Előfizetés

A MOB megvonta a kajakosok támogatását

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége tegnap azonnali hatállyal felfüggesztette a drogteszten fennakadt két kajakos élsportoló, Csipes Tamara és Dombvári Bence mindennemű anyagi támogatását.

„A Magyar Olimpiai Bizottság határozottan elutasítja és elítéli a társadalomra bizonyítottan rendkívül veszélyes kábítószer és tiltott teljesítményfokozó szerek, módszerek előállítását, terjesztését és használatát. A zéró tolerancia elvének megfelelően a Magyar Olimpiai Bizottság a dopping- vagy kábítószerellenes szabályokat megsértő sportolók és sportszakemberek, így Csipes Tamara és Dombvári Bence mindennemű anyagi támogatását azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggeszti.

A Magyar Olimpiai Bizottság 2010 óta minden, világversenyre utazó csapatának összes sportolóját drogteszten is ellenőrizteti. A Magyar Olimpiai Bizottság a jelen helyzetben szorosan együttműködik az érintett sportág szakszövetségével és minden további esetleges intézkedésével megvárja az MKKSZ Fegyelmi bizottságának döntését” – áll a MOB határozatában.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára azt szeretné, ha a közvélemény nem a pozitív drogtesztet produkáló Csipes Tamara és Dombvári Bence sportolóhoz méltatlan viselkedése alapján ítélné meg a magyar kajakosokat és kenusokat. „Szégyent hoztak a családra” – mondta a sportvezető az M1 aktuális hírcsatornának adott hétfő esti interjúban, melyben egyúttal kiemelte, a többi versenyző sportemberhez méltóan, keményen készül az elkövetkező időszak világversenyire és a jövő évi, riói olimpiára is.

Schmidt Gábor azt mondta, elképzelhető, hogy Csipes és Dombvári szigorú szankcióban részesül majd az MKKSZ fegyelmi bizottságának jövő hétfői tárgyalásán, de hogy milyen büntetés vár a két kajakosra, az a bizottság hatáskörébe tartozik. Az MKKSZ hétfői közleményében jelezte, hogy fegyelmi eljárást indít a két versenyzővel szemben, miután a szövetséget a Magyar Antidopping Csoport (MACS) hivatalosan tájékoztatta arról, hogy az érintett sportolók szervezetében kokain nyomaira bukkantak. A két sportoló ügyvédjük tanácsára egyelőre nem nyilatkozik.

Pacman, mint pechman

Publikálás dátuma
2015.05.06. 07:53
Pacquiao: itt a vége? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az elmúlt napok  valószínűleg nem fognak Manny Pacquiao életrajzának aranyoldalaira bekerülni. A filippínó klasszis ugyanis bántóan sima vereséget szenvedett Floyd Mayweathertől szombaton, Las Vegasban, ám még ennél is nagyobb probléma, hogy a Fülöp-szigeteki bunyós vállát meg kell műteni. Ez pedig azt jelenti, minimum 9, de inkább 12 hónap kihagyás vár rá, ami Pacquiao mostani teljesítményét látva akár a pályafutása végét is jelenti.

Talán ennek tükrében jobban megérthetjük, miért is bokszolt olyan harmatgyengén korábbi önmagához képest. Azért fél kézzel nemhogy Mayweather, de nála jóval gyengébb ellenfél sem verhető.

Az már más kérdés, hogy a sérülését bejelentő Pacman miért nem szedhetett fájdalomcsillapítót, főleg annak tükrében, hogy az utólagos vizsgálatok egyértelműen bebizonyította, hogy vállában elszakadt az úgynevezett rotátorköpeny. Az meg aztán végképp a furcsaságok kategóriájába tartozik, hogy az illetékes Nevadai Sportbizottság szerint – mely nem engedélyezte neki a fájdalomcsillapítót – meg akarja büntetni azért, hogy szerintük nem jelezte gondját a mérlegelés előtt.

Nos, valami itt nem stimmel, mert ha Pacquiao stábja nem jelezte a sérülés tényét, vajon a fent nevezett sportbizottságnak miért kellett megtagadnia a fájdalomcsillapítók szedését. A filippínó számára mindössze a nagy meccs gazdasági oldala hozhatott némi vigaszt, hiszen valamennyi bevételt figyelembe véve olyan 100-120 millió dollárt zsebelhetett be a szombati teljesítményéért.

Azért órabérnek ez sem rossz, vélhetően a magyar egészségügyi dolgozók és a magyar pedagógusok összességében is cserélnének vele…

Balhé helyett tárgyalást!

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.05.06. 07:05
Tanácstalanok az egészségügyiek, nem tudja senki, mi lesz FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az egészségügyi szervezetek üdvözlik, hogy Zombor Gábor államtitkár egyeztetést kezdett velük az ágazat jövőjéről, de május 12-én megtartják a fővárosba tervezett demonstrációkat, hogy nyomatékosítsák követeléseiket. A kormány várhatóan ma tárgyal a tiltakozó akciókról és a szociális ágazat béremeléséről. Közben a szociális sztrájkbizottság bírósághoz akar fordulni, mert nem sikerült megállapodniuk az elégséges szolgáltatásokról a szaktárcával.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) nagyüzem volt tegnap. Az egészségügyi államtitkár ágazati egyeztető fórumra hívta a terület szakmai és érdekvédelmi szervezeteit, tanácskozott az Országos Fogyatékosügyi Tanács, és délután a szociális ágazati sztrájkbizottság is próbált megegyezésre jutni a még elégséges szolgáltatásokról. Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag valamennyi egészségügyi szakmai és érdek-képviseleti szervezet megfogalmazta, hogy a végéhez ért az ágazatban dolgozók türelme, azonnali bérrendezést és szerkezeti változtatásokat követelnek, mert már a betegellátásban is érződik a szakember- és eszközhiány. Zombor Gábor érdekegyeztető fóruma tehát most elsősorban a hibalista véglegesítéséhez és persze a kedélyek csillapításához kellett – legalábbis így látják a Népszavának nyilatkozó résztvevők.

Az államtitkárság közleményben tájékoztatott, hogy a megbeszélésen jelen volt a Magyar Védőnők Egyesülete, az Autonóm Területi Szakszervezet, az MSZ-EDDSZ, az Orvosi Egyetemek Szakszervezeti Szövetsége, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Szakdolgozói Kamara, az Országos Alapellátási Szövetség, a Magyar Kórházszövetség, a FAKOOSZ, és a Független Egészségügyi Szakszervezet. Az egészségügyi államtitkár a találkozón bejelentette, hogy a mai kormányülésre az ágazat követeléseinek részletes összefoglalójával érkezik, de ígérni egyelőre mindössze ennyit tudott. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arra emlékeztetett, hogy a pártoktól való távolságtartást hangsúlyozó hozzászólók a betegbiztonság helyreállítását tartották a legfontosabbnak, amihez meg kell oldani a szakma finanszírozási gondjait, ezen belül is elsősorban méltó béreket kell adni az orvosoknak és ápolóknak.

A szakszervezetek a várhatóan május 11-én folytatódó egyeztetésre készülnek a részletes elvárásokkal, amelyek között első helyen szerepel a túlórapénzek kifizetésének egyértelmű szabályozása, a pótlékok beépítése az alapbérbe. Kiss László most csak megemlítette, jövő hétfőn már részletesen is leteszi az asztalra azt a javaslatukat, hogy a személyi jövedelemadó tervezett egy százalékos csökkentésének összegét inkább egészségügyi bérrendezésre kellene fordítani. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara korábban ötvenezer forintos azonnali alapilletmény-emelést kért az államtitkártól. Az egyeztetésen a tárca közleménye szerint a résztvevő szervezetek megerősítették az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az intézmények valóban kifizetik a dolgozóiknak az elrendelt túlóráért és túlmunkáért járó összegeket, ám hozzátették, ezek elszámolási ideje nem egységes, ezen az eljáráson változtatni kell.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke, Selmeczi Kamill értékelése szerint minden résztvevő a bérek rendezését nevezte az ágazat legfontosabb feladatának. Saját területén ez azt jelenti, hogy növelni kell a háziorvosi praxisok bevételeit, hogy meg lehessen emelni az orvosi és ápolói béreket. A szervezet elnöke úgy látja, a magyar gazdaság növekvő pályára állt, elő lehet tehát teremteni a jóléti ellátások javításának fedezetét. Ahhoz, hogy erről a politikai döntés megszülethessen, az ágazatban dolgozóknak minden információval segíteniük kell a döntéshozókat – érvelt Selmeczi Kamill, aki abban is reménykedik, hogy az alapellátást újraszabályozó törvény tervezetét is megtárgyalja mai ülésén a kormány.

A napi.hu értesülései szerint ezen a kormányülésen döntés születhet a szociális ágazatban dolgozók béremeléséről, ami az ígéret szerint júliustól kilencvenezer ember fizetését javíthatja. A kérdés két hete már eljutott a miniszterek elé, de akkor néhány kiegészítést kérve visszadobták a javaslatot. A lapnak Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: teljes a kormányzati egyetértés, hogy szükség van a béremelésre.

Kevésbé optimistán nyilatkozott a Népszavának Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője a kormányzattal való tegnapi tárgyalás után, mert eddig sajnos még nem vehették kézbe az írásos bérrendezési javaslatot, csak szóban kaptak tájékoztatást, hogy új szociális bértáblát vezet be a kormány. Nem tartja teljesen megnyugtatónak a bérrendezésre éves szinten betervezett 15 milliárdos többlet összeget sem, úgy számolnak, hogy annak csak töredéke lenne idén kifizetve, de azt a kijelentést végképp nem, hogy kiegészítést kapna az, aki rosszabbul járna az új besorolásokkal.  Változatlanul nincs szó klasszikus érdekegyeztetésről, csak egyfajta kormányzati tájékoztatásról – mondta lapunknak a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a mostani egyeztetést is sikertelennek tartják emiatt. A bérrendezésre, a szociális ágazati érdekegyeztetés újraindítására és a munkaközi szünetnek a munkaidőbe történő beépítésére vonatkozó követeléseikre egyelőre csak formai válaszokat kapnak, tehát változatlanul fenntartják a sztrájkkészültséget. Mivel pedig elfogadhatatlannak tartják a tárca értelmezését, hogy elégséges szolgáltatás az, ha az adminisztratív jellegű feladatokon kívül minden szakmai munkát el kell látni sztrájk idején, a kérdés eldöntését majd a bíróságra bízzák. Szűcs Viktória a mai kormányülés döntéseitől teszi függővé a sztrájkbizottságuk további lépéseit. 

Legalább nincs visszalépés
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács tegnapi ülésén biztató terveket vázolt Czibere Károly – nyilatkozta lapunknak Hegedüs Lajos, a tanács társelnöke. A szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy idén a második félévben is megvan a pénz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, a jövő évi költségvetésbe pedig sikerült visszaállítani erre a célra az idén elvont ötmilliárd forintos támogatást. A civil szervezetek által kiemelten fontosnak tartott támogató szolgálatok pedig az ideinél több pénzhez jutnak, így a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint több helyen újra tudják indítani a szolgáltatást és lesz lehetőség a régi szállító járművek cseréjére is. Nincs komoly előrelépés, de legalább nem lesz több elvonás sem - értékelte a helyzetet a társelnök.