DK: az Országgyűlés ítélje el az Ukrajna elleni agressziót!

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők csütörtökön kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés politikai nyilatkozatban ítélje el az Ukrajna elleni agressziót - közölte a párt ügyvezető alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba az orosz elnök budapesti látogatása kapcsán azt mondta, Orbán Viktor korábbi kijevi útja során nem ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, kedden pedig Budapesten "buzgón szorongatta a gyilkos kezét", eladta magát Vlagyimir Putyinnak, tettestárssá vált a gyilkosságban és az agresszióban, "lehet, hogy nem a saját kezével, de legalábbis hallgatólagosan azt támogatva".

Molnár Csaba közölte: a DK Orbán Viktor helyett kér bocsánatot az agresszió áldozatául esett ukrán néptől.A magyar kormányfő el akarta adni a lelkét harminc ezüstért, de ezért cserébe egy petákot sem kapott - mondta a DK-s politikus, aki szerint Orbán Viktor segített oldani Vlagyimir Putyin elmúlt években kialakult elszigeteltségét, az orosz elnök beszédéből viszont kiderült, hogy nem szövetségesként, hanem beosztott politikusként tekint rá. Azt mondta, a kormány sikerként próbálja beállítani, hogy nem kell kifizetni az át nem vett orosz gázt, de ez korábban is így volt. A DK szerint a jövőben sem rövid, sem hosszú távú szerződést nem kell kötni Oroszországgal, mert Magyarország gázfogyasztása hazai termelésből, illetve a nyugati vezetékekből biztosítani lehet. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy a gázbeszerzésekről ne a tagállamok, hanem közvetlenül az EU-t képviselő Európai Bizottság tárgyaljon - hangzott el.

Szerző

Elhunyt Földy László

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Földy László kétszeres Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes asztaliteniszező, edző, korábbi svájci szövetségi kapitány.

A halálhírt a hazai sportági szövetség jelentette be, s szerdai közleményében emlékeztetett rá, hogy Földy László Eb-n kétszer - 1958-ban és 1960-ban - nyert aranyérmet csapatban, emellett az utóbbi viadalon, Zágrábban egyesben a dobogó harmadik fokára állhatott. Világbajnokságon 1957-ben és 1959-ben volt az ezüstérmes magyar válogatott tagja, további négy alkalommal pedig bronzérmet vehetett át, kétszer csapatban, egyszer-egyszer férfi, illetve vegyes párosban. 

Olyan nagyságokkal szerepelt együtt, mint Sidó Ferenc, Berczik Zoltán, Kóczián József, Rózsás Péter vagy Pigniczky László. Versenyzői karrierjét követően Iránban, majd Görögországban edzősködött. Ez után Svájcban telepedett le, s egy ideig az alpesi ország szövetségi kapitányaként is tevékenykedett.

Földy László évtizedek óta Bázelban élt, ott érte a halál.

Szerző
Témák
halál

Putyin látogatás: " Orbán sikeresen képviselte az orosz érdekeket"

Publikálás dátuma
2015.02.18. 12:05
Rövid idő alatt két jelentős külföldi vendéggel tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az első félév meghatározó belpolitikai ügye volt a német kancellár és az orosz elnök látogatása, valamint az azt övező vita. A kormányra nézve a legjobb olvasata a történetnek, hogy túl vannak rajta, de az ellenzék sem profitált ezekből a látogatásokból- írja lapunkhoz is eljuttatott elemzésében a Policy Agenda. De az orosz elnöki vizit kapcsán a Nézőpont intézet is sietett dolgozatot publikálni, amelynek a lényege: bebizonyosodott, hogy Orbán nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként. A négyszemközti megbeszélésről Szijjártó Péter külügyekkel foglalkozó miniszter adott a közmédiában tájékoztatást, e szerint  3-5 évre lehet elegendő az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerződés alapján még nem hívott le Magyarország, de kedden a Vlagyimir Putyin elnökkel történt politikai megállapodás értelmében lehívhat majd a következő években.

A Policy Agenda által január közepén készített elemzés szerint az első félév várhatóan ötödik legfontosabb eseménye az a diplomáciai nagyüzem, amit a Merkel német kancellár, és Putyin orosz elnök látogatása fémjelez. A Merkel-látogatás, mint kancellári vizit ténye önmagában kedvező a kormánynak, mivel az ellenzék egyik vádja Orbán Viktorral szemben az volt, hogy európai uniós ország vezetője régen látogatott el Budapestre.

Az elemzés szerint nyilvánvaló, hogy a megbeszélések tartalmi előnyt nem hoztak a Fidesz számára, hiszen a médiába kiszivárogtatott, a német cégek gazdasági fejlesztéseire vonatkozó terveket jelentős részben cáfolták, egyértelműen az RTL Klubbal való megállapodási kényszer a kancellári vizit előfeltétele volt, és menekültügyben való lépésváltás is német nyomásra történhetett. Noha ez utóbbi tartalmilag kapóra is jött a magyar kormánynak. Az ellenzék inkább a saját táborának meggyőzésére ugyan kapott muníciókat a német kancellár kormánypolitikát érintő kritikai megjegyzésekből, de ezek korántsem olyan erősségűek, amely hatással lennének a belpolitikai erőviszonyokra. 

A Putyin orosz elnök látogatásának jelentőségét igyekezett tompítani a magyar miniszterelnök - így a Policy Agenda. Ennek köszönhető a gyors kijevi látogatás, illetve az elemzők álláspontja szerint a szerb miniszterelnökkel való találkozó: olyan látszatot akartak kelteni, hogy egy normál munkanap egyik eseménye ez, nem kiemelten jelentős. 

Oroszország semmit nem kér cserébe
Az MTV kedd esti műsorában arra a kérdésére, miszerint  "ha olcsóbban kapjuk majd a gázt, mit kér Oroszország ezért cserébe",  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta:  "a gázszállítási megállapodást semmilyen más kérdéssel nem kapcsolták össze, ez egy önálló kérdés." Vagyis semmit.  A tájékoztatás szerint megállapodtak a kis-és középvállalkozások támogatásáról is. 

Ezzel együtt a magyar politikai közéletben az utóbbi életben meglehetősen szokatlan, miniszterelnök és ellenzéki pártok közötti külpolitikáról szóló egyeztetés is azt sugallta, hogy Orbán Viktor nem akarja egyedül viselni az orosz elnök látogatásának terhét. Igyekezett olyan képet kelteni, mintha az ellenzékkel való konzultáció után találkozna Putyinnal, és velük egyeztette a magyar álláspontot.

Természetesen ezt a képzetet a Putyinnal való első kézfogás pillanatáig sikerült keltenie Orbán Viktornak - szögezi le a dokumentum -  mivel utána a találkozó ténye önmagában negatív kontextust adott az egésznek. Azaz amíg a merkeli-látogatásnak már a létrejötte egy pozitív elem a Fidesz számára, ez az orosz elnök esetében éppen fordítva van.Tartalmi szempontból semmi váratlant nem hozott az orosz elnök látogatása, hiszen a gázszállítási szerződés kapcsán egy korábbi megegyezést jelentettek be lényegében. Nyilvánvalóan belpolitikai szempontból ezt a lépést igyekezte a magyar fél a rezsicsökkentéshez, mint jól bevált politikai fegyverhez kötni. Összességében a két találkozó hatása kioltotta egymást. 

Orbán sikeresen képviselte az orosz érdekeket
Az Országgyűlésben napirend előtt felszólaló Tóth Bertalan (MSZP) szerint az orosz elnök keddi budapesti látogatása kizárólag Putyin számára volt előnyös, Magyarország Putyin erőpolitikájának díszlete volt. Parafrazálva Orbán Viktor korábbi kijelentését úgy értékelt: Európában elszaporodtak Putyin pincsijei. "Putyin sikeresen képviselte az orosz érdekeket, ugyanez mondható el Orbán Viktorról is" - fogalmazott.  Az MSZP-s képviselő azt mondta, Putyin arra is felhasználta a látogatást, hogy a Magyarország által le nem hívott gázmennyiséget drágábban adja el, mint azt Európában bárhol értékesíteni tudná. Megjegyezte, kiderült az is, hogy a Gazprom szemet vetett a magyar gáztározókra. Tóth Bertalan azt követelte, a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, miről állapodott meg az orosz elnök a magyar kormányfővel.

 Nézőpont Intézet gyorselemzése ország-világgal tudatja: Orbán Viktor miniszterelnöknek a Nyugat szövetségeseként is sikerült eredményes párbeszédet folytatnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Orbán az egyik függőséget a másikra cserélte
Szél Bernadett (LMP) értékelése szerint jelen politikai és geopolitika helyzetben Orbán Viktornak egyetlen célja lehetne: az ország szuverenitásának növelése, a függőség csökkentése, de e helyett az egyik függőséget a másikra cserélte. 

Az intézetnek a magyar és orosz vezető keddi budapesti egyeztetéséről az MTI-hez eljuttatott értékelése szerint a pragmatikus találkozó alapján megerősítést nyert, hogy a magyar kormányfő "nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként, hanem a reálpolitika elveit követi, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a NATO vagy az EU értékeit és érdekeit".

A  kormánnyal barátságos kapcsolatot ápoló intézet gyorselemzése  leszögezi: meglátásuk szerint a hosszú távú gázszerződés lejárta, a magyar és a regionális energiabiztonság, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítése a feszült világpolitikai helyzet ellenére sem engedte a magyar kormányzatnak, hogy halogassa a találkozót.  

A magyar külpolitika viszont ezzel együtt sem tekinthető különutasnak - emelték ki. A dokumentum  hangsúlyozza: a keddi találkozó alapján nehezen lehet a jövőben "egyoldalú oroszpártisággal" vádolni külföldön a magyar kormányfőt. 

Orbán álljon elő a Putyin-tárgyalás konkrétumaival!
Orbán Viktor miniszterelnök a parlament külügyi bizottsága előtt haladéktalanul számoljon be a Putyin-látogatás során lezajlott megbeszélések témájáról, illetve azok esetleges eredményéről. Erre a demokráciában amúgy szokásos "gesztusra" Mesterházy Attila szocialista politikus szólítja fel a kormányfőt, ahogy a volt MSZP-s pártvezető-frakcióvezető a Népszavának elmondta: miközben a világ a közvetlen közelünkben forrong, a magyar politikai szervezeteknek, de a polgároknak is joguk van tudni, miről tárgyal "a fejük felett" választott országvezetőjük.

Szerző