Előfizetés

1200 milliárdot dob szét a kormány

Publikálás dátuma
2015.05.15. 17:22
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke és Almási István H
Júniusig megállapodik a kormány valamennyi megyei jogú várossal a területfejlesztési források felhasználásáról - közölte Lázár János pénteken Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlését követő sajtótájékoztatón azt mondta, huszonöt éve nem volt példa arra, hogy az állam 1200 milliárd forintnyi forrás felhasználását és elosztását a megyei jogú városokra vagy a megyékre bízta volna. Ez azt jelenti, a kormány valódi partnerként tekint az önkormányzatokra, s nem kívánja gyámság alá helyezni őket - tette hozzá.

Lázár János jelezte, az egyeztetéseket és az esetleg szükséges korrekciókat követően megszülető megállapodások lehetővé teszik, hogy a települések megvalósítsák helyi gazdaságfejlesztési programjukat.

A megyei jogú városok jól gazdálkodtak az elmúlt évek fejlesztési forrásaival. Ezek a települések lehetnek, ahol jelentős munkahelyteremtés, gazdasági növekedés, életminőség-javulás lesz a következő hét esztendőben – hangsúlyozta a miniszter.

Szita Károly Kaposvár polgármestere, a MJVSZ elnöke szerint a 2016-ra beterjesztett költségvetés biztosítja a megyei jogú városok számára a tervezhető működést, és azt, hogy a következő esztendőt is hiány nélkül zárják.

Hahó! Adóbevallás! - Rendkívüli nyitva tartás a NAV-nál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi és a megyeszékhelyeken található központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-áig - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A megyeszékhelyeken május 15-én, pénteken reggel 8 és délután 16 óra között vannak nyitva a központi ügyfélszolgálatok. Pénteken reggel 8.15-től 16 óráig fogadják a bevallókat négy fővárosi helyszínen, a IX. kerületi Vaskapu utcában, a XIII. kerületi Kresz Géza utcában és a Dózsa György úton, valamint XIV. kerületi Gvadányi utcában. Május 18-20. között a megyeszékhelyeken reggel 8-tól 18 óráig, Budapesten reggel 8.15-től 18 óráig várják az adózókat.

A NAV tájékoztatása szerint az szja-bevalláshoz szükséges információkról az adózók a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek (06-40/42-42-42). A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják: pénteken 8.30 és 16 óra között, hétfőtől 8.30 és 18 óra között.  Az adóhatóság jelezte, hogy idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését. Május 10-éig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

Rontott reggelre a forint az euróval szemben

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest péntek kora reggelre a csütörtök esti jegyzésekhez képest a bankközi piacon.

Röviddel fél hét előtt az euró 306,82 forintra erősödött a csütörtök esti 306,34 forintról. Eközben a svájci frank 294,66 forintról 294,63 forintra, a dollár 269,90 forintról 268,93 forintra, a japán jen pedig 2,2624 forintról 2,2534 forintra gyengült. 

Az euró dollárárfolyama 1,1408-ra erősödött a csütörtök esti 1,1348-ról.