Előfizetés

Kounalakis memoárja kibillentette a kormányzat emlékezetét

Továbbra sem világos, hogyan döntenek a középítkezési pályázatokról, mert szinte minden érintett mást mond. Legutóbb Lázár János azt közölte, a miniszterelnök a pályázatokat sosem látja, a kormány nem bírálja el azokat, hanem a fejlesztések irányáról döntenek.

A miniszter szerint a volt amerikai nagykövet könyvében „félreérthette a dolgot”. Eleni Tsakopoulos Kounalakis írásával a kormány is foglalkozott szerdai ülésén. A korábbi misszióvezető ugyanis a nemzeti fejlesztési miniszterrel folytatott beszélgetésére hivatkozva arról ír, hogy Németh Lászlóné minden héten leült Orbán Viktorral, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek. A Miniszterelnökség vezetője csütörtökön kifejtette: az akciótervek, pályázatok jóváhagyása a nemzeti fejlesztési kormánybizottság feladata, ami az Európai Bizottság által jóváhagyott, kontrollált módon történik. A kormányban ő az egyetlen, aki rálát az összes uniós pályázatra, és vétójoga is van.

Orbán vasárnap szintén transzparensnek nevezte a döntéseket, a könyvben leírtakról pedig közölte, ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé. Némethné kedden a TV2 Mokka című műsorában cáfolta, hogy a miniszterelnökkel hetente átnézték a középítkezések listáját és eldöntötték, hogy mely pályázatok nyerjenek. A kormány négy tagú fejlesztési kabinetjében nem az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések kivitelezőiről, hanem az egyes projektek prioritásáról döntöttek.

A volt amerikai nagykövet, aki Lázár szerint "keresetkiegészítés céljából" jelentette meg könyvét, ismert üzletasszonyként, a Demokrata Párt egyik legjelentősebb kaliforniai adománygyűjtőjeként kapta jelölését a budapesti posztra. A volt nagykövet apja, Angelo K. Tsakopoulos tizenévesként emigrált Görögországból az Egyesült Államokba, ő alapította meg az AKT Development Corporationt, az egyik legnagyobb kaliforniai ingatlanfejlesztő céget. Eleni 1993 óta dolgozott a családi vállalkozásban, nagyköveti kinevezésekor már évek óta ő vezette a céget. Tsakopoulos Kounalakis a Dartmouth College-ban szezett diplomát, a Berkeley-n MBA-fokozatot. Az American College of Greece díszdoktora. A későbbi nagykövet két perióduson keresztül Kalifornia világkereskedelmi megbízottjaként szolgált, tíz évig dolgozott a Vallások a Békéért Világkonferencia (WCRP) szervezetében. Apjával együtt Hillary Clinton elnökválasztási kampányát támogatta 2008-ban, s hírek szerint a 2016-os kampányba is bekapcsolódik. Tsakopoulos Kounalakis férjével, Markos Kounalakis újságíróval és két fiukkal San Franciscóban él, jelenleg a kaliforniai Nemzetközi Kereskedelmi és Beruházási Tanács elnöke és az Albright Stonebridge Goup vezető tanácsadója.

Jó pontot adott a Fitch Ratings

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentett döntése a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolásaira érvényes. A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat.

A hosszú futamú devizaadós-besorolás azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.
Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.

Marad a csapadékos idő szombaton is

Publikálás dátuma
2015.05.22. 22:29
FOTÓ: Getty Images, Alexander Hassenstein

Szombaton továbbra is sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Nyugaton erős marad az északi szél, máshol a változó irányú szelet kísérhetik élénk, zivatar idején erős, viharos lökések. Hajnalban 10-15, délután nyugaton 12-16, északkeleten 25-28, máshol 17-24 fok várható.