Előfizetés

Párosan szép az élet

H. T.
Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:54
Milan Alekszics a Dubrovnik elleni utolsó góljának köszönhetően a Szolnok már páholyban érezheti magát FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
A Szolnok a csoportelsőség megőrzéséért száll vízbe Belgrádban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 8. fordulójában, míg az Eger otthon tenne nagy lépést Barcelona felé, és golyózná ki olasz riválisát, a Bresciát.

A végéhez közeledik a Bajnokok Ligája csoportköre, ahol továbbra is nagy az esélye annak, hogy két magyar csapatért is szoríthassunk a barcelonai hatos döntőben. A Szolnok már intézheti foglalásait a katalán városba, hiszen a legutóbbi játéknapon hatalmas csatában, drámai körülmények között kiharcolta a biztos továbbjutást jelentő győzelmet a Dubrovnik elleni 8-7-es sikerével.

Bár a horvátok sem búslakodhatnak, mert ma ők is lezárhatják a kérdőjeleket, és a matematikai reményeket is elvehetik riválisaiktól. Igaz, hivatalosan sem a Dubrovnik, sem a Rijeka nem harcolta még ki a továbbjutást, ennek ellenére mindössze körülbelül egy százalék az esélye, hogy a magyar együttes mellet ne ők menjenek tovább.

A köztük lévő sorrend viszont még nem tisztázódott le. Jelenleg a Szolnok kiváló pozícióban van, ugyanis ha nem botlik addig, akkor az utolsó fordulóban, Rijekában az egy pont is elég lehet az elsőség megőrzéséhez. Talán az utolsó előtti akadály előtt állnak ezen céljuk elérése előtt a szolnoki fiúk a mai napon. A Partizan Belgrád otthonába látogat Cseh Sándor csapata, ahonnan általában nem könnyed sikerrel távoznak a vendégek, hanem igencsak megizzadnak a győzelemért, már ha nyernek.

Természetesen ennek ellenére a Tisza-partiak a párharc esélyesei, és kiindulva a múlt hét pénteken a magyar bajnokságban az egyik legnagyobb rivális OSC otthonában aratott 11-9-es diadalból, továbbá abból, hogy a szolnokiak veretlenül, mindössze egy döntetlennel zárták az alapszakaszt, akkor a Partizan legyőzése sem okozhat gondot Varga Dánieléknek. Az első meccsen, otthon 12-7-re nyert a Szolnok.

Az Eger előtt még komoly feladatok állnak a csoportmérkőzések zárása előtt. Ha leszámítjuk a Recco elleni idegenbeli mérkőzést, ahol várhatóan nem sok sikerélménye lesz a hevesieknek, akkor a mai, Bresciával szembeni, illetve a zárófordulóban a címvédő Barceloneta elleni mérkőzésen kell összegyűjteni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Dabrowski Norbert együttese idegenben 7-3-ra múlta felül olasz riválisát, így reméljük, hazai közönség előtt is Szivós Mártonék akarata érvényesül. Ha pedig ez sikerül, akkor már a mai nap után közel kerülhet Barcelona, feltéve ha a többi találkozón papírforma eredmény születik.

Nagy meglepetés lenne, ha az Olimpiakosz akár csak egy pontot is szerezne a csoportot magabiztosan vezető, eddig százszázalékos Recco ellen. Márpedig ha a hellének pont nélkül maradnak, akkor tulajdonképpen lemondhatnak a továbbjutásról. A Radnicski egy fokkal jobb helyzetben van, de ha nem sikerül idegenben a Barcelonától pontot, esetleg pontokat rabolniuk, akkor ők is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ezek a nehézségek viszont csak könnyíthetik az Eger helyzetét...

Ők mondták...

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Meglepetést nem hiszem, hogy okozhat a Belgrád, de az biztos, hogy megnehezítik majd a dolgunkat, mert fiatal, motivált játékosok alkotják a keretét. Első számú centerünk, Kis Gábor sérülés miatt továbbra sem játszhat. A továbbjutás ellenére mindenképpen nyerni szeretnénk, mert a következő célunk a csoportelsőség megszerzése.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „A védekezést mindenképpen jó lenne átmenteni a Brescia elleni első meccsből. Jó lenne az ellenfelet 6-7 gólon tartani. Támadásban még javulnunk kell, mert még nagy terveink vannak a BL-ben. Bár a hétvégén Csuk, Vapenszki és Hosnyánszky sem játszott, az olaszok ellen mindenkire számítok, mert kellenek a pontok a továbbjutáshoz.”

Bajnokok Ligája, csoportkör, 8. forduló
A csoport:
Eger–Brescia 18.30 (Digisport 1)
Barceloneta–Radnicski 19.00
Olimpiakosz–Recco 19.45
Az állás: 1. Recco 21 pont (már továbbjutott), 2. Eger 10, 3. Radnicski 9, 4. Barceloneta 8, 5. Olimpiakosz 7, 6. Brescia 5.
B csoport:
Partizan–Szolnok 18.00 (Sport2)
Spandau–Rijeka 19.00
Galatasaray–Dubrovnik 19.00
Az állás: 1. Szolnok 18 pont (már továbbjutott), 2. Rijeka 15 (74-51), 3. Dubrovnik 15 (57-49), 4. Partizan 6 (49-63), 5. Spandau 6 (52-71), 6. Galatasaray 3.Rezsiharc áldozatokkal

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:25
A sok ügyfél alapjaiban forgathatja fel az eddig nyereséges cég gazdálkodását FOTÓ: NÉPSZAVA
A Főgáz elérhetőnek tartja, hogy a lakossági gázfogyasztók fele már az év végén hozzá tartozzon. A többi piaci szereplő szerint egy fűtési idény alatt veszteséges lehet az eddig nyereséges cég. Ám van olyan gázszolgáltató, amely feladta, és kilép a lakossági piacról.

Megkezdődött az országos gázszolgáltatóvá vált Főgáz ügyfélszerzési hadművelete. Év végére az egyetemes szolgáltatásban részesülő ügyfélkör, főleg a lakosság, illetve kisvállalkozások felét szeretné soraiban tudni az eddig a főváros és környékén szolgáltató cég. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. - ahová mostantól egyetlenként tartozik - a múlt héten országszerte megnyitotta ügyfélszolgálati irodáit - ott is, ahol egyetlen ügyfele sincs és lehet, hogy nem is lesz. Ennek a szolgáltatási feltételnek a teljesítése nem kevés pénzébe kerül a gázszolgáltatónak. Érdeklődtünk a Főgáznál, mennyien léptek át az eltelt egy hét alatt, ám azt a dodonai választ kaptuk, hogy folyamatos az érdeklődés a szolgáltatóváltás lehetősége iránt és "túl sokan el is indították az átlépést".

Mint korábban írtuk, a Magyar Fejlesztési Bank révén állami tulajdonban lévő Főgáz jelenleg 806 ezer ügyféllel rendelkezik, így a körülbelül 3,5 milliós lakossági gázhasználó felének magához csábítása nem tűnik egyszerű feladatnak, ha csak a szolgáltatási színvonal, az árak és ígéretek alapján kellet volna dönteniük az ügyfeleknek. Ezekben a Főgáz vélhetően semmi pluszt nem tud nyújtani a többi piaci szereplőhöz képest. A Főgáz korábban kinyilvánította, arra is felkészül, hogy a piacról kivonuló egyetemes szolgáltatók helyébe lépjen. Ehhez március végéig megszerezte az országos szolgáltatói engedélyét. Az Országgyűlés pedig módosította a gázszolgáltatási törvényt, amelyben részletesen szabályozta, milyen eljárásban szerezheti meg egy másik cég a kivonuló egyetemes szolgáltató ügyfeleit.

A szolgáltatók játszmája
Egy gázpiaci szakértő szerint sajátos játék kezdődött el az egyetemes gázszolgáltatási piacon. A Főgáz az új területekkel együtt az ott termelődő veszteséget is átveszi, és csak idő kérdése, hogy mikor "olvad el" az eddigi nyeresége és kénytelen valamilyen módon finanszírozni a hiányt. Nem várható, hogy huzamosabb ideig a versenytársaknál olcsóbb gázbeszerzéssel javítsa eredményességét, a működési költségeket sem lesz képes a piacon edződött többi szolgáltatónál lejjebb szorítani. A következő fűtési idény végére kiderülhet, mekkora veszteséget okoz a duplájára duzzadt ügyfélszám a Főgáznak és mi történik ezután. A feltételezett veszteséget az uniós szabályok megsértése nélkül a szintén állami tulajdonú tulajdonos nem pótolhatja. Ezért a szolgáltatási körülmények megváltoztatása - közvetve a rezsiharc feladása - kínálhat megoldást, aminek előnyeit viszont a talpon maradt szolgáltatók is elvezhetnék és így versenyben maradhatnának.

A napokban vált ismertté, hogy a GDF Suez feladja lakossági gázszolgáltatói üzletágát. A területére már a megváltozott szabályok szerint vonulhat be és szerezheti meg a mintegy 760 ezres ügyfélkört valamelyik terjeszkedő gázcég. Szakmai berkekben azt mondják, találgatni sem kell, melyik lesz az a cég, amelyik benyomulhat az új területre: akár úgynevezett végső menedékesként is a Főgáz lesz. Lapunk kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azt közölte, vizsgálja a GDF Suez egyetemes szolgáltatási működési engedélyének visszavonása iránt beadott kérelmét és a földgázellátásról most módosított törvény eljárásrendjét követi, miközben folyamatosan figyeli a fogyasztók tájékoztatását is. A hivatal azt is közölte, hogy jelenleg más egyetemes szolgáltatótól nem érkezett hasonló kérelem.

A Világgazdaság ugyanakkor megpendítette, hogy az E.On is a GDF Suezhez hasonló lépésre készülhet, ami további 607 ezer ügyfél átlépését jelentené, s így valóban teljesülhet a Főgáz kitűzött célja. A piac további szereplői - még köztük lehet az E.On is - a jelek szerint kivárnak, s erre jó okuk van. Szakértőnk szerint a Főgáz ugyanis az eddigi, a fővárosba és köré koncentrálódott piacán nyereséges tudott lenni, ám a többi szolgáltató a lakossági gázpiacon kivétel nélkül veszteséges volt, köszönhetően a rezsicsökkentés szabályozott árainak, valamint a közműadónak. Ez utóbbi különösen sújtja az egymástól meglehetősen távol elhelyezkedő fogyasztási helyeken szolgáltatókat, hiszen ezt az adót a vezetékek hossza után kell fizetni.

Rezsiharc áldozatokkal

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:25
A sok ügyfél alapjaiban forgathatja fel az eddig nyereséges cég gazdálkodását FOTÓ: NÉPSZAVA
A Főgáz elérhetőnek tartja, hogy a lakossági gázfogyasztók fele már az év végén hozzá tartozzon. A többi piaci szereplő szerint egy fűtési idény alatt veszteséges lehet az eddig nyereséges cég. Ám van olyan gázszolgáltató, amely feladta, és kilép a lakossági piacról.

Megkezdődött az országos gázszolgáltatóvá vált Főgáz ügyfélszerzési hadművelete. Év végére az egyetemes szolgáltatásban részesülő ügyfélkör, főleg a lakosság, illetve kisvállalkozások felét szeretné soraiban tudni az eddig a főváros és környékén szolgáltató cég. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. - ahová mostantól egyetlenként tartozik - a múlt héten országszerte megnyitotta ügyfélszolgálati irodáit - ott is, ahol egyetlen ügyfele sincs és lehet, hogy nem is lesz. Ennek a szolgáltatási feltételnek a teljesítése nem kevés pénzébe kerül a gázszolgáltatónak. Érdeklődtünk a Főgáznál, mennyien léptek át az eltelt egy hét alatt, ám azt a dodonai választ kaptuk, hogy folyamatos az érdeklődés a szolgáltatóváltás lehetősége iránt és "túl sokan el is indították az átlépést".

Mint korábban írtuk, a Magyar Fejlesztési Bank révén állami tulajdonban lévő Főgáz jelenleg 806 ezer ügyféllel rendelkezik, így a körülbelül 3,5 milliós lakossági gázhasználó felének magához csábítása nem tűnik egyszerű feladatnak, ha csak a szolgáltatási színvonal, az árak és ígéretek alapján kellet volna dönteniük az ügyfeleknek. Ezekben a Főgáz vélhetően semmi pluszt nem tud nyújtani a többi piaci szereplőhöz képest. A Főgáz korábban kinyilvánította, arra is felkészül, hogy a piacról kivonuló egyetemes szolgáltatók helyébe lépjen. Ehhez március végéig megszerezte az országos szolgáltatói engedélyét. Az Országgyűlés pedig módosította a gázszolgáltatási törvényt, amelyben részletesen szabályozta, milyen eljárásban szerezheti meg egy másik cég a kivonuló egyetemes szolgáltató ügyfeleit.

A szolgáltatók játszmája
Egy gázpiaci szakértő szerint sajátos játék kezdődött el az egyetemes gázszolgáltatási piacon. A Főgáz az új területekkel együtt az ott termelődő veszteséget is átveszi, és csak idő kérdése, hogy mikor "olvad el" az eddigi nyeresége és kénytelen valamilyen módon finanszírozni a hiányt. Nem várható, hogy huzamosabb ideig a versenytársaknál olcsóbb gázbeszerzéssel javítsa eredményességét, a működési költségeket sem lesz képes a piacon edződött többi szolgáltatónál lejjebb szorítani. A következő fűtési idény végére kiderülhet, mekkora veszteséget okoz a duplájára duzzadt ügyfélszám a Főgáznak és mi történik ezután. A feltételezett veszteséget az uniós szabályok megsértése nélkül a szintén állami tulajdonú tulajdonos nem pótolhatja. Ezért a szolgáltatási körülmények megváltoztatása - közvetve a rezsiharc feladása - kínálhat megoldást, aminek előnyeit viszont a talpon maradt szolgáltatók is elvezhetnék és így versenyben maradhatnának.

A napokban vált ismertté, hogy a GDF Suez feladja lakossági gázszolgáltatói üzletágát. A területére már a megváltozott szabályok szerint vonulhat be és szerezheti meg a mintegy 760 ezres ügyfélkört valamelyik terjeszkedő gázcég. Szakmai berkekben azt mondják, találgatni sem kell, melyik lesz az a cég, amelyik benyomulhat az új területre: akár úgynevezett végső menedékesként is a Főgáz lesz. Lapunk kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azt közölte, vizsgálja a GDF Suez egyetemes szolgáltatási működési engedélyének visszavonása iránt beadott kérelmét és a földgázellátásról most módosított törvény eljárásrendjét követi, miközben folyamatosan figyeli a fogyasztók tájékoztatását is. A hivatal azt is közölte, hogy jelenleg más egyetemes szolgáltatótól nem érkezett hasonló kérelem.

A Világgazdaság ugyanakkor megpendítette, hogy az E.On is a GDF Suezhez hasonló lépésre készülhet, ami további 607 ezer ügyfél átlépését jelentené, s így valóban teljesülhet a Főgáz kitűzött célja. A piac további szereplői - még köztük lehet az E.On is - a jelek szerint kivárnak, s erre jó okuk van. Szakértőnk szerint a Főgáz ugyanis az eddigi, a fővárosba és köré koncentrálódott piacán nyereséges tudott lenni, ám a többi szolgáltató a lakossági gázpiacon kivétel nélkül veszteséges volt, köszönhetően a rezsicsökkentés szabályozott árainak, valamint a közműadónak. Ez utóbbi különösen sújtja az egymástól meglehetősen távol elhelyezkedő fogyasztási helyeken szolgáltatókat, hiszen ezt az adót a vezetékek hossza után kell fizetni.