Közel az iráni atommegállapodás?

Barack Obama Angela Merkellel egyeztetett az iráni atomprogramról. A nukleáris tárgyalások az első döntő szakaszához érkeztek, mivel március végéig politikai keretmegállapodást kell kötni a kérdésben.

Az amerikai elnök és a német kancellár egybehangzóan úgy foglaltak állást, hogy hosszú távra szóló, átfogó egyezségre van szükség. Egyetértettek abban is, garantálni kell, hogy a perzsa állam atomprogramja kizárólag békés célokat szolgálhasson. Ezért felszólították az iráni vezetőket arra, hozzák meg a szükséges döntéseket arra, hogy létrejöhessen megállapodás.

Később Hasszan Rohani iráni elnök is telefonon tárgyalt Merkellel, illetve állandó egyeztetések zajlottak Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és John Kerry amerikai külügyminiszter között. Steinmeier azt közölte, az utolsó méterek a legnehezebbek, de a legfontosabbak is. Reményét fejezte ki, hogy siker koronázza az erőfeszítéseket.

Csütörtök óta, hivatalos közlések szerint, „kemény” tárgyalások zajlanak a svájci Lausenne-ban. Nyugati illetékesek a Reutersnek elmondták, korai lenne örömtüzeket gyújtani a tárgyalásokkal kapcsolatban, mert továbbra is több akadály tornyosul a megállapodás előtt. Egy iráni diplomata a Reutersnek azt közölte, „nagyon közel” vannak a szóbeli megállapodáshoz. Hírek szerint nem hozzák nyilvánosságra a végső megegyezés teljes szövegét, annak csak két-három oldalát tárják a nyilvánosság elé.

A dokumentum egyik legfontosabb része az lesz, hány évre szülessen a megállapodás. Hivatalos közlések szerint „legalább tíz évről” lehet szó. A 18 hónapja tartó megbeszéléseket június végéig kell végérvényesen lezárni. Mind a Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország), mint Irán részéről azt mondták, nincs értelme ismét, immár harmadik ideiglenes megállapodást kötni, hanem eddig az időpontig le kell zárni a tárgyalásokat.

AZ AP korábban azt közölte, 6500-ban (a Reuters szerint 6000-ben) maximálnák az iráni urándúsító centrifugák számát az eddigi 10 ezer helyett.

Szerző

Az ellenzéki jobboldal győzött Franciaországban

Publikálás dátuma
2015.03.30. 01:13
MTI Fotó, Koszticsák Szilárd
A kormányzó szocialisták jelentős vereséget szenvedtek vasárnap Franciaországban a helyhatósági választásokon, ahol az ellenzéki jobboldal a 101 megyéből 64-70 megyét irányíthat a következő hat évben - derül ki a France2 közszolgálati televízióban ismertetett első becslésekből.

Az exit poll szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) csak egy megye elhódítására van esélye, és a 2054 választókörzetből a becslések szerint negyvenben tudott győzni. Marine Le Pen pártjának eddig csak egy megyei tanácstagja volt.
A francia megyék közül eddig 61-ben a baloldal volt többségben, a többit a jobboldal irányította.
Jóllehet a megyei jogú városokban, Párizsban és Lyonban nem tartottak választásokat, Franciaországban a két év múlva esedékes elnökválasztás főpróbájaként értelmezték a voksolást.

A baloldal nagyon megosztott volt "és egyértelmű visszaesést könyvelhet el" - ismerte le a vereséget néhány perccel az urnazárást követően Manuel Valls miniszterelnök rövid televíziós beszédében.

A kormányfő az elmúlt héten személyesen is részt vett a szocialisták kampányában annak érdekében, hogy feltartóztassa a szélsőjobboldal előretörését. Vall szerint "a szélsőjobboldal túl magas eredményt ért el", az FN "életveszélyt jelent és akár az elnökválasztást is megnyerheti 2017-ben".

Francois Hollande 2012-es elnökké választása óta sorozatban ez volt a szocialisták negyedik választási veresége.
Nicolas Sarkozy, a győztes jobbközép Népi Mozgalom Uniójának elnöke, volt államfő szerint is "a hatalom vereségét" tükrözi az eredmény, szavai szerint a kormány "tehetetlenségét büntették" a választók. "A politikai családunk még soha nem nyert ennyi megyében. A (politikai) váltás megindult, és semmi nem fogja megállítani" - jelentette ki Sarkozy.

"Marine Le Pen, az FN elnöke "rendkívülinek" nevezte pártja eredményét, mert "a második fordulóban jelentős javulást mutatott az eredmény a mozgalmunk számára". A pártelnök azonban nem említette, hogy még mindig számít-e arra, hogy az FN valamelyik megye irányítását elnyeri.

Az első fordulóhoz hasonlóan a 43 millió választópolgárnak csak a fele vonult az urnákhoz.
A Nemzeti Front 25,1 százalékkal minden idők legjobb eredményét érte el az első fordulóban. Az első becslések szerint viszont még nem egyértelmű, hogy ez végül elegendő lesz-e legalább egy megye elhódításához.

Egy évvel a tavaly márciusi önkormányzati, majd májusi európai parlamenti választásokon tapasztalt előretörés után a megszólalásaiban a bevándorlás, a közbiztonság és a gazdasági hanyatlás témaköreire koncentráló szélsőjobboldal múlt vasárnap ugyanakkor ténylegesen is hárompártivá tette a francia politikai életet, az FN a helyi politikában mostantól megkerülhetetlen erő lesz.

Az első fordulóban a baloldal teljesen megosztott volt, sem a Zöldek, sem a szélsőbaloldal nem támogatta a számukra túlzottan liberális gazdaságpolitikát folytató szocialista kormány képviselőit, akik a szavazatok 21,8 százalékéval a harmadik helyre szorultak. A Nicolas Sarkozy vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) sikerült ezt kihasználnia és centristákkal szövetségben az élen végeznie.
A megyei tanácsok csütörtök tartják első ülésüket, s választják meg az elnökeiket.

A francia elnöki hivatal már jelezte, hogy Manuel Valls kormányfő a helyén marad, a következő hetekben kisebb kormányátalakítás várható, s a szociálliberális gazdaságpolitika azonban folytatódik.

Szerző

SEHA Liga - Veszprém itthon tartotta a trófeát

Publikálás dátuma
2015.03.29. 23:27
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az MKB-MVM Veszprém nyerte a férfi kézilabda SEHA Ligát, miután a hazai közönség előtt rendezett négyes döntő vasárnapi fináléjában magabiztosan legyőzte a fehérorosz Meskov Bresztet.

A magyar bajnok először indult a regionális pontvadászatban, és rögtön megnyerte a trófeát.

Eredmény, döntő:
MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt (fehérorosz) 32-21 (14-9)

gól: Marguc 9, Ugalde 8, Lékai 5, Ruesga 3, Sulic 2, Nagy 2, Zeitz 1, Nilsson 1, Ilic 1, illetve Stojkovic 8, Nikulenkau 5, Bozovic 2, Rutenka 2, Silovics 1, Karacic 1, Kamisik 1, Vukic 1

A Bajnokok Ligája-negyeddöntős Veszprém az alapszakaszban oda-vissza legyőzte riválisát, amely a BL-ben a főtábláig jutott, és a SEHA Liga pénteki elődöntőjében kisebb meglepetésre legyőzte a tavalyi győztes macedón Vardar Szkopjét.
Eleinte felváltva vezettek a csapatok, a hazaiaktól igazából csak két játékos, Ugalde és Marguc nem hibázott. Negyedóra elteltével még 6-6 volt az állás, aztán négy perc alatt 9-6-ra húzott el a házigazda, amely továbbra is remekül védekezett. A Veszprém tanult a két nappal ezelőtti hibájából, amikor a biztos vezetése tudatában kis híján kiengedte a kezéből a PPD Zagreb elleni elődöntőt. Most az összpontosítás sokkal jobb volt, és a légiósok mellé Nagy és Lékai is feliratkozott a góldobók közé.
Egy újabb 5-2-es rohammal már tetemes volt a veszprémi előny. Egy-egy rövid szakaszra még bírta az iramot a Meskov, ám negyedórával a vége előtt - amikor is Ugalde és Marguc külön gólpárbaja folytatódott - megadta magát (25-16). Időt kértek a vendégek, ám az 52. percben már 28-18 lett. A hátralévő időben a fehéroroszok már nem tudtak közelebb kerülni a hazaiakhoz, és - akárcsak 2014-ben - meg kellett elégedniük a második helyezéssel.

korábban:
a 3. helyért:
PPD Zagreb (horvát)-Vardar Szkopje (macedón) 26-23 (11-10)

Szerző