160 milliárd megvan a Quaestor-vagyonból - állítja a főügyész

Eddig 160 milliárd forintnyi vagyont sikerült lefoglalni a Quaestor-ügyben - közölte a Klubrádió műsorában szerda délután a fővárosi főügyész, emlékeztetve arra, hogy az ügyben tett feljelentés 150 milliárd forintról szól.

További részletek említése nélkül Ibolya Tibor azt közölte, folyószámlák, értékpapírok, cégrészesedések, ingatlanok és ingóságok formájában sikerült lefoglalni ezt az értéket.

Hozzátette: a bizonyítást nagyban nehezíti, hogy a tranzakciókat kezelő rendszer manipulálható, a Kelernél lévő gyűjtőszámlák adatait nem lehet személyre lebontani, így értékpapírkód alapján kell majd elvégezni a munkát.

"Eredményesek vagyunk, de ettől ez nem lesz még egy rövid eljárás" - jegyezte meg Ibolya Tibor. 

"Egyáltalán nem volt lassú ez az eljárás, a megalapozott gyanút alá kell támasztani bizonyítási eszközökkel" - válaszolta Ibolya Tibor az ezzel kapcsolatos riporteri felvetésre. Közölte: "az eljárás, amelyet eddig folytattunk, törvényes, megalapozott, időszerű és (...) eredményes".

Szerző

Elindult a viharjelző rendszer

Publikálás dátuma
2015.04.01. 19:55
Viharjelző lámpa a Fertő tó partján, Fertőrákos közelében. MTI Fotó: Nyikos Péter
Éjfélkor elindult a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese a Fertő tavon tartott sajtótájékoztatón.

Tollár Tibor az október 31-éig működő viharjelzésről elmondta, hogy az állapota ugyanolyan, mint a hasonló nyugat-európai rendszereké.
Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot fordítottak fejlesztésre hazai forrásból. Kiemelte, hogy a Tisza-tavon mintegy 100 millió forintból alakították ki a rendszert, emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek fel.

Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel tudnak használni - tette hozzá a gazdasági főigazgató-helyettes.

A biztonságot támogatja az az okostelefonos alkalmazás, amelyet az OKF Tavihar néven indított. Ez helymeghatározás segítségével azonnal információkat küld a felhasználónak a meteorológiai viszonyokból adódó esetleges veszélyhelyzetekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira alapozva.

Tanka László, az OKF informatikai főosztályának vezetője azt mondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a viharjelző oszlopokat ne csak viharjelzésre, hanem más célokra is fel tudják használni. Példaként említette, hogy kamerákat is lehetne szerelni rájuk.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke bemutatott egy másik okostelefonos alkalmazást, a Meteorát, amely szintén személyre szabottan küld információkat a felhasználóknak az aktuális időjárási adatokról, például a szél erősségéről vagy a csapadék várható mennyiségéről. Elmondta azt is, hogy bár tavaly szélsőséges volt az időjárás, nőtt a zivataros és a szeles napok száma, kevesebb viharjelzést adtak ki a tavakon, mint két éve.
Hozzátette: a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett mobil viharjelző eszköz.

Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központ adja ki az adatokat.

Csizmadia Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a Fertő tavon egy fulladásos haláleset történt, az is 2010-ben. A hazai oldalon a rendőrség a Fertő tavi vízi polgárőrökkel két kisgéphajóval teljesít szolgálatot - tette hozzá.

Szerző

"Putyin felszámolná a független Ukrajnát"

Vlagyimir Putyin orosz elnök célja a független Ukrajna felszámolása és a nemzetközi rendszer destabilizálása - jelentette ki az ukrán kormányfő Berlinben.

Arzenij Jacenyuk a konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány székházában tartott fórumon hangsúlyozta, hogy az orosz elnök "megrekedt a szovjet gondolkodásmódban", így azt hiszi, hogy Oroszország szilárdságának záloga a nemzetközi rendszer instabilitása.

A nyugati világ értékei, a szabadság, a függetlenség és a demokrácia ellen háborúzó orosz elnököt fel kell tartóztatni, ezért az EU-nak és az Egyesült Államoknak továbbra is egységesen kell fellépnie az ukrán válságban, és az EU-n belül is meg kell őrizni az egységet - hangoztatta Jacenyuk.

Kijev nem akarja katonai erővel visszaszerezni az oroszbarát szakadárok által elfoglalt területeket, de el akarja rettenteni "az Oroszország által támogatott terroristákat" az előrenyomulás folytatásától, ehhez pedig fel kell szerelni az ukrán hadsereget védekezésre szolgáló új fegyverekkel - mondta.

Kiemelte, hogy kételkedve viszonyul a válság rendezését célzó minszki megállapodásokhoz és úgy véli, a szakadárok csak alakulataik megerősítésére és átcsoportosítására használják ki "az úgynevezett tűzszünetet". Megjegyezte, hogy a tűzszünet életbe lépése óta az ukrán hadsereg 75 katonája esett el és több mint 500-an megsebesültek. "Ha ez a tűzszünet, akkor vajon milyen, ha tényleg lőnek" - fogalmazott az ukrán kormányfő.

Kijev azonban így is mindent megtesz a minszki megállapodások végrehajtásáért, mert "csak ez a megállapodás van az asztalon", és az ukrán vezetés el akarja kerülni, hogy a rendezés akadályozásával vádolják. Ugyanakkor a Minszkben kijelölt út csak vezet a válság enyhüléséhez, ha Moszkva is elindul rajta - mondta Arzenij Jacenyuk.

A gazdaság állapotáról szólva kiemelte, hogy Ukrajnának további hitelekre lesz szüksége. Tavaly 9 milliárd dollár új hitelt kaptak és 14 milliárd dollár adósságot törlesztettek - mutatott rá, hozzátéve, hogy a nyugati pénzügyi támogatást teljes egészében hiteltörlesztésre és a hrivnya stabilizálására fordítják, a lakosság terheinek enyhítésére nem költenek, és az utóbbi bő egy évben 4 nagyszabású megszorító csomagot vezettek be.

Natalja Jareszko pénzügyminiszter a fórumon tartott előadásában kiemelte, hogy az új kormány mélyreható reformok sorát indította el, a pénzügyi rendszer stabilizálása mellett modernizálja az állam valamennyi rendszerét és küzd a korrupció ellen. Hozzátette, hogy az ukrán gazdaság várhatóan 2016-ban ismét növekedésnek indul.

Aivaras Abromavicius kereskedelmi és gazdasági miniszter méltatta, hogy az EU egyoldalúan megnyitotta piacait Ukrajna előtt. Ugyanakkor az ukrán gazdaság szereplőinek nagyobb hozzáférésre lenne szükségük az uniós piacokhoz, például a mezőgazdaságban, mert az ukrán termelők 2 hónapon belül kimerítik az EU által engedélyezett exportkvótát - mondta a miniszter.

Arzenij Jacenyuk az Angela Merkel vezette CDU-hoz közel álló alapítvány több száz érdeklődő - köztük diplomaták és kutatók - előtt rendezett fórumán hangoztatta, hogy az orosz agresszió feltartóztatása és a minszki megállapodás végrehajtása mellett a külföldi működőtőke beáramlása, a beruházási tevékenység fellendítése a legfontosabb Ukrajna számára. Különösen az energiaiparban látnának szívesen külföldi tőkét - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az energetikát tekintve "nem megkerülni kell Ukrajnát, hanem befektetni az országban".

Az ukrán miniszterelnök egynapos hivatalos látogatást tesz a német fővárosban kormányának több miniszterével. Megbeszélést folytat megbeszélést folytat Angela Merkel kancellárral és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és a nemzetközi gazdasági együttműködését és fejlesztésért felelős miniszterrel, Gerd Müllerrel.

Szerző