A Magyar Nemzet trükkje

A náci- és nyilasellenes alapító főszerkesztő, Pethő Sándor forog sírjában. A lap kétségkívül nem negligálta a(z európai) fasizmus felett aratott győzelem emlékét, ünnepi cikkét azonban kritikával ajánlott szemügyre venni (Csejtei Dezső: A kollektív bűnösségről – 70 év múltán), mert szerintem szélsőjobboldali propaganda. A Győzelem Napján nem a mai nácizmusokról ír, hanem a hitleri rendszert legyőző és felszámoló szövetségeseket csepüli, az ünnephez nem illően, részben igaztalanul. A szerző is elismeri, "Németországra a jelzett kifejezést (a kollektív bűnösséget) a szövetségesek egyetlen hivatalos dokumentumban sem alkalmazták." Majd következik a csúsztatás: megfogalmazódott az az érv is – amellyel a politikusok is éltek néha –, hogy a németség kollektív bűnössé nyilvánításával tulajdonképpen ugyanazt teszik, amit a nácik követtek el akkor, amikor a zsidóságot illették e váddal. Az olykor vitatható tételeket hangoztatók ugyanakkor az elsők között hívták fel a hívek figyelmét az önvizsgálat, a történtekkel való szembenézés és a megbánás gyakorlatának szükségességére is. Mi marad meg a tájékozatlanabb olvasónak az iménti kijelentésből? Nos ennyi: "a németség kollektív bűnössé nyilvánításával tulajdonképpen ugyanazt teszik, amit a nácik követtek el akkor, amikor a zsidóságot illették e váddal." Említeni is elfelejti, hogy a nácik nem álltak meg zsidóság kollektív bűnösnek nyilvánításánál! Így válnak szalonképessé a náci bűnök. Ez kérem, a nácizmus relativizálása! A jogi felelősség kizárólag egyénenként kérhető számon, az erkölcsi - amely alapvetően szintén egyéni - összegeződhet a közösség szintjén. Az utódok pedig jogilag természetesen nem felelősek felmenőik tetteikért, viszont e tettekhez való viszonyulásukért már igen. Ide tart a jelentéktelenítés, amit a Magyar Nemzet e cikke (is) megpróbál az olvasók fejében elültetni.

2015.05.14 08:26

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38