Borkai: politikamentes döntés az olimpiáról

Publikálás dátuma
2015.02.11. 06:57
Borkai Zsolt összefogást sürget FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Amióta a MOB közgyűlése pénteken döntött arról, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, szinte naponta felmerül a kérdés, hazánknak érdemes-e megpályáznia a kilenc év múlva esedékes nyári játékok társrendezését.

Az Ipsos hétfőn ismertetett januári felmérése szerint a magyarok hatvan százaléka támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát. Borkai Zsolt szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legfontosabb feladata, hogy a lakosságnak azt a 40 százalékát is meggyőzze, amely jelenleg nem támogatja a 2024-es olimpiai pályázatot.

A MOB elnöke a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy az emberek politikától mentesen, csak a tények alapján alakítsák ki álláspontjukat. Ezért kell megismertetni velük, hogy az Agenda 2020 milyen lehetőségeket biztosít Magyarországnak.

Borkai hozzátette, kollégái már dolgoznak azon az ütemterven, hogy személyes megjelenésekkel milyen eseményeken, rendezvényeken képzelik el a társadalmi párbeszédet, a gazdasági szereplők tájékoztatását az olimpiai pályázattal kapcsolatban. Ebbe azokat a sportolókat, sportvezetőket és gazdasági szakembereket vonják be, akik elkötelezettek az olimpia megrendezése iránt. Az ütemtervet az elnök jövő kedden terjeszti az Olimpiai Védnöki Testület elé.

A MOB első embere hangsúlyozta: az olimpiai pályázat széles társadalmi támogatottság elérése azért lényeges, mert a rendezési szándéknyilatkozat benyújtása után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy független közvélemény-kutató céggel megvizsgáltatja a jelentkezők országában, hogy milyen mértékű a lakosság körében a támogatottság, s ennek függvényében dönt arról, kiket hív meg a pályázatra.

A további menetrendről Borkai még annyit mondott, augusztus végére-szeptember elejére tervezi összehívni azt a MOB-közgyűlést, amely a szándéknyilatkozat beadásáról dönt majd. Hozzáfűzte: ehhez kell még a Fővárosi Közgyűlés döntése, valamint a kormánygarancia, ezek együtt szeptember első hetében lehetnek meg, s akkor szeptember 15-ig be lehet nyújtani a szándéknyilatkozatot.

Bostoniak tüntetnek a rendezés ellen
Nem mindenhol fogadják teljes támogatással a 2024-es nyári olimpia rendezési elképzeléseit. A szintén pályázni szándékozó Bostonban például tüntetések zajlanak a rendezés ellen. A No Boston Olympics nevű ellenző csoport egyik vezetője, Christopher Dempsey ugyanakkor többek között azt írta a Boston Globe című lapnak, hogy a kezdetben tervezett költségvetés a háromszorosára nőtt a londoni olimpia esetében.Pedig az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) négy jelentkező város közül januárban választotta ki Bostont a hivatalos kandidáló szerepére.
Persze vannak olyanok is, akik bíztatják a Massachusetts állambeli metropolisz jelentkezését az ötkarikás játékok rendezésére. Az éppen Bostonban tartózkodó Boris Johnson, London polgármestere szerint amennyiben város elnyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát, akkor eltűnnek az ellenzők is. A 2008-ban megválasztott Johnson úgy véli, megéri olimpiát rendezni. Ezt többek között azzal indokolta, hogy a 2012-es londoni játékok óta a brit főváros a turisták által leglátogatottabb város lett.
"Mindenki morog, mindenki panaszkodik majd és mindenki komor lesz egészen a kezdetig. Aztán hirtelen mindez átcsap eufóriába. És az emberek el se tudják képzelni, miként gondolhatták úgy, hogy a város ne pályázzon a játékokra" - jelentette ki a Boston Heraldnak Johnson, aki hozzátette, a pályázással szembeni ellenállás szerinte nem veszélyezteti a kandidálás sikerét.Szerző

Vízi BL: győzelemre fel!

Publikálás dátuma
2015.02.11. 06:55
Milos Csuk (fehér sapkában) sokat tehet azért, hogy az Eger Szerbiában is nyerjen FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Féltávhoz érkezett a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportköre. Az 5. fordulóban a Magyar Kupa-győztes Szolnokra egy könnyednek ígérkező mérkőzés vár otthon a Galatasaray ellen, míg a bajnoki címvédő Eger kulcsfontosságú megmérettetés előtt áll a Radnicski vendégeként. Reméljük, mindkét magyar együttes megtartja továbbjutó helyét csoportjában.

A Szolnok két héttel ezelőttig százszázalékos teljesítménnyel vezette BL-csoportját, és ugyancsak hibátlan teljesítménnyel állt a hazai pontvadászat élén is. Azóta viszont ez a sorozat mindkét fronton megszakadt. A nemzetközi porondon a Dubrovnik elleni idegenbeli 11-9-es vereség, míg itthon a múlt heti Egerrel szembeni szuperrangadón elért 10-10 jelentette eme jó széria lezárását. Ettől függetlenül még véletlenül sem mondható el, hogy a Szolnok rossz formában lenne.

Sőt, a Bajnokok Ligájában tulajdonképpen nem veszélyezteti semmi sem a továbbjutásukat, már csak az a kérdés, hogy a két horvát óriás, a Rijeka és a Dubrovnik előtt, vagy mögött végeznek. A mai fordulót követően ezzel kapcsolatban mindenképp tisztábban látunk majd, hiszen a két tengerparti csapat egymással találkozik előbbi otthonában.

A Szolnok még az első fordulóban 13-12-re felülmúlta az olimpiai bajnokokkal teletűzdelt Primorjét, a Jug pedig ahogy már említettük, a Magyar Kupa-győztes ellen diadalmaskodott. Így szolnoki szempontból inkább a Rijeka sikerének örülnénk, mert akkor egy körbeveréssel még meglehet az első hely, ami egyből elődöntőt érne a májusi, barcelonai hatosdöntőben.

Ehhez természetesen az is kell, hogy Varga Dánielék hazai medencében legyőzzék ma este a török Galatasarayt. Lebecsülni nem szabad az ellenfelet, mert több délszláv pólós is megtalálható a keretükben, köztük például a világ- és Európa-bajnok Slobodan Nikics is. Ettől függetlenül a szolnokiaknak céljaik elérése érdekében kötelező a siker.

Jóval nehezebb feladat előtt áll azonban az Eger. A bajnoki címvédő az utóbbi fordulókban nagyon fontos győzelmeket aratott a Brescia idegenbeli és az Olimpiakosz hazai felülmúlásával. Máris itt a következő komolynak ígérkező feladvány. A szerb Radnicski Kragujeváchoz látogat Dabrowski Norbert legénysége, akik ahogy már említettük, a múlt héten a bajnokságban is értékes döntetlent értek el a Szolnok otthonában – még akkor is, ha továbbra is öt pont a lemaradásuk a listavezetővel szemben –.

A Radnicski pár éve még komoly csapatnak számított a BL-ben, idén viszont egy fiatalabb kerettel vágtak neki a szezonnak. Ettől függetlenül nem szabad félvállról venni a szerb túrát, ugyanis a Kragujevác otthon különösen is veszélyes. Ezt jól mutatja, hogy a BL-selejtezőben a Szolnok ott szenvedte el egyetlen vereségét.

Az Egerre nem vár könnyed játszadozás, viszont már hétfő este óta Szerbiában készültek a hevesiek, a Partizan és a Crvena Zvezda edzőpartnereként, így volt idő a ráhangolódásra. Mivel a visszavágók során közvetlen riválisai közül hármat is az Eger lát vendégül, így a sorsolásra nem lehet panasz a továbbiakban, ha ma este nyernek. Elnézve az egriek meccseit az utóbbi időben, szerencsére a játékukat sem érheti kritika...

Edzői vélemények...

Dabrowski Norber, az Eger vezetőedzője: „Tudjuk, hogy a Radnicski otthon nagyon erős. Egyedül a Recco volt képes ott nyerni, megverték a Bresciát és a Szolnokot. Nagyon nehéz lesz, de ha képesek leszünk az Olaszországban mutatott játékunkat hozni, akkor nyerhetünk.”

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Mindenképp győzelemre számítok, bár nyolc délszláv játékos is játszik a Galatasarayban, köztük jó nevű szerb és montenegrói válogatottak is. Nem lesz könnyű meccs. Egyedül Varga Dániel játéka kérdéses, de valószínűleg csak a mérkőzés után vizsgálják ki, így ő is ott lehet majd a vízben.”

Bajnokok Ligája, 5. forduló:
A csoport:
Olimpiakosz (görög)–Barceloneta (spanyol) 17.00
Radnicski (szerb)–Eger 18.00 (Digisport 2)
Recco (olasz)–Brescia (olasz) 20.30
A csoport állása: 1. Recco 12 pont, 2. Eger 7, 3. Brescia 5, 4. Olimpiakosz 4, 5. Radnicski 3, 6. Barceloneta 2.
B csoport:
Rijeka (horvát)–Dubrovnik (horvát) 18.50
Szolnok–Galatasaray (török) 19.00 (Sport 1)
Spandau (német)–Partizan (szerb) 19.00
A csoport állása: 1. Dubrovnik 12 pont, 2. Szolnok 9, 3. Rijeka 9, 4. Partizan 3, 5. Galatasaray 3, 6. Spandau 0.Szerző

Rosbergék több verseny távját teljesítették

Publikálás dátuma
2015.02.11. 06:54
A jerezi tesztelők (fentről lefelé): McLaren, Red Bull, Williams, Sauber, a nagy képen a Mercedes FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/M
Már lezajlott a 2015-ös Forma–1-es idény első téli tesztje Jerezben. Voltak hősei és voltak vesztesei a gyakorlásnak. Noha az időeredmények még talán nem az idei erősorrendről tanúskodnak, az már most is pontosan látszik, hogy tavaly az egyéni és konstruktőri világbajnoki címet megszerző Mercedes nagy fölényben van a többiekhez képest, még annak ellenére is, hogy ezúttal a köridőket tekintve a Ferrari-motorral dolgozó gárdák megelőzték. Rövidesen jön a második, barcelonai teszt, amikor már pontosabb képet kaphatnak a csapatok és a sportág rajongói is, hogy az istállók közül melyik mire jutott a téli felkészülés hetei alatt, és mire számíthatunk a 2015-ös szezon idénynyitóján Melbourne-ben. F1-es bizonyítvány a jerezi teszt után.

Túl van az első, ezúttal Jerezben rendezett teszten a Formula 1 mezőnye. Noha tavaly ilyenkor tíz csapat vett részt az első kollektív gyakorláson a mostani hét istállóval szemben – a Marussia és a Caterham nem is indul idén, míg a Force India anyagi gondokkal küzd, és könnyen előfordulhat, hogy a következő tesztet is kihagyja –, ám ennek ellenére 2015-ben a gárdák előrébb járnak minden tekintetben.  A Pirelli adatai

Idén a tavaly futott 1470 körrel szemben 2294 kört teljesítettek a négy nap alatt, míg a 2014-es jerezi tesztnapok legjobb idejét a mclarenes Kevin Magnussen futotta 1:23,276 mp-cel, míg most Kimi Räikkönen 1:20,841 mp alatt ért körbe. Azaz, szinte mindenben javuló tendencia figyelhető meg a száguldó cirkusz világában. És akkor térjünk rá arra, mi is történt a négy

tesztnap alatt a spanyol pályán.

Ha a köridőket vesszük górcső alá, akkor azt láthatjuk, a Ferrari valamit nagyon eltalált az idei motorjait tekintve. Ugyanis a négy napból három alkalommal egy Ferrari végzett az élen Jerezben, míg a negyedik edzést a Ferrari-motorral hajtott Sauber nyerte. Sőt, ami aztán még hihetetlenebb, hogy valamennyi nap két-két Ferrari-motoros autót láthattunk a tabella első

két helyén. Ráadásul az összesített eredményeket tekintve teljes a Ferrari-uralom: Kimi Räikkönené a hét legjobb ideje, őt pedig Sebastian Vettel követi.

 

Sokan vannak, akik azt állítják, az olaszok lóerők terén nagyobbat is javulhattak a tél folyamán a tavaly verhetetlennek bizonyuló Mercedesnél. Ráadásul lassan örömtáncot is járhatnak, ugyanis a Jégember bejelentette, végre egy olyan autója van, ami „ízlik neki”. És ha Räikkönennek is megfelel az autó, akkor ugye…

Ám a Ferrari és a többiek ne bízhassák el magukat, arról azért a Mercedes gondoskodott. A mindkét vb-címet bezsebelő gárda ugyanis nem a köridőkre ment rá elsősorban, hanem a megbízhatóságra. Nos, félelmetes volt, amit a Lewis Hamilton, Nico Rosberg duó produkált: a négy nap során összesen 2285 kilométert teljesítettek, nem kevesebb, mint két versenytávval többet, mint a listán második Sauber…

Ráadásul a hírek szerint Barcelonában már a gyorsaság is érdekli majd őket. Mindenesetre a német motorral menő többi csapat, a Williams és a Lotus is sokkal jobban szerepelt a vártnál, nem véletlen nyilatkozta utóbbi francia pilótája, Romain Grosjean a teszt zárónapja után, hogy: „Ez egy jó kezdés volt, én pedig egy boldog versenyző vagyok!”

A fentiekből az is kiderülhetett, hogy a motorgyártók között szintén a Mercedes bizonyult a legmegbízhatóbbnak, viszont a visszatérő Honda elképesztően elmaradt a többiektől a maga 350 megtett kilométerével. A McLaren-csapat tagjai ennek ellenére nem pánikolnak, holott nem tagadták, Jerezben az eltervezett munka felét sem tudták elvégezni. Viszont azt

bejelentették, Fernando Alonso és Jenson Button nem azért üldögélt egy-egy napot a bokszban, mert tervezési hibája lenne az autójuknak. Úgy vélik, az MP4-30-as remekül reagál a változtatásokra, stabil a pályán, s azzal is tisztában vannak, mire lehet képes, ha kihozzák belőle a maximumot.

Igaz, ebből Jerezben semmit sem láthattunk. Mindenesetre az első négy nap arra jó volt, hogy a Mercedes alaposan ráijesszen a többiekre. „A legriasztóbb az volt, hogy már az első napon bokszkiállásokat kezdték gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy nagyon magabiztosak. 2014-ben nagy előnyük volt. Nem tudom elképzelni, hogy 2015-ben ezt eladják. Mi, a többiek csak abban reménykedhetünk, hogy tudjuk csökkenteni a hátrányunkat” – nyilatkozta Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója.

Márpedig ha ő mondja…

A Pirelli adatai

– összesen 284 garnitúra gumit szállítottak Jerezbe: 5 szuperlágy, 37 lágy, 120 közepes, 57 kemény, 40 köztes esőgumi és 25 normál esőgumi

– a négy nap során összesen 155 szett abroncsot használtak fel: 0 szuperlágy, 21 lágy, 83 közepes, 29 kemény, 16 köztes esőgumi és 6 normál esőgumi

– ezen felül 16 téli kemény prototípusgumit is a csapatok rendelkezésére bocsátottak, amelyből két-két szettet használhatnak a három téli teszt során

A csapatok által megtett körök, kilométerek

Csapat  Kör    Km

1. Mercedes 516  2285

2. Sauber 381  1687

3. Toro Rosso 352  1559

4. Ferrari 347  1537

5. Williams 278  1231

6. Lotus 190  841

7. Red Bull 165  731

8. McLaren 79 350

A motorgyártók által megtett körök, kilométerek

Gyártó  Kör   Km

1. Mercedes 984  4357

2. Ferrari 728  3224

3. Renault 517  2290

4. Honda 79  350

A jerezi teszthét összesített végeredménye
Versenyző   Csapat    Idő      Nap
1. Kimi Räikkönen Ferrari 1:20,841 mp 4.
2. Sebastian Vettel Ferrari 1:20,984 mp 2.
3. Felipe Nasr Sauber 1:21,545 mp 3.
4. Nico Rosberg Mercedes 1:21,982 mp 3.
5. Marcus Ericsson Sauber 1:22,019 mp 4.
6. Lewis Hamilton Mercedes 1:22,172 mp 4.
7. Felipe Massa Williams 1:22,276 mp 3.
8. Valtteri Bottas Williams 1:22,319 mp 2.
9. Max Verstappen Toro Rosso 1:22,553 mp 4.
10. Pastor Maldonado Lotus 1:22,713 mp 3.
11. Carlos Sainz Toro Rosso 1:23,187 mp 3.
12. Daniel Ricciardo Red Bull 1:23,338 mp 1.
13. Romain Grosjean Lotus 1:23,802 mp 4.
14. Danyiil Kvjat Red Bull 1:23,975 mp 4.
15. Jenson Button McLaren 1:27,660 mp 4.
16. Fernando Alonso McLaren 1:35,553 mp 3. 

Szerző
Frissítve: 2015.02.10. 22:39