Előfizetés

András herceg megússza

Egy amerikai bíró úgy döntött, nem megalapozottak az András yorki herceg elleni vádak, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy 17 éves lánnyal. Az eset állítólag még 2001-ben történt, a nő, bizonyos Virginia Roberts tavaly vádolta meg a brit királyi család tagját, II. Erzsébet középső fiát.

András herceg jó barátságban volt egy amerikai vállalkozóval, a milliárdos Jeffrey Epsteinnel, aki 2008-ban bűnösnek vallotta magát amiatt, hogy fiatalkorú prostituáltak részvételével szervezett szexpartikat tehetős embereknek. Epstein vádalkut kötött a hatóságokkal, s így csak másfél év börtönt szabtak ki rá. Amikor Epsteint elítélték, számos befolyásos barátja megszakította vele a kapcsolatot, András herceg azonban nem. Egy amerikai honlap korábban részleteket közölt Virginia Roberts állítólagos naplójából, amelyben azt állította, Epstein hívta meg őt egy hat hetes utazásra, s közben többször is szexre kényszerítették a brit királyi család tagjával.

Kenneth Marra floridai kerületi bíró most úgy döntött, hogy Roberts nem csatlakozhat az Epstein elleni perhez, s zárolták az András herceg „kalandjára” vonatkozó valamennyi dokumentumot. A Buckingham-palota kategorikusan cáfolta, hogy András hercegnek szexuális kapcsolata lett volna az akkor kiskorú nővel. „Az állítások minden alapot nélkülöznek” – tagadta nyilvános közleményben a brit királyi család. András herceg egyébként 1996-ban elvált Sarah Fergussontól, házasságukból két lányuk született, Beatrice és Eugenie hercegnő. A yorki hercegnek sok más mellett a szexbotrány miatt kellett feladnia hivatalos megbízatását a brit kormány kereskedelmi képviselőjeként.

Nem kap menedékjogot a tolmács

Hiába segítette éveken keresztül az Afganisztánban harcoló brit alakulatokat, s hiába mentette meg több katona életét is, úgy tűnik, nem kap menedékjogot Nagy-Britanniától egy hajdani afgán tolmács. 

A 25 esztendős Aslam Yousaf Zai 2009-ben kezdett a közép-keleti országban harcoló nyugati szövetségesek brit kontingense mellett dolgozni, mert – indokolta a Guardian című napilap munkatársának – ellenezte az országát pusztító tálib uralmat. Emiatt azonban – érvelt beadványában, amikor évek múlva sikerült Londonba eljutnia – élete veszélybe került, ezért menedékjogért folyamodott a brit hatóságokhoz.

Az illetékesek több mint egy évig vizsgálták kérelmét, de most a londoni belügyminisztérium elutasító határozatot hozott. Az indoklás szerint Zai nem tudta bebizonyítani, hogy élete közvetlen veszélyben forogna, ha hazatérne. „Kint voltam a frontvonalon, minden egyes nap én is az őrjáratokkal tartottam, figyelnem és fordítanom kellett a tálibok rádióüzeneteit” – vázolta ténykedése körét a csalódott Zai, aki a jelek szerint hiába érvelt azzal, hogy a nyugati haderőt segítőket a helyiek angol vagy amerikai kémnek tekintik, ezért halál vár rá odahaza.

Közzéteszik a ruandai mészárlás dokumentumait

Bő húsz esztendő elmúltával a francia kormányzat úgy döntött, hogy közzéteszi a ruandai népirtással kapcsolatos dokumentumokat. 

1994-ben a közép-kelet-afrikai államban – ahol már jó ideje polgárháború pusztított a hutu és a tutszi törzsek között – szabályos mészárlás kezdődött, s a becslések szerint mintegy három hónap leforgása alatt csaknem egymillió embert gyilkoltak le.

A térségben gyarmattartó múltja miatt hagyományosan jelentős politikai befolyással rendelkező Franciaország korábban a ruandai kormány szövetségese volt, ám következetesen tagadta, hogy bármilyen, akár kiképzések révén közvetett szerepe lett volna a hutu milíciák megerősödésében. Párizs ennek ellenére rendelkezhet olyan dokumentumokkal, amelyek hozzásegíthetnek a tragédia hátterének megértéséhez. Az Elysée-palota most a Ruandával kapcsolatos, 1990-95 közötti iratok titkosításának megszüntetése mellett döntött, beleértve a diplomáciai, katonai és politikai jellegű anyagokat, melyek nem csak szakértők és kutatók számára, hanem a hajdani áldozatok emlékét ápoló szervezetek számára is hozzáférhetők lesznek.

Kapcsolódó
Népirtásról húsz év után