Előfizetés

Életveszély akár 21 napig?

Három hétig is tarthat, mire intézkednek a hatóságok, ha életveszélyes a gázhálózat. A kéményseprők, ha megállapítják a bajt, postai levélben intézkednek. Jogszabályi változást sürgetnek a szakemberek, azért, hogy ne legyen Magyarországon több, rossz szellőzésből eredő mérgezés és halál.

A kéményseprő kimegy a szokásos ellenőrzésre a lakóhoz. Ott megállapítja, hogy életveszélyes helyzet áll fenn – elkoszolódott kazán, hézagos füstcsövek, levegőhiány stb. Kötelessége szerint erre felhívja a figyelmét a lakónak, és értesíti a gázszolgáltatót, hogy zárja le a gázt. Mindezt teszi levélben, mert így kell tennie. Aztán múlnak a napok.

A levél előbb-utóbb megérkezik a gázszolgáltatóhoz, ahol remélhetőleg azonnal egy döntésképes ügyintéző asztalára kerül, és az mondjuk nincs szabadságon, hanem intézkedik. Ebben az esetben a veszélyhelyzet észlelésétől számítva akár 3-4 napon belül is lekapcsolhatják a gázt a lakónál. Ha viszont nem minden az optimum szerint történik, akkor hetekbe is telhet a leállítás, a vgfszaklap.hu információi szerint a „csúcs” 21 nap volt.

Vajon hány nap kell ahhoz, hogy egy potenciálisan halálos helyzet a gyakorlatban is azzá váljon? Nézzünk egy sajnos átlagos esetet. Tél van, a lakásban (fürdőszobában) nyílt égésterű kombi cirkó üzemel, a nyílászárókat pedig nyáron cserélték légmentesen záródóra. A férj – aki egyébként hallgatott a kéményseprőre, csak hát azért nem lehet az az intézkedés olyan sürgős – megereszti a vizet, és jólesően belesüpped. Kint közepes erősségű szél fúj, némileg visszanyomva a füstgázt a kéményen át a lakótérbe.

A feleség ekkor kezd neki a konyhában a vacsora készítéséhez, bekapcsolja a konyhai elszívót. Az elszívó a „levákuumolt” lakásból egy helyről tud levegőt szerezni: a kéményből. Visszaszívja hát az égésterméket. Kész a katasztrófa, újabb esetlegesen halálos mérgezés történhet.

Ma egy kéményseprőnek nincs joga elzárni a gázt egy életveszélyes helyzetben. Persze megteheti saját felelősségére, és esetenként meg is teszi, de nem ez az általános, hiszen ezzel kikerüli a hivatalos utat, és támadhatóvá válik.

A gáz és ezzel a fűtés lezárása a tél közepén több mint kellemetlen, de még mindig jobb, mint a halál. Ki a felelős azért, hogy ez a helyzet fennállhat? A gázszolgáltatók és a kéményseprők a törvények és rendeletek értelmében dolgoznak. Sajnos, ez utóbbiak testén hatalmas lyuk tátong, amit eddig senki sem próbált befoltozni.

Bukott a kétharmad. Kész

Publikálás dátuma
2015.02.22. 22:08
Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart. FOTÓ: MTI, Nagy Lajos
Kész Zoltán, a balliberális pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi választást. Hiába kampányolt nagy erőkkel a kormánypárt, hiába jelentek meg ezúttal is kamupártok, Kész 45 százalékos részvétel mellett csaknem tíz százalékot vert a fideszes jelöltre. Ezzel végérvényesen bukott a kétharmad, az április tapolcai választással pedig tovább olvadhat a kormánypártok parlamenti többsége.

Simán - csaknem tíz százalékot verve a fideszes jelöltre - elhozta a veszprémi választókörzet parlamenti mandátumát Kész Zoltán, aki mögé a baloldal, a liberálisok és civil szervezetek is felsorakoztak. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csaknem 45 százalékos részvétel mellett Kész a szavazatok 42,7 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a kormánypártok jelöltjére a választópolgárok 33,6 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,1 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Felmentés a finisben
A Nemzeti Választási Bizottság vasárnap este megváltoztatta az elsőfokú határozatot és megállapította, hogy Kész Zoltán nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét. Első fokon a veszprémi választókerületi választási bizottság (a szintén függetlenként induló Bősze Ferenc kifogása alapján) elmarasztalta Kész Zoltánt.

"Köszönöm Veszprémnek és mind a 24, a körzetembe tartozó településnek, érzem a felelősséget" - mondta lapunknak Kész, hozzátéve, tudja, hogy nagyon sokan várták ezt az eredményt, amivel megszűnt a kétharmad. "Mostantól Veszprém a józan ész városa" - jelentette ki az újdonsült parlamenti képviselő, aki szerint a veszprémiek azt üzenték a kormánynak, nem tűrik el a lopást, azt üzenik, elég volt.

"A választók szerint kompromisszumok nélküli őszinte beszédet várnak" - fogalmazott, hozzátéve: csak erős gazdaság teremthet erős nemzetet, amihez demokrácia és félelemmentes élet kell.

Ezen fog dolgozni az Országgyűlésben, ahol mindent véghez fog vinni, amit a választóinak megígért. Kész a Népszavának azt is elmondta, csak értelmes kompromisszumokra lesz hajlandó, de azokat keresni fogja, s ahogy ígérte: függetlenként fog dolgozni a parlamentben. A választóknak, Késznek, valamennyi demokratikus párt támogatóinak és aktivistáinak mondott köszönetet a lapunknak nyilatkozó Márton Roland is. Az MSZP alelnöke kiemelte: ezek a pártok készek és képesek voltak együttműködni egymással és a civil társadalommal azért, hogy a Fidesz ne dönthessen többé egyedül az ország sorsáról. Márton szerint a szocialisták nélkül nem jöhetett volna létre ez a győzelem, pártja pedig eddig és ezután is a kormánypárti önkény ellen fog dolgozni.

Némedi: tudomásul kell venni az eredményt
A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell - jelentette ezt már a fideszes jelölt közölte. Némedi Lajos kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát. 

Hasonlóképp fogalmazott Szigetvári Viktor is, aki szerint Kész győzelme sokaknak reményt adhat, hogy van még értelme Magyarországon a tiszta, őszinte beszédnek és politizálásnak. Az Együtt elnöke fölszólította a Fideszt, hogy változtasson politikáján. 

A Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére
A Párbeszéd Magyarországért előrehozott választások kiírását követeli! - ezt Szabó Tímea a párt társelnöke írta a közösségi portálon. A PM gratulál Kész Zoltán fölényes választási győzelméhez. Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól.

Ez utóbbi kényszerét érezhette meg a mandátum előző "gazdája", NavracsicsTibor is. A Hír Tv-nek ugyanis az uniós biztos azt nyilatkozta: "igaza van a választóknak", a Fidesznek változtatnia kell stratégiáján. A fideszes politikus arra is emlékeztetett ugyanakkor, hogy pártja bukott már 2006-ban is, onnan pedig föl tudott állni.

Veszprém városában és 24 környező településen azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort tavaly ősszel EU-biztossá nevezték ki, ezért lemondott a Veszprém 1-es számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról. A megüresedett képviselői helyért 12-en versenyeztek, 5-en függetlenként indultak, 4 kispárt is megmérettette magát.

Noha Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben arról beszélt, hogy nem számít, megmarad-e a kétharmados többség, mert már mindent megoldottak, amihez szükség lenne rá, valójában a Fidesz-KDNP számára nagyon is létkérdéssé válhat az abszolút többség, például ha az alaptörvényt szeretnék módosítani, ahogy tették ezt öt alkalommal az előző ciklusban.

Kétféle kétharmados döntés van ugyanis az Országgyűlésben: az egyik, amihez az összes képviselő kétharmada kell, a másikhoz viszont elég a jelenlévőké.

Az összes képviselő kétharmadának szavazatára csak nagyon ritkán van szükség, például az alaptörvény módosításához, vagy egyes közjogi méltóságok megválasztásához. A sarkalatos törvényekhez pedig elég a jelenlévő képviselők kétharmada. Ettől függetlenül, ha hinni lehet a kormánypárti körökből egyre gyakrabban kiszivárgó információknak, Orbán igenis készül újabb alaptörvény-módosításra, s 2017-ben államfőválasztásra, sőt, újabb alkotmánybírák megválasztására is.

Nem ülhetünk a babérjainkon
Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon - ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalára.

De már a veszprémi kampány is bizonyította, hogy a Fidesznek igenis fontos a győzelem: az utóbbi hetekben a választókörzetben egymás után bukkannak fel kormányzati politikusok: épületfelújításról, munkahelyteremtésről beszélnek, iskolákat és kórházi részlegeket adtak át, vagy épp milliárdos fejlesztési terveket jelentettek be. A voksolás előtt tíz nappal ráadásul a város új uszodájának felépítéséről döntött a kabinet. Az Orbán által aláírt kormányhatározat szerint a veszprémi fürdőre 4 milliárd forintot kell biztosítani.

A tét tehát hatalmas volt, ma pedig már nincs kétharmada a Fidesznek, ráadásul április 12-én újabb időközi választás lesz a tapolcai körzetben a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt, ahol a kormánypárti többség tovább olvadhat.

Mindent bevetettek
Kockás füzetben vezette az 51. számú szavazókör fideszes delegáltja, kik mentek el szavazni - írta a hvg.hu a bizottság jobbikos tagjának nyilatkozata alapján. Számszira Balázs szerint a fideszes tagot felszólították, hogy hagyja abba a jegyzetelést, mire eltette a kockás füzetet, de egy napilap szélére írva tovább vezette a listát. Ezután hazaküldték, erről jegyzőkönyvet is felvett a bizottság. A lap szerint a jobbikos képviselőjelölt, Varga-Damm Andrea is tapasztalt hasonlót. A Fidesz sajtóosztálya azonban mindössze annyit közölt, "az említett bizottsági tag nem a Fidesz delegáltja."


 Mindenkire rávert*

Jelölt (jelölőszervezet) Eredmény (százalék)

Kész Zoltán (független) 42,7

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) 33,6

Varga-Damm Andrea (Jobbik) 14,1

Gertsmár Ferenc (LMP) 4,5

Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom) 0,4

Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) 0,08

Szentpáli Kolos (Munkáspárt) 0,38

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14

Horváth Lajos (független) 0,69

Karancsi Tibor (független) 0,34

Papp András (független) 0,2

Bősze Ferenc (független) 2,75

* A szavazatok 97,8 százalékos feldolgozottságánál.

Bukott a kétharmad. Kész

Publikálás dátuma
2015.02.22. 22:08
Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart. FOTÓ: MTI, Nagy Lajos
Kész Zoltán, a balliberális pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi választást. Hiába kampányolt nagy erőkkel a kormánypárt, hiába jelentek meg ezúttal is kamupártok, Kész 45 százalékos részvétel mellett csaknem tíz százalékot vert a fideszes jelöltre. Ezzel végérvényesen bukott a kétharmad, az április tapolcai választással pedig tovább olvadhat a kormánypártok parlamenti többsége.

Simán - csaknem tíz százalékot verve a fideszes jelöltre - elhozta a veszprémi választókörzet parlamenti mandátumát Kész Zoltán, aki mögé a baloldal, a liberálisok és civil szervezetek is felsorakoztak. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csaknem 45 százalékos részvétel mellett Kész a szavazatok 42,7 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a kormánypártok jelöltjére a választópolgárok 33,6 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,1 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Felmentés a finisben
A Nemzeti Választási Bizottság vasárnap este megváltoztatta az elsőfokú határozatot és megállapította, hogy Kész Zoltán nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét. Első fokon a veszprémi választókerületi választási bizottság (a szintén függetlenként induló Bősze Ferenc kifogása alapján) elmarasztalta Kész Zoltánt.

"Köszönöm Veszprémnek és mind a 24, a körzetembe tartozó településnek, érzem a felelősséget" - mondta lapunknak Kész, hozzátéve, tudja, hogy nagyon sokan várták ezt az eredményt, amivel megszűnt a kétharmad. "Mostantól Veszprém a józan ész városa" - jelentette ki az újdonsült parlamenti képviselő, aki szerint a veszprémiek azt üzenték a kormánynak, nem tűrik el a lopást, azt üzenik, elég volt.

"A választók szerint kompromisszumok nélküli őszinte beszédet várnak" - fogalmazott, hozzátéve: csak erős gazdaság teremthet erős nemzetet, amihez demokrácia és félelemmentes élet kell.

Ezen fog dolgozni az Országgyűlésben, ahol mindent véghez fog vinni, amit a választóinak megígért. Kész a Népszavának azt is elmondta, csak értelmes kompromisszumokra lesz hajlandó, de azokat keresni fogja, s ahogy ígérte: függetlenként fog dolgozni a parlamentben. A választóknak, Késznek, valamennyi demokratikus párt támogatóinak és aktivistáinak mondott köszönetet a lapunknak nyilatkozó Márton Roland is. Az MSZP alelnöke kiemelte: ezek a pártok készek és képesek voltak együttműködni egymással és a civil társadalommal azért, hogy a Fidesz ne dönthessen többé egyedül az ország sorsáról. Márton szerint a szocialisták nélkül nem jöhetett volna létre ez a győzelem, pártja pedig eddig és ezután is a kormánypárti önkény ellen fog dolgozni.

Némedi: tudomásul kell venni az eredményt
A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell - jelentette ezt már a fideszes jelölt közölte. Némedi Lajos kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát. 

Hasonlóképp fogalmazott Szigetvári Viktor is, aki szerint Kész győzelme sokaknak reményt adhat, hogy van még értelme Magyarországon a tiszta, őszinte beszédnek és politizálásnak. Az Együtt elnöke fölszólította a Fideszt, hogy változtasson politikáján. 

A Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére
A Párbeszéd Magyarországért előrehozott választások kiírását követeli! - ezt Szabó Tímea a párt társelnöke írta a közösségi portálon. A PM gratulál Kész Zoltán fölényes választási győzelméhez. Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól.

Ez utóbbi kényszerét érezhette meg a mandátum előző "gazdája", NavracsicsTibor is. A Hír Tv-nek ugyanis az uniós biztos azt nyilatkozta: "igaza van a választóknak", a Fidesznek változtatnia kell stratégiáján. A fideszes politikus arra is emlékeztetett ugyanakkor, hogy pártja bukott már 2006-ban is, onnan pedig föl tudott állni.

Veszprém városában és 24 környező településen azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort tavaly ősszel EU-biztossá nevezték ki, ezért lemondott a Veszprém 1-es számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról. A megüresedett képviselői helyért 12-en versenyeztek, 5-en függetlenként indultak, 4 kispárt is megmérettette magát.

Noha Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben arról beszélt, hogy nem számít, megmarad-e a kétharmados többség, mert már mindent megoldottak, amihez szükség lenne rá, valójában a Fidesz-KDNP számára nagyon is létkérdéssé válhat az abszolút többség, például ha az alaptörvényt szeretnék módosítani, ahogy tették ezt öt alkalommal az előző ciklusban.

Kétféle kétharmados döntés van ugyanis az Országgyűlésben: az egyik, amihez az összes képviselő kétharmada kell, a másikhoz viszont elég a jelenlévőké.

Az összes képviselő kétharmadának szavazatára csak nagyon ritkán van szükség, például az alaptörvény módosításához, vagy egyes közjogi méltóságok megválasztásához. A sarkalatos törvényekhez pedig elég a jelenlévő képviselők kétharmada. Ettől függetlenül, ha hinni lehet a kormánypárti körökből egyre gyakrabban kiszivárgó információknak, Orbán igenis készül újabb alaptörvény-módosításra, s 2017-ben államfőválasztásra, sőt, újabb alkotmánybírák megválasztására is.

Nem ülhetünk a babérjainkon
Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon - ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalára.

De már a veszprémi kampány is bizonyította, hogy a Fidesznek igenis fontos a győzelem: az utóbbi hetekben a választókörzetben egymás után bukkannak fel kormányzati politikusok: épületfelújításról, munkahelyteremtésről beszélnek, iskolákat és kórházi részlegeket adtak át, vagy épp milliárdos fejlesztési terveket jelentettek be. A voksolás előtt tíz nappal ráadásul a város új uszodájának felépítéséről döntött a kabinet. Az Orbán által aláírt kormányhatározat szerint a veszprémi fürdőre 4 milliárd forintot kell biztosítani.

A tét tehát hatalmas volt, ma pedig már nincs kétharmada a Fidesznek, ráadásul április 12-én újabb időközi választás lesz a tapolcai körzetben a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt, ahol a kormánypárti többség tovább olvadhat.

Mindent bevetettek
Kockás füzetben vezette az 51. számú szavazókör fideszes delegáltja, kik mentek el szavazni - írta a hvg.hu a bizottság jobbikos tagjának nyilatkozata alapján. Számszira Balázs szerint a fideszes tagot felszólították, hogy hagyja abba a jegyzetelést, mire eltette a kockás füzetet, de egy napilap szélére írva tovább vezette a listát. Ezután hazaküldték, erről jegyzőkönyvet is felvett a bizottság. A lap szerint a jobbikos képviselőjelölt, Varga-Damm Andrea is tapasztalt hasonlót. A Fidesz sajtóosztálya azonban mindössze annyit közölt, "az említett bizottsági tag nem a Fidesz delegáltja."


 Mindenkire rávert*

Jelölt (jelölőszervezet) Eredmény (százalék)

Kész Zoltán (független) 42,7

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) 33,6

Varga-Damm Andrea (Jobbik) 14,1

Gertsmár Ferenc (LMP) 4,5

Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom) 0,4

Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) 0,08

Szentpáli Kolos (Munkáspárt) 0,38

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14

Horváth Lajos (független) 0,69

Karancsi Tibor (független) 0,34

Papp András (független) 0,2

Bősze Ferenc (független) 2,75

* A szavazatok 97,8 százalékos feldolgozottságánál.