Ne hagyja a NAV-nál a 150 ezer forintot!

Publikálás dátuma
2015.02.23 10:00

Az egészségükről tudatosan gondoskodók már most év elején optimalizálják egyéni patikakártyás befizetéseiket, hogy biztosan hozzájussanak az éves szinten járó 150 ezer forintos állami adótámogatáshoz. Ráadásul a vásárláskor árkedvezményt biztosít, és az ott parkoló, felhasználásra váró pénz pedig addig adómentesen kamatozik. Akinek még nem lenne patikakártyája, azt most év elején 50%-os kedvezménnyel válthatja ki.

Mindenkinek, aki bérből és fizetésből él, a patikakártya adószempontból is optimális megoldást jelent, hiszen az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezmény talpon maradt, vagyis felső jövedelemkorlát nélkül igénybe vehető a befizetések után az SZJA-kedvezmény. Az önkéntes pénztári magánbefizetések után – egészség, nyugdíj, önsegélyező – jár a 20%-os SZJA-kedvezmény.

Ezen felül nem csak a befizetésekkel lehet SZJA-t keresni, hanem a költésekkel és a lekötésekkel is. Ha a pénztártag prevenciós, egészségmegőrző szolgáltatásra költ, vagy legalább két évre leköti az egyenlege azon részét, amit tudatosan a későbbi évekre gyűjt, további 10% SZJA-prémiumban is részesül.

A patikakártya egyéni használatára vonatkozó adójogszabályok (2015) 

Befizetés

A befizetett összeg 20%-a igényelhető vissza SZJA-ban (a három pénztártípusra együttesen 150.000 Ft) oly módon, hogy az összeg jövőre kerül jóváírásra. 2015-ben összesen 750 ezer forintot éri meg befizetni.

Prevenció

10%-a SZJA-kedvezmény jár a prevenciós céllal igénybevett szolgáltatás után.

Lekötés

A pénztártag által az adóévben legalább 24 hónapra lekötött összeg 10%-a SZJA-kedvezményben részesül.

Ami pedig a patikakártya szolgáltatásait illeti, egy esetleges betegség teljes költségét adómentesen lehet a kártyáról finanszírozni, ezzel megelőzheti, hogy ebben a váratlan helyzetben se Ön, se családja ne legyen anyagilag kiszolgáltatott.

A patikakártyáról finanszírozott szolgáltatások

 1. Gyógyszertár: gyógyszer, csecsemőápolási termékek, illetve minden OGYI, MEEI engedélyszámmal ellátott termék
 2. Optika
 3. Gyógyászati segédeszköz
 4. Orvosi ellátás, fogászat
 5. Gluténmentes speciális élelmiszerek
 6. Keresőképtelenség idejére fix napidíjat biztosító táppénz

Ez még nem minden! 2015-ben, a Költségtudatosság Évében a Patika és az Új Pillér segítségével a kizárólag tagjaink részére elérhető programban hónapról hónapra körbejárjuk azokat a témákat (pl. adómegtakarítás, kamatadó-mentes befektetés, céges adomány, szolgáltatói árkedvezmény, +10%-os lekötés, +10%-os prevenciós szolgáltatás), amelyek 2015-ben is segítenek abban, hogy az egészségről való öngondoskodás igazi értékké váljon és forintokban is mérhető megtakarítást hozzon.

Most év elején különlegesen vonzó, 50%-os kedvezménnyel váltható ki a magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló patikakártya, ami 2015-ben, a költségtudatosság évében az eddigieket is meghaladó anyagi hasznot biztosít.

Váltsa ki most az akciós patikakártyát vagy kérje cafeteriában munkáltatójától! Részletekért kattintson ide!  (x)

 

Szerző

Kedvenceink meg is betegíthetnek

Publikálás dátuma
2019.02.20 15:15
Illusztráció
Pixabay
Allergiás tüneteket nem csak a lakásban tartott háziállat szőre válthat ki. Ilyenkor, bármilyen fájdalmas is, javasolt a kedvenc eltávolítása, de legalábbis kertbe költöztetése.
Egy spanyol felmérés szerint tíz háztartásból hatban tartanak valamilyen háziállatot. Általában ez kutya vagy macska, de a hörcsögtől és a madaraktól kezdve a vadászgörényen, a vadnyúlon keresztül a pókokig és a hüllőkig terjedően széles a skála, és ezek mindegyike okozhat allergiát – mondta lapunknak dr. Márk Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont allergológusa. 
A lakásban tartott kedvencek szőrén, hámján kívül a nyáluk és a vizeletük, illetve mindenféle mirigytermékük részecskéi is a levegőbe kerülnek. Télen, amikor még az ablakokat is zárva tartjuk, nagyobb koncentrációban lélegezzük be ezeket az anyagokat, a padlófűtés pedig tovább ront a helyzeten. Nem véletlen, hogy olyankor a háziporatka mellett a kedvencek okozta allergiás tünetek is felerősödnek – mondta a szakorvos.

Mit lehet tenni?

Egyértelmű jele az allergiának, ha állatsimogatás után kiütések alakulnak ki, vagy otthon állandóak a szénanáthás, de akár asztmás tünetek, durvább esetben életet veszélyeztető anafilaxiás reakció jelentkezik. Szénanáthás panaszokra antihisztamint lehet szedni, és/vagy használható antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray, de szükség esetén asztma elleni szerek is. A többi allergiánál alkalmazható immunterápiás kezelés is segíthet. Ilyenkor az allergizáló anyagot emelkedő dózisban bejuttatják a szervezetbe, így olyan antitestek termelődnek, amelyek segítségével a szervezet megszokja és tolerálja azt. Ez, a világszerte elfogadott módszer azonban nem minden allergénre jó, és mivel az állatok sem egyformák, nem biztos, hogy minden immunterápiás készítmény alkalmas minden allergia gyógyítására. Leginkább javasolt „gyógymód” az állat eltávolítása: kertbe költöztetése vagy elajándékozása. Erre azonban a legtöbb gazdit nem könnyű rávenni – jegyezte meg a szakorvos, hozzátéve, hogy minden allergiás betegség legegyszerűbb kezelési módszere az allergén távol tartása.

Jó tudni!

Az állat kiköltözése után a lakás még hetekig tele van allergizáló részecskékkel. Gyakori takarítással lehet gyorsítani az allergén-koncentráció csökkenését. 

Ha allergiás az állatszőrre,

 • - ne menjen cirkuszba, állatkertbe!
 • - ne tartson otthon állati szőrből készült tárgyakat!
 • - ne aludjon lószőrmatracon!
 • - ne engedje a kedvencét a hálószobába, különösen az ágyba!
 • - kutyázás, cicázás után alaposan mosson kezet!
 • - minimalizálja az allergének megtapadásának esélyét: ne legyenek a lakásban szőnyegek, kárpitozott bútorok!

Steril szoba?

Vannak olyan kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy allergéngazdag vagy -mentes környezet egészségesebb-e. Egyes eredmények szerint a fokozatos alkalmazkodás ellenállóbbá teheti az immunrendszert. Ezek ugyan még nem lezárt vizsgálatok, de valószínű, hogy steril környezetben másképp fejlődik a gyerekek immunrendszere, mint az allergénektől nem mentesben. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a túlzott tisztaság és az ennek érdekében használt, túl sok vegyi anyag hozzájárulhat az allergiások számának világszerte tapasztalható növekedéséhez. 
Frissítve: 2019.02.20 15:15

Kellemetlenségeket is okozhat a korai – átmeneti - tavasz

Publikálás dátuma
2019.02.19 09:30
Illusztráció
Shutterstock
Kedden front nem érkezik térségünkbe, de a gyenge melegfront jellegű hatás miatt nem mindenki érzi jól magát a korán jött tavaszban.
Reggelente ugyan fagyos az időjárás, napok óta délutánonként már élvezhetjük a nap melengető sugarait. Sajnos a meleg nem végleges, a hétvégére lehűlés érkezik – olvasható Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatójának Facebook-bejegyzésében.
meteogyógyász magyarázata szerint a térségünkben tartós anticiklon épült ki, ami azt jelenti, hogy az időjárási frontok elkerülnek minket. A hűvös reggelek azonban felerősítik a kopásos ízületi bántalmak okozta fájdalmakat. A fényszegény tél utáni napsütés javítja a közérzetet, feltölt energiával és az immunrendszert is erősíti. Segít a bőrben a D-vitamin képződésének, ami jól jön a kórokozók elleni „harcban”. 
Legyünk azonban óvatosak, csalóka lehet az időjárás, a napsütés, még könnyen megfázhatunk, hiszen időnként a szél is megélénkül. Fontos a réteges öltözködés, hogy a fagyos reggel után legyen mit levenni. A délelőtti gyors melegedés sokaknak okozhat panaszokat; gyakori a tartós migrén, a vérnyomás-ingadozás és a keringési problémák megjelenése is, amelyek tartósan ronthatják a közérzetet, de akár a munkavégzést is hátráltathatják. A nagy hőingás az időseket és a szívbetegeket is megterhelheti.
Frissítve: 2019.02.19 09:34