Párosan szép az élet

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:54
Milan Alekszics a Dubrovnik elleni utolsó góljának köszönhetően a Szolnok már páholyban érezheti magát FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
A Szolnok a csoportelsőség megőrzéséért száll vízbe Belgrádban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 8. fordulójában, míg az Eger otthon tenne nagy lépést Barcelona felé, és golyózná ki olasz riválisát, a Bresciát.

A végéhez közeledik a Bajnokok Ligája csoportköre, ahol továbbra is nagy az esélye annak, hogy két magyar csapatért is szoríthassunk a barcelonai hatos döntőben. A Szolnok már intézheti foglalásait a katalán városba, hiszen a legutóbbi játéknapon hatalmas csatában, drámai körülmények között kiharcolta a biztos továbbjutást jelentő győzelmet a Dubrovnik elleni 8-7-es sikerével.

Bár a horvátok sem búslakodhatnak, mert ma ők is lezárhatják a kérdőjeleket, és a matematikai reményeket is elvehetik riválisaiktól. Igaz, hivatalosan sem a Dubrovnik, sem a Rijeka nem harcolta még ki a továbbjutást, ennek ellenére mindössze körülbelül egy százalék az esélye, hogy a magyar együttes mellet ne ők menjenek tovább.

A köztük lévő sorrend viszont még nem tisztázódott le. Jelenleg a Szolnok kiváló pozícióban van, ugyanis ha nem botlik addig, akkor az utolsó fordulóban, Rijekában az egy pont is elég lehet az elsőség megőrzéséhez. Talán az utolsó előtti akadály előtt állnak ezen céljuk elérése előtt a szolnoki fiúk a mai napon. A Partizan Belgrád otthonába látogat Cseh Sándor csapata, ahonnan általában nem könnyed sikerrel távoznak a vendégek, hanem igencsak megizzadnak a győzelemért, már ha nyernek.

Természetesen ennek ellenére a Tisza-partiak a párharc esélyesei, és kiindulva a múlt hét pénteken a magyar bajnokságban az egyik legnagyobb rivális OSC otthonában aratott 11-9-es diadalból, továbbá abból, hogy a szolnokiak veretlenül, mindössze egy döntetlennel zárták az alapszakaszt, akkor a Partizan legyőzése sem okozhat gondot Varga Dánieléknek. Az első meccsen, otthon 12-7-re nyert a Szolnok.

Az Eger előtt még komoly feladatok állnak a csoportmérkőzések zárása előtt. Ha leszámítjuk a Recco elleni idegenbeli mérkőzést, ahol várhatóan nem sok sikerélménye lesz a hevesieknek, akkor a mai, Bresciával szembeni, illetve a zárófordulóban a címvédő Barceloneta elleni mérkőzésen kell összegyűjteni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Dabrowski Norbert együttese idegenben 7-3-ra múlta felül olasz riválisát, így reméljük, hazai közönség előtt is Szivós Mártonék akarata érvényesül. Ha pedig ez sikerül, akkor már a mai nap után közel kerülhet Barcelona, feltéve ha a többi találkozón papírforma eredmény születik.

Nagy meglepetés lenne, ha az Olimpiakosz akár csak egy pontot is szerezne a csoportot magabiztosan vezető, eddig százszázalékos Recco ellen. Márpedig ha a hellének pont nélkül maradnak, akkor tulajdonképpen lemondhatnak a továbbjutásról. A Radnicski egy fokkal jobb helyzetben van, de ha nem sikerül idegenben a Barcelonától pontot, esetleg pontokat rabolniuk, akkor ők is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ezek a nehézségek viszont csak könnyíthetik az Eger helyzetét...

Ők mondták...

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Meglepetést nem hiszem, hogy okozhat a Belgrád, de az biztos, hogy megnehezítik majd a dolgunkat, mert fiatal, motivált játékosok alkotják a keretét. Első számú centerünk, Kis Gábor sérülés miatt továbbra sem játszhat. A továbbjutás ellenére mindenképpen nyerni szeretnénk, mert a következő célunk a csoportelsőség megszerzése.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „A védekezést mindenképpen jó lenne átmenteni a Brescia elleni első meccsből. Jó lenne az ellenfelet 6-7 gólon tartani. Támadásban még javulnunk kell, mert még nagy terveink vannak a BL-ben. Bár a hétvégén Csuk, Vapenszki és Hosnyánszky sem játszott, az olaszok ellen mindenkire számítok, mert kellenek a pontok a továbbjutáshoz.”

Bajnokok Ligája, csoportkör, 8. forduló
A csoport:
Eger–Brescia 18.30 (Digisport 1)
Barceloneta–Radnicski 19.00
Olimpiakosz–Recco 19.45
Az állás: 1. Recco 21 pont (már továbbjutott), 2. Eger 10, 3. Radnicski 9, 4. Barceloneta 8, 5. Olimpiakosz 7, 6. Brescia 5.
B csoport:
Partizan–Szolnok 18.00 (Sport2)
Spandau–Rijeka 19.00
Galatasaray–Dubrovnik 19.00
Az állás: 1. Szolnok 18 pont (már továbbjutott), 2. Rijeka 15 (74-51), 3. Dubrovnik 15 (57-49), 4. Partizan 6 (49-63), 5. Spandau 6 (52-71), 6. Galatasaray 3.Szerző

Kósa: nem lehet hibázni

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:53
Forrás: MNSK
A szervezés elkezdődött. A villámtempójú építkezés hamarosan indul. A sportolók már készen állnak. Még 799 nap, és kezdetét veszi a világ negyedik legnézettebb sporteseménye: a vizes világbajnokság, melynek házigazdája Budapest lesz 2017-ben.

Még 799 nap, és Budapesten elrajtol a 2017-es vizes világbajnokság. Jövő héten a frigy hivatalosan is létrejön, ugyanis a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és Orbán Viktor miniszterelnök a svájci Lausanne-ban aláírják a megállapodást a Nemzetközi Úszó Szövetséggel (FINA). Erről Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az idő rövidsége miatt számtalan problémát kell megoldani. Mint ismert: Magyarország a 2021-es vizes világbajnokságra nyerte el a rendezés jogát, ám a négy évvel korábbi esemény - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel a programban – házigazdája, Guadalajara pénzügyi okok miatt visszalépett, így került képbe Budapest a mexikói város helyett.

Általában négy év áll rendelkezésre egy országnak a világbajnokság megrendezésére, nálunk ez a felére csökkent, ennek következtében pedig törvénymódosításra is szükség volt. Az Országgyűlés előző héten 96 százalékos arányban elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.

„Hibáznunk nem lehet. Mindent úgy kell megoldanunk, hogy elsőre sikerüljön”- mondta Kósa Lajos, a szervezőbizottság (egyik) elnöke. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre veszik az akadályokat.

Ami a létesítményeket illeti: a legnagyobb beruházást a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelenti. Az idő rövidsége miatt egyszerre írják ki a tendert a kivitelezésre és a tervezésre. Kósa Lajos hangsúlyozta, ezt a megoldást több stadion építése kapcsán is alkalmazták. Nem közbeszerzés útján, hanem meghívás alapján választják ki a kivitelezésre és a tervezésre a legalkalmasabb céget. A tendert vélhetően a jövő héten kiírják.

„A Dagály úszókomplexumnál, nem annyi a feladat, hogy egy uszodát építünk, hanem a strand adottságai miatt egy mobil árvízvédelmi gát építésével kell kezdenünk. A havária csapadékvíz kiömlőt is meg kell erősíteni”- nyilatkozta Kósa.

Nemcsak a Dagály felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani. Az előzetes tervek között szerepel a Császár-Komjádi Sportuszoda renoválása, ez a létesítmény az edzéseknek ad otthont. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodán csak részleges munkákat kell végezni, mivel már korábban fel volt újítva az uszoda, itt rendeznék a vízilabda mérkőzéseket.

A felújítási tervek között szerepel még a BVSC uszoda, és a Tüskecsarnok, ahol szintén edzések lehetnek. Ezen felül sziklaugró állványzat épül. A tervek szerint a Parlament előtt helyeznék el, így a várost nagyszerűen lehetne pozícionálni. Továbbá a nyíltvízi úszás színhelyén, Balatonfüreden is lesznek munkálatok. A szervezés már elindult, hamarosan megkezdődik a villámtempójú építkezés. Ha hasonlóan jó teljesítményt nyújtunk házigazdaként, mint sportolóink, akkor minden adott, hogy kivívjuk az egész világ elismerését.

Így látják
Kemény Dénes, a vízilabda szövetség elnöke: „A tavalyi vízilabda Európa-bajnokság emlékei optimizmusra adnak okot. Kétszer annyian maradtak a kerítésen kívül, mint ahányan az uszodába befértek. Úgy gondolom 2017-ben nemcsak megrendezzük a vb-t, hanem mind a férfi, mind a női válogatottunk érmet szerez majd.”
Haranghy Csaba, a szinkronúszók elnöke: „A többi szakág magasra tette a lécet, mi ehhez próbálunk felzárkózni, amihez meg is kapunk minden segítséget. Az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szereznünk, és innen szeretnénk tovább építkezni.”
Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke: „A 2017-es vb legnagyobb nyertese a műugrás lesz, hiszen mi vagyunk az az ország, amely elért úgy nemzetközi sikereket, hogy nincs egyetlenegy fedett létesítménye sem. Két év múlva ez megváltozik, és nemcsak májustól szeptemberig, hanem egész évben tudunk készülni.”
Gellér Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya: „A balatonfüredi helyszín gyakorlatilag készen van. Az egyetlen olyan pálya, ahol már holnap meg lehetne rendezni a világbajnokságot, ha elég meleg a víz.”
Gyurta Dániel, 200 méter mell olimpiai bajnoka: „Már volt szerencsém négy alkalommal hazai közönség előtt úszni Európa-bajnokságon. A magyar drukkerek minden alkalommal olyan segítséget adtak nekem, amivel megsokszoroztam teljesítményemet. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt csobbanhatok ismét medencébe 2017-ben.”Szerző

Kósa: nem lehet hibázni

Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:53
Forrás: MNSK
A szervezés elkezdődött. A villámtempójú építkezés hamarosan indul. A sportolók már készen állnak. Még 799 nap, és kezdetét veszi a világ negyedik legnézettebb sporteseménye: a vizes világbajnokság, melynek házigazdája Budapest lesz 2017-ben.

Még 799 nap, és Budapesten elrajtol a 2017-es vizes világbajnokság. Jövő héten a frigy hivatalosan is létrejön, ugyanis a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és Orbán Viktor miniszterelnök a svájci Lausanne-ban aláírják a megállapodást a Nemzetközi Úszó Szövetséggel (FINA). Erről Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az idő rövidsége miatt számtalan problémát kell megoldani. Mint ismert: Magyarország a 2021-es vizes világbajnokságra nyerte el a rendezés jogát, ám a négy évvel korábbi esemény - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel a programban – házigazdája, Guadalajara pénzügyi okok miatt visszalépett, így került képbe Budapest a mexikói város helyett.

Általában négy év áll rendelkezésre egy országnak a világbajnokság megrendezésére, nálunk ez a felére csökkent, ennek következtében pedig törvénymódosításra is szükség volt. Az Országgyűlés előző héten 96 százalékos arányban elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.

„Hibáznunk nem lehet. Mindent úgy kell megoldanunk, hogy elsőre sikerüljön”- mondta Kósa Lajos, a szervezőbizottság (egyik) elnöke. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre veszik az akadályokat.

Ami a létesítményeket illeti: a legnagyobb beruházást a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelenti. Az idő rövidsége miatt egyszerre írják ki a tendert a kivitelezésre és a tervezésre. Kósa Lajos hangsúlyozta, ezt a megoldást több stadion építése kapcsán is alkalmazták. Nem közbeszerzés útján, hanem meghívás alapján választják ki a kivitelezésre és a tervezésre a legalkalmasabb céget. A tendert vélhetően a jövő héten kiírják.

„A Dagály úszókomplexumnál, nem annyi a feladat, hogy egy uszodát építünk, hanem a strand adottságai miatt egy mobil árvízvédelmi gát építésével kell kezdenünk. A havária csapadékvíz kiömlőt is meg kell erősíteni”- nyilatkozta Kósa.

Nemcsak a Dagály felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani. Az előzetes tervek között szerepel a Császár-Komjádi Sportuszoda renoválása, ez a létesítmény az edzéseknek ad otthont. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodán csak részleges munkákat kell végezni, mivel már korábban fel volt újítva az uszoda, itt rendeznék a vízilabda mérkőzéseket.

A felújítási tervek között szerepel még a BVSC uszoda, és a Tüskecsarnok, ahol szintén edzések lehetnek. Ezen felül sziklaugró állványzat épül. A tervek szerint a Parlament előtt helyeznék el, így a várost nagyszerűen lehetne pozícionálni. Továbbá a nyíltvízi úszás színhelyén, Balatonfüreden is lesznek munkálatok. A szervezés már elindult, hamarosan megkezdődik a villámtempójú építkezés. Ha hasonlóan jó teljesítményt nyújtunk házigazdaként, mint sportolóink, akkor minden adott, hogy kivívjuk az egész világ elismerését.

Így látják
Kemény Dénes, a vízilabda szövetség elnöke: „A tavalyi vízilabda Európa-bajnokság emlékei optimizmusra adnak okot. Kétszer annyian maradtak a kerítésen kívül, mint ahányan az uszodába befértek. Úgy gondolom 2017-ben nemcsak megrendezzük a vb-t, hanem mind a férfi, mind a női válogatottunk érmet szerez majd.”
Haranghy Csaba, a szinkronúszók elnöke: „A többi szakág magasra tette a lécet, mi ehhez próbálunk felzárkózni, amihez meg is kapunk minden segítséget. Az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szereznünk, és innen szeretnénk tovább építkezni.”
Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke: „A 2017-es vb legnagyobb nyertese a műugrás lesz, hiszen mi vagyunk az az ország, amely elért úgy nemzetközi sikereket, hogy nincs egyetlenegy fedett létesítménye sem. Két év múlva ez megváltozik, és nemcsak májustól szeptemberig, hanem egész évben tudunk készülni.”
Gellér Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya: „A balatonfüredi helyszín gyakorlatilag készen van. Az egyetlen olyan pálya, ahol már holnap meg lehetne rendezni a világbajnokságot, ha elég meleg a víz.”
Gyurta Dániel, 200 méter mell olimpiai bajnoka: „Már volt szerencsém négy alkalommal hazai közönség előtt úszni Európa-bajnokságon. A magyar drukkerek minden alkalommal olyan segítséget adtak nekem, amivel megsokszoroztam teljesítményemet. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt csobbanhatok ismét medencébe 2017-ben.”Szerző