Előfizetés

Egyre nagyobb lábon élhetnek Orbán vejéék

Újabb nagy értékű állami tendert nyert el a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt.. Az újpesti Szusza Ferenc stadion 109 milliós renoválása után ugyanis Tatabánya stadionjában is Orbán Viktor vejének cége újíthatja fel a világítást - derült ki a közbeszerzési értesítőből. A jelenleg a harmadosztályban futballozó bányavárosi csapat stadionjának világítására 230 milliót költenek, a beszerzést ugyan a tatabányai önkormányzat írta ki, de a pénz a Nemzeti Stadionfejlesztési Programból érkezik.

Az Elios idén 16 közbeszerzési pályázaton indult, melyekből 13-at meg is nyert, öt esetben versenytársuk sem akadt - a beruházások összértéke meghaladja a négymilliárd forintot. Egyre jobban pörög az üzlet, hiszen a cég már áprilisban (!) túlteljesítette tavalyi eredményeit: 2014-ben ugyanis összesen 3,7 milliárdnyi állami megrendelést kaptak. 2015-ös munkáik közül a székesfehérvári Szent György Kórház fotovoltatikus rendszerére kiírt pályázat azért kiemelendő, mert pár ezer forinttal 150 millió forint alatt maradt a megbízás költségvetése, így nem kellett nyílt pályázatot hirdetni, hanem tárgyalásos eljárással választották ki az Eliost. A 444.hu szerint az idei legkisebb értékű beruházásuk pedig egy hatalmas üzlet kapuja lehet: a Pók utcai lakótelep világításának 14 millió forintos korszerűsítése ugyanis afféle tesztüzeme a LED-es közvilágításnak, hiszen a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a technológia tesztelése után középtávon százezer lámpatest cseréjét tervezi. Egyébként a Pók utcai lakosoknak nem tetszik az újítás, szerintük ugyanis az új lámpák kevésbé világítják be az utcákat és a korábbinál rosszabbak az éjjeli látási viszonyok.

Tiborczot ugyanakkor nemcsak az Elios sikerei miatt támadják: tavaly decemberben Orbán Ráhel férje és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi Phoenix kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan. A 22,8 millió forintos adóssággal terhelt vállalatért 7 milliót, a kikötői épületekért pedig további 330 millió forintot fizettek a keszthelyi önkormányzatnak, illetve a vitorláskikötőt korábban tulajdonló állami cégnek, a Balatoni Hajózási Zrt.-nek. A létesítményhez tartozó 7600 négyzetméteres területet 53,9 millióért 15 évre vették bérbe a várostól. Lapunk is megírta azonban, Keszthely önkormányzata ezután szándéknyilatkozatban kötelezte el magát arra, hogy a kikötői telkekre a kikötői épületek tulajdonosának - tehát Tiborczéknak - elővásárlási jogot biztosít. Az ügyben a PM a Zala megyei kormányhivatalhoz fordul, Szabó Tímea, a párt társelnöke ugyanis emlékeztetett: a vagyontörvény és a költségvetési törvény értelmében minden 25 millió fölötti állami- vagy önkormányzati ingatlan értékesítésénél kötelező a versenyeztetés. A kikötővásárlásakor 7 millió forintot fizettek a vevők, ugyanakkor átvállaltak egy 22,8 millió forintos adósságot, így a PM szerint a tranzakciót egyben kell értékelni.

Meghallgatná a DK Németh Zsoltot

Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), hogy a testületet vezető, fideszes Németh Zsolt ott számoljon be arról, ki az a négy vagy öt ember, akit tudomása szerint kitiltottak az Egyesült Államokból - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs. A párt elnökségi tagja emlékeztetett, a fideszes politikus korában az ATV-ben azt mondta, nem ismeri mind a hat kitiltott személy kilétét, de négyről vagy ötről tudja, hogy kicsoda.

Megírtuk: Németh nyilatkozatára a kabinet semmilyen módon nem volt hajlandó reagálni, ellenben Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagja írásbeli kérdéssel fordult az ügyben Szijjártó Péterhez, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, amennyiben ilyen pontos ismeretei vannak, információiról ne tájékoztassa saját kormányát, vagy a magyar diplomácia vezetőjét. A külgazdasági és külügyi tárca ugyanis korábban is azt állította, sőt, Németh nyilatkozatát követően is azt közölte lapunkkal, hogy a miniszter fenntartja, "fogalma sincs", kik a kitiltottak.

A kabinet továbbra is tagadja, hogy ismeri a kitiltottak névsorát. Azelőtt, hogy Vida Ildikó november 5-i, Magyar Nemzetben megjelent interjújában nyilvánosságra hozta személyes érintettségét, azt állította, egyetlen kitiltott személyazonossága sem ismert. Csakhogy akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke maga hozta nyilvánosságra, hogy már akkor tájékoztatta a kabinetet, amint kézhez vette a kitiltó határozatot. Sőt, a NAV-elnök arról is beszélt, ő maga tudja, hogy több kollégája is érintett, hiszen vezetőtársai elmondták neki. A kabinet ennek ellenére nem kért tájékoztatást az ügyben az adóhatóság elnökétől, sőt, azt sem követelte meg, hogy Vida tisztázza magát a súlyos korrupciógyanú alól, hiszen a múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium ismét közölte: továbbra sem távolítja el Vidát a fölötte munkáltatói jogokat gyakorló Varga Mihály miniszter.

Újabb diáktüntetések?

Publikálás dátuma
2015.04.20. 07:05
2012 decemberében a felsőoktatási hallgatók az Orbán-kormány tervei miatt utcára vonultak, és sikert értek el FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hallgatói és oktatói fórumot tartanak ma az ELTE lágymányosi campusán a nemzetközi szakok szakok tervezett megszüntetése miatt. Újabb diák-tiltakozáshullám veheti kezdetét, hiszen a kormány tervei alapján, s főként bizonyos szakok megszűnésével több egyetemen is a társadalomtudományi karok léte kerül veszélybe.

Ma este 18 órától hallgatói és oktatói fórumot tartanak az ELTE Társadalomtudományi Karának lágymányosi campusán. Az erről szóló felhívás a Facebookon jelent meg, ahol lapzártánkig csaknem ötezren csatlakoztak a kar megszüntetése ellen tiltakozó csoporthoz. "Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága a bolognai rendszer felülvizsgálatáról döntött. Ennek következményeként megszűnnek a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakok" - olvasható a felhívásban, mely szerint a lépés rövid távon anyagilag is ellehetetleníti a társadalomtudományi kar működését.

A fórum szervezői szerint ugyanis éppen a két, megszüntetésre kijelölt szak önköltségesei által befizetett tandíj képezi a kar bevételeinek több mint 60 százalékát, ezért tartanak attól, hogy a tervezett intézkedés az egész kar létét fenyegeti. A három másik társadalomtudományi alapképzés az alkalmazott közgazdaságtan, a szociológia és a szociális munka. A hallgatók követelik, hogy az Emmi vonja vissza az előterjesztést, tegye nyilvánossá a döntések hátterét, és biztosítsa az autonómiát a felsőoktatásban. Követelik azt is, hogy a diákok azt tanulhassanak a pénzükért, amit szeretnének. A mai rendezvényt az ELTE Nemzetközi Tanulmányok Szakos Hallgatói Érdekképviselet és a kar oktatói szervezik, hiszen utóbbiak is támogatják a fiatalok akcióját, sőt, szakmai szervezeteik révén igyekeznek más érintett egyetemekkel is összefogni.

A többi egyetem társadalomtudományi karait is veszélybe sodorja ugyanis a kormány múlt héten nyilvánosságra hozott döntése. Megírtuk: pénteken jelentette be az Emmi, hogy felülvizsgálták a felsőoktatási rendszert és több képzést is megszüntetnének, így a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakot is. A tárca állította: a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságaival együttműködve készítették el az új képzési struktúrára vonatkozó javaslatát, figyelembe véve a Diplomás Pályakövetési Rendszerből az elhelyezkedésre és a jövedelemre vonatkozó információkat, az elmúlt évek jelentkezési és felvételi arányait, a szakok közötti távolságot és a képzési szintek indokoltságát is. A Felsőoktatási Kerekasztal kedden, a kormány pedig májusban tárgyal a tervezetről.

"A korrupt Orbán-rezsim gyűlöli a tudást, fél a fiataloktól" - közölte a Párbeszéd Magyarországért (PM). Erőss Gábor elnökségi tag szerint ugyanis a bejelentett tervek azt jelentik: a kormány szerint "nincs szükség Európát és a világot ismerő fiatalokra, csak Putyin-vazallusokra; nincs szükség a szegényellenes kormánynak tükröt tartó társadalomkutatókra, csak bólogató jánosokra". A PM harcolni fog az egyetemrombolás ellen - közölte, hozzátéve: ezredszer is elismétlik, hogy hazudik a kormány a felsőoktatásról. "Hazudik, mert a munkaerőpiacon minden diploma érték, a főiskolát, egyetemet végzettekre nagy a kereslet, magasabb a bérük, és így több adót is fizetnek. Ez ugyanúgy érvényes a társadalom- és bölcsészettudományokra, mint a műszaki képzésekre" - emlékeztetett. Erőss szerint a felsőoktatás leépítésének tervét csak ostobaság vagy gonoszság szülheti. Épp ezért a PM szolidaritását fejezte ki a tiltakozó középiskolásokkal, egyetemistákkal, oktatókkal. "Ahogyan egyszer már meghátrálásra kényszerült a Fidesz a hallgatókkal szemben, ugyanúgy állítsuk meg most is, közösen" - fogalmazott.