Előfizetés

Az Örkény nem vesz részt a versenyben

Az Örkény Színház jelen lesz ugyan a Pécsi Országos Színházi Találkozón, de nem vesz részt a versenyprogramban, tudatta a társulat a közleményében. Hozzátéve: kilép a Magyar Színházi Társaságból.

Mint lapunkban is hírt adtunk róla, a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadta el a Színházi Kritikusok Céhének jelöltjét, Csáki Juditot a Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijébe. Emiatt a kritikusok céhe kilépett a Magyar Színházi Társaságból, mert nem védte meg a jelöltet. Négy kritikus pedig bojkottot kezdeményezett a POSZT ellen, amit már sok neves személyiség aláírt.

Az Örkény Színház társulata nem ért egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Színházi Kritikusok Céhének delegáltját, és nem ért egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette. Ahogy írják „...különösen szíven üt bennünket, hogy világossá vált, a háttérben a személyekről szóló alkudozás, a szakmai szervezetek ajánlásainak negligálása évek óta bevett gyakorlat, és ezt mindkét Társaság természetesnek tartja.

Tiltakozásul az Örkény István Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból. A 2015. évi POSZT-tal kapcsolatban felállt az a helyzet, hogy nyugodt lélekkel sem részt venni, sem kimaradni nem lehet. Mert nemcsak azért van felelősségünk, hogy a legfontosabb magyarországi színházi seregszemle tisztességesen működjön, de felelősséggel tartozunk a pécsi színházi közönség felé is.

A POSZT műsora a technikai egyeztetés hetei után mára összeállt, a jegyárusítás napokon belül megkezdődik. Ezért meghívott előadásainkkal fellépünk a pécsi közönség előtt, de a versenyben nem veszünk részt, és bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé. Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről” - fejeződik be az Örkény Színház közleménye.

Visszakapják a hitüket

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2015.04.13. 07:45
Jelenet a svéd Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra… című fi lmjéből, amelyet a magyar Borbás István fotografált FORRÁS: CIRK
Az elmúlt években azzal szembesült, hogy a főiskolára bekerült fiatal generáció nem ismeri a magyar film alapműveit, mondja Szabó Gábor operatőr, aki pár éve filmklubot indított a fiatal nézők és a hazai filmek közti távolság leküzdésére. A Fényíró Filmklub a Művész moziban szerdánként egy-egy alkotót lát vendégül, a személyes beszélgetést egy mű bemutatása előzi meg.

Negyedik évfolyamának indult neki nemrégiben a Művész moziban otthonra talált Fényíró Filmklub, amelynek egyik különlegessége, hogy egyszerre főiskolai foglalkozás és nyitott filmes esemény alkotói jelenléttel. A BKF kameraman alapszak és Filmoperatőr művész mesterszak vezetőjeként Szabó Gábor operatőr elfogadhatatlannak érezte, hogy a tanítványinak szegődött újabb és újabb fiatal hallgatók egyszerűen nem ismerik a magyar filmtörténet meghatározó alkotóit és az általuk teremtett korszakos műveket.

Filmes érdek
Szabó Gábor: „A jelenlegi helyzet a könyvégetéshez hasonlatos, a filmkópiák kötelező megsemmisítése olyan, mintha a könyveket kiadásuk után idővel kötelező lenne elégetni. A magyar filmet moziban is állandóan nézhetővé kellene tenni életműsorozatokhoz, filmklubokhoz. Ehhez megfelelő minőségű kópiákra van szükség. A szakmára vár, hogy ezt a kérdést megvitassa, és megfelelő javaslattal álljon elő. A magyar film népszerűsíthetősége érdekébe."

A Népszavának elmondta, ez a tudatlansági állapot már akkor megdöbbentette, amikor korábban a mostani filmművészeti egyetemen oktatott. Négy éve indított a BKF filmes hallgatóinak Élő filmtörténet címmel szabadon választható foglalkozást, és miután ehhez sikerült a Művész moziban otthont találni, a főiskolai foglalkozás Fényírók Filmklub címmel megnyitotta kapuit a kívülálló érdeklődők előtt is.

-Két vége felől közelítem a célt – mondja, arra utalva, hogy egyrészt a műfaj még köztünk lévő nagy, klasszikus öregjeit, másrészt az utóbbi időben indult új nemzedék alkotóit hívja meg. A vendég által kiválasztott filmhez rendszerint megtelik a terem, utána pedig a késő éjszakai órákig folyik a beszélgetés.

Szabó Gábor házigazdaként minden alkalommal azt tapasztalja, ha van rá lehetőség, a magyar film igenis érdekli a nézőket. Élnek a lehetőséggel,

hogy az alkotókat hallhassák a pályáról, az alkotásról, a szakmáról, a körülményekről, s természetesen magáról a saját választású filmről vallani. Nem csak egy film megismerése, hanem a személyes vallomások jelentik a klubvetítések élményét.

A Fényíró Filmklub közönsége elmondhatja magáról, hogy pár nappal halála előtt még alkalma volt Jancsó Miklóst hallgatni a Szegénylegények című filmje vetítését követően. Szabó Gábor, aki maga is gyakorló filmes, különösen fontosnak tartja, hogy a fiatal hallgatóság személyesen találkozzon olyan alkotókkal, akiknek a filmjei meghatározzák a hazai filmtörténetet. A klub vendége volt Jancsón kívül a legendás operatőr, Szécsényi Ferenc, a klasszikusok közül vendég volt Makk Károly, Szabó István, Sára Sándor, sőt Zsigmond Vilmos is.

(Ez utóbbi a Madárijesztő című filmet „rendelte” meg az estre az általa fényképezett munkák közül, bár érdekes lett volna, ha az egyetlen saját rendezésű filmjét, a Tékozló apát mutatják be, hiszen az akkor már Oscar-díjas és világhírű operatőr ennek a magyar-izraeli színhelyen játszódó filmnek az operatőri munkájára éppen Szabó Gábort kérte fel. Ami önmagában nagy szakmai elismerés.)

A kamera olyan művészeit látta vendégül a filmklub, mint Máthé Tibor, Kardos Sándor, Medvigy Gábor. Nemrég volt a filmklub vendége Gothár Péter, a fiatalabb nemzedéket olyan filmesek képviselték, mint Pálfi György, korábban Mundruczó Kornél, Pohárnok Gergely, Nagy András. Szenzációnak ígérkezik az április végi záróprogram, amikor a több mint húsz éve Svédországban élő magyar származású operatőr, Borbás István lesz a vendég.

Az ő nevét Roy Andersson rendező filmjei révén ismerik a világ ínyencei, már a Dalok a második emeletrőlt is ő fotózta a svéd különc mester mellett, most pedig a Velencei Arany Oroszlánt elnyert mestermű, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmmel érkezik, amelyet nemrég mutattak be nálunk.

-A fiatal generációt sem ismerik a főiskolás korosztályok – mondja Szabó Gábor. – Igyekszem megteremteni a lehetőséget, hogy a pályakezdők a legfrissebb filmjeikkel legyenek jelent. Nemrégen például Miklauzic Bence hozta el a Parkoló című legújabb filmjét, nemsokára a Simó Sándor-osztályban együtt végzett Fazekas Csaba is vendég lesz, és bár a pályán előrébb tart, de a fiatalok közé számít Hajdu Szabolcs is, aki itt lesz a nemrég bemutatott legutóbbi filmjével, a Délibábbal. A Délibábnak valamilyen oknál fogva nem volt díszbemutatója, a Fényíró Filmklub ezért szeretné az április 22-i alkalmat egyfajta ünnepi bemutatóként szerepeltetni.

A filmklub filmes vendégei minden alkalommal megrökönyödve tapasztalják, hogy még éjjel 11-kor is ott ül egy majdnem tele terem érdeklődőkkel, és várja a válaszaikat. Be is vallják, hihetetlen, hogy ma Magyarországon magyar filmről ennyi ember érdeklődjön s legyen kész komolyan beszélgetni. Volt, aki elmondta: erre az estére visszakapta a hitét, hogy érdemes filmet csinálni.

Szabó Gábor ehhez azt a tapasztalatát fűzi hozzám, ami ma a magyar film forgalmazásának nagy problémája: a hazai bemutatók nem kapják meg a szükséges támogatást, s a reklám nélkül bemutatott műveket hamar leveszik műsorról, nézők hiányában. Majd egy idő után a forgalmazónak meg kell semmisítenie a kópiákat. Szabó Gábor erről mondja, őrületes kutatómunkát követel egy-egy film bemutatható kópiájának meglelése.

Volt, hogy egy öt éve készült filmhez csak egyetlen elérhető példány kínálkozott, japán (vagy kínai?) felirattal. Azt tapasztalta, hogy sok, viszonylag friss filmből már most nem lehet hozzájutni jogtiszta, vetíthető kópiához. A kaotikus állapot mindenképpen a magyar filmre üt vissza, a szakma közös érdeke, hogy ez megváltozzon.

Nyert a hatoson? Íme a nyerőszámok

Publikálás dátuma
2015.04.12. 18:58
Illusztráció: Thinkstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok

1 (egy)
13 (tizenhárom)
19 (tizenkilenc)
30 (harminc)
31 (harmincegy)
32 (harminckettő)

Nyeremények

6 találatos szelvény nem volt; 
az 5 találatos szelvényekre egyenként 478 370;
a 4 találatos szelvényekre 8455;
a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.