Tóbiás: a kormány szétzilálta a szociális rendszert

Publikálás dátuma
2015.03.03. 21:14
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Az MSZP elnöke szerint a kormány szétzilálta a szociális ellátások rendszerét.

Tóbiás József keddi kecskeméti sajtótájékoztatóján azt mondta: "a Fidesz az utolsó kegyelemdöfést viszi be" azzal, hogy március 1-jétől megvonta a közgyógyellátásra az önkormányzatoknak biztosított "százmilliárd forintot", majd a lakhatási támogatást is kivezeti.

A szocialista politikus szerint fel kell tenni azt a kérdést, hogy ki fog gondoskodni azokról az emberekről, akik a munkájuk alapján szerzett bérből nem tudnak megélni. Eddig ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozott, most magukra maradnak – tette hozzá.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője leszögezte: ha van 3,5 százalékos gazdasági növekedés, ha van arra pénze az államnak, hogy az Erste Bankban vásároljon 15 százalékos tulajdonrészt 150 milliárd forintért, akkor "legyen arra is pénze, hogy egyetlen embert sem hagy az út szélén".

Tóbiás József a gazdaság állapotát rossznak ítélte, mert azt szerinte "megszűnt munkahelyek, nem bővülő munkahelyek" jellemzik, a külföldi tőke nem áramlik be, a belső gazdaság nem növekszik.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy "a mai belügyminiszteri rendelet azt mondja, hogy augusztustól felére csökkenti a közmunkára szánt létszámot". Mit fogunk mondani szeptemberben még annak a másik közel 40-50 ezer embernek? - tette fel a kérdést.

"Ezért állítjuk azt, hogy a szociális rendszer utolsó végvárait, ami az önkormányzati szinten még megjelent, azt is szétzilálja, szétveri a kormány" - fogalmazott.

Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei és kecskeméti szervezetének elnöke emlékeztetett arra, hogy azt javasolták: "a Mercedes városában" a bölcsődékben és az óvodákban ingyenes étkeztetést biztosítson az önkormányzat a gyerekeknek. "Azt folytassuk az általános iskolások részére is, erre dolgozzunk ki egy programot" – fűzte hozzá Király József, aki egyben az önkormányzati szocialista frakció vezetője is.

Szerző

Továbbra is versenyhátrány a reklámadó

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint bármilyen, a hazai médiavállalkozásokra kivetett adó továbbra is versenyhátrányt jelent "az online piacon túlsúlyban lévő globális szereplőkkel" szemben.

Az egyesület közleményében azt írta: a kormányzat részéről nyíltan ágazati különadóként meghatározott adónem kivetése káros a gazdasági növekedés szempontjából.      

Az abból befolyó bevétel felhasználása könnyen napi "politikai játszmák eszköze" lehet, tovább nehezítve egy egyébként is strukturális problémákkal küzdő iparág helyzetét - fűzték hozzá.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén elhangzott, hogy a kormány 3-5 százalékos reklámadót mérlegelhet, és arra törekszik, hogy a kisebb médiacégeket megvédje.

A reklámadó módosításáról szóló konkrét javaslat még nem készült el, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ülésen elmondta, hogy márciusban teheti meg előterjesztését a kormány. Emlékeztetett: az Európai Bizottság (EB) két főigazgatósága - adó- és versenyjogi - is eljárást folytat Magyarországgal szemben a reklámadó miatt, ezért van szükség a módosításra.

Szerző

Visszatérhetnek otthonaikba a lakók Tatán

Véget ért Tatán a korábban, egy világháborús lövedék miatt bevezetett lezárás; a lakók visszatérhetnek otthonaikba - tájékoztatott a tűzszerész ezred kommunikációs altisztje kedd délután.

Bátyi Edina korábban közölte, hogy több családi házat is ki kell üríteni Tatán, a Bacsó Béla utcában és a Gesztenye soron, ahol kábelfektetési munkálatok közben találtak egy világháborús gránátot.

A legfrissebb információk szerint a tűzszerészek egy 8,8 centiméteres német páncélgránátot találtak, amely üres volt, vagyis nem tartalmazott robbanótestet. Az üres gránátot elszállítják.

A munkálatok idejére 41 családi házat ürítettek ki, ami 85 embert érintett - tette hozzá.

Szerző