Előfizetés

DK: Orbán szálljon ki a közbeszerzések elbírálásából!

A Demokratikus Koalíció szerint törvénytelen a középítkezési projektekkel kapcsolatos kormányzati gyakorlat, a miniszterelnök erről szóló vasárnapi nyilatkozata pedig a korrupció nyílt beismerése. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, levélben kérik Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövetet, hogy ha van információja a magyar kormány korrupciógyanús ügyeiről, akkor azokat akkor is hozza nyilvánosságra, ha bizalmasak. 

Az ellenzéki politikus felidézte: a diplomata könyvében egyebek mellett azt írta, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült Orbán Viktor kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek.   A független képviselő hangsúlyozta, Orbán Viktor a hétvégén nyíltan felvállalta, hogy ez így történt, sőt a fejlesztéspolitikai kabinet keretében "mind a mai napig ő dönt" a középítkezési pályázatok nyerteseiről. A fejlesztéspolitikai kabinet a fejlesztések irányairól, a prioritásokra szánt összegekről és a fejlesztések földrajzi elhelyezkedéséről dönthet, de a pályázati nyertesekről nem, mert az a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata.

Vadai Ágnes leszögezte:  az "orbáni gyakorlat mindenképpen törvénytelen", a miniszterelnöki "beismerés pedig a korrupció nyílt beismerése". Megismételte, hogy feljelentést tesznek Orbán Viktor ellen. Emellett levelet írnak Angela Merkelnek, hogy megkérdezzék a német kancellárt: mit szól ahhoz, hogy a magyar kormányfő személyesen dönt arról, "kié legyenek az európai uniós a fejlesztési pénzek". Egyúttal kikérik a fejlesztéspolitikai kabinet jegyzőkönyveit, hogy megtudják, most és korábban kik voltak a testület tagjai és milyen döntéseket hoztak - közölte Vadai Ágnes.

lásd még: Kormánydöntések átláthatóan, kettesben

Mégsem engedik el Vida kezét?

Publikálás dátuma
2015.05.18. 13:37
Fotó:Népszava
Nem kell leváltani Vida Ildikót a NAV éléről - jelentette ki Varga Mihály vasárnap este az ATV Szabad Szemmel című műsorában. Legalábbis nem "most" és nem "azonnal." 

A nemzetgazdasági miniszter magyarázatképpen hozzátette, hogy jelenleg nincs olyan kormányzati szándék, hogy most azonnal el kelljen bocsátani az adóhatóság elnökét. Varga Mihály azt is hozzátette, hogy az erről szóló sajtóhírek kacsák.

A miniszter beszélt a reklámadóról is, szavai szerint ez az adó nem azért nem kapott helyet a jövő évi költségvetésben, mert a 100 millió forintos adómentességi értékhatárt még mindig túl magasnak tartja az Európai Bizottság, a testülettel a kormány folytatja a témában az egyeztetéseket. Az 5,3 százalékos kulcs nem fog változni. A brókerbotrányok, illetve az ennek következtében a bankokra háruló extra terhekről szólva Varga Mihály  elmondta: a mintegy 32 ezer Quaestor-károsultat kártalanítani kell a megemelt 100 ezer eurós összeg erejéig. A Quaestornak jelentős ingatlanvagyona van, az ennek értékesítéséből származó bevétel meg fogja téríteni a bankok által befizetett összeg nagy részét vagy majdnem egészét - vélekedett a miniszter. 

A jövő évi költségvetés szokásosnál korábbi benyújtásával kapcsolatban Varga Mihály azt mondta, hogy a világban ez egy "normális tendencia", igyekszik minden kormány minél hamarabb a költségvetés legfontosabb számait a piaci szereplőkkel közölni; az adótörvények benyújtása is a jövő évre felkészülést segíti.

forrás: atv.hu

A CÖF-elnök megfenyegette az Európai Parlementet

Publikálás dátuma
2015.05.18. 13:26

Megdöbbentőnek tartja a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke, hogy az európai polgárok mindennapi életét érintő problémák helyett Magyarország helyzetéről tárgyal kedden az Európai Parlament. Csizmadia László közölte: amennyiben az EP továbbra sem veszi figyelembe az európai civil társadalom követeléseit, akkor kénytelenek lesznek nyomást gyakorolni az uniós intézményrendszerre.

Csizmadia László elnök sajtótájékoztatót tartott, hogy jelezze: az ülés tervezett témája miatt nyílt levélben fordultak Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez, ebben azt írták, hogy az ülés szerintük csupán zöld-, liberális és szocialista pártpropagandát szolgál, illetve valódi célja a figyelem elterelése a megoldandó problémákról. Egyben azt kérik az EP elnökétől, hogy ha mindenképpen Magyarország helyzete lesz a keddi ülés témája, essék szó az ország sikereiről, a csökkenő adósságról, a gazdasági növekedésről és a bővülő foglalkoztatásról is - közölte a CÖKA elnöke.

Csizmadia László közölte: amennyiben az EP továbbra sem veszi figyelembe az európai civil társadalom követeléseit, akkor kénytelenek lesznek nyomást gyakorolni az uniós intézményrendszerre.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője arról beszélt: javasolják az igazságügyi tárcának egy olyan "átláthatósági etikai kódex" megalkotását, amelyhez önkéntesen csatlakozhatnak a külföldről támogatott civil szervezetek. Ennek alapján a csatlakozóknak a honlapjukon közzé kellene tenni az őket támogató szervezetek nevét, illetve a támogatások összegét. Ugyanakkor amelyik civil szervezet nem csatlakozik a kódexhez, az nem részesülhetne az állampolgárok 1 százalékos felajánlásaiból - ismertette elképzelésüket a szóvivő. Hozzátette, erre azért volna szükség, mert szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, hogy külföldről támogatott civil szervezetek betekintést követelhetnek állami gazdasági ügyekbe. Ugyancsak szükségesnek tartják a külföldről támogatott civil szervezetek adóhatósági vizsgálatát.

Az EP sajtószolgálata múlt szerdán közölte, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, kedd este vitát folytat a magyarországi helyzetről. Az erről szóló döntés az EP-elnök és a frakcióvezetők tanácskozásán, az úgynevezett elnökök brüsszeli értekezletén született.