Közelkép - A profi(k)

Jelképesnek is tekinthető, hogy Jean-Paul Belmondo egyik legjobb filmje, A profi zenéjével kezdődik Mága Zoltán koncertje. Ennio Morricone remek alkotása betölti a Budapesti Operettszínházat, miközben a film részletei segítenek felidézni az egykori és teljessé tenni a mai élményt.

Egy profi áll a színpadon, aki szinte mindent tud a zenéről, meg arról is, miképpen lehet szórakoztatni és elkápráztatni a közönséget. Mága Zoltánhoz hasonlóan profi a Filmzenék Csillagai című szuperprodukció többi résztvevője is. Jó hallgatni Szakcsi Lakatos Béla zongorajátékát, s Szulák Andreát, amikor Martin Scorsese 1977-es filmje, a New York New York címadó dalát énekli. A többiek is kitesznek magukért, Szekeres Adrien, Kiss B. Atilla, Nyári Károly, a főszereplő lánya, Mága Jennifer és a Primarius zenekar, Kovács László vezényletével.

Fiatalos lendülettel vezeti a műsort Kerényi Miklós Máté és amikor az egyik számot ő adja elő, az is kiderül, milyen kiváló énekes. Az egész műsor "ki van találva". Mondhatnánk persze, könnyű nekik, hiszen világslágereket kell megszólaltatniuk. Való igaz, a már említett Morricone, aztán Nino Rota, John Williams, vagy Andrew Lloyd Webber igazán tudta, hogyan lehet egy remek - vagy akár egy kevésbé jó - filmet még inkább eladhatóvá tenni a zenével. Seress Rezsőnek vagy Dés Lászlónak pedig nincs szégyenkeznivalója, ha ezekkel a világhírű szerzőkkel hasonlítják össze őket.

De az is biztos, hogy egy ilyen koncert sikeréhez nélkülözhetetlen az a profizmus, amely a majdnem három órás program szinte minden percében látszik és hallatszik. Csúcsra jár a produkció, amelynek végén Mága még egy 300 éves Stradivárin is játszik. A hegedű mecénás tulajdonosai a művész amerikai koncertje után döntötték el, hogy ő szólaltathatja meg méltóképp féltve őrzött kincsüket. Megérdemli. Művészi értékei és amiatt is, hogy mennyire profin képes létrehozni egy ilyen estet. A keddi premier után erről az ország több nagyvárosában is meggyőződhet a közönség.

Bajban lehet Iowában Jeb Bush

Publikálás dátuma
2015.05.07. 07:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vetélytársai mögött kullog Iowa államban egy friss felmérés szerint Jeb Bush. A volt floridai kormányzót több republikánus elnökaspiráns is lekörözi.

Scott Walker, Wisconsin állam kormányzója 21 százalékkal legnépszerűbb, három teapárti szenátor követi, Rand Paul és Marco Rubio 13-13, Ted Cruz 12 százalékkal. Mike Huckabee, Arkansas volt kormányzója a voksok 11 százalékára számíthatna Iowában, Jeb Bushra ugyanakkor alig 5 százalék szavazna.

Jeb Bush, aki apja és bátyja után harmadikként költözne be a Fehér Házba, mérsékelt republikánusnak számít, s így nehéz dolga lesz az előválasztásokon, ahol a kemény konzervatív bázis a hangadó. Bushnak azt tanácsolják, jól teszi, ha kihagyja Iowát, a 2016-os mezőny első megmérettetését, mert egy ottani vereség végleg tönkreteheti esélyeit. Bush hivatalosan még nem erősítette meg, hogy harcba száll az amerikai elnökségért.

Szerző

Visszautasítja a trojka a görög vádaskodást

Görögország tegnap elutalta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a következő esedékes törlesztőrészletet, de a következő fizetési kötelezettség teljesítése már keményebb dió lesz. Athén tegnap 200 millió eurót törlesztett, de május 12-én további 750 millió eurót kell átutalnia az IMF kasszájába.

A Ciprasz-kormány tárgyalásai a hitelező trojkával továbbra sem jutottak egyről a kettőre, s hírek szerint június előtt nem remélhetik, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF illetékesei felszabadítják a mentőcsomag utolsó esedékes részletét.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke tegnap, Michel Sapin francia pénzügyminiszterrel Párizsban folytatott tárgyalásait követően azt mondta, az eurózóna pénzügyminisztereinek következő tanácskozásán sem várható, hogy megegyezésre jussanak. "Bár volt némi előrehaladás, s pozitív jelzések érkeztek Brüsszelből, de további részletek tisztázására van szükség" - hűtötte le a várakozásokat Dijsselbloem, hozzátéve, hogy a néhány héttel korábbihoz képest mégiscsak javult a helyzet.

A trojka az AFP jelentése szerint kikérte magának Ciprasz kormányfő keddi vádaskodását, a miniszterelnök ugyanis a három intézményt vádolta meg azzal, hogy akadályozzák a görög reformprogramról a megegyezést. Ciprasz szerint ellentétek vannak a hitelezők között, s ezért nem jut hozzá a görög kormány a mentőprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részletéhez.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter tegnap Berlinben rámutatott, hogy Görögország "csak magát hibáztathatja", s a sok éven át folytatott túlköltekezés vezetett a mostani helyzethez. A német Bild Zeitung tegnap azt jelentette, a görög reformprogram részeként Ciprasz kormánya az 500 leggazdagabb görögre akar különadót kivetni.

.

Szerző
Frissítve: 2015.05.06. 23:21