25 ezren perelik a Facebookot

Publikálás dátuma
2015.04.09. 13:06
Fotó: Thinkstock
Összesen 25 ezren csatlakoztak ahhoz a csoportos keresethez, amit egy osztrák adatvédelmi aktivista, Max Schrems nyújtott be egy ausztriai bíróságon a Facebook dublini kirendeltsége ellen - írja a 444.hu.

A kereset szerint a Facebook folyamatosan visszaél a személyes adatokkal, nem megfelelően tárolja és továbbítja őket, jogosulatlanul figyeli a felhasználók lájkolási szokásait, és részt vett az amerikai titkosszolgálat botrányos megfigyelési programjában, a PRISM-ben.

A felperesek egyenként 500 fontos kártérítést követelnek, ami egyenként nem sok, de egyben 12 és félmillió font, ötmilliárd forint, azt pedig már a Facebook is megérezné. 

Szerző

Megcsappant a csokoládékirály vagyona

Miközben megfogyatkozott Petro Porosenko ukrán államfő vagyona, nőtt Ukrajnában a milliós keresetűek száma a 2014-es esztendőben. 

A vagyonbevallások alapján az Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számító, csokoládékirályként is emlegetett Porosenko vagyona már csak hrivnyában milliárdos nagyságrendű. Az Interfax Ukraina által ismertetett vagyonnyilatkozat szerint az államfő 2014-ben 14,5 millió eurót keresett, 368943679 hrivnyát, családja jövedelmeként pedig 36 ezer hrivnyát, 1420 eurót tüntet fel. Jövedelme túlnyomó részét (több mint 345 milliót) befektetéseinek osztalékai, jutalékok, banki betétek kamatjai teszik ki, értékpapírok eladásából 11 millió, tulajdonát képező egyéb dolgok értékesítéséből egymillió hrivnya folyt be. Az államfő tavaly majdnem 18 millió hrivnya adót fizetett be a költségvetésbe, jótékonysági célokra több mint 123 millió hrivnyát fordított.

Merthogy Porosenko elnöki javadalmazását humanitárius célokra ajánlotta fel. Ez az összeg 123166037 hrivnya, azaz 4858311 euro volt. Emellett saját vagyonából fedezi elnöki protokolláris költségeinek tetemes hányadát is és saját pénzből finanszírozta tavalyi elnöki kampányát is.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök sem csóró, tavalyi vagyonbevallásában több mint egymillió hrivnyás jövedelem szerepel.

Érdekes módon, a háború sújtotta, komoly gazdasági nehézségekkel küzdő, államcsőd szélén álló országban a 2015. április 1-i állapot szerint 683-an vallottak be 1 millió hrivnyánál magasabb jövedelmet, ami 3 százalékkal több, mint az előző esztendő hasonló időszakában.

Szerző

A Kreml ügynökének nevezték Timosenkot

Viszály tört ki az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front és Julija Timosenko között. Az ügy pikantériáját az adja, hogy Jacenyuk nemrég még Timosenko helyettese volt a Batykivscsinánál, amelynek vezetését a pártelnök börtönbüntetése miatt vette át. Tavaly azonban önálló pártot alapított, amelybe beszállt Olekszandr Turcsinov is, akit korábban csak Timosenko szürke eminenciásaként emlegettek, s a Batykivscsina színeiben lett a Majdan győzelme után Ukrajna ügyvivő államfője. 

Tegnap Anton Herascsenko a Népi front képviselője, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azzal vádolta meg Julija Timosenkót, illetve a szélsőjobboldali Szvoboda párt parlamenti képviselőit, hogy a Kreml és Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálják. Az Ukrajinszka Pravda hírportál nyomán beszámoló kárpátaljai Tiszanews szerint Herascsenko a kormányt ért korrupciós vádak miatt rúgta össze a port Timosenkoval. A gázhercegnő és a szvobodások ugyanis azt kezdték firtatni, mennyire igazak Mikola Horgyijenko, az Állami Pénzügyi Felügyelet leváltott vezetőjének vádjai. Horgyijenko ugyanis azt állította, hogy összesen 7,5 milliárd hrivnya pénzügyi visszaélés írható a Jacenyuk-kabinet számlájára, amely mint fogalmazott „kétszer annyit lop, mint az előző hatalom”. A Népi Front viszont azt állítja, hogy a visszaélések zömét a Timosenko-, illetve az Azarov-kormányok idején követték el, míg a jelenlegi kabinet számlájára „mindössze” 11 millió írható ezekből. A kormánypárti képviselő nem kevesebbet állít, mint hogy Timosenko és a radikálisok Putyin megrendelésére kezdtek kampányba a Jacenyuk-kormány ellen.

Szerző