"Minőségi szolgáltatás kell a lakosoknak"

Publikálás dátuma
2015.03.25. 06:10
Hertzka Péter főigazgató, Tóth József polgármester, Szolnay Zoltán szájsebész ünnepel FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Átadták a megújult Visegrádi utcai szakrendelőt, ezzel lezárult egy tízéves fejlesztési program, amelynek során a XIII. kerületi több orvosi rendelőt korszerűsített. 

A '30-as évek második felében épült intézményben új fogászati rendelőket, tágas fizikoterápiás kezelőt alakítottak ki, bővült a háziorvosi ellátás. A felújítás során vigyáztak arra, hogy a védett épület stílusa, az oldalsó szárnyak építészettörténeti ritkaságnak számító íves sarokablakaival megmaradjon, az udvaron pedig pihenőkertet alakítottak ki. A rekonstrukció során központi klímaberendezést is beépítettek, ezzel hűtik a rendelőket és a közösségi helyiségeket. A beruházás 835 millió forintba került.

Az elmúlt tíz évben a kerületi önkormányzat csaknem négymilliárd forintot költött az orvosi rendelők felújítására, egymilliárdot új műszerekre, az ellátás színvonalának javítására pedig másfél milliárd forintot. Tóth József, a kerület szocialista polgármestere tegnap arról beszélt, hogy a Visegrádi utcai szakrendelőben CT-nek is kialakítottak helyet, mert az önkormányzat szeretné, ha Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó lakóinak ne kelljen hónapokat várni a vizsgálatra, hanem gyorsan, ingyen elvégeztethessék azt. A kerület most az illetékes szakmai bizottság döntését várja, majd két minisztériumnak kell jóváhagynia a beszerzést, a berendezés üzemeltetését. Az önkormányzatnak pénze, helyisége van erre a célra. A tegnap átadott rendelőintézetben, amelyben az átalakítás ideje alatt sem szünetelt az ellátás, később MR-t, valamint nappali kórházat is szeretnének működtetni. Az előkészületek már megtörténtek.

A polgármester szerint minőségi szolgáltatást kell nyújtani a kerületben élőknek. A betegségmegelőzés, a színvonalas egészségügy ellátás mindenki számára nagyon fontos, erre oda kell figyelnie az önkormányzatnak. Az utóbbi tíz évben ezért újították fel egyebek mellett a Szegedi úti rendelőt, a Babér utcai, a Pap Károly utcai és a Karikás Frigyes utcai háziorvosi rendelőt. A tudatos városfejlesztés folytatódik, a jövőben újabb egészségügyi intézményeket korszerűsítenek.

Szerző

25 éve újra szabadon választott az ország

Publikálás dátuma
2015.03.25. 06:09

25 éve - több mint negyven év után - e napon ismét szabad választást tartottak hazánkban. Az első fordulóban mintegy 70 százalékos volt a részvétel. A többség rendszerváltást akart. Így végül a Magyar Demokrata Fórum győzött, a második helyen a Szabad Demokraták Szövetsége végzett. A koalíciós kormány élére Antall József került. Az akkori két nagy párt kompromisszumos megállapodása nyomán utóbb az SZDSZ-es Göncz Árpád lett az államfő. Egykori képekkel és lapunk 25 évvel ezelőtti beszámolójával emlékezünk az évfordulóra.
A képre kattintva nagyítva is megnézheti az oldalt!Szerző

Foltoznák a Klik süllyedő hajóját

Több ponton változások lesznek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésében: a tervek szerint a funkcionális feladatok a megyeközpontokhoz kerülnek, a járásoknál marad a szakmai irányítás és a dologi költségekre kincstári kártyát vezetnek be - jelentette be Hanesz József Klik-elnök kedden az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. 

Mint mondta, az átszervezések a Klik új szervezeti és működési szabályzatának közeljövőben történő elfogadása után kezdődhetnek; a változásoktól gyorsabb és rugalmasabb működést várnak, s "fegyelmezett intézményfenntartó központként" kívánnak működni.

A terveket két fideszes politikus is kritizálta: Dunai Mónika megjegyezte, érzik a középszintű irányítás hiányát, Pósán László szerint pedig nem biztos, hogy jó megoldás a megyei tankerületek járások fölé emelése. Kitért arra is, hogy nemhogy csökkent, hanem inkább nőtt az adminisztrációs teher. Hiller István (MSZP) egyetértett Pósánnal abban, hogy ne válasszák szét a megyét és a járást a tervezett módon, mondván, kaotikus állapotok jöhetnek létre. Hozzátette: a 2010 és 2014 közötti oktatáspolitika megbukott, nem működőképes az a modell, hogy Budapestről egy irodaépületből irányítsák az összes intézményt. Mint mondta, örül annak, hogy ezt a tárca illetékesei is beismerik.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kijelentette: a Klik "idegen test" a közoktatás rendszerváltás utáni időszakában, és nincs helye a rendszerben. Szerinte Hanesz azzal sincs tisztában, miből áll a pedagógusok munkaideje, és jelezte: kezdeményezték Balog Zoltán szakminiszternél a felmentését. Szóvá tette azt is, hogy a Klik egyáltalán nem válaszol beadványaikra.

Az ülésen szó esett a Klik hatalmas tartozásáról, miután hétfőn a Magyar Államkincstár adataiból kiderült: a gigaszervezet egy hónap alatt megduplázta tartozását, február végén mintegy kilemcmilliárd forintnyi adósságot halmozott föl. Hanesz szerint ez azért van, mert "még nem kellően gyors a működés", így sok időt vesz igénybe, amíg végigér a kifizetés a rendszeren.

Szerző
Témák
Klik Mozaik Mozaik