Előfizetés

Több száz milliós csalások az ORÖ-nál?

Több száz millió forintos visszaélések történtek 2011 óta az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ), a szervezet "alternatív vizsgálóbizottsága" újabb és újabb feljelentéseit dokumentumokkal tudja alátámasztani - mondta Makai István, a hattagú vizsgálóbizottságba két tagot delegáló Roma Polgári Tömörülés elnöke csütörtökön

Makai István azt mondta: az ORÖ-nél és az általa felügyelt programoknál teljes politikai és gazdasági káosz tapasztalható. A Lungo Drom, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete és a Roma Polgári Tömörülés két-két tagjából álló "alternatív vizsgálóbizottság" - amelynek tagjai egyúttal mind ORÖ-képviselők - már több feljelentést tett az ORÖ gazdálkodása miatt, és a napokban Farkas Flórián, az önkormányzat tavaly leköszönt elnöke ellen új feljelentést tesznek 300 millió forintos elnöki keretének felhasználásával kapcsolatban.

Az ORÖ feljelent
Feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt a szervezetet és annak volt, valamint jelenlegi vezetését ért vádak miatt. Az ORÖ közleményében az áll: a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben "alaptalan és nemtelen támadások" érték. Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a "nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező" emberekhez köthetők - hangsúlyozták.
Azt írták: a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége "az elkövetőkkel szemben" rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani.

A visszaélésre Makai István példaként említette, hogy havi 47 ezer forintért dolgozó közmunkások papíron 400-500 ezer forintos utazási költségtérítést kaptak, olyanok is, akiknek sem jogosítványa, sem autója nem volt, és 500 méterre laktak a munkahelyüktől. De - mint mondta - a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnökeként ő is meglepődött, amikor olyan dokumentumot találtak, amely szerint 2012 októberének két egymást követő napjára 150-150 ezer forintos reprezentációs költséget írtak ki az FCÖ működési célú támogatására az elnöki keretből. Ezek az összegek, a közmunkások utazási költségtérítéséhez hasonlóan, sosem érkeztek meg a könyvelés szerinti célszemélyhez - tette hozzá.

Úgy folytatta: ahogy ezeket a visszaéléseket, úgy azt is dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a 2013-as árvízvédelmi alapot is jogtalanul "csapolta meg" az ORÖ: 7-8 millió forintot vettek fel árvízvédelemre, miközben elvileg önkéntesek védték a gátakat. De "nincs minden rendben" a Híd a munka világába programmal, a szociális foglalkoztatási szövetkezettel, az ORÖ vezetőinek jutalmazásával sem - sorolta, hozzátéve: feljelentést tettek azzal kapcsolatban is, hogy 2011 óta az ORÖ-nek nincs leadott szakmai-pénzügyi beszámolója. ó rendszere" - fogalmazott a roma önkormányzati képviselő.

Makai István kitért arra: véleményük szerint a szabálytalanságokért felelősség terheli Farkas Flórián volt és Hegedüs István jelenlegi ORÖ-elnököt, az elnökhelyetteseket, a pénzügyi ellenőrző bizottságot, a hivatalvezetőt és a gazdasági vezetőt. Ráadásul - mint megjegyezte - átfedések is vannak: Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként, a szociális szövetkezet elnökeként a saját forrásait ellenőrizné, illetve annak a gazdálkodását rendszerezné, az ORÖ jelenlegi vezetése pedig egyúttal a szociális szövetkezet vezetősége is.

Felidézte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. Emellett információik szerint a VII. kerületi rendőrkapitányság is eljárást indított Hegedüs István elnöksége alatt, közgyűlési felhatalmazás nélkül kiosztott, tízmillió forintos év végi jutalmak miatt - közölte Makai István. Megjegyezte: mivel a Híd a munka világába program nagyrészt uniós forrásokból működött, a visszaélések valószínűleg az unió csalási hivatala, az OLAF szabályait is sértették.

Közlése szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) átadtak egy Balog Zoltán tárcavezetőnek szóló nyílt levelet, amelyben az ORÖ programjainak azonnali felfüggesztését és a szervezet teljes körű átvilágítását kérték. A február 9-ére összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli ORÖ-közgyűlés után Vajda László, Lakatos Oszkár, Makai István és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot szándékoznak felállítani, amelynek feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése. Akkor azt közölték, hogy elsősorban a Híd a munka világába programot, azaz a szociális foglalkoztatási szövetkezetet szeretnék vizsgálni.

Az Emmi április 2-án közölte, hogy befejeződött a "Foglalkoztatási Szövetkezet - Híd a munka világába" című projekt ellenőrzése; találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Az ellenőrzésnél szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik.

"Kamukauszt" - Nyomoznak a jobbikos képviselő ellen

Nemzeti szocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása gyanúja miatt nyomozást rendelt el Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában.

A Híradó értesülései szerint az ellenzéki politikust egy magánszemély jelentette fel, amiért 2012-ben, egy frakciótársainak írt, de később nyilvánosságra került levélben "kamukausztnak" nevezte a népirtást. A műsorban Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, a nyomozás során vizsgálják majd, hogy a képviselő megnyilvánulásával tagadta vagy kétségbe vonta a nemzeti szocialista rendszer által elkövetett emberiség elleni cselekmények tényét. Vejkey Imre (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke jelezte: a parlament - az általa vezetett testület javaslatára - kétharmados döntéssel határozhat a jobbikos képviselő mandátumának felfüggesztéséről.

Az M1 információi szerint Kulcsár Gergely ellen a holokauszt áldozataira emlékeztető Duna-parti szoborkompozíció 2011-es meggyalázása miatt is érkezett feljelentés, de az ügyészség szerint ebben az ügyben csak rágalmazás miatt indulhatott volna büntetőeljárás, ez a cselekmény azonban már tavaly nyáron elévült.

Bőkezű Közgép: Simicskáék 11 milliárdos osztalékot kaptak

Publikálás dátuma
2015.04.09. 22:55
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
A főtulajdonos és a miniszterelnök között kitört háborúskodás ellenére príma évet zárt a Közgép. A cég 11 milliárdos osztalékot fizetett ki Simicska Lajosnak és többi tulajdonosnak - írja az Index.

Az Index információi szerint február 18-án tartott közgyűlést a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., ahol az igazgatóság tájékoztatta a részvényeseket a 2014-es év üzleti eredményeiről. A Szigeti Ferenc igazgatósági tag által prezentált jelentésből az derült ki, hogy a Közgép tavalyi árbevétele 112,9 milliárd forint volt. A cég ezzel jelentősen javított a 2013-as eredményén, akkor ugyanis csak szűk 72 milliárdos volt a forgalma.

A részvényesek egyhangúlag 12:0 arányban elfogadták a beszámolót, és döntöttek arról is, hogy mi legyen az adózott eredmény sorsa. Eszerint a 14,1 milliárdos adózás előtti eredményből 11 milliárd forintot kell kifizetni osztalékként a tulajdonosoknak. Az Index úgy tudja, hogy a cég a hatalmas összegű osztalékot időközben ki is fizette a tulajdonosoknak, köztük természetesen Simicska Lajosnak.