Előfizetés

Bankadócsökkentés: a jövő ígérete?

Bonta Miklós - Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.02.12. 20:30
Fotó: Thinkstock
A bankadó csökkentésének bejelentése után is nem a szavaknak, inkább a tetteknek hinnének a nemzetközi hitelminősítők. Az elmúlt években elhangzott nagy bejelentések közül, sok nem teljesült, s ez megtanította a szakértőket arra, hogy fenntartással kezeljék a budapesti kormány megnyilatkozásait. A jövő évtől induló program máris megmozgatta a bankok és bankárok fantáziáját, növekedést és hitelezésbővülést vizionálnak.

Fitch: Nem vehetők készpénznek Orbán szavai

Ha megvalósul a kormánynak az EBRD által is szentesített terve arról, hogy 2016-ban, összességében mintegy 67 milliárddal mérséklik a pénzintézeti különadó mértékét, (majd egy múlva további több, mint 20 milliárd forinttal), akkor ez segíthet Magyarország hitelminősítésének javításában. Ezt fejtegette újságírók előtt Arnaud Louis, a világ legjelentősebb hitelminősítő intézetének, a Fitch Raitings-nek a vezető elemzője.

A Reuters tudósítása azonban arról is beszámolt, hogy a szakember ugyan pozitívan értékelte a magyar kormányzat adócsökkentési szándékát, azonban azt az aggályát sem hallgatta el, hogy nem veszi készpénznek Orbán Viktor kijelentését. "Ami engem illet, egyelőre várok és figyelem, hogy mi történik. Az elmúlt években ugyanis elhangzott jó pár nagy bejelentés Magyarországon, amelyek végül nem igazán találkoztak a valósággal.Ez megtanította a szakértőket arra, hogy óvatosan kezeljék a budapesti kormányt" - figyelmeztetett Arnaud Lous, majd hozzátette: Orbán Viktor fegyverszünetet ajánlott azoknak a külföldi bankoknak, amelyeket éveken át szorongatott.

A Fitch pozitívnak tekint minden olyan intézkedést, amely a pénzügyi ágazat szabályozását közelebb viszi a nemzetközi szinten megszokott gyakorlathoz. Ez ugyanakkor még kevés ahhoz, hogy ígéretet tegyenek a magyar adósságok besorolásának javítására. A minősítéssel kapcsolatos döntéseket számos tényező figyelembevételével hozzák meg - mondta a szakértő. Arnaud Lous megemlítette, hogy Magyarország egyik gyengesége az elmúlt néhány évben az alacsony GDP-növekedés volt, aminek egyik oka az lehetett, hogy a gazdaságpolitika barátságtalan üzleti környezetet teremtett, kiszámíthatatlan lépésekkel borzolta a gazdasági szereplők idegeit.

Mint emlékezetes a Fitch Raitings tavaly novemberben erősítette meg a magyar adósságokra adott BB plusz osztályzatát stabilra, ami annyiban jelenthet fordulatot a befektetőknek adott ajánlásokban, hogy addig a bóvli kategória másodosztályába sorolták Magyarország hitelképességét, azzal a megjegyzéssel, hogy továbbra sem ajánlott magyar kötvényeket vásárolni, de a helyzet romlása nem várható. Novemberben ez annyiban módosult, hogy a besorolásunk nem változott ugyan, de már nem zárták ki, hogy nincs messze az az idő, amikor a magyar papírok tartását fogják ajánlani. Mivel a következő felülvizsgálat májusban esedékes, a magyarországi bankadó mértékére vonatkozó ígéretre tekintettel nem zárható ki, hogy bár továbbra is két kategóriával a befektetésre ajánlottak kategóriája alatt maradunk, de már a tőketulajdonosoknak érdemes megfontolniuk azt, hogy a birtokukban lévő pénzügyi termékek között - még ha kis arányban is - magyar papírokat is tartsanak.

Különös figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket a másik jelentős hitelminősítő, a Standard & Poor's (S&P), akik még a Fitch-nél is óvatosabban fogalmaztak. Jelezték, hogy számukra a bankadó mérséklésének hatása korántsem egyértelmű. Arra hívták fel a figyelmet, hogy ennek a lépésnek a hatása a költségvetés oldaláról nézve gondokat szülhet, mivel bevételkiesést jelent. Pénz- és tőkepiaci szakemberek véleménye szerint a három hitelminősítő közül az S&P léphet elsőként, de ez akárcsak a Fitch esetében aligha elégíti ki a kormányzat vágyait, mert a bóvli kategóriában maradás semmiképpen sem minősülhet olyan felminősítésnek, amelyre egy országnak büszkének illene lennie. A Standard & Poor’s két időpontot jelölt ki 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében: Magyarország először március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy semmi sem kötelezi az S&P-t arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsen be, inkább szakértőik számára fontosak ezek a napok, addigra kell elkészíteniük az aktuális jelentéseiket.

Egy esetleges felminősítés híre és a bankadó csökkentésének terve szárnyat adott az OTP részvényeinek is. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a hétfői bejelentést megelőzően 3800 forint körül járt a legnagyobb forgalmú hazai papír árfolyama, tegnap pedig már a 4400 forintot is meghaladta, már a bejelentés időpontjában a bankadócsökkentés hatását 500 forintos árfolyamjavulással árazták a tőzsdei elemzők, az ugyancsak tőzsdei szereplő FHB Bankét, pedig 200 forinttal. A tőzsdei szakértők most azt találgatják, hogy meddig tart ki a befektetők optimizmusa. A tőzsdén a napokban az a vicc járta, hogy a pénzintézeti adó csökkentése kis lépés Orbánnak, de nagy lépés a magyar bankszektornak.

Természetesen az EBRD-nek, mint a feltörekvő piacok legfontosabb nemzetközi bankjának elemi érdeke, hogy az általa szakmailag és üzletileg támogatott országokat olyan helyzetbe hozza, amelynek révén közelebb kerülhetnek a felminősítéshez. Mivel több alkalommal „piacgyilkosnak” minősítették az Orbán-gazdaságpolitikáját így most - egyébként jogosan - úgy érzik, hogy a magyar kormánnyal aláírt megállapodás a bankadó mérsékléséről, valamint átmeneti tulajdonosi szerepvállalása az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, és annak elősegítése, hogy az osztrák tulajdonú pénzintézet nagy szabású hitelprogramot valósítson meg.

Vasárnapi zárás, kikötők - Rogán mellébeszél

Publikálás dátuma
2015.02.12. 18:38
Illusztráció/Thinkstock
A Fidesz frakcióvezetőjének közlése szerint ha az MSZP és a Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a kikötőkben lévő boltok legyenek vasárnap zárva, azt "mi támogatni fogjuk". 

Rogán Antal hozzátette: eddig azt hitte, Gyurcsány Ferenc pártja és az MSZP azt szeretné, hogy minden bolt legyen nyitva vasárnap.  

A Népszabadság figyelt fel  a boltok vasárnapi zárva tartásának részletszabályozására, illetve az abban rejlő egyik lényeges kitételre. A rendelet ugyanis több új kivételt is behoz, nyitva maradhatnak például a kikötőkben üzemelő boltok. Utóbbi nyertese pedig Orbán Viktor veje, aki most vette meg a keszthelyi kikötőt. Jókorát ugrik az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és társai által nemrég jutányos áron megszerzett keszthelyi kikötő értéke, ha Tiborcz apósa, a kormányfő is rábólint a lap birtokába jutott, a vasárnapi zárva tartás feltételeit részletező rendelettervezetre. A rövidesen a kormány elé kerülő javaslatban külön kiemelik, hogy a személykikötőkben lévő élelmiszerboltok ezentúl is nyitva tarthatnak vasárnaponként- írja a lap.

A Demokratikus Koalíció szóvivője is ezt emelte ki a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján: az egyes boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló rendelet azért születhetett meg, hogy az Orbán Viktornak kedves rokonok, vállalkozók, barátok gazdagodhassanak. Az Együtt azt közölte: a rendelettervezet, amely szerint a vasárnapi kötelező zárva tartás ellenére is nyitva lehetnek a kikötőben lévő boltok, Orbán Viktor vejére szabva született.

Közben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közölte: továbbra sem ért egyet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvénnyel, ezért nem véleményezi a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet-tervezetet.

A VOSZ szerint a törvény "versenytorzító és irracionális" előírásokat tartalmaz, ezért azok elfogadhatatlanok az érdekvédelmi szervezet számára. Ebből eredően a szövetség nem kíván közreműködni a törvény szabályainak érvényesülését szolgáló végrehajtási rendelettervezet véglegesítésében sem. Dávid Ferenc főtitkár a távirati irodának elmondta, hogy a rendelettervezet véleményezésére 24 óra állt rendelkezésre, mivel a február 11-én, szerdán megkapott dokumentumra csütörtökön délután négy óráig kellett reagálnia a munkaadói szövetségnek.

A főtitkár is felhívta a figyelmet a rendelettervezetben felsorolt kivételekre, például arra, hogy a nyitva tartási tilalom alól mentesülnek a belföldi és nemzetközi személykikötők területén kialakított üzletek. Nyitva tarthatnak továbbá vasárnap is az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó kisebb üzletek, továbbá a kisebb kertészetek is, míg a nagy barkácsáruházak és kertészeti áruházak nem.

A rendelettervezet felsorolja továbbá azokat a Balaton, Tisza-tó és Velencei-tó melletti településeket - összesen hatvanat -, ahol a turisztikai főszezonban, július 1. és augusztus 30. között, munkavállalókat is dolgoztathatnak a vasárnap is nyitva tartó, 200 négyzetméternél kisebb boltok. Ezeken a helyeken feloldották azt a törvény által előírt szigorú foglalkoztatási szabályt, hogy csak a tulajdonos vagy annak hozzátartozója dolgozhat vasárnap, esetükben elegendő, ha az összlétszám egyötöde tulajdonos vagy családtag - magyarázta a főtitkár.

Vasárnapi zárás, kikötők - Rogán mellébeszél

Publikálás dátuma
2015.02.12. 18:38
Illusztráció/Thinkstock
A Fidesz frakcióvezetőjének közlése szerint ha az MSZP és a Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a kikötőkben lévő boltok legyenek vasárnap zárva, azt "mi támogatni fogjuk". 

Rogán Antal hozzátette: eddig azt hitte, Gyurcsány Ferenc pártja és az MSZP azt szeretné, hogy minden bolt legyen nyitva vasárnap.  

A Népszabadság figyelt fel  a boltok vasárnapi zárva tartásának részletszabályozására, illetve az abban rejlő egyik lényeges kitételre. A rendelet ugyanis több új kivételt is behoz, nyitva maradhatnak például a kikötőkben üzemelő boltok. Utóbbi nyertese pedig Orbán Viktor veje, aki most vette meg a keszthelyi kikötőt. Jókorát ugrik az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és társai által nemrég jutányos áron megszerzett keszthelyi kikötő értéke, ha Tiborcz apósa, a kormányfő is rábólint a lap birtokába jutott, a vasárnapi zárva tartás feltételeit részletező rendelettervezetre. A rövidesen a kormány elé kerülő javaslatban külön kiemelik, hogy a személykikötőkben lévő élelmiszerboltok ezentúl is nyitva tarthatnak vasárnaponként- írja a lap.

A Demokratikus Koalíció szóvivője is ezt emelte ki a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján: az egyes boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló rendelet azért születhetett meg, hogy az Orbán Viktornak kedves rokonok, vállalkozók, barátok gazdagodhassanak. Az Együtt azt közölte: a rendelettervezet, amely szerint a vasárnapi kötelező zárva tartás ellenére is nyitva lehetnek a kikötőben lévő boltok, Orbán Viktor vejére szabva született.

Közben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közölte: továbbra sem ért egyet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvénnyel, ezért nem véleményezi a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet-tervezetet.

A VOSZ szerint a törvény "versenytorzító és irracionális" előírásokat tartalmaz, ezért azok elfogadhatatlanok az érdekvédelmi szervezet számára. Ebből eredően a szövetség nem kíván közreműködni a törvény szabályainak érvényesülését szolgáló végrehajtási rendelettervezet véglegesítésében sem. Dávid Ferenc főtitkár a távirati irodának elmondta, hogy a rendelettervezet véleményezésére 24 óra állt rendelkezésre, mivel a február 11-én, szerdán megkapott dokumentumra csütörtökön délután négy óráig kellett reagálnia a munkaadói szövetségnek.

A főtitkár is felhívta a figyelmet a rendelettervezetben felsorolt kivételekre, például arra, hogy a nyitva tartási tilalom alól mentesülnek a belföldi és nemzetközi személykikötők területén kialakított üzletek. Nyitva tarthatnak továbbá vasárnap is az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó kisebb üzletek, továbbá a kisebb kertészetek is, míg a nagy barkácsáruházak és kertészeti áruházak nem.

A rendelettervezet felsorolja továbbá azokat a Balaton, Tisza-tó és Velencei-tó melletti településeket - összesen hatvanat -, ahol a turisztikai főszezonban, július 1. és augusztus 30. között, munkavállalókat is dolgoztathatnak a vasárnap is nyitva tartó, 200 négyzetméternél kisebb boltok. Ezeken a helyeken feloldották azt a törvény által előírt szigorú foglalkoztatási szabályt, hogy csak a tulajdonos vagy annak hozzátartozója dolgozhat vasárnap, esetükben elegendő, ha az összlétszám egyötöde tulajdonos vagy családtag - magyarázta a főtitkár.