Előfizetés

Így néz ki most Katmandu - Videó

Publikálás dátuma
2015.04.28. 14:09
FOTÓ: Getty Images, Omar havana
Friss drónvideó látott napvilágot a nepáli földrengés után két nappal. A robotrepülő a főváros, Katmandu fölött filmezett, és nagy kiterjedésű pusztítást - repedt utakat, összedőlt házakat, leomlott sztúpákat - rögzített. A jelenlegi adatok szerint a földrengésben több mint négyezer ember vesztette életét, de a szám jelentősen emelkedhet, ahogy a mentőcsapatok fokozatosan átkutatják a romokat.

A drón által készített videót a Huffington Post tette közzé.

Forrás: hvg.hu.

Porosenko: bármikor kirobbanhat a háború

Publikálás dátuma
2015.04.28. 13:24
Petro Porosenko FOTÓ: Getty Images, Adam Berry
 A háború veszélye nem múlt el, bármely pillanatban kirobbanhat - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök kedden Kijevben egy Ukrajna támogatására rendezett nemzetközi konferencián, anélkül, hogy pontosította volna, milyen - ukrán-orosz vagy egy szélesebb európai - háborúra gondol. Közben ismét egyre éleződik a fegyveres konfliktus Kelet-Ukrajnában.

A rendezvényre meghívott mintegy 270 külföldi vendég előtt mondott beszédében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán vezetés a partnerországok segítségével igyekszik mindent megtenni a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térség helyzetének békés rendezése érdekében.

Joe Biden amerikai alelnök videoüzenetben szólt a konferencia résztvevőihez. Hangsúlyozta, hogy fenntartják az Oroszország elleni szankciókat mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásait, és nem adja vissza Ukrajnának eredeti határait. "Oroszország ukrán területet tart megszállás alatt, harckocsikat, rakétákat szállít a Donyec-medencébe. Át akarja rendezni Európa határait, lerombolni Ukrajna biztonságát, és megakadályozni Önöket azon törekvésükben, hogy békében éljenek Európában" - hangoztatta az alelnök.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy aki Ukrajnát támogatja, az az Európai Unió és a világ stabilitását támogatja. Kijelentette, hogy a világ most soha nem látott kihívások előtt áll. "Az egyetlen út, ha egységesek maradunk és nagyon erős közös választ adunk ezekre a kihívásokra, amelyek valamennyiünket érintenek" - fogalmazott a kormányfő.
A kijevi hadműveleti parancsnokság közben keddi sajtóközleményében arról írt, hogy éleződik a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. A sajtószolgálat beszámolója szerint előző éjjel 22-szer lőtték az oroszbarát szakadárok az ukrán állásokat a frontvonal mentén, nehézfegyvereket, köztük rakéta-sorozatvetőket is bevetve. Nemcsak katonai állásokat, de civil célpontokat is ért csapás.

A Donyeck közelében lévő Avgyijivka településnél a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőket vetettel be. Az ilyen típusú fegyvereket a februárban megkötött minszki megállapodás szerint már ki kellett volna vonniuk a frontvonal mellől. Donyecktől délre Volnovaha térségében ért nehéztüzérségi találat egy települést. A közlemény szerint 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Donyeck mellett Piszki települést, valamint Luhanszktól északra Scsaszta környékét. Veszteségekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Szükségállapot Baltimore-ban

Szükségállapotot hirdettek Baltimore-ban azt követően, hogy zavargások törtek ki a városban és számos rendőr is megsebesült. Larry Hogan, Maryland állam kormányzója egy hetes éjszakai kijárási tilalmat jelentett be, s a városba rendelte a Nemzeti Gárda egységeit. Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore polgármestere kérte az állami hatóságok segítségét.

A tüntetések néhány órával azután kezdődtek, hogy eltemették Freddie Grayt, a 25 éves fekete férfit, aki végzetes gerincsérülést szenvedett és életét veszítette a rendőri őrizetben. Ugyanúgy elszabadultak az indulatok a túlzott rendőri erőszak miatt, mint tavaly augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban. Az afrikai-amerikai tüntetők köveket dobáltak, rendőrautókat borogattak fel, fosztogattak, üzleteket gyújtottak fel. Több rendőr megsérült.
Anthony Batts rendőrfőnök sajtóértekezletén azt közölte, hogy bandákba szerveződött fiatalok vették célba a rendőröket. Felhívta a szülőket, hogy tartsák otthon gyerekeiket, mert a lázadások az egész közösséget tönkretehetik. „Láttam olyan városokat, amelyek 50 évvel később sem tértek magukhoz” – figyelmeztetett.