Előfizetés

Dupla bemutatót tart a Katona József Színház - Fotó

Publikálás dátuma
2015.04.24. 20:28
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Dupla bemutatót tart a Katona József Színház a hétvégén: szombaton és vasárnap láthatja a közönség Schilling Árpád rendezésében kétestés produkcióként a Faust I-II. premierjét.

A Johann Wolfgang von Goethe művéből készülő előadásban Faustot Máté Gábor, Mephistophelest Kulka János, Margarétát pedig Mészáros Blanka, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója alakítja - olvasható a színház honlapján.
Mint írják, különlegesség, hogy a drámairodalom egyik legnagyobb ívű művének két része valóban két részben látható, azaz izgalmas színházi vállalkozásként kétestés produkció készült.

Schilling Árpád korábban több alkalommal is rendezett a Katona József Színházban: 1998-ban az Alulról az Ibolyát, 1999-ben a Közellenség, 2000-ben a Bernarda Alba háza, 2006-ban pedig a Krétakörrel közösen létrehozott Előtte, utána című előadást állította színpadra. Kilenc év után most a kétestés Fausttal tért vissza a Katonába. A rendező szerint az előadás a nézők kalandvágyára épít. "Kihívás ezt a művet a maga hosszúságában és komplexitásában megfogni. A Katona és Goethe konstellációjától elvárható, hogy csak egy bizonyos szintig szolgáljuk ki a közönségigényt és elvárjunk némi szellemi munkát a nézőktől. Nagy kérdés, hogy hol találkozik a mi művészeti elvárásunk és a néző teherbírása" - idézi Schilling Árpádot a színház honlapja.

Az előadás ismertetője szerint a Faust első része egy középkorú tanárember szellemi megfáradásáról, kiábrándulásáról szól. A magányos férfi belefárad az univerzális tudás megszerzéséért folytatott küzdelembe, és inkább megrontja a fiatalkorú Margarétát, akibe a maga módján azért beleszeret. A mű második része egy öregedő értelmiségi zavaros álomvilágába kalauzol minket, amelyben az antik kultúra összes nimfája és kentaurja megfordul. "Vidám, hedonista körtánc kavarog, majd feltűnik szép Heléna, Faust múzsája, akivel összeköltöznek, gyereket nemzenek, a gyerek később meghal, és ők szétválnak. Végül Faust is meghal, nem marad utána más csak néhány szellemes idézet." Mint írják, a Faust I. és a Faust II. külön-külön is teljes értékű előadás, azonban a gazdagabb élmény és a mélyebb megértés érdekében javasolják, hogy a két részt egymás után, sorrendben tekintsék meg a nézők. Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A fordítást Márton László készítette, az előadásban a főszereplők mellett Monori Lili, Keresztes Tamás, Székely B. Miklós, Dér Zsolt, Nagy Ervin, Tasnádi Bence, Dankó István, Haumann Péter, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Bán János és Tóth Anita játszik. A díszlet és a jelmez Ágh Márton munkája, a zeneszerző Dargay Marcell. Az idei évad Faust-előadásaira a jegyek már elfogytak, őszre július elejétől lehet jegyet vásárolni.

Ma este búcsúznak Pap Verától

Publikálás dátuma
2015.04.24. 19:54
Fotó: Népszava
Péntek este 22 órakor búcsúznak a Vígszínházban Pap Vera Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésztől a társulat tagjai, a színésznő pályatársai, barátai és tisztelői.

A Vígszínház vezető színésznője 59 évesen, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után hunyt el április 9-én.
"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian – nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma" - olvasható a Vígszínház honlapján.

A Vígszínházban közösen búcsúzhatnak a művésztől a közönség és a társulat tagjai. Barátok, kollégák segítségével idézik fel Pap Vera páratlan személyiségét, színházi és filmes szerepeit. "Emlékezzünk együtt arra a művészre, arra az emberre, aki olyan sok örömet szerzett nekünk, és aki egész életével bizonyította, hogy nincs szebb, mint a másik embernek adás képessége" - írják a színház honlapján. A búcsúztatóra is itt, a vigszinhaz.hu-n regisztrálhatnak Pap Vera tisztelői.

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül volt a társulat hűséges tagja. Nevéhez olyan legendás alakítások fűződnek, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, a Cserepes Margit házassága című Fejes Endre-darab címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében büszke volt. Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.

Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című alkotásokban is.
Pap Vera munkájáért 1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, emellett háromszor jutalmazták Ajtay Andor-díjjal (1988, 1998, 2004), 1990-ben a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1991-ben az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját vehette át, ugyancsak ezzel a díjjal ismerték el 2011-ben a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozón. 2001-ben érdemes művész lett, 2009-ben kiváló művész címet kapott. 2008-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal, 2009-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel ismerték el kiváló munkáját.

A színésznő 2013-ban Kossuth-díjat kapott "a nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért".
Pap Vera betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott, február 8-án lépett utoljára színpadra. A színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vígszínház is saját halottjának tekinti.

Kuku és barátai - Mesekönyv a segítőkutyákról

Publikálás dátuma
2015.04.24. 18:02
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Különleges mesekönyv, különleges szerzőtől. A Kuku és barátai - Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyvet egy gyógypedagógus-szociológus , Loványi Eszter írta. Ha valaki, ő tudja milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki valamiben eltér az egészséges társaitól. A szerző ugyanis születése óta hallássérült. 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok például a gazda nevének szólítása és zajok, mint az ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó, jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva. A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus. 

A könyv bemutatóján a címadó Kuku, a golden retriever is megjelent néhány társával együtt.

A mesekönyv egyik fő célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel - Kuku szemszögéből. A 44 oldalas, gazdagon illusztrált vidám ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről.

A könyv valódi szereplők, segítőkutyák történetén alapul és a kutya-gazda párosok rendszeresen tartanak társadalmi szemléletformáló programokat a "mesefigurákkal" történő személyes találkozók még hitelesebbé teszik a gyermekek számára a mesét.

A mesekönyv egyelőre 2 000 példányban jelent meg és a támogatók, mások mellett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a sok vihart látott Ökotárs Alapítvány és az Autonómia Alapítvány segítségével óvodák, iskolák kaphatnak a színes könyvekből. Ha sikert arat, és lesz vállalkozó kedvű kiadó, akkor a másság elfogadását kis gyermekkortól segítő mesekönyv a könyvesboltokban is hozzáférhetővé válik.