Előfizetés

Amerikai rakétákat telepítettek Varsó közelébe

Egy amerikai Patriot-rakétaüteget csoportosítottak át  Varsó közelébe az Atlantic Resolve fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében, a légvédelmi rakéták ideiglenes áttelepítését a lengyel nemzetvédelmi tárca képviselői az ország keleti szomszédságában megjelent biztonsági veszélyre való válasznak nevezték.

A Varsótól mintegy 50 kilométernyi távolságban nyugatra fekvő Sochaczew közelében zajló hadgyakorlat céljáról szombaton Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, a mozgósítás „a szövetség válasza arra, ami Európa keleti részében zajlik”.

Az egy hétig tartó gyakorlat keretében a rakétákkal mintegy 100 amerikai katona és 30 jármű - ezen belül a Patriot-üteg indítóállásai és harcálláspontja - érkezett Németországból. Az amerikai 7. légvédelmi ezred katonái közösen gyakorlatoznak a lengyelekkel. A gyakorlat egyik célja annak megvizsgálása, hogy miként lehet gyorsan ilyen rakétaütegeket telepíteni Lengyelországba.

A TVN24 lengyel hírtelevízió arra emlékeztetett vasárnap, a különböző hadgyakorlatok keretében korábban már többször is érkeztek Patriot-rakéták Lengyelországba, de ezek mindig csak a gyakorlórakéták voltak. Jelenleg – amint a TVN24-nek Gregory Brady ezredes, az egyik illetékes amerikai parancsnok nyilatkozott – Sochaczewoba a gyakorló rakéták mellett éles fegyvereket, kétfajta robbanófejet is hoztak.

A lengyel közszolgálati televízió szerint az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím elcsatolása után elindított állandó rotációs hadgyakorlat keretében jelenleg az amerikai katonák három egysége tartózkodik Lengyelországban.

A lengyel sajtó szombat este arról számolt be – az AFP francia hírügynökségre hivatkozva – hogy véget ért az orosz fegyveres erők hétfőn elindított nagyszabású, mintegy 80 ezer katonát mozgósító „rendkívüli ellenőrzése”. Ennek keretében többek között Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítottak át a Lengyelország és a balti-tengeri NATO-tagállamok között található orosz kalinyingrádi területre. A közepes hatótávolságú Patriot-rakétarendszer a modern harci repülőgépek, a cirkálórakéták és a ballisztikus rakéták, ezen belül az Iszkanderek leküzdésére is alkalmas.

Halállistát töltött fel a netre az IS

Mintegy száz amerikai katona nevét, fényképét és címét tette fel a világhálóra egy eddig ismeretlen, magát az Iszlám Állam Hackerszervezetének nevező csoport, és támadásokkal fenyegette meg őket  - jelentette hétfőre virradóra a CNN hírtelevízió.

Egyelőre nem világos, hogy a csoport, amint a nevéből következtetni lehet, valóban kapcsolatban áll-e az Irak és Szíria nagy területeit megszállás alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel. A "halállistához" csatolt üzenetében a szervezet közölte, azért szivárogtatta ki az információkat a katonákról, hogy "az Amerikában élő testvérei tudjanak velük foglalkozni". Állítása szerint a listán olyan katonák adatai szerepelnek, akik részt vettek az Iszlám Állam elleni támadásokban Szíriában, Irakban és Jemenben, de amerikai lapértesülések szerint vannak köztük olyanok, akik sosem jártak ezekben az országokban.

A hackercsoport közölte, hogy a katonák személyes adataihoz az amerikai hadsereg adatbázisainak feltörésével jutott hozzá, de a CNN jelentése szerint a listán szereplő egyes információk szabadon hozzáférhetők közösségi portálokon, telefontudakozókban és más, nyilvános forrásokban. Sem a Pentagon, sem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg egyelőre a fenyegetés hitelességét, de vizsgálja az esetet. A hadsereg és a haditengerészet arra kérte katonáit, hogy korlátozzák a személyes információk közzétételét a világhálón. A híradás szerint az amerikai rendvédelmi szervek már kapcsolatba léptek a listán szereplő katonákkal.

Még nem tudni, ki alakíthat kormányt Izraelben

Publikálás dátuma
2015.03.22. 11:33
Netanjahu ünnepli választási sikerét. FOTÓ: Getty Images, Lior Mizrahi
Reuven Rivlin izraeli államelnök megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutott frakciók képviselőivel az új kormányfő személyéről – értesült a közszolgálati rádió vasárnap délelőtt.

A törvények szerint az államfőnek azt kell megbíznia a kormány megalakításával, akinek a legnagyobb esélye van stabil kabinet létrehozására, akit a legtöbb képviselő támogat.

Ennek eldöntéséhez Rivlin vasárnap reggel tárgyalni kezdett a frakciókkal. Elsőként a legtöbb szavazatot kapó jobbközép Likud párt, majd a másodiknak befutó balközép Cionista Tábor, utána pedig a harmadik legnagyobb, az arab közös lista képviselőivel találkozik. Őket követi még vasárnap a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon), a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja.

Hétfőn a tervek szerint a centrista Jes Atíd (Van Jövő), a politikai középutas Kulánu (Mindannyian), a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) és a balliberális Merec párt kerül sorra.

A választási eredmények alapján a százhúsz tagú kneszetbe beválasztott pártok képviselőinek több mint a fele várhatóan a még hivatalban lévő miniszterelnököt, a Likud vezetőjét, Benjámin Netanjahut fogja javasolni Rivlinnek az új kormány megalakítására. A Cionista Tábor és a Merec vezetői bejelentették, hogy ellenzéki politizálásra készülnek.

A Likud, a Bájt Hajehudi, a két vallási párt és a Kulánu a mandátumok többségét (61) adná abban az esetben is, ha az új koalícióba nem lépne be hat képviselőjével az Avigdor Liberman vezette Jiszráél Béténu, de valószínűleg be fog lépni.
Ha megkapja Rivlintől a felhatalmazást, akkor a törvények szerint Netanjahunak négy hét áll rendelkezésére negyedik kabinetje megalakítására.

Netanjahut nagyban akadályozhatja ebben az előző kneszetben elfogadott, csak tizennyolc minisztert engedélyező törvény, de a közpénzekkel való takarékoskodást ígérő reformot az izraeli média értesülései szerint módosíthatják, növelhetik a tárcák számát.
Az izraeli médiában már egy szűk többséggel rendelkező jobboldali-vallásos kormány névsorát jósolgatják.