Előfizetés

Orbánék médiája: jobb híján

Publikálás dátuma
2015.03.26. 06:06
kormányfői rádióinterjúkat sajtótájékoztatókkal egészítik ki FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Minden erejével a Magyar Nemzet kiesését igyekszik pótolni a Fidesz vezetése: már a jövő héten bejelentheti a Századvég a jelenleg is átszervezés alatt álló Napi Gazdaság „megújulását”. Jobb híján, ugyanis a kormánypártban sokan még mindig a Nemzet visszaszerzésében reménykednek. Az alakulóban lévő Simicska Lajos-elleni médiabirodalom egy központi cégbe tömörülhet, ebben a kormányfő egyik fő bizalmasának, Habony Árpádnak juthat fontos szerep, őt épp az oligarcha egykori barátja, Győri Tibor segítheti.

Már a jövő héten bejelentheti a politikai profilra szabott új Napi Gazdaság indulását a Századvég: a hvg.hu értesülései szerint új neve is lesz, és a Magyar Nemzet Simicska Lajossal szembekerült volt főszerkesztője, Liszkay Gábor veheti meg. A főszerkesztői szék várományosa a laptól Liszkayval együtt felmondott Csermely Pétert lehet. Keresztesi Péter, a Napi Gazdaság ügyvezetője, a Századvég kommunikációs igazgatója cáfolta, hogy eladnák a Napi Gazdaságot – miközben az átszervezést állítólag elismerte – , Liszkay pedig a portálnak semmilyen „pletykát” nem kívánt kommentálni. (A Napi Gazdaságnak január óta nincs főszerkesztője, miután Barcza György az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatója lett.) Úgy tudni, Liszkayra a Napi Gazdaság Kiadó Kft. új tulajdonosaként viszont kormányközeli források számítanak – lapunkhoz is ilyen információk jutottak el – , sőt Orbán Viktor a hírek szerint azt kérte Liszkayéktól, segítsenek felépíteni „a párt politikáját támogató új médiacsoportot”.

A Magyar Nemzet kiesésének pótlására hívatott átalakítás ugyanis csak az első lépés lenne egy új jobboldali lapcsalád kialakításában: ennek ellenére csak „jobb híján” támaszkodnának Orbán környezetében a Napi Gazdaságra, ugyanis azt a kormánypártban már belátták, nem mondhatnak le a Nemzet előfizetőiről. Miként a Heti Választ is szeretnék a portfólióban tudni: bíznak abban, hogy valahogy rá tudják venni a Simicskával ismerten jó viszonyban lévő Nyerges Zsoltot, adja el a hetilapot kiadó céget. Heteken belül elindulhat a Habony Árpád nevével fémjelezett véleményportál, a Via.hu, amelytől viszont nem várnak sokat, hiszen eléggé telített az online piac. A tervek között a Helyi Téma megmentése nem, de egy hasonló bulvárhetilap indítása szerepel, ahogyan egy rádió és egy tévécsatorna is - gondolkodnak egy üzleti hírportálban, amely a Napi Gazdaság jelenlegi stábját szívná fel, közülük ugyanis sokan lázasan keresnek új állást. Az átalakított laphoz sokan pedig a Nemzettől mehetnek.

Hetente mosakodnak majd
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár március 26-tól hetente, csütörtökönként maga áll ki majd a nyilvánosság elé, hogy magyarázza a kormány döntéseit. A kabinet szerint "a kormányzás eredményes ugyan", de a szerdai kormányülések után a mostaninál hatékonyabban kell elmagyarázni a közvéleménynek, miről szól egy-egy döntés. Ezen tájékoztatókon kérdéseket is fel lehet majd tenni.

A Simicska-elleni kormánysajtó végül akár egyetlen holdingcégbe is tömörülhet a Heti Válasz értesülései szerint: a leendő sajtóbirodalom központi cégét nem más „veheti a nevére”, mint ezzel a médiapiacra is kilépő Habony, valamint a Miniszterelnökség államtitkári karából tavaly kikerült, a Nézőpont Intézetet idén februárban megvásárló Győri Tibor.

Győri felbukkanása több, mint érdekes a Simicska-elleni mozgolódásban: korábban olyannyira jó üzleti kapcsolatot ápolt az oligarchával, hogy a hírek szerint a 2000-es évek elején egy lakcímre is voltak bejelentve. A Fideszhez hát éppen Simicskán keresztül közel került Győri azonban sokak szerint rég kihátrált barátja mögül, az Orbán-Simicska háborúban egyértelműen Orbán pártján áll. Az Index korábban arról írt, a Nézőpont is azért került hozzá, hogy a piaci átrendeződés során "biztos kezekben" tudja a Fidesz.

Fazekas néma maradt Kiss-ügyben

Nem hajlandó érdemben nyilatkozni a januárban letartóztatott Kiss Szilárd lobbista ügyével kapcsolatban Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter annak ellenére nevezte ki minisztériumi megbízottnak Kisst, hogy korábban kétszer is fennakadt az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági ellenőrzésén – a diplomatát a külügyből Martonyi János idején menesztették, valószínűleg az AH álláspontja miatt.

Fazekas a Magyar Hírlapnak adott tegnapi interjújában kifejtette, elégedett volt az agrárattasé munkájával, majd hozzátette: az, hogy Kiss magánemberként milyen tevékenységeket folytatott, nem tartozik a hatáskörébe. Az ügy kapcsán Mesterházy Attila írásban kérdezte Fazekastól, hogy miért ragaszkodott a diplomatához, az LMP-s Szél Bernadett interpellációjára pedig Nagy István államtitkár adott kitérő választ. Az Index által megszerzett hatósági jegyzőkönyvekből kiderült, a lobbistát azért tartóztatták le, mert 2013 nyarán társával, Sziky Gyulával megkárosította az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Ekkoriban egy Kiss érdekeltségébe tartozó cég, a Winexport Kft. 700 millióval tartozott a szövetkezetnek.

Sziky cége 100 millióért megvásárolta a tartozást, de azt sosem hajtotta be. Emellett 40 millió forint kenőpénzt utaltak a takarékszövetkezet vezetőjének – így Kiss 140 millióért szabadult meg a tartozásától. Az is kiderült, hogy a volt agrárattasé Tarsoly Csaba Quaestor-tulajdonossal és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel közösen, 2012-ben húsipari céget alapított Oroszországban. Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy már nem tulajdonos a cégben, ezért is nem tüntette fel azt vagyonbevallásában. Az Index azon felvetésére, hogy az orosz cégjegyzék szerint még 2015. március 10-én is tulajdonos volt, azt mondta: „Oroszországban sok minden előfordulhat”.

Egy 2012-13-as külügyminisztériumi vizsgálatból kiderült, hogy a diplomata nagyjából 2500 schengeni vízum kiadásában működött közre. 2014-ben a külügy egy magáncégnek szervezte ki a vízumkiadást, a moszkvai magyar vízumközpont vezetője pedig Kiss orosz élettársa, Jelena Cvetkova lett, de Tarsoly is érdekelt volt a cégben. Az AH vizsgálata megerősítette, hogy Kisséknek alvilági kapcsolatai voltak, az általuk kiadott dokumentumokkal pedig bűnözők és prostituáltak buktak le szerte Európában. Az Index kormányzati forrásai arról számoltak be, hogy a gyanú szerint Kiss az orosz titkosszolgálathoz is kötődik, ugyanezt beszélik Cvetkováról is. A portál egyik forrása kifejtette: nem csak gengsztereket és prostituáltakat lehet Nyugat-Európába juttatni, hanem az oroszok saját csecsen terroristáikat is nyugatra küldhetik egy ilyen okmánnyal. Szíjjártó Péter szerint összesen mintegy 400 ezer magyar vízumot adtak ki Moszkvában, nem tudni ebből mennyi kötődhet Kisshez.

Vagyon köré sereglett bűnözőkről beszélt Gémesi

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.03.26. 06:02
FOTÓ: Facebook/Gémesi György
Megjelent a félelem az önkormányzatokban, ami nem jó, mert ez "bizonyos időkre emlékeztet". Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint az önkormányzati rendszer átalakítása a tanácsrendszer felé halad. 

Gödöllő polgármestere, aki évek óta kongatja a vészharangot a helyhatóságok egyre szűkülő lehetőségei miatt, lapunknak arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer átalakításával sérül a települések autonómiája, pedig azokat választott vezetők irányítják. Döntéshozókból mára végrehajtók lettek, megmondják, hogy mire költhetik a pénzt, feladatokat és forrásokat vettek el tőlük, hitelt csak a kormányhivatalok engedélyével vehetnek fel, az önkormányzatokat érintő intézkedésekről viszont nincs érdemi egyeztetés a kormányzattal. Az átalakítások pénzügyi szaldója pedig negatív, a centralizációval jelentős pénzt nem takarított meg az állam.

Gémesi arra figyelmeztetett, hogy idén 30-40 milliárddal kapnak kevesebb támogatást az önkormányzatok állami feladataik ellátására, miközben a kormány újabb feladatokat ró a településekre. Rájuk "tolták" egyebek mellett a szociális ellátás egy részét, az ehhez szükséges forrásokat pedig az önkormányzatoknak kell előteremteniük. Eközben a kormány az utóbbi három évben 30 milliárdot osztott szét nagyjából 50-60 település között, amely "közel van a tűzhöz".

A készülő új önkormányzati törvényről 2013 előtt formális egyeztetés volt, inkább csak tájékoztatták a szövetséget - fogalmazott a MÖSZ elnöke, akinek a véleményére a közszolgálati média nem volt kíváncsi.

Gödöllő polgármestere, aki korábban az MDF második embere volt, március 15-i köszöntőjében is élesen bírálta a kormányt. Egyre mélyülő morális válságról, elképesztő méreteket öltő korrupcióról, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációjáról, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecseréléséről, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenéséről, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdokról beszélt, ami a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Arra figyelmeztetett: "mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefelé, az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, külpolitikánk soha nem látott mélyrepülésben van".

Gémesi szerint "lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek, akikkel tradicionálisan jó kapcsolatot ápoltunk". Arról is beszélt, hogy a közmédiumok teljes politikai felügyelete a 48-as 12 pontban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. Magyarországnak egy mielőbbi újra építkezést kell megkezdenie elkötelezett, hiteles politika mentén. A kérdés: ráébrednek-e végre az illetékesek ennek szükségességére, illetve van-e, lesz-e ilyen régi, új, vagy régi-új, megújulni képes politikai erő.

Gémesi soha nem rejtette véka alá a véleményét, azt már több korábbi ünnepi beszédben is elmondta. Saját bevallása szerint nem politikai szándék vezette, hanem az, hogy negyedszázada a közéletben szereplő emberként megfogalmazza az aggodalmait. Gémesi ugyanis hisz abban, hogy március 15-én nem lehet úgy szabadságról, demokráciáról, sajtószabadságról beszélni, hogy a jelenről ne szólnának. A nemzeti ünnepen a valóságról beszélt, senki nem tud egyetlen olyan mondatot idézni tőle, ami nem a jelent tükrözi - mondta a Népszavának. A polgármester szerint azoknak kell ezeken a dolgokon elgondolkozni és levonni a tanulságot, akik ezeket elkövették.

Jobbközépen álló emberként bírálta a jobboldali kormányt, de ebben nem lát kivetnivalót. Annál inkább sem, mert ma már a határvonal tisztesség és tisztességtelenség, becsület, vagy becstelenség között húzódik. Az számít, ki hajlandó képviselni a haza érdekeit, szeretni a közösséget és nem csak saját magát. Azért, mert valaki jobboldali, nem hunyhat szemet a dolgok fölött.