Kamatdöntés: erősödött a forint, 301 körül az euró

Tovább erősödött a forint árfolyama kedd délutánra az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Az eurót pár percig 301,00 forinton jegyezték, ez volt a legalacsonyabb eurójegyzés idén. Legutóbb 2014. január 17-én volt ezen a szinten az euró árfolyama.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely erősítette a forintot az euróhoz képest. Az eurót kedd reggel hétkor 303,59 forinton jegyezték, délután fél négykor 301,42 forinton. Az euró jegyzése hétfő este még 303,94 forint volt. A dollár árfolyama kedd reggel 277,33 forint volt, délután fél négyre 276,27 forintra csökkent. A svájci frank jegyzése a reggeli 287,07 forintról 288,93 forintra, a japán jené 2,3196 forintról 2,3087 forintra változott.

Az eurót kedd délután 1,0907 dolláron jegyezték, az euró kedden 0,34 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Szerző
Frissítve: 2015.03.24. 17:09

Lezuhant utasszállító - Valószínűleg nincs magyar áldozat

Publikálás dátuma
2015.03.24. 13:21
Lezuhant a német Germanwings légitársaság A 320-as járata Franciaországban. A gép fedélzetén több mint 1420 utas és hat fős szem
Nem hivatalos forrásból származó információ szerint valószínűleg nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden kora este. A fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban,  Dél-Franciaországban 150 emberrel a fedélzetén zuhant le. A francia polgári légiközlekedési igazgatóság közlése szerint a gép nem adott le vészjelzéseket. Noha Merkel német kancellár óvott az elhamarkodott feltételezésektől, Manuel Valls francia miniszterelnök azt mondta: egyelőre semmilyen ok nem zárható ki a tragédia kapcsán, amelynek nincsenek túlélői. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál közölték: a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett. Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő útvonala a schengeni térségen belül haladt, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás.

Manuel Valls francia miniszterelnök közlése szerint egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, és annak legénysége megállapította, hogy  nincsenek túlélők.Az ügyben a marseille-i ügyészség indított vizsgálatot. 

(A francetvinfo felvételét a tragédia helyszínéről itt megnézheti)

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek.

Háromnapos gyász Spanyolországban
Háromnapos hivatalos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban - jelentette be a miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban. Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy segítség a holttestek azonosítását. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik. A barcelonai repülőtéren több hozzátartozó megjelent a keddi nap folyamán, többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak.

A  Joseph Koenig Gimnázium szóvivője a BBC-vel azt közölte, hogy 16 iskoláskorú gyermek volt a repülőn és két tanár. Hozzátette, hogy hivatalos megerősítés nincs, de ők egy ekkora létszámú csoportot küldtek Spanyolországba. Az ATV értesülése szerint az utasok között két csecsemő is volt. 

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a polgárőrség, a légierő és a csendőrség tucatnyi helikopterei vártak felszállásra Seyne-les-Alpes nevű település közelében. Itt állítanak fel majd egy kápolnát is, ahol a hozzátartozók fejet hajthatnak az áldozatok előtt.  A katasztrófához közeli Vernet település polgármestere a France Inter közszolgálati rádióban elmondta: a tragédia helyszíne szakadékokkal teli vidék, szinte függőleges mindenhol. Helikopterről jól látszanak a roncsok.

A holtestek kiemelését helikopterekkel fogják megkezdeni, miközben az önkormányzati munkatársak gyalog kísérik a katonákat és a csendőröket a helyszínre - mondta a polgármester. A környéket teljesen lezárták. Vernet csendőrsége szerint is mindenki életét vesztette a katasztrófában.

A Haute-Provence régió információs honlapjának a csendőrség egyik munkatársa azt mondta, hogy a holttestek kiemelése több napig is eltarthat. A hatóságok tucatnyi nagy méretű roncsot számoltak össze, ezenkívül a repülőgép sok apró darabra esett szét és szétszóródott a nehezen megközelíthető helyeken.

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le, a több mint kétezer méter magas hegycsúcsok 1500-1800 méteres magasságban található völgyeiben. Az Alpok déli oldalán jelenleg 2000 méteres magasságban van a hóhatár, a északi oldalon, ahol a gép lezuhant, már 1700 méteres magasságtól havas a táj. A baleset pillanatában a meteorológiai körülmények nem voltak különösebben rosszak, sütött a nap. Azóta viszont jelentősen romlottak az időjárási viszonyok, esik az eső, s ezt nehezítheti a szakértők és a csendőrök munkáját a helyszínen.

Francia híradások szerint a gép Barcelonából indult és Düsseldorfba tartott. A repülőgép a Barcelonából történt felszállást követően 38.000 láb magasságra emelkedett, majd Dél-Franciaország felett lesüllyedt 6.000 láb (kb. 2.000 méter) magasságra, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarokról. A francia polgári légiközlekedési igazgatóság közlése szerint a gép nem adott le un. Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével - közölte a forrás.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A francia légi irányítás először még azt közölte, hogy a gép vészjelzést adott le 10.47-kor. Az adatok szerint a gép folyamatosan süllyedt mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarok képernyőjéről. 

Lezuhant a német Germanwings légitársaság A 320-as járata Franciaországban. A gép fedélzetén több mint 1420 utas és hat fős személyzet volt. Forrás: Facebook

Lezuhant a német Germanwings légitársaság A 320-as járata Franciaországban. A gép fedélzetén több mint 1420 utas és hat fős személyzet volt. Forrás: Facebook

A Germanwings a német Lufthansa leányvállalata. A balesetet szenvedett Airbus A320-211 típusú repülőgépet 1990-ben gyártották, azaz csaknem 25 éves korával ez volt a légitársaság egyik legrégebbi repülőgépe. A gép korábban az anyavállalat Lufthansa flottájában repült. A Reuters hírügynökség azt írta, egyelőre sem a Germanwings légitársaság, sem az Airbus  képviselő nem nyilatkoznak. Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait. "Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében" - közölte.

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája - közölte a német kormány. Merkel sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a katasztrófát a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják. A kancellár hangsúlyozta, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.   Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét a katasztrófa áldozatainak hozzátartozói és barátai iránt.  Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik. Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Szerző
Frissítve: 2015.03.24. 20:26

Quaestor-botrány - Kovács: furcsa eljárás a Külügytől

Publikálás dátuma
2015.03.24. 13:02
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) és háttérintézményeinek nem volt semmilyen törvénytelen információja a Quaestor pénzügyi helyzetéről. A tárca a pénzügyi vállalkozásnál vezetett értékpapírszámláját a Buda-Cash "bedőlése" után szüntette meg, ehhez hasonlóan járt el a háttérintézményként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. is, amely a tőkéjét vette ki a Quaestortól. Kovács László volt külügyminiszter úgy nyilatkozott lapunknak, hogy szerinte több, mint szokatlan, hogy a külügyi tárca egy brókercégnél helyezze el a pénzét. Az üggyel kapcsolatban lapunk megkérdezte Veres János volt pénzügyminisztert is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a Quaestor a tárca azon számláját vezette, amely az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segíti, ez egy értékpapírszámla. Ismertetésük szerint ezen értékpapírok alapján gyakorolja a minisztérium a tulajdonosi jogokat az Exim felett; ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt.

A minisztérium azzal indokolta, hogy a Quaestor kezelte ezt a számlát, mert a piaci szereplők közül egyedül ez a pénzügyi vállalkozás vállalta díjmentesen a számla kezelését. A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a KKM megszüntette - tették hozzá. A minisztérium szerint a Quaestor csődjét az okozta, hogy az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben bocsájtott ki kötvényeket, és amikor a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét, a Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét. A Magyar Nemzeti Kereskedőház ezekhez az emberekhez, cégekhez hasonlóan vette ki a tőkéjét a Quaestortól - mutatták rá, megjegyezve: az MNKH gondosan járt el akkor, amikor figyelve a piaci folyamatokat, és azt, hogy mi történik a brókercégeknél, kivette a közpénzt a Quaestortól.

Kovács László volt külügyminiszter szerint több, mint szokatlan, hogy a külügyi tárca egy brókercégnél helyezze el a pénzét. "Én magam miniszterként nem foglalkoztam a pénzügyekkel, de azt azért meg tudom ítélni, hogy ez az eljárás mindenképpen furcsa" - mondta lapunknak Kovács. Az meg végképp magyarázatra szorul, hogy milyen információk alapján döntöttek úgy, hogy a csőd előtt vették ki a pénzüket az brókerházból. Kovács László azt a kérdést fogalmazta meg, hogy amennyiben releváns híreik voltak, akkor vajon miért nem a kormányhoz, annak fejéhez, illetve a lakossághoz fordultak, azokhoz, akiknek veszélybe került a pénze. 

A minisztérium tájékoztatása szerint az MNKH 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral, amely korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak. A kereskedőháznak egy értékpapírszámlája volt, amelyen a szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket - szögezték le.

A KKM véleménye szerint mivel az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a vállalkozás csődjéhez. 2015 márciusában az összeg 3,8 milliárd forint volt - tették hozzá. Az MNKH vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól - írták. 

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkérdezte Veres János volt pénzügyminisztert, az MSZP politikusát is, aki elmondta, hogy egy olyan állami intézmény, mint amilyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amely a központi költségvetésből gazdálkodik, az államháztartási törvény értelmében nem vezethetett volna számlát egy olyan pénzügyi szolgáltatónál, mint amilyen a Quaestor-csoport. Számukra erre a törvény a pénzintézeteket jelöli ki kötelező jelleggel a számlavezetésre. Ennek garanciális okai vannak. Veres János számára is gyanús, hogy milyen információi lehettek a külügyi tárcának, hogy hirtelen a pénzüket a Quaestortól, az így elvesztett kamatról és hozamról is lemondva.

A külügyminisztérium azt közölte, hogy az Eximbank és a MEHIB a Quaestor-csoportnál nem vezet és nem is vezetett számlát, nem tartott ott pénzt, letétet vagy az állami vagyon bármely részét. Az Eximbank és a MEHIB semmilyen pénzpiaci kapcsolatban sem áll és nem is állt, pénzpiaci ügyleteket nem kötött a Quaestor-csoporttal - fűzték hozzá. A Quaestor Financial Hrurira Kft. március 9-én jelentett öncsődöt, amit azzal indokolt, hogy ügyfelei a Buda-Cash-botrány miatt olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladta a csoport likvid pénzügyi eszközeit. Egy nappal később a jegybank felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, majd kiderült, hogy a pénzügyi vállalkozás 150 milliárd fiktív kötvényt bocsátott ki.

Saját vagyonukkal kell felelniük a brókervezéreknek?

A parlament gazdasági bizottsága kedden egyhangúlag támogatta annak a fideszes törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.  Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök, az egyik előterjesztő azt kérte, hogy az ellenzéki képviselők a plénum előtt támogassák majd a házszabálytól eltérést, mert abban az esetben jövő kedden elfogadhatja az Országgyűlés a törvényt, amely még húsvét előtt hatályba is léphet. A Fidesz frakcióvezetője jelezte azt is: készül az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kártalanítási eljárás a büntetőeljárás lezárása előtt lefolytatható legyen.

Gyorsítanák a kártérítést
A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi úton érvényesíthető kártalanítását segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt - hangzott el egy keddi, budapesti  háttérbeszélgetésen.
A jelenleg érvényes szabályok szerint a kártalanítással meg kell várni a büntető eljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártalanítás és a kifizetés a büntető eljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus -, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.
A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el.    A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

Fizethet a Beva a Quaestor károsultaknak?

A Befektető-védelmi Alap (Beva) egy jogászcsoportot kért fel annak eldöntésére, hogy azok a bizonyos fiktív kötvények, amelyeket a Quaestor befektetői jegyeztek, ténylegesen kötvénynek minősülnek-e, vagy kiterjedhet-e rájuk a Beva garanciája - jelentette be Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője kedden reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A jogászcsoport részére az a kérdés, ha ezeket a kötvényeket ténylegesen nem hozták létre a Quaestor befektetői számára, tehát nem jöttek létre kötvényként, így nem is tartják ezeket nyilván a központi elszámoló háznál (Központi Elszámolóház és Értéktár - KELER), akkor tekinthetőek-e ezek pénzeszközöknek, értékpapír folyószámlának a Quaestornál, amire hatmillió forintig kiterjed a Beva garanciája. Ez a legfontosabb kérdés, amire az embereknek órákon belül választ kell kapniuk, mert az a kérdés, tudják-e őket ezen az ágon is kártalanítani, vagy sem - mondta Binder István.  

A jegybank a Quaestor fiktív kötvényeivel rendelkezőket is kártalaníttatná
A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást - jelentette be Windisch László, az MNB alelnöke kedden Budapesten a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

Rogán 22 ezer kisbefektetőnek ígér kártérítést

Rogán Antal szerint vissza fogja kapni pénze nagy részét az a 22 ezer ember, akinek 6 millió forintnál kisebb összegű befektetése volt a bedőlt pénzügyi vállalkozásoknál. Éppen ennek anyagi alapjait kívánják megteremteni azzal a törvényjavaslattal, amely lehetővé tenné, hogy még a büntetőeljárás befejezése előtt a bíróság zárolhassa a károkozó pénzügyi szervezetek, illetve a tisztségviselők, továbbá érintett könyvvizsgálók személyes vagyonát - közölte a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője a TV2 Mokka című műsorában kedden. Úgy vélekedett, hogy vállalati kötvénykibocsátás esetén a befektető-védelemnek is kártérítési kötelezettsége van, ám azt tudomásul kell venni, hogy például egy kötvény megvásárlása esetén nagyobb a személyes kockázat, mint egy bankbetétnél.

a cikk a következő oldalon folytatódik, az ellenzéki pártok álláspontjával

Szerző
Frissítve: 2015.03.24. 18:27