.

Ginola honfitársa, az 56 éves Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese még tavaly jelezte, hogy szintén ringbe száll a nemzetközi szövetség vezetéséért. A hatodik induló Michael van Praag, a Holland Labdarúgó Szövetség elnöke, az Ajax Amszterdam volt első embere. A választás favoritja Blatter, az afrikai és az óceániai szövetség is jelezte, őt támogatják a tisztújító választáson.

Szerző

Vízi BL: felemás magyar mérleg

Ahogy az várható volt, hatalmas harcot vívott egymással az Eger és a vendég Olimpiakosz a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában.

Szerencsére a hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, de a görög válogatott Fontulisz révén, tartották a lépést a hellének. Az első negyedet követően 4-3-as egri vezetés állt az eredményjelzőn, ami a folytatásban 6-3-ra módosult. Dabrowski Norbert vezetőedző jól összerakta együttese védekezését, talán csak amiatt maradhatott hiányérzet benne és a szurkolókban egyaránt, hogy a kihagyott lehetőség után 8-4 helyett 7-5-ös állással fordulhattak a csapatok a második félidőre.

Bedő Krisztián alapozta meg a folytatást utána viszont hosszú ideig gólcsend ült az egri uszodára. Ezt ki más, mint görög részről Fontulisz törte meg, aki a harmadik negyedben már öt gólnál tartott. Rajta kívül azonban más nem tudott felnőni a feladathoz, így maradt a háromgólos magyar előny a zárónegyedre is. A magyarok feltehetőleg úgy gondolták, már megvan a győzelem, a görögök viszont kihasználták ezt a könnyelműséget és 10-9-re felzárkóztak.

Bár az Eger nem tudott gólt dobni az utolsó nyolc percben, de az Olimpiakosz sem járt szerencsével a hajrában, hiába támadhatott a végén az egyenlítésért. A 10-9-es győzelem pedig azt jelenti, hogy az Eger egy lépést tett a továbbjutás felé, de még messze van a hatosdöntő.

A Szolnok nem a legegyszerűbb utat választotta, hogy eljusson Dubrovnikba, hiszen Bécs és Zágráb érintésével landolt a csapat a horvát városban. Aztán ehhez hűen, a Dózsa a mérkőzésen is a kacifántosabb út mellett tette le a voksát. A Jug 4-0-val kezdte a találkozót, ami hidegzuhanyként hatott a magyar szurkolókra, de a szolnoki játékosok mintha csak erre vártak volna, Sztefan Mitrovics találatával megkezdték a felzárkózást. Sőt, a második negyed végén Madaras Norbert duplája után már a hazaiaknak kellett támadniuk az egyenlítésért 5-4-nél. A fordulatot segítette Decker Attila beállása a kapuba, aki majdnem 12 percig nem kapott gólt.

Az 5-5-ös félidőt követően viszont ismét visszaesett a szolnokiak teljesítménye és a Dubrovnik megrázta magát, majd ellépett 9-6-ra. Aztán Madaras révén rögtön a zárófelvonás elején szépített a magyar együttes és végül Mitrovics találataival 10-9-re feljött a Szolnok, az egyenlítés viszont az Olimpiakoszhoz hasonlóan, nekik sem sikerült. Sőt, az utolsó másodpercben Aaron Younger 11-9-re módosította a végeredményt. Így egyik szemünk sír, míg a másik nevet a BL tegnapi fordulója után.

Szerző