Előfizetés

Riót látni, és…

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2015.03.05. 06:45
A Múzsa című epizódban Vincent Cassel egy női lábtól megihletett szobrász, aki a tengerparton örökíti meg múzsáját FORRÁS: VERTI
Tíz kicsi történet egy naggyá összekavarva: ez a Szeretlek filmsorozat legújabb darabja, a Rió, szeretlek! Van itt vámpír, amerikai filmforgatás, sárkányrepülő és szinte mindig a kitárt karú Krisztus. A lélegzetelállító tájában a gyönyörű város csak kulissza a filmötletekhez.

Mint madár röpte a levegőben, csak annyira hagy nyomot maga után a Rio, szeretlek! című szkeccsfilm. De ahogy a madár röptének látványa örömet szerez, ezt a filmet is jó nézni. És nem érdemes azon finnyáskodni, hogy turista csalogató látványosságként jelenik meg Rio de Janeiro lélegzet elállítóan szép látképe hol madártávlatból, hol sárkányrepülő távlatból, hol hegymászó távlatból.

Riónak alig jut több szerep, de éppen ezek a fantasztikus felvételek teszik kellemessé a filmet. Ezek a minduntalan felvillanó képek csempésznek sajátos színt a sorjázó történetek közé. Riót utoljára tán Belmondóval láttuk ilyen gyönyörűnek a Riói kalandban, s bár innen azért nagyon hiányzik Belmondo, vagy hozzá hasonló kalandor, de Rio önmagában is megér egy estét.

Még emlékezhetünk a sorozat előzményére, a Havanna, szeretlek! sikerült történeteire, benne az idős zenészekkel haverkodó Kusturicára, meg a düledező lakásban felépített Mária-szökőkútra, a transzvesztita örömlányra, az egész nyüzsgő-élő-zenélő kubai hangulatra. A Rió, szeretlek! bárhol megtörténhető sztorijai inkább a játékosság, a fantázia szabad csapongása, a poentirozás felé mennek el, kevésbé utalnak a jellegzetes riói hangulatokra, a riói emberek életének megragadására.

Igaz, mindenféle hollywoodi akciófilmek nem egyszer bejárták Rio romantikus látványosságnak használt sűrű negyedeit, olykor sűrű nyomorát is e negyedeknek, volt már maga a bádogváros is főszereplő, s most nem is ez hiányzik. Inkább a „csak itt és csak velük” jellegzetesség halványabb a kelleténél, az a sajátos íz, ami igazán rióivá tenné a szereplőket és sztorikat.

Két epizód e szempontból a legerősebb. Az egyikben egy sztársportoló és felesége szenved balesetet, a nő tolókocsiba kényszerül, a férj elveszti egyik karját. Az egykori ökölvívó csillag fél ököllel ketrecharcra vállalkozik, hogy feleségének megkeresse az operáció árát. A sztori ugyan befejezés nélkül marad, de erős felütés a filmben. A másik szkeccs egy pályaudvar várótermében játszódik, kis utcakölykök között.

A legkisebbik kisajátítja az egyetlen nyilvános telefont, mert Jézus hívását várja, akinek üzenetet hagyott. Remekül felépített epizód, eredeti az ötlet és nagyon eredeti a kisgyerek. Ráadásul a jelenetben Harvey Keitel a partnere, aki egy riói forgatás filmszereplőjeként papi jelmezben időnként felbukkan a történetek közötti összekötő életképekben. A nagyon lefogyott és hirtelen megöregedett Keitel a pályaudvaros jelenetben igazi szereplőjévé válik a kisfiú Jézus-keresésének.

A többnyire kevéssé ismert rendezők listáján két jól ismert név szökik szembe. Az egyik John Turturro, aki maga is játssza Vanessa Paradise-szal a házaspárt, akik között a szerelem elvesztése és visszahozhatatlansága felett kibukó parázs vita fellángol. Semmi különös: hosszú, magakellető dialóg, bárhol, bármikor elhelyezhető szituáció. Mi köze Rióhoz? Semmi.

Viszont a név mézesmadzagnak kiváló. A másik jól ismert rendező, Paolo Sorrentino (A nagy szépség) ugyancsak olyan sztorit adott a filmhez, amely a világ bármely tengerpartján vagy repülőgépén megtörténhet. Gazdag, öreg férj, szép fiatal feleség párjelenete repülőn és tengerparton, gyilkos poénra kihegyezve, éjfekete komédia az élet furcsa csavarjairól. Rióból még a jellegzetes tengerpartja sem szerepel a történetben, de a két szereplője, Emily Mortimer és a vidám életre kelő haldokló aggastyán szerepében Basil Hoffman szenzációs párjelenetet ad elő.

Rio örökbecsű emblematikus látképe, az a jellegzetes sziklaorom a kitárt karú Jézus-szoborral többször feltűnik a filmben, különböző szögekből közelítve. A legérdekesebb mindenképpen abban az epizódban, amelyben egy siklórepülő közelíti meg, miközben furcsa monológot ordít bele a levegőbe, egyenesen Jézus szobrához címezve. Szemrehányást tesz a városban található nyomorért, s azért, hogy bár csodálatos látvány a kitárt karja, de arra bezzeg még soha nem vette a fáradságot, hogy lemenjen a városba a nélkülözők közé, segíteni rajtuk. Szokatlan hangvétel, érzelmi hőfoka és élessége kiüt a többnyire könnyed hangú szórakoztatás folyamából.

Mindenféle súlytalan jópofaságok is megesnek a filmben, inkább viccelődve a másság kérdésén. Például a kötelességtudó öreg pincérről, aki civilben vámpír és a fiatal nők kedvéért mindet karneválozó vámpír-lánnyá változtatja. Vagy a messziről jött filmsztárról, aki egy riói szikla megmászását követően levetkőzi arroganciáját és tartózkodását a jóképű tolmácsával szemben. A nagyon véletlenszerűen összegereblyézett epizódokat igyekeztek valahogy játékfilmmé összegyúrni, életképeket használva kötőanyagként. A Rió, szeretlek! ettől nem lett játékfilm, csak slamposan összeillő filmötletek sorjázása.

(Rio, szeretlek! ***)

Olcsó gázt kapunk drágán?

Publikálás dátuma
2015.03.05. 06:24
Fotó: Népszava
Egészen bizarr helyzet alakult ki a magyarországi földgáz árát illetően. Azért nem lehet árat csökkenteni, mert az energiahivatal nem tudja, hogy az állami MVM mennyiért kapja a gázt. Hihetetlenül olcsón, kotyogta el Szijjártó Péter - írta a 444.hu.

A hazai fogyasztás legnagyobb részét az Oroszországból érkező, úgynevezett hosszú távú szerződés alapján vásárolt gáz biztosítja. Így a szerződés alapján érkező gáz ára a legmeghatározóbb összetevője annak, hogy itthon mennyibe kerül a gáz.

Szijjártó február közepén, Putyin budapesti látogatásának másnapján árulta el, hogy meddig ment le az orosz gáz ára. A miniszterelnökkel közösen tartottak egy zártkörű beszélgetést, ahol a Népszabadság tudósítója szerint a külügyminiszter szájából hangzott el, hogy most 260 dollárba kerül az orosz gáz ezer köbmétere az MVM számára. Ez 40 dollárral alacsonyabb ár, mint amiről korábban a találgatások szóltak.

A legnagyobb "rezsiharc" időszakában, 2013-ban még 391 dollár volt a gáz ára, és tavaly is 320 - 360 dollár között mozgott. Most lenne lehetőség a rezsi harca, de a kormány letette a fegyvert, nem csökkenti a gáz árát.

Hivatalosan a Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg a gáz árát is. Az MVM gázkereskedője a Magyar Földgázkereskedő Zrt. azonban nem közöl arról adatokat a hivatallal, hogy mennyiért veszi a gázt, vagyis az energiahivatal azért nem tud új gázárat javasolni, mert az állami gázkereskedő - többszöri figyelmeztetés és büntetés ellenére is - titkolja előtte, hogy mennyiért adja és veszi a gázt - írja a hírportál.

Hogy miért nem olcsóbb a gáz, az nem érintette Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő tegnapi tájékoztatóján, ahol elsősorban azt kifogásolta, hogy az energiaszabályozás elégtelensége miatt több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. A volt rezsibiztosos szerint a brüsszeli bürokraták azokat az intézkedéseket támadják, amelyek a rezsicsökkentés alapját adják. Példaként említette a MEKH működési rendjével, függetlenségével kapcsolatos uniós kritikát hozta fel. Németh kijelentette: a parlament meghozza majd a szükséges lépéseket a rezsicsökkentés védelmében.

Németh Szilárd ne Brüsszelt vádolja, hanem arra adjon választ, miért adja még mindig drágán a Fidesz-KDNP kormány azt a gázt, amelynek ára az elmúlt hónapokban csaknem a felére zuhant? - tette fel a kérdést Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy április 1-jétől az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkennie kell a lakossági gázszámlának, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődnie kell a lakossági áramszámlának.

Vasárnap is nyitva lesz a plázák többsége

B.T.
Publikálás dátuma
2015.03.05. 06:22
Fotó: Vajda József/Népszava
A versenysemlegességre hivatkozva záratná be március 15-től vasárnap a Metro áruházláncot is Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség kiskereskedelemmel foglalkozó miniszteri biztosa. Az előterjesztők nevében a parlamentben felszólaló kormánypárti politikus javaslata szerint az egy helyen kis- és nagykereskedelmet folytató üzletek zárva maradnak vasárnap.

Szatmáry Kristóf megismételte a Fidesz-KDNP korábbi érveit, hogy a kereskedelemben dolgozók érdekében vezette be a vasárnapi pihenőnapot, amellyel a kis, családi boltoknak is kedvezni szerették volna. A Metro legtöbb vevője azonban olyan kisvállalkozó, aki vasárnap nyitva tarthatna, vagyis az ő helyzetüket, árubeszerzésüket nehezíti a kormány.

A mostani változtatás célja, hogy az érintett áruházak ne kerüljenek versenyelőnybe a vasárnapi nyitva tartással - állította a miniszteri biztos.

Több szocialista képviselő, is képmutatónak nevezte, hogy a kormány a tisztességtelen versenyelőny megakadályozása érdekében terjesztette be javaslatát, hiszen szerintük a kormány korábban "haverjainak, barátainak" kedvezett például a nemzeti dohányboltok létrehozásával.

A vasárnapi munkavégzést tiltó törvény előírásainak betartása mellett a hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15-e után is fogadja a látogatókat a hét hetedik napján - ismertette a plázák álláspontját a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ). Az egyik rendező elv, hogy van-e mozi az épületben, vagy sem.

Budapesten a klasszikusnak módható, esetenként több tízezer négyzetméter alapterületű, több száz üzletet magában foglaló házak esetében - 22 ilyen található a fővárosban -, mindösszesen 8 bevásárlóközpontban nem működik mozi. Vidéken a 28 bevásárlóközpontból 9 üzemel mozi nélkül. Azok a bevásárlóközpontok, ahol mozi van, nyitva fog tartani vasárnapi napokon, továbbá az éttermek, kávézók és azon szolgáltatók és kereskedelmi üzletek is, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá, azaz 200 nm-nél kisebbek és a tulajdonos, vagy családi segítő dolgozik az üzletben. Az elmúlt napok egyeztetésein kiderült, hogy egyre több olyan ház is fogadni fogja a látogatókat, ahol nincs mozi. Az MBSZ szerint Budapesten 4 olyan bevásárlóközpont is kinyit ahol nincs mozi, vidéken a 9 mozi nélküli házból 6 tervezi, hogy nyitva lesz vasárnap.

A MBSz amióta téma a vasárnapi zár, kitart amellett, hogy a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény nem jó senkinek. Káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak - emlékeztet Balatoni Judit, főtitkár.

A Family Frost lehet a vasárnapi zárva tartás egyik legnagyobb vesztese, ugyanis a cég forgalmának mintegy 25 százaléka vasárnaponként generálódik. Az Index úgy tudja, egyéni vállalkozó státusú értékesítőkkel bújhatnak ki a tiltás alól, az álláskereső oldalakon máris számos olyan hirdetést találni, ahol "vállalkozó partnereket" keresnek eladónak. Így forgalmuk akár nőhet is, hiszen jégkrémek mellett mirelit élelmiszereket is árulnak, amiből több fogyhat majd vasárnaponként.

Az AsiaCenter is nyitva lesz

A törvényi előírásoknak megfelelő üzletek zavartalan működése érdekében az AsiaCenter kereskedelmi központ vasárnaponként változatlan nyitva tartással várja vásárlóit - írja a bevásárlóközpont közleményében. A központban 200 négyzetméternél kisebb árusítótérrel rendelkező üzletek, melyek az előírásoknak maradéktalanul megfelelnek, egyénileg nyilatkoznak arról, hogy kívánnak-e nyitva tartani vasárnapokon.