Gerner Csaba darabját díjazták

Gerner Csaba rendezése, a Tallér Edina Egy perccel később című drámájából készült darab kapta az első alakommal megrendezett Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíját. Az RS9 Színházban megrendezett fesztiválon összesen 15 produkciót díjazott az öt tagú zsűri és a közönség.

A 300 ezer forinttal járó fődíj mellett az RS9 Színházban is felléphet a nyertes, aki Vida Judit plasztikáját is hazavihette. A szombat este tartott díjkiosztón a 100 ezer forinttal járó közönségdíjat Nagy Zsolt Kálmán és Veres Károly kapta Sajó László Az ideális könyv című darabjáért.

A többi díjazott további bemutatkozási lehetőséghez jutott: a Vígszínház Házi Színpadán az Amargant Színházi Műhely léphet fel Völgyvándor című produkciójával, az RS9 Színházban az Ahol megszakad című produkciót adhatja elő Vaszkó Bence, Rák Zoltán, Szakály Viktória és Olajos Gábor; valamint a Yorick visszatér címűt a K2 Színház, akik ráadásképp a Dramaturgok Céhe díját is megkapták, ami fellépési lehetőséggel jár a POSZT kortárs dráma Nyílt Fórum műhelybemutatón.

A Pinceszínházban Bach Szilvia és Tallós Rita Alt Duett című produkcióját láthatják a nézők. Krulik Zoltán Petri dalok című előadását a Nyitott Műhelyben láthatják, A piros ruhában szerelemben című darabot Tallián Mariann és Lázár Balázs előadásában pedig a Magyarföldi Fatemplom Fesztiválon.

A fesztiválon szereplő produkciókat öttagú zsűri bírálta el, amelynek elnöke Turczi István költő, tagja Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze, valamint Bíró Dénes, a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin, a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről.

A fesztivált a hatalmas érdeklődés miatt két februári hétvégén tartották az eredetileg tervezett novemberi időpont helyett. A négy napon több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő zenei és színházi produkció volt látható. A fesztiválnak a budapesti RS9 Színház három előadótere adott otthont.

Szerző
Frissítve: 2015.02.22. 21:22

Oscar-díj: A Birdman a legjobb film (fotók)

Publikálás dátuma
2015.02.23. 06:48
Forrás: Birdman/Facebook
Az Alejandro González Iñárritu rendezte Birdman kapta a legjobb filmnek járó díjat, és megkapta a legjobb  eredeti forgatókönyv Oscar-díját is a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megtartott 87. Oscar-díjkiosztó ceremónián. Egy lengyel film, Pawel Pawlikowski Ida című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó gálán.

A Birdman főszerepéért díj-várományos Michael Keaton azonban alulmaradt a legjobb férfi színész mezőnyében, a díjat  Eddie Redmayne, A mindenség elmélete főszereplője kapta.  

Theory of Everything/Eddie Redmayne/Facebook.

Theory of Everything/Eddie Redmayne/Facebook.

A legjobb színésznő díját Julianne Moore, a Still Alice című Alzheimer-dráma főszereplője vehette át.

Still Alice/Julianne Moore/Facebook

Still Alice/Julianne Moore/Facebook

Az Ida Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de ez az első film, amely meg is kapta a díjat.

A rendező és a két főszereplő Forrás: Ida/Facebook

A rendező és a két főszereplő Forrás: Ida/Facebook

A fekete-fehér képi világú Ida a hatvanas évek Lengyelországában játszódik, főhőse egy novícia, aki apácává szentelése előtt tud meg egy titkot a családjáról, amely a náci megszállás idejére nyúlik vissza.Pawel  Pawlikowski először forgatott lengyelül, korábban Az utolsó menedék, a Szerelemem nyara és a Titkok Párizsban című angol nyelven készült filmjeit ismerhette meg a közönség. A brit-lengyel filmrendező lelkesen mondott köszönetet az Oscar-díjért az amerikai filmakadémiának és a produkció támogatóinak, valamint munkatársainak, és a beszéd végét jelző zenétől és tapstól sem zavartatva magát még családját is hálával említette meg.

A legjobb idegen nyelvű film mezőnyében az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék volt még esélyes az Oscarra.

A Hős6os a legjobb animációs film

Az alkotók, Don Hall, Chris Williams és Roy Conli köszönőbeszédükben kiemelték, hogy idén nagyszerű éve volt az animációknak. A hősfilmek világát idéző animáció mellett a kategóriában a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2., a Song of the Sea és a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás is jelölt volt.

Big Hero 6/Facebook

Big Hero 6/Facebook

Az operatőri Oscart a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film fényképezéséért a mexikói Emmauel Lubezki vehette át, aki tavaly is elnyerte a díjat a filmakadémiától a Gravitáció operatőri munkájáért. 

És egy kép a múltból

Fotó: Hulton Archívum/Getty Images

Fotó: Hulton Archívum/Getty Images

James Stewart (1908 - 1997) és Ginger Rogers (1911 - 1995) veszi át az Oscar-díjat 1941-ben, amikor  Stewart a legjobb színész,  Rogers pedig a legjobb színésznő lett. 

Szerző

Egy haveri galéria

Publikálás dátuma
2015.02.23. 06:47
Tomasz Piars képzőművész, kurátor FORRÁS: PLATÁN GALÉRIA
Tavaly vagy 250 művész állított ki a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában és az alatta található LATARKA kiállítótérben. Pedig a két helység összesen 110 négyzetméter. A tavaly 15 éves Platán Galéria kapcsán az egyik kurátorral, a harminchárom éves Tomasz Piars lengyel képzőművésszel beszélgettünk.

- Hogyan került a Platán Galériába?

- A Platánban 2013 őszén kezdtem el dolgozni, de már gyerekkorom óta ismerem a Lengyel Intézetet, mivel középiskolásként még egy versenyt is nyertem itt. Frédéric Chopinról kellett egy plakátot rajzolni. Az enyém kicsit szürreálisra sikerült: az előtérben a lengyel zeneszerző állt, mögötte kották és egy lángoló zongora. Huszonévesen kerültem még közelebb a galériához. A Képzőművészeti Egyetemen egy osztálykiállítást akartam szervezni a Platán Galéria pincéjében. A barátaimmal kirámoltuk a helyet, kifestettük a falakat, és az új, földalatti Mű-vész Pince nevű galériában elkezdődött a kiállítások sora.

- Milyen sűrűn voltak a tárlatok?

Kéthetente, péntekenként. Az első helységben pultot állítottunk fel, ahol italokat szolgáltunk fel, míg a másikban voltak a kiállított művek. Kicsit romkocsmás hangulatot teremtettünk. Az emberek pedig nemcsak a művek miatt gyűltek össze, hanem, hogy egy jót beszélgessenek. Mi egy személyes galériát, egy baráti találkozóhelyet akartunk magunknak.

Tomasz Piars egyik ceruzarajza

Tomasz Piars egyik ceruzarajza

 

- Kik állítottak ki?

Elsősorban a barátaink. Akkoriban még frissen diplomázott srácok voltunk, még nem gondolkodtunk kurátorként. A Mű-vész Pince viszont csak két évig működött, a csapat utána szétszéledt. Azóta viszont „újjáélesztettük” a Platán Galéria pincéjét, LATARKAnéven, mely lengyelül zseblámpát jelent. A társaim Bársony István építész, a volt Casati Galéria kurátora, valamint Bánki Ákos és Esse Bánki Ákos képzőművészek. Nekünk a kiállításszervezés egyben hobbi és hivatás.

- És miben lett más a LATARKA?

- Sokkal profibb mint a Mű-vész Pince volt. A legfontosabb szempont a minőség.Továbbra is meghívjuk a barátainkat kiállítani, de már számos más művész is megfordul a galériánkban. Számos lengyel művész a budapesti ittléte során maga keres minket fel, hogy a kiállíthasson nálunk. Arra törekszünk, hogy minél több csoportos és nemzetközi kiállítást szervezzünk, így sok magyar és lengyel fiatal művész bemutatkozhat. Ráadásul a kiállítások nagyon különböznek egymástól, a kurátori csapatunk nyitott bármilyen témára. A külföldieknek ösztöndíját is álljuk, mi fizetjük az útiköltséget és a szállást is. Egy kicsit lökünk a fiatalok karrierjén.

- Többen valószínűleg először állítanak ki nemzetközi kiállításon a galériának köszönhetően.

- Tegnap például húsz művész állított ki nálunk először: tizennégy lengyel és hat magyar.

- A híres lengyel-magyar barátság tehát a művészeten keresztül is elmélyíthető?

Szerintem igen. Sőt, a Platán Galériának kifejezett célja, hogy nyitott legyen Magyarország és más országok irányában is. Megmutatjuk, hogy mi lengyelek alapvetően nyitott nemzet vagyunk, és szeretünk másokkal együttműködni, közösen újat teremteni.

- Művészeti vásárt is szervez a LATARKA, amely egyedülálló Budapesten.

Igen, az ötletet mi találtunk ki. Varsóbantélen a galériák rendszeresen szerveznek hasonlóvásárokat. Ilyenkor egyes helyeken a magas piaci árakhoz képest jelentősen olcsóbban juthatnak hozzá a műkedvelők az alkotásokhoz. Persze, míg ez bevett szokás a lengyeleknél, addig Budapesten sokan furcsállották a vásár ötletét. Számos kritikát kaptunk.

- Miket kifogásoltak?

- Kurátorok és galeristák értetlenkedtek, kérdezték is tőlünk, hogy mi értelme van annak, ha levisszük az árakat. Próbáltuk nekik magyarázni, hogy a vásár egy lehetőséget nyújt a művészeknek bemutatkozni.A vásár iránt viszont sok vásárló érdeklődött, ráadásul az első alkalommal ötven művész állított ki, tavaly decemberben hetven.Most már úgy tűnik, a szakma is elfogadta a kezdeményezésünk.

- Mi a következő haditerv?

- A Platán Galéria részt vesz az április 24-én nyíló Off-Biennale nevű független művészeti eseményen. Mint az esemény címe is mutatja, a fesztivál állami támogatás nélkül valósul meg. Hangsúlyozni kell továbbá, hogy az Off-Bienalén nemzetközileg híres művészek is megjelennek. Ketten a Platán Galéria standjánál is lesznek: Sven Johne német képzőművész az egyik leghíresebb lengyel képzőművésszel, Zbigniew Liberával állít ki egy közös projektben.

Névjegy

Tomasz Piars 1981-ben született a észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie városában. Tanulmányait 1996-tól háromszáz kilométerrel keletebbre, Bydgoszcz-ban, a Wyczólkowski Leon Lengyel Képzőművészeti Középiskolában végezte. 1998-ban azonban abba kellett hagynia az iskolát. A család Magyarországra költözött, mivel Piars apja katonai attaséként a budapesti Lengyel Nagykövetségen dolgozott. A fiú 1998-ban a Magyar Képzőművészeti Középiskolában folytatta a tanulmányait festő szakon és időközben megtanult magyarul. Miután az apja megbízatása letelt, Piars szülei hazautaztak Lengyelországba, a fiú viszont úgy döntött Budapesten jelentkezik egyetemre.

2001-ben felvették festő szakra a Magyar Képzőművészeti Egyetemre. 2005-ben Erasmus ösztöndíjjal Münchenben tanult egy évet. A budapesti Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériához 2013 őszén került, ahol kurátorként dolgozik. Tavalyelőtt három társával, Bársony István építésszel, Bánki Ákossal és Esse Bánki Ákos képzőművészekkel megnyitotta a galéria pincehelyiségében a LATARKA Galériát. Az új kiállítótér a földszinti galériától eltérően az underground vonalat képviseli. Tomasz Piars képzőművészként fest vagy színes ceruzákkal rajzol kifejező portékat gyerekekről, felnőttekről.

Frissítve: 2015.02.22. 21:15