Balhé helyett tárgyalást!

Publikálás dátuma
2015.05.06. 07:05
Tanácstalanok az egészségügyiek, nem tudja senki, mi lesz FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az egészségügyi szervezetek üdvözlik, hogy Zombor Gábor államtitkár egyeztetést kezdett velük az ágazat jövőjéről, de május 12-én megtartják a fővárosba tervezett demonstrációkat, hogy nyomatékosítsák követeléseiket. A kormány várhatóan ma tárgyal a tiltakozó akciókról és a szociális ágazat béremeléséről. Közben a szociális sztrájkbizottság bírósághoz akar fordulni, mert nem sikerült megállapodniuk az elégséges szolgáltatásokról a szaktárcával.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) nagyüzem volt tegnap. Az egészségügyi államtitkár ágazati egyeztető fórumra hívta a terület szakmai és érdekvédelmi szervezeteit, tanácskozott az Országos Fogyatékosügyi Tanács, és délután a szociális ágazati sztrájkbizottság is próbált megegyezésre jutni a még elégséges szolgáltatásokról. Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag valamennyi egészségügyi szakmai és érdek-képviseleti szervezet megfogalmazta, hogy a végéhez ért az ágazatban dolgozók türelme, azonnali bérrendezést és szerkezeti változtatásokat követelnek, mert már a betegellátásban is érződik a szakember- és eszközhiány. Zombor Gábor érdekegyeztető fóruma tehát most elsősorban a hibalista véglegesítéséhez és persze a kedélyek csillapításához kellett – legalábbis így látják a Népszavának nyilatkozó résztvevők.

Az államtitkárság közleményben tájékoztatott, hogy a megbeszélésen jelen volt a Magyar Védőnők Egyesülete, az Autonóm Területi Szakszervezet, az MSZ-EDDSZ, az Orvosi Egyetemek Szakszervezeti Szövetsége, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Szakdolgozói Kamara, az Országos Alapellátási Szövetség, a Magyar Kórházszövetség, a FAKOOSZ, és a Független Egészségügyi Szakszervezet. Az egészségügyi államtitkár a találkozón bejelentette, hogy a mai kormányülésre az ágazat követeléseinek részletes összefoglalójával érkezik, de ígérni egyelőre mindössze ennyit tudott. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arra emlékeztetett, hogy a pártoktól való távolságtartást hangsúlyozó hozzászólók a betegbiztonság helyreállítását tartották a legfontosabbnak, amihez meg kell oldani a szakma finanszírozási gondjait, ezen belül is elsősorban méltó béreket kell adni az orvosoknak és ápolóknak.

A szakszervezetek a várhatóan május 11-én folytatódó egyeztetésre készülnek a részletes elvárásokkal, amelyek között első helyen szerepel a túlórapénzek kifizetésének egyértelmű szabályozása, a pótlékok beépítése az alapbérbe. Kiss László most csak megemlítette, jövő hétfőn már részletesen is leteszi az asztalra azt a javaslatukat, hogy a személyi jövedelemadó tervezett egy százalékos csökkentésének összegét inkább egészségügyi bérrendezésre kellene fordítani. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara korábban ötvenezer forintos azonnali alapilletmény-emelést kért az államtitkártól. Az egyeztetésen a tárca közleménye szerint a résztvevő szervezetek megerősítették az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az intézmények valóban kifizetik a dolgozóiknak az elrendelt túlóráért és túlmunkáért járó összegeket, ám hozzátették, ezek elszámolási ideje nem egységes, ezen az eljáráson változtatni kell.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke, Selmeczi Kamill értékelése szerint minden résztvevő a bérek rendezését nevezte az ágazat legfontosabb feladatának. Saját területén ez azt jelenti, hogy növelni kell a háziorvosi praxisok bevételeit, hogy meg lehessen emelni az orvosi és ápolói béreket. A szervezet elnöke úgy látja, a magyar gazdaság növekvő pályára állt, elő lehet tehát teremteni a jóléti ellátások javításának fedezetét. Ahhoz, hogy erről a politikai döntés megszülethessen, az ágazatban dolgozóknak minden információval segíteniük kell a döntéshozókat – érvelt Selmeczi Kamill, aki abban is reménykedik, hogy az alapellátást újraszabályozó törvény tervezetét is megtárgyalja mai ülésén a kormány.

A napi.hu értesülései szerint ezen a kormányülésen döntés születhet a szociális ágazatban dolgozók béremeléséről, ami az ígéret szerint júliustól kilencvenezer ember fizetését javíthatja. A kérdés két hete már eljutott a miniszterek elé, de akkor néhány kiegészítést kérve visszadobták a javaslatot. A lapnak Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: teljes a kormányzati egyetértés, hogy szükség van a béremelésre.

Kevésbé optimistán nyilatkozott a Népszavának Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője a kormányzattal való tegnapi tárgyalás után, mert eddig sajnos még nem vehették kézbe az írásos bérrendezési javaslatot, csak szóban kaptak tájékoztatást, hogy új szociális bértáblát vezet be a kormány. Nem tartja teljesen megnyugtatónak a bérrendezésre éves szinten betervezett 15 milliárdos többlet összeget sem, úgy számolnak, hogy annak csak töredéke lenne idén kifizetve, de azt a kijelentést végképp nem, hogy kiegészítést kapna az, aki rosszabbul járna az új besorolásokkal.  Változatlanul nincs szó klasszikus érdekegyeztetésről, csak egyfajta kormányzati tájékoztatásról – mondta lapunknak a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a mostani egyeztetést is sikertelennek tartják emiatt. A bérrendezésre, a szociális ágazati érdekegyeztetés újraindítására és a munkaközi szünetnek a munkaidőbe történő beépítésére vonatkozó követeléseikre egyelőre csak formai válaszokat kapnak, tehát változatlanul fenntartják a sztrájkkészültséget. Mivel pedig elfogadhatatlannak tartják a tárca értelmezését, hogy elégséges szolgáltatás az, ha az adminisztratív jellegű feladatokon kívül minden szakmai munkát el kell látni sztrájk idején, a kérdés eldöntését majd a bíróságra bízzák. Szűcs Viktória a mai kormányülés döntéseitől teszi függővé a sztrájkbizottságuk további lépéseit. 

Legalább nincs visszalépés
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács tegnapi ülésén biztató terveket vázolt Czibere Károly – nyilatkozta lapunknak Hegedüs Lajos, a tanács társelnöke. A szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy idén a második félévben is megvan a pénz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, a jövő évi költségvetésbe pedig sikerült visszaállítani erre a célra az idén elvont ötmilliárd forintos támogatást. A civil szervezetek által kiemelten fontosnak tartott támogató szolgálatok pedig az ideinél több pénzhez jutnak, így a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint több helyen újra tudják indítani a szolgáltatást és lesz lehetőség a régi szállító járművek cseréjére is. Nincs komoly előrelépés, de legalább nem lesz több elvonás sem - értékelte a helyzetet a társelnök.

Meglepték a címvédőt

Publikálás dátuma
2015.05.06. 00:50
Cristiano Ronaldo fejesével még egyenlített a Real, de végül kikapott. FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
A Juventus egy kiváló iramú mérkőzésen egygólos előnyt szerzett a Real Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán. Ma a Barcelona-Bayern München mérkőzéssel folytatódik a BL. A találkozó már önmagában sem érdektelen, ám a tétet csak tovább fokozza Pep Guardiola, a bajor alakulat vezetőedzőjének személye és barcelonai kötődése.

A Bajnokok Ligája elődöntőjének sorsolása előtt három csapat is a Juventust szerette volna kapni, végül a címvédő Real Madridnak adatott meg ez a kegy, már ha ezt annak lehet nevezni. A Zebrák azonban hazai közönség előtt hamar rácáfoltak arra, hogy ők sem véletlenül jutottak a legjobb négy közé. Ugyanis a királyiaktól a nyáron szerződtetett Morata már a kilencedik percben megszerezte a vezetést, miután Tévez lövését Iker Casillas ütötte pont a honfitárs elé, aki a kapuba gurított pár méterről. Morata nem is ünnepelt gólja után, az olasz publikum viszont annál inkább.

A Real ezt követően felélénkült és előbb Kroos távoli lövését mentette szögletre Buffon, a 27. percben azonban már ő is tehetetlen volt. James Rodríguez jobboldali beadása Cristiano Ronaldót találta meg teljesen üresen a kapu előterében, a portugál klasszis pedig onnan a hálóba fejelt. Még az első játékrész során megszerezhették volna a vezetést a blancók, de James fejese pár méterről a felső lécen csattant.

A jó iramú első félidőt követően hasonló folytatás következett. Az 56. percben Tévez lépett ki egy kontra végén, a tizenhatoson belül azonban Carvajal buktatta, amiért járt a jogos tizenegyes. A büntetőt a sértett végezhette el, amit az argentin támadó könyörtelenül lőtt a kapu közepébe, ezzel újra vezetéshez juttatva a Juventust. Carlo Ancelotti a vendégek trénere, az Atlético elleni negyeddöntőn nyerőember Chicharito bevetésével is próbálkozott az utolsó félórában, de a szintén csereként beálló Llorente a hajrában majdnem kihasználta a madridiak hatalmas védelmi hibáját. Végül azonban már nem változott az eredmény, így a Juve 2-1-es előnyről várhatja a jövő heti visszavágót.

Minden Pep Guardioláról szól a Barcelona-Bayern München BL elődöntő első felvonása előtt. A bajorok vezetőedzője ezer szállal kötődik a katalán klubhoz. Tizenhárom esztendősen került a gránátvörös-kékekhez, majd a felnőtt csapat tagjaként 10 trófeához (egy BL és KEK-győzelem, hat bajnoki siker, két Király Kupa-diadal) segítette a katalán együttest. Vezetőedzőként azonban ezt a teljesítményt is túlszárnyalta. 2008 és 2012 között a klub történetének legeredményesebb időszaka fűződött a nevéhez. A szakemberrel 14 trófeát, közte két Bajnokok Ligáját és három bajnoki címet nyert az együttes.

Pep Guardiola volt csapata ellen küzd a Bayernnel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENNIS GROMBKO

Pep Guardiola volt csapata ellen küzd a Bayernnel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENNIS GROMBKO

Ám nemcsak a Barcelona játékosai ismerik jól Guardiolát, hanem a jelenlegi vezetőedző, Luis Enrique is. A két tréner játékosként öt éven keresztül együtt futott ki a Camp Nou gyepére, ahol sikert-sikerre halmoztak (két bajnoki trófea, egy Kupagyőztesek Európa Kupája, két Király Kupa illetve egy-egy Európai és Spanyol Szuperkupa). Majd edzőként együtt kezdtek el dolgozni az ifjúsági együttes élén, és amikor Guardiola 2008-ban átvette a felnőtt csapat irányítását Luis Enriquét nevezték ki a Barcelona B élére.

Most viszont fordult a kocka, a két barát már nem egymásért, hanem egymás ellen harcol a végső célért, a BL-trófea elhódításáért.

Ha a statisztikát vennénk alapul, akkor a Bayern számítana favoritnak: a két csapat nyolcszor találkozott egymással, és csupán egyszer született Barca-siker, a bajorok ötször diadalmaskodtak. Legutóbb, a 2012/2013-as BL kiírás elődöntőjében a németek 7-0-s összesítéssel jutottak a fináléban, amit meg is nyertek.

A jelenlegi forma alapján, azonban nehéz lenne elképzelni, hogy hasonló eredmény születik majd, mint két évvel ezelőtt. A Messi, Luis Suárez, Neymar trió ontja a gólokat. Az idei BL kiírásban tíz mérkőzésen 20 gólt termelt a dél-amerikai hármas. A bajnokságban az elmúlt egy hétben a Getafe ellen hat, míg a Córdobával szemben nyolc gólt szerzett a barcelonai csapat, melynek a Messi, Suárez, Neymar csatártriója összesen 108 találatnál jár a szezonban valamennyi sorozatot figyelembe véve. Ez már nyolccal több, mint a 2008/2009-es idényben minden trófeát begyűjtött együttes első hármasáé, a Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry soré volt.

A Bayernnél továbbra is a legnagyobb gondot a sérülések okozzák. Guardiola biztosan nem számíthat Arjen Robben, Franck Ribery, David Alaba és Holger Badstuber szolgálataira. Jó hír viszont a bajoroknak, hogy az orr- és állkapocscsonttöréssel kezelt Robert Lewandowski bekerült az utazó keretébe.

Bajnokok Ligája-elődöntő, első mérkőzés:

Kedd

Juventus-Real Madrid 2-1

Szerda

Barcelona-Bayern München (20.45, Tv: Digisport1)

A mérkőzés játékvezetője az olasz Nicola Rizzoli lesz.

Szerző

Bajban a fehérvári hokicsapat

Három légiós biztosan távozik a Fehérvár AV19 jégkorongcsapatától, két játékost pedig megműtöttek.

A klub keddi tájékoztatása szerint a svéd Christian Engstrand, a kanadai Mike Boivin és az amerikai Brandon Marino bizonyosan eligazol, az érkezőkről ugyanakkor még nincs hír.

Az áprilisi, krakkói divízió I-es világbajnokságon a világelitbe feljutott magyar válogatott egyik meghatározó tagja, Frank Banham térdét már megműtötte Majzik Ernő csapatorvos. A vb-ről súlyos sérülése miatt lemaradt Bartalis István ugyancsak kés alá feküdt, és térdszalagszakadása miatt majd csak decemberben léphet újra jégre.

Műtétre vár még Tokaji Viktor, aki bokagyulladása miatt nem játszhatott a vb-n, ehelyett a szakmai stáb tagja volt. Arról még nem született döntés, hogy vb All Star-együttesébe beválasztott Andrew Sarauernek meg kell-e operálni fájós vállát.

Szerző