Előfizetés

Öngyilkos lett Janukovics politikai jobbkeze

Öngyilkosságot követett el szombatra virradó éjjel Mihajlo Csecsetov, a rendszerváltás előtti kormányzópárt, a Régiók Pártjának volt frakcióvezető-helyettese, akit Viktor Janukovics államfő politikai jobbkezének tartottak. 

A 61 éves politikus ellen bűnvádi eljárás volt folyamatban. Öngyilkosságát Kijevben követte el, egy lakóház tizenhetedik emeleti ablakából ugrott ki. Búcsúlevelet hagyott feleségének, amelyben azt írta, hogy “már nem maradt semmilyen morális ereje a további élethez”. Csecsetovot hatalommal való visszaélés vádjával február 21-én őrizetbe vették, két nappal később azonban ötmillió hrivnya (49,6 millió forint) óvadék fejében szabadon engedték. Néhány órával halála előtt Viktor Sokin ukrán főügyész bejelentette, hogy további bűncselekmények miatt is vádat emelnek ellene.

Nyemcov, a liberális reformátor

Publikálás dátuma
2015.03.01. 21:04
FOTÓ: Sergey Kiselev/ Getty Images
Borisz Nyemcov az orosz politikai élet emblematikus alakja volt. Liberális reformátorként Borisz Jelcin elnöksége idején tűnt fel, akinek potenciális utódaként is emlegették. Vlagyimir Putyin hatalomra jutása után legismertebb bírálója lett.   

Több ellenzéki mozgalmat alapított, 2003-ig parlamenti képviselő volt, 2012 óta az Oroszországi Republikánus Párt – Népi Szabadság Pártja nevű formáció társelnöke is volt.

A meggyilkolt politikus rendszeresen kapott fenyegetéseket a közösségi oldalakon, s bár többször tett ezért bejelentést a rendőrségnél, a hatóságok tagadják fenyegetettségét. A független Oroszország első politikus nemzedékének egyik legtehetségesebb ifjú képviselőjeként tűnt fel. Jelcin nevezte ki Nyizsnyij Novgorod megye kormányzójává, ahol látványos sikereket ért el. Az általa vezetett kormányzóság vonzotta a külföldi befektetőket, az angolul tökéletesen beszélő, jól kommunikáló Nyemcov a nyugati típusú demokrácia híveként és harcosaként lett ismert. Kormányzóként sem rejtette véka alá véleményét, bírálta a központi hatalmat a csecsenföldi háború miatt. Innen emelte energetikai miniszteri rangba Jelcin, 1997-98-ban pedig a gazdasági reformért felelős miniszterelnök-helyettessé nevezte ki. Politikai hanyatlása ekkor kezdődött, a gazdasági reformkísérlet kudarca és a sokasodó problémák következtében. Az 1998 augusztusában kirobbant orosz gazdasági válság véget vetett kormányzati szerepének.

FOTÓ: Sergey Kiselev/ Getty Images

FOTÓ: Sergey Kiselev/ Getty Images

1999-ben megalapította a Jobboldali Erők Szövetségét (SPS) néhány ismert liberális vezetővel, Igor Gajdárral és Anatolij Csubással. A decemberi választáson mérsékelt sikert értek el, 10 százalékot gyűjtöttek. Frakciójuk kezdetben feltételekkel támogatta az akkor hatalomra került Putyint, de rövidesen éles bírálói lettek, aminek következtében pártjuk komoly népszerűségvesztést szenvedett. A 2003-as választáson nem érték el az 5 százalékos küszöböt, Nyemcov ekkor szorult ki a nagypolitikából. Lemondott a pártvezetésről, üzleti vállalkozásba kezdett, de megpróbálkozott a teljesen széthullott liberális erők egyesítésével is, igaz rendre sikertelenül. A liberális Szolidaritás mozgalomból nem lépett ki és változatlanul Putyin bírálója maradt. Az évek során több, a hatalmat, a korrupciót bíráló jelentést is közzétett.

2011-ben, a választások után Garri Kaszparov sakk világbajnok és Alekszej Navalnij mellett szerepet játszott az ellenzék moszkvai tiltakozó megmozdulásaiban. Ekkor le is tartóztatták több társával együtt, 15 napot ült börtönben. Ez azonban nem szegte kedvét, élesen bírálta Putyint a szoci téli olimpia túlköltekezései és korrupciógyanús botrányai miatt, és mindvégig nyíltan ellenezte a Kreml Ukrajna-politikáját.

FOTÓ: Getty Images

FOTÓ: Getty Images

Az utóbbi években a nagypolitikától viszonylag visszavonultan élt, nem tartozott már a politikai ellenzék élvonalába, meggyilkolása azonban sokkolta Oroszországot. A világbajnok Kaszparov úgy nyilatkozott, hogy a Putyin által teremtett erőszakos és gyűlölettel töltött légkörben elkerülhetetlen volt a vérontás. Az üzenet egyértelmű - „Ha szembeszállsz Putyinnal, az életed kevesebbet ér” – mondta a bajnok. Az atomfizikus végzettségű, környezetvédő politikus négy gyermek apja volt. Többször házasodott, s bár az orosz kormánypárti sajtó azt sugallja, hogy féltékenység állhat meggyilkolása hátterében, volt feleségeivel jó viszonyt ápolt.

Merényletektől tartanak a németek

Iszlamista merényletek veszélyére figyelmeztetett vasárnap a német belügyminisztérium, miután Brémában terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség.

A tartományi rangú Hanza-városban szombaton kezdődött nagyszabású rendőrségi akció, amelynek okairól először csupán annyit közöltek, hogy egy szövetségi hatóságtól erőszakra hajlamos iszlamisták tevékenységéből fakadó konkrét veszélyeztetettségről kaptak értesülést. A brémai hatóságok vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján aztán elmondták, hogy az információk szerint egy libanoni származású helyi lakos géppisztolyokat és más lőfegyvereket szerzett továbbértékesítés céljából. 

A brémai belvárost szombaton a készenléti rendőrség egységei lepték el, megerősítették számos intézmény, különösen a helyi zsidó közösség intézményeinek védelmét, egy muzulmán kulturális központban pedig éjszakába nyúló házkutatást tartottak. Két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, de vasárnap mindkettejüket szabadlábra helyezték, ugyanakkor több további embert őrizetbe vettek.

A 39 éves libanoni származású férfit is előzetes letartóztatásba, majd szabadlábra helyezték. Otthonát és munkahelyét is átkutatták. "Nagyon örülünk, hogy végül nem találtunk fegyvereket" - mondta a vasárnapi sajtótájékoztatón Ulrich Mäurer, a brémai tartományi kormány belügyi szenátora. Hozzátette, hogy a hatóságok gyanúját továbbra sem sikerült teljes mértékben eloszlatni, és a rendőri készültséget egyelőre csak kismértékben csökkentik. 

A Radio Bremen közszolgálati rádió értesülései szerint a rendőrség hónapokig tartó nyomozás után tartott házkutatást egy embernél, aki a gyanú szerint izraeli gyártmányú géppisztolyokat szerzett be nagy számban, törvénytelen módon. A rádió szerint a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus egyik országos központjaként számon tartott Brémában több hónapja megerősített megfigyelés alatt tartanak négy iszlamistát, akik megjárták a szíriai polgárháborút. Azt azonban nem tudni, hogy érintettek voltak-e a szombati akcióban. Az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) helyi szervezete 360 radikális iszlamistát tart számon a 650 ezer lakosú tartományban.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Németországot továbbra is fenyegeti a dzsihadista terror. Ez az elméleti fenyegetettség "bármikor valóssá válhat különböző dimenziójú és intenzitású merényletek formájában" - mondta a szóvivő, kiemelve, hogy különösen az Iszlám Állam (IÁ) vagy más iszlamista terrorszervezetek kötelékében a Közel-Keleten harci tapasztalatot szerzett és Németországba visszatért személyek lehetnek veszélyesek. A BfV szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez. Közülük nagyjából 70-en meghaltak - tízen öngyilkos merényletben -, és 200-an visszatértek Németországba.