Előfizetés

Letették a Dagály Uszoda alapkövét

K. D.
Publikálás dátuma
2015.05.16. 07:58
Az alapkőletétel: Tarlós István főpolgármester (balra), Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke (középen) és Orbán
Nagy médiaérdeklődés közepette rakta le a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere tegnap délelőtt. Az alapkőletételen egy 40 kilós időkapszulát helyeztek el a földben, ez tartalmazza az Országgyűlésben 97 százalékos többséggel elfogadott Dagály-törvényt, a tervrajz másolatát, valamint a látványtervről szóló filmet.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a FINA alelnöke a tegnapi napot még a világbajnokság megnyitójánál is fontosabbnak nevezte.

„Ehhez hasonló nagyságrendű beruházásra a magyar úszósport történetében legutóbb 1930-ban, a margitszigeti Hajós Uszoda építésénél volt példa”- mondta Gyárfás Tamás. Majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország az olimpia, a labdarúgó világbajnokság után, az atlétikai vb-vel holtversenyben a világ harmadik legnagyobb sporteseményének a házigazdája legyen jelentősen hozzájárultak a vizes sportok legnagyobb magyarjai. „Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina öt, a négyszeres győztes Darnyi Tamás négy, valamint a háromszoros aranyérmes Kemény Dénes három jelképes téglával járult hozzá ahhoz, hogy 2017-ben vizes világbajnokságot rendezzen Budapest”- fogalmazott a MÚSZ elnöke.

„Kevesebb, mint nyolcszáz nap van hátra, és Magyarország megnyitja a világbajnokságot, amely a legnagyobb sportesemény lesz, amit hazánk rendezett” - kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök – A modern világban nem a pénz a legfontosabb - bár vannak ilyen elméletek is - , hanem a bizalom. A pénzt majd előteremtjük valahogy, de a bizalmat nem tudjuk előhúzni a zsebünkből. Köszönettel tartozunk a FINA vezetőinek, hogy bizalmat szavaztak Magyarországnak, s lehetőséget adtak a magyaroknak, hogy megmutassák igazi arcukat a világnak”- nyilatkozta Orbán Viktor. Majd a miniszterelnök is kitért a hazai kiválóságokra. „Egerszegi Krisztina az egyetlen sportoló, aki Szent István-díjjal büszkélkedhet és az a magyar nő, aki a legtöbb magyar férfi szeméből csalt elő könnyeket”- jegyezte meg a kormányfő.

Az ötször olimpiai bajnok úszónő lapunknak elmondta, hogy a hazai világbajnokságon „csak” szurkolóként lesz jelent, ám annak nagyon örül, hogy ilyen lehetőséget kapott Magyarország. „A vizes világbajnokság hatalmas esemény, rengetegen kísérik figyelemmel az egész világon, és mi ehhez képest kis ország vagyunk. Óriási kihívást jelent számunkra, de úgy gondolom, hogy hazánk megbirkózik a feladattal, és remek házigazdája leszünk a vb-nek”- mondta a Népszavának Egerszegi Krisztina.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, a vb idejére 181 ország sportolója érkezik majd Magyarországra, és körülbelül 200 ezer nézőt várnak, ami tízszázalékos külföldi részvétellel számolva 100 ezer plusz vendégéjszakát jelent az idegenforgalomnak. A főpolgármester kiemelte, Magyarországnak - amely az egyetlen olyan, száznál több ötkarikás aranyéremmel rendelkező nemzet, amely nem volt még olimpia házigazdája - a 2024-es pályázat miatt is fontos, hogy sikeresen rendezze meg a vizes vb-t.

Ami az építkezést illeti: „Egy-két hónap alatt kint leszünk a földből. Jövő év tavaszán megtartjuk a bokrétaünnepet (az építők és építtetők közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani), s 2017 tavaszára készül el teljesen a létesítmény”- fogalmazott Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Majd a Dagály Strandfürdőre is kitért: „A szükségszerű korlátozások után a Dagályt is felújítjuk, és jelentősen kibővítjük az új uszodával (2-szer 50 méteres nagymedence, tan- és műugró medencék), amely a világbajnokság után nyitva áll a nagyközönség számára”- nyilatkozta Fürjes Balázs. A munkálatok tegnap kezdődtek el, s a Dagály Uszodaközpont mellet a beruházás keretében kibővítik a parkolókat, felújítják teljesen a Népfürdő utcát, új közlekedési csomópontokat építenek ki, valamint egy kilométer hosszan megépítik az árvízvédelmi gátat is.

A vizes világbajnokság, - amely magába foglalja az úszást, vízilabdát, műugrást, mű- és nyíltvízi úszást, valamint a toronyugrást – megrendezésére 2017. július 12. és 28. között kerül sor.

Az eseményről készült képgalériánkat itt találja!

A szív diadala Kijevben

R.T.
Publikálás dátuma
2015.05.16. 07:55
Bacca lőtte a Sevilla első gólját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GABRIELE MALTINTI
Nem jött össze az olasz házidöntő a labdarúgó Európa Ligában, miután a címvédő Sevilla, valamint az ukrán Dnyipro jutott a fináléba. A dnyepropetrovszki csapat az utóbbi évek egyik legnagyobb kupaszenzációját szolgáltatta azzal, hogy túljutott a jóval esélyesebbnek vélt SSC Napolin, Rafa Benitez csapatán.

Több olyan meccsre lenne szüksége a mai focinak, mint amilyen az Európa Liga elődöntőjének visszavágója volt Kijevben, a Dnyipro és a Napoli között. A modern labdarúgásban ritka az igazi meglepetés, a tehetősebb, jobb erőkből álló csapatok rendre továbbjutnak a szerényebb anyagi háttérrel rendelkezők ellen, kivált a két meccsből álló kupaküzdelmek során. Bár a Dnyipro az első meccsen 1-1-et játszott Nápolyban, még így sem Miron Markevics tanítványai voltak a viadal esélyesei. A szurkolók azonban valami olyan parádés hangulatot varázsoltak a pályára, hogy kedvenceik erejét mintha megkétszerezték volna.

Ez a találkozó elsősorban nem a szép megoldásokról, hanem az érzelmekről szólt. Nem egyszerű focimeccs volt ez, hiszen ne feledjük, Kelet-Ukrajnában ropognak a fegyverek, ezrek váltak a háború áldozataivá. A halottakra emlékezve sok szurkoló fekete zászlókat lobogtatott a lelátón.

Bizton állíthatjuk, a Dnyipro játékosai elsősorban nem a sportbéli sikert, s az ezért járó remek prémiumokat tartották szem előtt: Ukrajnáért harcoltak és azokért, akik már nem élhették meg az ország focijának ezt a felejthetetlen napját. Azt a napot, amikor a kelet-európai Dávid legyőzte Góliátot, s az eddig ismeretlen játékosok, Bojko, Cseberjanko, Konopljanka, Szeleznyov felülmúlták a nagy sztárokat, Higuaint, Callejont, Insignét, vagy Hamsikot.

Bár a Dnyiprónak a 0-0 is elég lett volna, azért az mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy nem lehet 90 percet kivédekezni Rafa Benitez gárdája ellen. A Napoli mindenesetre hamar el akarta dönteni a továbbjutás kérdését. A 7. percben Higuain meg is szerezhette volna a vezetést az olaszoknak, de Gyenyisz Bojko óriási bravúrral védett. Már az első meccsen is ő volt a Dnyipro hőse. Parádéi nyomán magától értetődőnek tűnik, hogy a nyári átigazolás során lecsap egy nyugati élcsapat erre a 27 éves, kijevi születésű, valóban rendkívüli reflexekkel megáldott fiatalemberre.

A 26. perben ismét az argentin Higuain veszélyeztetett, ezúttal jól helyezett fejessel próbálkozott, de most sem volt képes túljárni a hálóőr eszén. Közben egyre jobban szakadt az eső Kijevben, s a talaj mind mélyebbé vált, nem volt könnyű helyzeteket kidolgozni. A Napoli azonban próbálkozott, de egyre több esélye nyílt kontrákra a Dnyiprónak. A második félidőben az ukránok azt játszották, amit kell. Remekül védekeztek, s gyors ellentámadásokat indítottak. Az 57. percben aztán hangrobbanás rázta meg a kijevi stadiont: Konopljanka megszerezte a labdát a bal oldalon, a nápolyiak nem támadták, beadott, s Szeleznyov nagyszerűen helyezett fejjel a kapuba. Hamsikék ezután a hosszabbítás kiharcolásáért küzdhettek, hiszen egy szerzett gól már nem lett volna elég a továbbjutáshoz. Ám csak helyzetecskékig jutottak. Az ukrán együttes példamutató önfeláldozással védekezett, s az a futómennyiség és persze lelkesedés, amit az ukránok bemutattak, még az elfogulatlan szurkolót is tapsra késztették: láthatóan meghaltak volna a pályán a továbbjutásért. Már a hosszabbítás pillanataiban a brazil Matheus kis híján a második ukrán gólt is megszerezte, egy szabadrúgás után kilépett a védők közül, s a felső lécet találta el. A kihagyott helyzet azonban nem bosszulta meg magát, az öt perces hosszabbítás után is 1-0-át mutatott az eredményjelző, így az ukrán foci az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerét érte el.

Felesleges bizonygatnunk, hogy Ukrajna számára manapság mennyire felbecsülhetetlen jelentőségű a Dnyipro döntőbe jutása. Az ukrán labdarúgók mosolyt csaltak honfitársaik arcára ebben a vérzivataros időszakban, s biztosak lehetünk abban, hogy ukránok tízezrei kísérik el kedvenceiket a május 27-én esedékes varsói döntőre.

Ilicic, a Fiorentina támadója volt a másik találkozó, a firenzeiek Sevilla elleni visszavágójának legszerencsétlenebb játékosa. A szlovén csatár 11-szer lőtt kapura, de a hálóba egyszer sem talált be. A 68. percben aztán 11-est is lőhetett, a büntetőt azonban csúnyán fölé durrantotta. A továbbjutás szempontjából persze nem volt sok jelentősége ennek a közjátéknak, hiszen a Sevilla nagyon hamar tudatta: ki is az úr a háznál. A 22. percben a kolumbiai Bacca szerezte meg a vezetést az andalúziaiaknak, majd öt perccel később Carrico növelte az előnyt. Ezzel összesítésben már 5-0 volt a vendégeknek. Vincenzo Montella, a Fiorentina edzője nem a kiesést, hanem a szurkolók viselkedését emésztette meg nehezen, akik heves füttyel kísérték az öltözőbe a firenzei lilákat.

„Ha valaki az egész szezonban nyújtott teljesítményünkből indul ki, úgy vélem, nem érdemeltünk füttykoncertet. A csapatom több tiszteletet érdemel. A szurkolók talán nem értik, hogy a Fiorentina milyen helyet tölt be a labdarúgásban” – fejtette ki.

Ami pedig a Sevillát illeti, Unai Emery gárdája nagy lépést tett a címvédés felé az Európa Ligában.

A szurkolók marasztalnák Ancelottit
Igen kétséges, hogy a következő szezonban is Carlo Ancelotti ülhet-e a Real Madrid kispadján. Ugyanakkor a Marca internetes szavazásán a megkérdezettek 59 százaléka, 170 olvasó úgy vélte, bár a királyi gárda szerdán nem harcolta ki a Bajnokok Ligája döntőjébe jutást, s idén semmilyen címet sem nyer, az olasz szakembernek bizalmat kell szavazni. A Marca ugyanakkor úgy tudja, ez csak akkor következik be, ha nem lesz nála jobb. Az AS című lap felmérésében az olvasók 63 százalék biztosította támogatásáról Ancelottit. Más források szerint a Dortmundból távozó Jürgen Klopp az első számú jelölt a királyi gárda kispadjára.

Labdarúgó Európa Liga, elődöntő, visszavágók

Dnyipro–Napoli 1-0 (A döntőbe jutott: Dnyipro 2-1-es összesítéssel)

Fiorentina–Sevilla 0-2 (Tj.: Sevilla 5-0-lal)

Jágr-mánia Prágában

Publikálás dátuma
2015.05.16. 07:54
Jágr 43 évesen is megállíthatatlan FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARTIN ROSE
Igazi bombamérkőzéseket rendeznek ma, az A csoportos jégkorong-világbajnokság elődöntőjében. Az eddigi mérkőzések alapján a torna nagy favoritjának tekinthető Kanada a házigazda csehek ellen lép pályára. Bár meglepetés lenne, ha a 24-szeres világbajnok juharlevelesek nem jutnának túl a cseheken, biztosan nem számíthatnak könnyű 60 percre.

Sidney Crosbyék egyébként egy gólra kerültek a csúcsbeállítástól a negyeddöntőben, ahol 9-0-ra verték a fehérorosz válogatottat. A tornának ugyanis ebben a szakaszában 1994-ben Finnország érte el a legnagyobb arányú diadalt, amikor 10-0-ra verte az osztrákokat. A csehek amúgy az elődöntőbe jutásért épp a finneket búcsúztatták drámai csatában: négy és fél perccel a vége előtt a nagy veterán, az 1972 februárjában született Jaromír Jágr szerzett vezetést a házigazdáknak (4-3). A meccsen két találatig jutó Jágr, aki az NHL történetének negyedik legeredményesebb játékosa, csak azért nem vonult vissza a válogatottságtól, hogy a vb-n még egyszer, utoljára pályára léphessen saját honfitársai előtt. A csehek végül 5-3-ra nyertek, a meccs vége előtt nem sokkal az üres kapuba találtak, a finnek ugyanis az utolsó két percre lehozták kapusukat.

„Bár Kanada végig dominált a vb-n, a szombati egy másik nap lesz” – értékelte a juharlevelesek elleni esélyeket a csehek kapusa, Ondrej Pavelec.

Az oroszok kicsit botladozva jutottak el a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben azonban emlékezetes meccsen fektették két vállra a svédeket. Jevgenyij Malkin két gólt szerzett, köztük az egyik legfontosabbat: az 56. percben ő szerezte meg a vezetést hazája válogatottjának (4-3), a meccs végül 5-3-as orosz sikerrel zárult. A címvédő szbornaja az utolsó kilenc világbajnokság közül nyolcon jutott el az elődöntőbe. Ezúttal az amerikaiak ellen léphetnek pályára, akik Svájcot verték a negyeddöntőben 3-1 arányban. Az elődöntőn az oroszok számára nagy erősítést jelent Alekszander Ovecskin, akinek együttese, a Washington Capitals kiesett az NHL-ben a New York Rangersszel szemben. A 29. éves sztár 11. alkalommal vesz részt világbajnokságon.

Megvan a 2019-es és 2020-as házigazda
Szlovákia 2019-ben, Svájc 2020-ban lesz házigazdája a jégkorong-világbajnokságnak. A nemzetközi szövetség (IIHF) tegnap Prágában döntött a helyszínekről. Az IIHF honlapján olvasható beszámoló szerint 2019. május 3. és 19. között Pozsony és Kassa, egy évvel később pedig Zürich és Lausanne fogadja a csapatokat.