Előfizetés

Az elevenek éve - Flashmob a Szabadság téren

Publikálás dátuma
2015.03.23. 22:26
MTI Fotó: Marjai János
Napra pontosan egy éve, 2014. március 23-án szerveztek először tiltakozást az akkor még csak tervezett, Szabadság téri megszállási emlékmű ellen az Eleven emlékmű nevű csoport tagjai. Az évforduló alkalmából "Az elevenek éve" címmel flashmobot tartottak a Szabadság téren. 

"Büszkén mondhatjuk el: a civil, polgári ellenálláson megtört a magát előszeretettel mindenhatónak láttató hatalom ereje" - írták a szervezők a Facebookon, ahol azt is kiemelték: ugyan a megszállási emlékmű felállítását nem tudták megakadályozni, de a civil társadalom nagy sikere, hogy a kormánypártok nemhogy felavatni nem merték azt, hanem még csak személyesen felkeresni is röstellték, az emlékhelyre pedig ráégett botrányos fogantatásának és alattomban történt felállításának megannyi bélyege. 

Rejtve marad a múlt - Eltűnt állambiztonsági iratok

A rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok hozzávetőleg fele semmisülhetett meg, a mágnesszalagokról azonban az ügynökök névsora jó eséllyel megismerhető, az viszont nem valószínű, hogy Moszkvában komoly magyar állambiztonsági dokumentáció lehet - hangzott el azon a hétfői budapesti konferencián, amelyen a téma szakértői, Rainer M. János és Ungváry Krisztián történészek beszélgettek. Az eseményt az Együtt Magyarországért alapítványa szervezte.

A rendezvényt azután szervezték, hogy az ellenzéki párt a napokban törvényjavaslatot nyújtott be a lehető legteljesebb iratnyilvánosság érdekében, továbbá országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az esetlegesen Moszkvában lévő magyar állambiztonsági iratok felkutatását. Az állambiztonsági szervezetek története az iratmegsemmisítések története - mondta Rainer M. János, aki Ungváry Krisztiánnal együtt többször felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az utólag nehezen rekonstruálható, kampányszerű tömeges megsemmisítések nemcsak 1989-90-ben, a rendszerváltás zűrzavaros hónapjaiban folytak, de azután még legalább egy évtizedig, azaz az első három szabadon választott kormány időszakában.

Abban a kérdésben, hogy lehetnek-e Moszkvában magyar állambiztonsági iratok, Ungváry Krisztián úgy foglalt állást: automatikusan nem duplázódtak meg a magyar iratok, de hogy mikor mit loptak el, azt nem tudni. Rainer M. János pedig úgy vélekedett: volt nemzetközi együttműködés, és ha a szovjet "tanácsadók" valamiről tájékoztatást kértek magyar kollégáiktól, akkor kaptak. A mágnesszalagok kapcsán Ungváry Krisztián azt emelte ki, hogy azokról az ügynökök listája jó eséllyel megismerhető, az viszont, hogy mit csináltak, nem feltétlenül. Rainer M. János szerint illúzió, hogy a mágnesszalagokból teljes képet lehet kapni az állambiztonság működéséről, hiszen azok egy bizonyos időszak állapotait rögzítik.

Ungváry Krisztián szerint az aktívabb ügynökök adatai annyi helyen voltak dokumentálva, hogy azt gyakorlatilag képtelenség mindenhonnan törölni. Rainer M. János ezt nem tartotta teljességgel kizárhatónak. Abban azonban egyetértettek, hogy arról, aki nem működött együtt, utólag hiteles ügynökiratokat gyártani nem lehetséges. A kutatók szerint 1945 és 1989 között  mintegy 200 ezer embert próbáltak beszervezni, és még legalább ennyi társadalmi kapcsolata lehetett az állambiztonságnak. Egy időben egyszerre mintegy 10 ezren lehettek kapcsolatban országszerte a szolgálatokkal 1956 után, azt megelőzően ez a szám elérhette A 40 ezret is. A jelenlegi szabályozás problémáiról szólva a kutatók kiemelték, hogy a hiányos iratanyag miatt a törvényi definícióban szereplő számos kritérium alapján gyakorlatilag senkiről Nem lehet kimondani, hogy ügynök volt, és talán ez is lehetett a törvény alkotónak célja.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához eddig mintegy 30 ezren fordultak, hogy a velük kapcsolatos iratokat kikérjék. A "találati arány" hozzávetőleg 50 százalékos. Ennek oka lehet a hiányos iratanyag, de az is, hogy a kérelmezőt valóban nem figyelték a pártállami titkosszolgálatok - mondták a kutatók. Ungváry Krisztián arra hívta fel a figyelmet, hogy minden második beszervezni próbált ember, nem ment el a második találkozóra, ami a kutató szerint egyrészt nem rossz arány, másrészt viszont azt is jelzi, hogy az egykori ügynökök kényszerre, fenyegetésre hivatkozása nem biztos, hogy minden esetben helytálló.

Ungváry Krisztián szerint nem jó érv az iratnyilvánosság ellen, hogy sok irat megsemmisült, és igazságtalan lenne csak azokat megnevezni, akiknek fennmaradtak az irataik, hiszen - mint mondta - a bűnt is üldözi az állam, holott nyilvánvalóan nem nyeri el minden bűnös megérdemelt büntetését. Rainer M. János szerint az ügynökkérdésben érzékelhető, hogy meglehetősen elfogadó, megbocsátó a társadalom, "talán túlságosan is".

Egy órát várakoztatta a telefonálót, elítélték a szolgáltatót

Publikálás dátuma
2015.03.23. 17:57
Illusztráció/Thinkstock
Az országban elsőként Csongrád megyében született jogerős bírósági ítélet egy telefonos ügyfélszolgálat élőhangos bejelentkezésével kapcsolatban, a szolgáltatót - a fogyasztóvédelmi felügyelőség döntésével egyezően - elmarasztalták a hosszú várakoztatás miatt.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője  közölte, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségéhez azzal a panasszal fordult egy ügyfél, hogy a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. 1412-es számú, telefonos ügyfélszolgálatánál egy esetben az élőhangos bejelentkezésre 23 perc 50 másodpercet várt, míg más esetben 1 óra 3 perc 8 másodpercig tartó várakozás ellenére sem jutott el az élőhangos bejelentkezésig. Egy jogszabály 5 percen belüli, élőhangos bejelentkezést ír elő.

A fogyasztó panasza alapján a felügyelőség eljárás indított, majd 100 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, valamint kötelezte a társaságot, hogy telefonos ügyfélszolgálatán biztosítsa az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltató ügyintézőjének a hívás kezdetétől számított öt percen belüli élőhangon kell bejelentkeznie.

A szolgáltató fellebbezett a döntés ellen. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elsőfokú határozat rendelkező részét helybenhagyta, az indokolást megváltoztatva. A társaság a határozattal szemben bírósági felülvizsgálatot kért, de ezt a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős döntésével elutasította.

A közlemény szerint az eset kapcsán bebizonyosodott, hogy a tájékoztatáshoz és igényérvényesítéshez fűződő alapvető fogyasztói jog sérült, a 23 perc 50 másodperc, illetve az 1 óra 3 perc 8 másodperc nem minősült ésszerű várakozási időnek.