Előfizetés

Gripen baleset - Tovább vizsgálódnak a szakértők

A magyar és a cseh szakértők csütörtökön folytatják a cáslavi katonai repülőtéren kedden balesetet szenvedett magyar vadászgép átvizsgálását, illetve a helyszínelést - közölte a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője. A gép svéd gyártójának küldöttsége is a helyszínen van.

Magdaléna Dvoráková tájékoztatása szerint várhatóan egész nap még a helyszínen lesznek a szakértők, majd laboratóriumi vizsgálatok következnek. Hogy mikor zárul le az egész ügy kivizsgálása, azt most nehéz megmondani - tette hozzá a szóvivő. A cseh vizsgálóbizottság tagjait a hadsereg felügyeleti és ellenőrző szekciójának szakértői, míg a magyart a Magyar Honvédség, valamint a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szakértői alkotják.

A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh-magyar-svéd hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik. A május 24-ig tartó hadgyakorlaton a csütörtöki az utolsó nap, amikor még a vadászgépek is repülnek."Csak a repülési tevékenység befejezése után várható döntés a magyar vadászgép roncsainak az elszállításáról" - jegyezte meg a szóvivő. A cáslavi repülőtér rendben üzemel.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A baleset oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel. A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött.

A gép svéd gyártója, a SAAB közölte, hogy a KBSZ felkérte a céget a vizsgálatban való részvételre, és ennek készségesen eleget tett, egy küldöttsége már a helyszínen van.

"A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van" - ezt Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője mondta szerdán az MTI-nek. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték az összetört magyar vadászgépet. A gép megrongálódásához szerinte nagymértékben az is hozzájárult, hogy az a leszálláskor áttörte a pálya végén álló bonyolult antennarendszert.

Olajfolt: szükségállapot Dél-Kaliforniában

Publikálás dátuma
2015.05.21. 11:06
Illusztráció/Getty Images
Szükségállapotot hirdettek Dél-Kaliforniában, miután már legalább 15 kilométer hosszan húzódik az olajfolt a partok mellett. Kedden repedt meg egy szárazföldi olajvezeték, három órába telt, mire felfedezték, s elzárták a csapot. 

Több mint 400 ezer liter kőolaj ömölhetett az óceánba. A vezeték teljes kapacitással működött. Jerry Brown, Kalifornia állam kormányzója szerdán este (közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra) jelentette be a szükségállapotot, s közölte, az állam minden lehetséges forrást mozgósít a környezeti katasztrófa elhárításához. Egyelőre még megbecsülni sem tudják, mennyi időbe telik a szennyezett tengerpart megtisztítása. Santa Barbara megye partvidékén a legsúlyosabb a helyzet. A partvidék élővilága veszélybe került, megtiltották a halászatot. Legutóbb 1969-ben történt itt hasonló baleset, akkor 11 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Malajzia megkegyelmez a migránsoknak

Nadzsib Razak malajziai kormányfő bejelentette, hogy országa kutató-mentő missziókat szervez az Andaman-tengeren a rohingya kisebbséghez tartozó menekültek hajóinak felkutatására, s humanitárius segítséget nyújt a rohingyáknak.

Malajzia hetek óta elzárkózott a jórészt Mianmarból (korábbi nevén Burmából), valamint Bangladesből útrakelt rohingya migránsok befogadásától, s nem engedték, hogy csónakjaik partra szálljanak. Indonézia mindeddig ugyancsak elzárkózott befogadásuktól. Mintegy hétezer ember hánykolódik hajókon az Andaman-tengeren.

A maláj és az indonéziai külügyminiszter mianmari tárgyalásain ugyanakkor jelezte, hogy átmenetileg hajlandók menedéket adni a rohingyáknak, de a nemzetközi közösség segítségét kérik az áttelepítésükhöz. Anifah Aman, a malajziai és Retno Marsudi, az indonéz diplomácia vezetője mianmari (burmai) kollégájukkal U Wunna Maung Lwinnel tárgyaltak. Burmába várják Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettest is.

Thaiföld is bejelentette, hogy mostantól nem fordítják vissza partjaiktól a menekültek csónakjait, de jelezte, hogy már most is több tízezer mianmari menekült ellátásáról gondoskodnak, s többet már nem tudnak vállalni. Az Amnesty International ázsiai és csendes-óceáni igazgatója, Richard Bennett tegnap is riadóztatott, hogy még mindig többezren sodródnak a tengeren, s lassan elfogy az élelmük és a vizük, humanitárius vészhelyzet alakult ki.