Előfizetés

Semmi gond: jön Orbán, és elhárul a katasztrófa

Publikálás dátuma
2015.04.29. 16:25
Folyamatosan szivárog a méreg a talajba FOTÓ: NÉPSZAVA
"Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni" - ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezés kapcsán. Előzőleg Budapest főpolgármestere  - akinek az ellenzéki pártok és civil szervezetek felrótták az ügyben tanúsított "némaságát" - most közölte: a kormányhoz fordul az ügyben. A Földművelésügyi Minisztérium pedig tudatta: azt  Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé.

Orbán Viktor miniszterelnököt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.  Ekkor hangzott el a fent idézett ígéret,  a távirati iroda tudósításából, illetve a kormányfő szavaiból az azonban nem derül ki, hogy Orbán Viktor milyen "jó hír" érkeztéhez köti az Illatos úti szemlét.  

Ahogy a napokban megírtuk, a Földművelésügyi Minisztérium a környezetügyért is felelős államtitkára az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottságának meghallgatásán azt állította, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél. V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint ezt a kijelentést az illetékes katasztrófavédelmi szervezet vezetője tette a múlt héten Budapesten, a ferencvárosi polgármesteri hivatalban, a témáról tartott megbeszélésen. Ez a nyilatkozat szerinte azért fontos, mert nemcsak a veszélyre kell figyelmeztetni, hanem meg kell akadályozni egy esetleges pánikhelyzet kialakulását is. Az országgyűlés szakbizottsági meghallgatásán az államtitkár elmondta azt is: minden uniós és belföldi jogszabály azt mondja ki, hogy a szennyezésért a károkozó viseli a felelősséget. A a Budapesti Vegyiműveket 1993-ban privatizálták, kétezertől a cég tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll. A vállalathoz több telephely is tartozik Budapesten és a fővároson kívül is, de jellemző, hogy valamennyi környezeti kárral terhelt. A BVM főbb termékei között szerepelt a klór, a kénsav, a hypo, de enyvek, műtrágyák és különféle ásványi sók, valamint növényvédőszerek is.

A főpolgármester végre megszólalt

Azonban ugyanazzal a lendülettel hárított is. Tarlós István ma a Fővárosi Közgyűlés ülésén napirend előtt jelentette be: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen. A főpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincs.

1,2 milliárd forint kellene

A Földművelésügyi Minisztérium tudatta: azt  Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé. A szaktárca arra is készül, hogy az unió jelenlegi költségvetési időszakában a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében fordít pénzt a kárfelszámolásra. Ehhez azonban - a tárca közlése szerint - állami felelősségi körbe kell kerülnie az ügynek, mert magánterületen ilyen állami beavatkozásra nincs mód.

Törődik itt valaki a lakosokkal és a jövő nemzedékkel?

Lakossági fórumot szervezett az Illatos úti, volt Budapesti Vegyiművek területén kialakult környezeti katasztrófahelyzetről kedden este a Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez nevű civil társaság. A 9. kerületi Lobogó utcai Általános Iskola egyik termében - stílusosan a kémiában - úgy ötvenen, főként idősek zsúfolódtak össze- írta az Origo. Meghívott vendégek voltak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője, Magyar Balázs geofizikus, környezettechnológiai szakértő és Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője is. Baranyi Krisztina március elején adott be kérdést a polgármesternek, de nem kapott kielégítő választ. Független vegyianyag szakértőt keresett, ezért fordult a Greenpeace-hez. Az illetékes minisztert és Németh Zsolt államtitkárt is meghívták a rendezvényre, ők nem jöttek el, viszont néhány önkormányzati képviselő megjelent. Egy idős házaspár férfi tagja azt mondja: el vannak keseredve, ezért vannak itt. A környezettechnológiai szakember közölte: nem tudja megnyugtatni a lakosokat, miután a területen már az 1910-es években is nagyon durva szerekkel dolgoztak. Rengeteg a benzol és a klórbenzol, amelyek erősen rákkeltőek. A mérgek nehezebbek a víznél, a talaj mélyébe hatolnak.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által "okozott súlyos kockázatok miatt" korábban a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást. A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.

Interneten árult tortára csapott le a hatóság

Publikálás dátuma
2015.04.29. 16:11
Illusztráció/Thinkstock
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei próbavásárláson a határérték feletti szintetikus színezéket találtak interneten árult tortákban, a hatóság azonnal megtiltotta a sütemény értékesítését.

A tájékoztatás szerint a szakirányú végzettség nélküli "cukrász" színes formatortát árult az interneten, a termékeket jogsértően, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette. A tortákban a laborvizsgálatok a határérték feletti mennyiségben mutattak ki úgynevezett azorubin színezéket (E122), amely az élelmiszereket pirosra festő szintetikus színezék. Ez az érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatása is lehet.

Április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat".

A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak, valamint interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át, és az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak.

Ha hibát tapasztalnak, akkor hívják a Nébih zöld számát, a 06 80/263-244 telefonszámon.

Vasárnapi boltzár - Nőtt a kicsik forgalma

Új munkahelyeket teremt a kereskedelemben elrendelt kötelező vasárnapi pihenőnap, a kisboltok számára kedvező fordulatot hozott a rendelkezés - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.

Nőtt a kis üzletek forgalma vasárnaponként, a nyitva tartást szabályozó törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozók nyereségük erősödéséről számoltak be az elmúlt időszakban – jelezte a Napi Gazdaságnak a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének elnöke. Pichler József a lapnak elmondta: miközben a kötelező vasárnapi pihenőnap miatt a nagyobb áruházak látogatottsága szombatonként a többszörösére nőtt, a korlátozás nyertesei vasárnaponként a kisebb, jellemzően családi vállalkozásban működtetett üzletek tulajdonosai, valamint a vásározók.

A pékáruszakboltok esetében a tapasztalatok szerint munkahelyteremtő hatása van a rendelkezésnek. A pékségek ugyanis vasárnap délig alkalmazottal is működhetnek. A környékbeliek friss árura megnövekedett igénye plusz munkaerő felvételét teheti szükségessé – mondta a lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György megerősítette: konkrét százalékos becsléssel még nem rendelkeznek, de mostanra igazolódni látszik, hogy a legkisebb vállalkozások forgalmán lendített a nagy láncok vasárnapi szünnapja.