Olajfolt: szükségállapot Dél-Kaliforniában

Publikálás dátuma
2015.05.21. 11:06
Illusztráció/Getty Images
Szükségállapotot hirdettek Dél-Kaliforniában, miután már legalább 15 kilométer hosszan húzódik az olajfolt a partok mellett. Kedden repedt meg egy szárazföldi olajvezeték, három órába telt, mire felfedezték, s elzárták a csapot. 

Több mint 400 ezer liter kőolaj ömölhetett az óceánba. A vezeték teljes kapacitással működött. Jerry Brown, Kalifornia állam kormányzója szerdán este (közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra) jelentette be a szükségállapotot, s közölte, az állam minden lehetséges forrást mozgósít a környezeti katasztrófa elhárításához. Egyelőre még megbecsülni sem tudják, mennyi időbe telik a szennyezett tengerpart megtisztítása. Santa Barbara megye partvidékén a legsúlyosabb a helyzet. A partvidék élővilága veszélybe került, megtiltották a halászatot. Legutóbb 1969-ben történt itt hasonló baleset, akkor 11 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Szerző

Malajzia megkegyelmez a migránsoknak

Nadzsib Razak malajziai kormányfő bejelentette, hogy országa kutató-mentő missziókat szervez az Andaman-tengeren a rohingya kisebbséghez tartozó menekültek hajóinak felkutatására, s humanitárius segítséget nyújt a rohingyáknak.

Malajzia hetek óta elzárkózott a jórészt Mianmarból (korábbi nevén Burmából), valamint Bangladesből útrakelt rohingya migránsok befogadásától, s nem engedték, hogy csónakjaik partra szálljanak. Indonézia mindeddig ugyancsak elzárkózott befogadásuktól. Mintegy hétezer ember hánykolódik hajókon az Andaman-tengeren.

A maláj és az indonéziai külügyminiszter mianmari tárgyalásain ugyanakkor jelezte, hogy átmenetileg hajlandók menedéket adni a rohingyáknak, de a nemzetközi közösség segítségét kérik az áttelepítésükhöz. Anifah Aman, a malajziai és Retno Marsudi, az indonéz diplomácia vezetője mianmari (burmai) kollégájukkal U Wunna Maung Lwinnel tárgyaltak. Burmába várják Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettest is.

Thaiföld is bejelentette, hogy mostantól nem fordítják vissza partjaiktól a menekültek csónakjait, de jelezte, hogy már most is több tízezer mianmari menekült ellátásáról gondoskodnak, s többet már nem tudnak vállalni. Az Amnesty International ázsiai és csendes-óceáni igazgatója, Richard Bennett tegnap is riadóztatott, hogy még mindig többezren sodródnak a tengeren, s lassan elfogy az élelmük és a vizük, humanitárius vészhelyzet alakult ki.

Szerző

Veszélyben a követségnyitás

Egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy az elmúlt hónapok lassú, de ígéretes közeledési folyamata Washington és Havanna között egyhamar áttöréshez vezet. Sőt, az amerikai szenátus külügyi bizottságában rendezett meghallgatáson kiderült: a republikánus szenátorok jelentős része kétkedve fogadta Barack Obama elnök békülési szándékát az általuk továbbra is „merev, kommunista rezsimnek” tartott havannai kormányzattal. 

Miként visz a diplomáciai kapcsolatok rendezése, a kilátásba helyezett követségnyitás Kuba kiábrándító emberi jogi bizonyítványának javításához? Hogyan vezet a szabad választások kiírásához? – ilyen és hasonló kérdések sorát szegezték tegnap a megjelent szenátorok Roberta Jacobson államtitkár-helyettesnek, aki Obama főtárgyalójaként irányítja a Kubával folytatott megbeszéléseket.

A magas rangú diplomata maga is beismerte, hogy Havanna még semmilyen konkrét lépést nem tett a fenti kifogások orvoslására. Ám – tette hozzá Jacobson – a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok kiszélesítése, a látogatóutak megszaporodása, s általában az a lehetőség, hogy az Egyesült Államok könnyebben ténykedhetne Kubában, segítheti a kubai változások bekövetkeztét. Ha a Fehér Ház szándékai szerint sor kerülne a követségek újbóli megnyitására a két fővárosban, az 54 év kihagyás után csakugyan új fejezetet nyithatna az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában.

Szerző