Vasárnapi zár - Elmeszelték Demján népszavazási kérdését

Megtagadta a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának megszüntetését célzó, Gaskó István és Demján Sándor által benyújtott népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az elutasító határozatot egyhangúlag hozta.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke január 20-án három kérdés aláírásgyűjtő ívét nyújtotta be. A három kérdés a következő volt: "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?", "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?" és "Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?".

A népszavazási kezdeményezést azonban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke január 23-án elutasította, arra hivatkozva, hogy a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. Márpedig Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy kérdést ("Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" ) a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és a VOSZ elnöke az elutasítást követően január 28-án ismételten benyújtotta a háromból azt a népszavazási kérdést, hogy "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?".  Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, nyújtottak-e be azonos tárgyú kérdést, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni.

Az NVB csütörtökön tárgyalta a Liga Szakszervezetek elnökének és a VOSZ elnökének népszavazási kérdését, és megtagadta annak a hitelesítését, lényegében ugyanarra hivatkozva, mint az NVI elnöke tette, vagyis, hogy az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Szerző

Schweitzer főrabbira emlékeztek - A jobbikos képviselő ülve maradt

Publikálás dátuma
2015.02.12. 20:24
A közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi Fotó: Népszava
Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense közölte: a csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás - fogalmazott -, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt a helyén. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről "tudatos volt ez a döntés".

Úgy fogalmazott: elítélik ezt a "durva, kirekesztő, provokatív" cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá. A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében hunyt el február 5-én.

Szerző

Veszprém: a választási bizottság elmarasztalta Kész Zoltánt

 Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtök esti határozata szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

A testület azért marasztalta el Kész Zoltánt, mert a jelölt azt állította, hogy a Fidesznek valójában tizenegy jelöltje van az időközi választáson, csak „különböző mezben”. Az NVB szerint ez nem politikai véleménynyilvánításnak, hanem valótlan tényállításnak minősül, ezért marasztalta el a jelöltet.

Az ügyben másodfokon eljáró NVB egyhangúlag hozta meg a további jogsértéstől eltiltó határozatát. A kifogást a Magyar Munkáspárt nyújtotta be a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz, de ott elutasították a beadványát, arra hivatkozva, hogy állítása alátámasztására nem csatolt bizonyítékot, azaz nem küldte meg a Kész Zoltántól idézett szöveg hangfelvételét.  A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint azonban a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. 

Az NVB tagjai a döntés előtt megtekintették a felvételt, amelyen Kész Zoltán egy február elsejei demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztásával és készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”. Az NVB határozata szerint Kész Zoltán kijelentése „valótlan ténymegállapítást tartalmaz, ezért megsértette a választási eljárásról szóló törvényt”, konkrétan a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

A határozattal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az NVB-n keresztül a Kúriához. 

Szerző