Milliókkal járul hozzá filmekhez a bajba jutott könyvtár

Ötvenötmillió forinttal járul hozzá dokumentumfilmek elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár, noha maga is súlyos anyagi gondokkal küzd - adta hírül az atv.hu.

A milánói világkiállításhoz kapcsolódó dokumentum- és portréfilmek ügyében a CinemaStar kft-vel szerződött a nemzeti bibliotéka. A weblap a jelenséggel foglalkozó cikkében rámutat, a könyvtár közgyűjteményi feladataiba aligha illeszthető ez a vállalkozás, és idézte Tüske László főigazgatót, aki tavaly augusztusban a gazdasági nehézségek illusztrálására említette, hogy a katasztrofális informatikai rendszer megújításához például 900 millió forintra lenne szükségük.

Megkerestük telefonon Kabay Barna rendezőt, aki kérdésünkre elmondta, valóban rendeznek állandó munkatársával, Petényi Ilona rendezővel dokumentumfilmeket a május 1-én nyíló Milánói Expóra. A dokumentumfilmek olyan embereket mutatnak be, akik a magyar-olasz kulturális kapcsolatok építésében tettek jelentőset, s eredmények fémjelzik munkásságukat.

A filmek finanszírozása az EMMI külön a milánói világkiállításra elkülönített keretéből történik, mely költség felelőse Szőcs Géza. A filmek mindegyike megtekinthető lesz az olaszországi világkiállításon, tette hozzá a rendező.

Szerző
Frissítve: 2015.02.04. 21:37

Film Wallenbergről

Publikálás dátuma
2015.02.05. 00:05

Ezen a héten kerül a mozikba Az elveszett európai című fikciós dokumentumfilm, amely Raoul Wallenbergnek állít emléket. 

A svéd diplomata eltűnésének hetvenedik évfordulója apropójából készült mű fikciós elemeket vegyít archív felvételekkel és interjúkkal, és Wallenberg portréján keresztül az eseményeket a fiatalabb korosztályok számára is érthető és befogadható módon mutatja be. A Márai-adaptációiról ismert Sipos József rendező filmje a magyar holokauszt történetét egy olyan sorson keresztül tükrözi, amely máig ható érvénnyel példázza, miként őrizhető meg az embertelenségben is az ember méltósága.

Szerző

Novák Péter rendezi az István, a királyt

Publikálás dátuma
2015.02.04. 14:10
Novák Péter Forrás: Facebook
Novák Péter rendezi az István, a király című rockopera új előadását. Szörényi Levente és Bródy János műve augusztus 19-én az 1983-as bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon lesz látható.

"Koncertszínház lesz, a zene és a szöveg prioritást kap az előadás során" - közölte Novák Péter sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy számára Alföldi Róbert 2013-as rendezése idézte fel leginkább az 1983-as koncepciót, amely vegyes műfajú előadás volt.

Mint elhangzott, az eredeti szereplőgárdából hárman maradnak az új előadásban: Varga Miklós most is István király lesz, Deák Bill Gyula a Táltos, míg a korábbi Koppány, Nagy Feró ezúttal Laborcot alakítja és Feke Pál lesz Koppány. A további főbb szerepekben Keresztes Ildikó, Simon Bogárka, Radics Gigi, Homonnay Zsolt és Kocsis Tibor lesz látható. Rosta Mária producer azt mondta, hogy felkérték a szereplésre a Koppányt 1983-ban alakított Vikidál Gyulát is, de ő nem vállalta azt.

Novák Péter arról beszélt, hogy az István, a király élménye, katarzisa hasonlít az ókori görög drámák jellemzőire, a szakrális együttlétre, ahol a moralitás, a társadalmi érdekek, a sorskérdések vannak megvitatva. A rendező egy görög amfiteátrum parafrázisát álmodta a királydombi színpadra, miközben az előadás díszletei az 1983-as koncepció előtt is tisztelegnek. Az előadáson egy 30 fős kórus a kar szerepét tölti be, a tervek szerint a kórustagok hosszú egyenruhát fognak viselni."Az élőkép mellett vetített háttérképek is lesznek, ennek megvalósításában a MOME fiatal képzőművészeinek alkotásai fognak nagy szerepet játszani" - tette hozzá Novák Péter.

Rosta Mária producer arról számolt be, hogy a Zikkurat Produkció (illetve elődje, a Fonográf) 31 éve állítja színpadra az István, a királyt, és Novák Péter a nyolcadik előadás rendezője. Előtte Koltay Gábor, Kerényi Imre, Iglódi István, Szikora János, Zsuráfszky Zoltán, Novák Ferenc "Tata", valamint Alföldi Róbert rendezte meg az előadást. Az idei bemutató apropója az, hogy idén áprilisban Szörényi Levente, egy évvel később pedig Bródy János tölti be 70. életévét.

Szörényi Levente szerint a velük egyidős közönség jó része "belekényelmesedett" az István, a király csodájába, és értetlenül fogadja az újításokat, változtatásokat, miközben ők már az Illés együttessel arra törekedtek, hogy mindig valami újdonságot vigyenek bele a dolgokba. "Ilyen volt az is, amikor az Illés magával vitte az ORI-turnéra Tolcsvayékat, a Kexet vagy a Minit". Bródy János azt mondta, hogy érzése szerint izgalmas előadás készülődik, és megjegyezte, hogy az eddigi István, a király-előadások rendezői többnyire Kossuth-díjjal elismert művészek voltak.

A királydombi előadáson az énekesek és a zenészek egyaránt élőben adják elő a produkciót, az eredeti hangzásvilágra törekedve. A zenét a tavaly decemberi Beatünnep koncerten is látott nyolctagú rockzenekar, valamint az Óbudai Danubia Zenekar kamaraváltozata fogja szolgáltatni, néhány folkzenésszel kiegészülve. "Az 1983-as előadáshoz képest fordítva lesz a színpad és a nézőtér, ezúttal a közönség lesz a dombon, lent pedig a 600 négyzetméteres fedett színpad, amely mögött 150-200 négyzetméternyi ledfal fog állni. 2500 ülőhely lesz, ezek szinte teljesen el is fogytak már, és tízezer állóhelyet adunk el. A Magyar Televízió bejelentette, hogy élőben szeretné közvetíteni az előadást" - mondta Rosta Mária.

Az István, a király augusztus 19-i előadása lesz a Királydomb búcsúja a közönségtől, miután a Városliget rendezési koncepciója keretében feltehetően ledózerolják. A producer az MTI kérdésére kitért arra, hogy valóban terveznek egy film remake-et is az István, a királlyal, ugyanakkor Andrew G. Vajna, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője nem támogatta az ötletet. Rosta Mária fiatal rendezőkben gondolkodik, "Reisz Gábornak például van egy különleges István-elképzelése" - utalt a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film alkotójára.

A produkciót a 2015-2016-os évadban az ország 14 sportcsarnokába viszik el.

Szerző
Frissítve: 2015.02.04. 15:04