Mozogni? Diétázni? - Meglepő hír a fogyni vágyóknak

Publikálás dátuma
2015.04.23. 21:10
Illusztráció/Thinkstock
 Aki fogyni akar, annak bizony a helyes étrend fontosabb a testmozgásnál - írta három tudós a British Journal of Sports Medicine című szaklap aktuális számában.  Tanulmányuk a mozgásszegény életmód és az elhízás összefüggésének "tévhitét" kívánta eloszlatni. "Helytelen étrendet nem lehet lefutni" - idézte a The Daily Mail Aseem Malhotra kardiológus szavait.

 A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú eszköze a súlyos krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a demencia megelőzésének. A kutató szerint a cukor és a szénhidrátok túlzott fogyasztásának számlájára írható az elhízás: "a kalóriadús étrendek több egészségügyi problémát okoznak, mint a mozgásszegény életmód, az alkohol és a dohányzás együttvéve". Manny Noakes, az ausztrál kormány tudományos intézetének (CSIRO) kutatási igazgatója szerint azonban ugyanilyen tévhit az is, ha a cukrot és a szénhidrátokat tartják az elhízás egyedüli okozójának.

"Az ausztrálok több mint 30 százaléknyi energiatöbblete a kényeztető ételekből származik, amelyek közül soknak lehet magas a cukor- és szénhidráttartalma, ám sok az olyan is, amelyben rengeteg a zsír és a só" - magyarázta.  Hozzátette: az egészséget és a jó közérzetet nem lehet úgy elérni, hogy egyetlen tápanyag elhagyására koncentrálunk, és a testmozgás sok előnnyel jár, ám ez inkább a fogyással elért testsúly megtartásában segít, nem a súlyvesztésben.

Szerző
Frissítve: 2015.04.23. 21:20

Ne az erkélyen bohóckodjon, inkább dolgozzon! - Reagált a Fidesz

Nem az erkélyeken kellene bohóckodni, hanem a Parlamentben dolgozni - így reagált a Fidesz arra, hogy a Párbeszéd Magyarországért négy aktivistája ma felmászott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Akadémia utcai épületének erkélyére, hogy molinóval tiltakozzon a szociális rendszer átalakítása ellen.

A Fidesz dorgáló közleményében az ellenzék dolgát is kijelölve, azt is hozzáteszi: ha a "Bajnai-párt" valóban tenni akarna a magyar családok könnyebb megélhetéséért, akkor támogatná a családi adórendszer kibővítését, a bankok elszámoltatását, a rezsicsökkentést, az szja további csökkentését.

A PM akciójáról a Népszava munkatársa videót is készített, itt megnézheti. 

Szerző

Balog "menekülésre" biztat

Publikálás dátuma
2015.04.23. 20:54
Balog Zoltán a könyvfesztiválon. MTI Fotó: Kovács Tamás
"Először is a Népszava állandóan orbitális hazugságokat terjeszt rólam, úgyhogy ezt tekintse egy egészen különleges privilégiumnak, hogy szóba állok egyáltalán önökkel, mert nagyon súlyos, amit művel az újság" - dorongolta le Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kollégánkat, miután többszöri írásbeli és telefonos egyeztetés után, egyetlen kérdésünkre hajlandó volt válaszolni.

A tárcavezetőt - akinek minisztériuma az egészségügyért, az oktatásért, a szociális- és családpolitikáért, a kultúráért, valamint a sportügyekért is felelős - évek óta először a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon sikerült szóra bírnia a Népszavának. E sokat mondó bevezető után Balog válaszolt is a Raoul Wallenberg Középiskola épületét érintő kérdésünkre, majd miután újságírónk megköszönte, hogy e "különleges privilégiumban" részesítette, a miniszter búcsúzóul még közölte vele: "Ne vegye személyesnek, meneküljön onnan."

Hogy Balog miféle orbitális hazugságokra és súlyos vétségekre gondolt, arról lapunknak nincs tudomása, hiszen a tárcához tartozó területek szakpolitikai teljesítményén túl lényegében azóta nem írtunk a miniszterről, hogy botrányos körülmények között 2013-ban végül "visszakérte" a Táncsics-díjat a rasszista nézeteiről ismert Szaniszló Ferenctől. A sértődés tehát vélhetően abból fakad, hogy Németh Péter, a Népszava főszerkesztője beperelte Balogot, amiért az emberi erőforrás miniszter sértő kijelentést tett rá és több más újságíróra, akik Szaniszló kitüntetése elleni tiltakozásul visszaadták Táncsics-díjukat.

Szerző