Előfizetés

"Éhségmenet" a szegénység ellen

Publikálás dátuma
2015.02.09. 13:31
Fotó: Thinkstock
Minden dolgozó emberért, a vidéki Magyarországért indult el Kazincbarcikáról reggel 9-kor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méltóság menete. Délután 17.30-kor Mátészalkán, a szabolcsi menet résztvevői demonstrálnak, majd holnaptól más olyan megyékben is, ahol sok kilátástalan helyzetben lévő ember él, a kormányhivatalokhoz vonul a Közmunkás Szakszervezet, hogy a jövő hétfőtől újra ülésező Országgyűlés figyelmét felhívja a szegénységre.

A Közmunkás Szakszervezet közleményében azt írta, hogy az "Éhségmenethez" hasonló akcióknak is köszönhető, hogy ma már egyre többen tudnak a pestisként terjedő szegénységről, amelynek az Orbán-kormány az okozója. Jól látszik, hová vezetett a Fidesz-KDNP kormányzása: a lecsúszás, a kilátástalanság, az elszegényedés tömegesen szedi az áldozatait Északon, Keleten, Nyugaton és Délen. Több mint 4 millió magyar honfitársunk él a létminimum alatt, és csaknem 1,5 millióan tengődnek szegénységben, nyomorban.  Ám a legborzasztóbb mégis az, hogy időről időre 500 ezer gyermek éhezik hazánkban - írja a szakszervezet.

"Ezt a helyzet számunkra teljességgel elfogadhatatlan! Ezért tiltakozunk! Ma már ott tartunk, hogy a fővárosban egymást érik a különböző jogos követeléseket megfogalmazó tüntetések, megmozdulások. Éppen ezért– sok kitartást és sikert kívánva budapesti barátainknak – idén a „menetek” nem Budapestre indulnak. Idén februárban a magyar vidéken és a magyar vidékért vonulunk. Azokkal együtt fogunk gyalogolni, akikért élünk, és dolgozunk. Oda visszük el a reményt, ahol ebből a legkevesebb van. Magyarország falvaiban, kisvárosaiban menetelünk, és a megyeszékhelyek kormányhivatalai előtt fogunk tüntetni. Megmutatjuk, hogy a vidéki Magyarországnak is van ereje és elszántsága a változtatásra és az ellenállásra. A vidéki embereknek is van véleménye, nekik is vannak az ország jövőjével kapcsolatos tervei" - írták sajtóközleményükben. 

Korábban írtuk, hogy a dolgozói szegénységről, a nyomorról, a gyermekéhezésről ma konferenciát rendez az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet. A rendezvényen mások mellett előadást tart Tóbiás József pártelnök, Vécsi István a szakszervezet elnöke, Lakner Zoltán politológus, szociálpolitikus és Mihályi Helga egyetemi adjunktus, szociológus.

Vécsi István, a Közmunkások Szakszervezetének elnöke. MTI Fotó: Vajda János

Vécsi István, a Közmunkások Szakszervezetének elnöke. MTI Fotó: Vajda János

Tóbiás: négymillió ember él a létminimum alatt

Az éhezésre, a nélkülözésre, a szegénységre, az alávetettségre és a létbizonytalanságra hívta fel a figyelmet az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn Miskolcon, ahol Dolgozói szegénység, nyomor és gyermekéhezés a mai Magyarországon címmel tartott konferenciát az ellenzéki párt. Tóbiás József úgy fogalmazott: a jelenlegi hatalom igyekszik eltakarni a valóságot, azt, hogy Magyarországon szegénység van, sok gyermek éhezik, és "ma már dolgozói szegénységről is beszélhetünk".

Mint mondta: a "visegrádi országokhoz képest Magyarország nagyon nagy lemaradásban van, négymillió létminimum alatt élő ember üzeni azt, hogy (...) lent minden maradt a régiben". Ezen négymillió ember nélkül nincs sikerre ítélt Magyarország, nem lehet beszélni Magyarország egészének sikeréről - szögezte le a pártelnök, aki szerint a gazdaság teljesítőképessége nincs egyenes arányban a szociális ellátórendszer minőségével. Kijelentette: nincs szabadság, emberi méltóság ott, ahol nem a lehetőségek, nem a tudás, nem a képesség, hanem a túlélés az egyedüli esély. Hangsúlyozta azt is: nincs szociális biztonság, létbiztonság olyan társadalomban, ahol nem az egyéni képesség, a lehetőség vagy a tudáshoz való hozzáférés teremti meg az emberek boldogulását. Tóbiás József kitért arra: "ahol a szabadság jószerivel a kiváltságosoké, (...) ott köztársaság sem lesz, ott demokrácia sem lesz". A jelenlegi rendszer nem demokrácia - tette hozzá.

Tóbiás József. MTI Fotó: Vajda János

Tóbiás József. MTI Fotó: Vajda János

Nyakó: Az Orbán-rendszer a szegénység okozója

Nyakó István MSZP-s politikus azt közölte, hogy februárban a magyar vidéken és a magyar vidékért vonulnak, azokkal együtt gyalogolnak, "akikért élünk és dolgozunk, odavisszük el a reményt, ahol ebből a legkevesebb van, Magyarország falvaiban, kisvárosaiban menetelünk".

Mint mondta, 2012-ben és 2013-ban a sajtó által éhségmenetnek elkeresztelt akciót indítottak azért, hogy felhívják az ország figyelmét arra a kilátástalanságra és nyomorra, ami Magyarországon kialakult. Ezeknek a meneteknek is köszönhető volt, hogy ma már egyre többen tudnak a "pestisként terjedő szegénységről, amelynek az Orbán-kormány az okozója, jól látszik, hová vezetett a Fidesz-KDNP kormányzása, a lecsúszás, a kilátástalanság, az elszegényedés tömegesen szedi az áldozatait északon, keleten, nyugaton és délen - tette hozzá Nyakó István, aki a a mostani demonstrációt szervező Közmunkás Szakszervezet társelnöke is. A menetek február 14-én érnek a megyeszékhelyekre, ahol tüntetésre hívnak mindenkit a kormányhivatalok elé - jelezte.

A Közmunkás Szakszervezet kiáltványa
Minden dolgozó emberért, a vidéki Magyarországért!

Tiltakozunk a tömeges vidéki elszegényedés ellen!
Az elmúlt évek legnagyobb vesztese a vidéki Magyarország! Katasztrofális állapotban van az egészségügy és az oktatás az összes közszolgáltatás! Orbán rendszere kisemmiz minket, így nemzeti tragédiába sodorja az országot!

Igazságosabb, alacsonyabb adózást akarunk!
A fizetésből élő családok legnagyobb igazságtalan különadója a 27 százalékos ÁFA. Ezzel a kormány szó szerint kiveszi a falatot a szánkból! Ez elfogadhatatlan!

Tisztességes munkáért tisztességes bért!
A hivatalos létminimum most 88 000 forint, de a minimálbérből csak 68 000 forint jut el a dolgozó emberek kezébe! Ma 4,2 millió ember él a létminimum alatt! A közszférában emberemlékezet óta nem volt a többletmunkáért járó béremelés! Ebből elég, ez így nem mehet tovább!

Jogvédelmet a bérből és fizetésből élőknek!
Gyalázat, hogy a Munka Törvénykönyve ma a munkáltatót védi, a dolgozók érdekeit és emberi méltóságát pedig semmibe veszi.  Ez a jogfosztó törvény nem a dolgozók törvénye! Ez a törvény a rendszer tűzrevaló szemete!

Tartsanak velünk, hogy lemossuk a nyugdíjasokat ért gyalázatot!
Elfogadhatatlan a korkedvezményes nyugdíjasok nyilvános megalázása és jogfosztása! Ezt mi a magyar állampolgárok egy csoportja ellen elkövetett bűncselekménynek tartjuk, és teljes jóvátételt követelünk az elkövetőktől!

MSZP: Orbán évekig hazudott

Az MSZP szerint Orbán Viktor és a Fidesz éveken keresztül hazudott, ugyanis az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja, hogy a kormány megszorításokkal élt az elmúlt években, miközben folyamatosan tagadta ennek tényét.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, 2013-ban, az utolsó vizsgált évben a megszorítások mintegy másfélszeresét tették ki a válság legrosszabb évében, 2009-ben végrehajtott megszorításoknak. A költségvetési bizottság elnöke szerint az ÁSZ világosan kimondja azt az egyszerű közgazdasági tételt, hogy a különadók, a tartalékolások, a zárolások megszorítást jelentenek.

Burány Sándor szerint a jelentés visszaigazolta az MSZP elmúlt években megfogalmazott több kritikáját is, így azt, hogy a kormány intézkedései mögül a legtöbb esetben hiányzik a hatástanulmány, hogy a tranzakciós illetéket a bankok áthárítják az ügyfelekre, hogy a kormány fő fegyvere a hiány leszorításában az újabb és újabb adók "nyakló nélküli kivetése". Az ellenzéki képviselő úgy értékelte, az ÁSZ a 2007-2013-as időszak egyes egyensúlyjavító intézkedéseinek ellenőrzéséről szóló beszámolója azt jelenti, most már papír van arról, hogy Orbán Viktorék folyamatosan hazudtak, gazdaságpolitikájuk a megszorításokra épült.

Megjegyezte: szokatlan egy ilyen őszinte jelentés egy olyan intézmény részéről, amelynek egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő a vezetője. Burány Sándor úgy fogalmazott: "ez az ötlettelen gazdaságpolitika egyetlenegy dologban kiszámítható, hogy az ország gyarapodása helyett saját maguk gyarapodása a cél". Az ÁSZ múlt héten kedden nyilvánosságra hozott vizsgálata egyebek mellett azt állapította meg: a vizsgált időszakban minden évben születtek egyensúlyjavító intézkedések és azok növekvő mértékben járultak hozzá a költségvetési egyensúly javításához. 

Orbán "Barátsága" Ficoval

Publikálás dátuma
2015.02.09. 12:30
MTI Fotó: Komka Péter
Ünnepélyesen átadta Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság (Sahy) közötti felújított szakaszát a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai (Tupá) átemelő állomásánál hétfőn.

A beruházást mindkét kormányfő rendkívüli jelenségűnek nevezte, mivel mint mondták, azzal jelentős mértékben növelték a térség kőolajellátásának biztonságát. A Mol-csoport és a szlovákiai Transpetrol által közösen kivitelezett, magyar-szlovák közös beruházással, mintegy 80 millió dollárból (megközelítőleg 20 milliárd forint) a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki. A nem egészen egy év alatt megvalósított rekonstrukciónak köszönhetően a kőolajvezeték érintett szakaszának éves szállítókapacitásét a korábbi 3,5 millió tonnáról közel 6 millióra tonnára növelték, és a fejlesztésnek köszönhetően immár az Adriai-tenger felől is ki lehet elégíteni Magyarországon keresztül Szlovákia és részben Csehország kőolajigényét.

Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő elől. MTI Fotó: Komka Péter

Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő elől. MTI Fotó: Komka Péter

 Fico: Orbán "nagy energiát fektet" a jó viszonyba

Óriási jelentőségű beruházás valósult meg a Barátság I. kőolajvezeték felújításával, mivel az Szlovákia tranzitország jellege miatt az egész térség energiabiztonságán javított - mondta Robert Fico szlovák kormányfő az átadáson.

A szlovák kormányfő többször megköszönte Orbán Viktornak, amiért a magyar miniszterelnök "nagy energiát fektet" a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzésébe.

Orbán az energiáért "barátkozik"

A magyar miniszterelnök beszédében fontosnak nevezte az "olcsó energiát". Szerinte az olcsó energia megszerzéséért folytatott versenyben Európa még mindig "a rajtvonalnál ácsorog" és ennek orvoslására, valamint a versenyképesség megőrzésére gyors, uniós szintű döntésekre lesz szükség.

Orbán Viktor elmondta: a régió országai számára nagyon fontos, hogy közössen keressék azokat a megoldásokat, amelyek a jelenlegi "váratlanul nehéz körülmények között" is garantálják energiaellátásukat. Ilyen megoldásnak és az energiabiztonság megteremtése szempontjából rendkívül fontos lépésnek nevezte a Barátság I. kőolajvezeték felújítását, hozzátéve: mindenkinek érdeke, hogy a felújítás a vezeték horvátországi szakaszán is minél előbb megvalósuljon.

"Ha esik, ha fúj, lesz kőolaj"

Az ünnepélyes átadón a vezeték felújítását végző Mol Magyarország és a szlovákiai Transpetrol képviselői is részt vettek. "Sikerült több lábbra állítani a térség két fontos finomítóját (...) ezután ha esik, ha fúj Magyarországon és Szlovákiában mindig lesz kőolaj" - mondta a felújítással összefügésben a rendezvényen Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Rámutatott: az elmúlt egy évben a most átadott fejlesztéssel egyidejűleg az Adria kőolajvezeték magyarországi szakaszán is jelentős felújításokat hajtottak végre.

Ivan Krivosudsky, a Transpetrol ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás során a szlovákiai szakaszon 9 kilométeres szakasz újult meg, s ez lehetővé tette, hogy a Slovnaft pozsonyi olajfinomítót, a Mol szlovákiai leányvállalatát szükség esetén teljes egészében ezen a vezetéken lehessen ellátni.